تحت تعقیب


گروه سیاسی: دیوان کیفری بین‌المللی حکم بازداشت نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی و وزیر جنگ برکنار شده را صادر کرد. دیوان کیفری بین‌المللی با انتشار بیانیه‌ای در وب‌سایت خود اعلام کرد این دادگاه حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر اسرائیل و «یوآو گالانت» وزیر جنگ برکنار شده اسرائیل را به دلیل جنایات جنگی مرتکب شده در جنگ غزه صادر کرده است. شایان ذکر است این برای اولین بار است که دیوان لاهه دستور بازداشت یک مقام صهیونیست را صادر می‌‎کند.
به گزارش «تجارت»، در این بیانیه آمده است: «حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت به دلیل ارتکاب جنایات جنگی از تاریخ دست‌کم ۸ اکتبر ۲۰۲۳ الی ۲۰ مه ۲۰۲۴، روزی که دادستان درخواستی را در این خصوص ارائه داد، صادر شده است.» دیوان کیفری بین‌المللی همچنین ادعاهای رژیم صهیونیستی را در مورد «عدم صلاحیت قضایی» بابت حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت رد کرد. در بیانیه دیوان لاهه آمده است: «دادگاه کیفری بین‌المللی به دلایل قانع‌کننده‌ای دست یافته که نشان می‌دهند آقای نتانیاهو متولد ۲۱ اکتبر ۱۹۴۹ و آقای گالانت متولد ۸ نوامبر ۱۹۵۸ مسئول جنایاتی هستند که به‌طور مشترک مرتکب شده‌اند. از جمله این جنایات می‌توان به استفاده از قحطی به‌عنوان یک روش جنگی، جنایات علیه بشریت، قتل، آزار و اذیت و اقدامات غیرانسانی اشاره کرد.» این حکم به این معناست که ۱۲۴ کشور عضو دیوان دادگستری بین‌المللی موظف هستند در صورت ورود نتانیاهو و گالانت به این کشورها، آن‌ها را بازداشت کنند.

خشم تل‌آویو از صدور حکم بازداشت نتانیاهو
دفتر «بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در پی صدور حکم بازداشت برای او و همچنین «یوآو گالانت» وزیر جنگ اخراجی این رژیم به جرم جنایات جنگی در غزه، با اتهام‌زنی علیه ایران ادعا کرد: «امروز، دیوان کیفری بین‌المللی تصمیم گرفته است که مدارک و استدلال‌های ارائه شده توسط اسرائیل را نادیده بگیرد و در واقع از ایران که این جنگ منطقه‌ای را به راه انداخته حمایت کند.» «یائیر لاپید» رئیس مخالفان کابینه رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و گالانت مدعی شد: حکم های بازداشت صادر شده به منزله «پاداشی برای تروریسم» هستند. لاپید در ادامه نیز تصمیم دادگاه لاهه را محکوم کرد و مدعی شد: اسرائیل از حیات خود در برابر نهادهای تروریستی دفاع می کند. «آویگدور لیبرمن» رئیس حزب «اسرائیل خانه ما» نیز مدعی شد: دادگاه کیفری بین المللی امروز مدرک دیگری از استانداردهای دوگانه و نفاق جامعه بین الملل و نهادهای سازمان ملل ارائه کرد.

واکنش‌ها حکم بازداشت نتانیاهو در آمریکا
در پی صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت از سوی دیوان کیفری بین‌المللی، مقامات دولت کنونی و آینده آمریکا به آن واکنش نشان دادند. جو بایدن رئیس جمهور دموکرات کنونی امریکا در راستای حمایت همه جانبه واشنگتن از جنایات رژیم اسرائیل، صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و یوآو گالانت وزیر جنگ این رژیم از سوی دیوان بین المللی کیفری را ظالمانه خواند. همچنین، یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز پنجشنبه به وقت محلی گفت، آمریکا تصمیم دادگاه بین المللی کیفری برای صدور حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اسرائیل و وزیر جنگ سابق وی را رد می کند. کارین ژان پی یر سخنگوی دموکرات کاخ سفید نیز عصر پنجشنبه به وقت محلی به خبرنگاران گفت: ایالات متحده آمریکا تصمیم دیوان کیفری بین المللی برای صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را رد می کند. در سطحی دیگر، مایکل (مایک) والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا در دولت دونالد ترامپ، به تصمیم دادگاه بین المللی کیفری (ICC) برای صدور حکم بازداشت علیه بنیامین نتانیاهو نخست وزیر و یوآو گالانت وزیر جنگ سابق رژیم‌ اسرائیل واکنش نشان داد و آن را محکوم کرد. همچنین، «لیندسی گراهام» سناتور جمهوری‌خواه و از چهره‌های شناخته‌شده حامی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا نیز گفت: دادگاه یک شوخی خطرناک است. اکنون زمان آن فرا رسیده است که سنا اقدام و این نهاد غیرمسئول را تحریم کند. همچنین، تام کاتن، نماینده جمهوری‌خواه در مجلس سنای آمریکا دیوان بین‌المللی کیفری و "کریم خان" دادستان ارشد این دیوان را تهدید کرد و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «دیوان بین‌المللی کیفری یک دادگاه پوشالی است و کریم خان یک کوته‌فکر دیوانه است. وای بر او و هر فردی که تلاش کند این احکام غیرقانونی را اجرایی کند. اسم قانون آمریکا درباره دیوان بین‌المللی کیفری، "قانون حمله به لاهه" است و این نام، بی‌دلیل انتخاب نشده است. در این‌ باره فکر کنید.»

اجرای حکم دیوان در اتحادیه اروپا و انگلیس



مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در واکنش به صدور حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و «یوآو گالانت» وزیر جنگ پیشین این رژیم از سوی دیوان کیفری بین‌المللی (دیوان لاهه)، اعلام کرد که این حکم الزام‌آور است و همه کشورهای عضو اتحادیه اروپا آن را اجرا خواهند کرد. «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرد که اتحادیه اروپا حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت که توسط دادگاه کیفری بین‌المللی صادر شده است را اعمال خواهد کرد. همچنین، دفتر «کایر استارمر» نخست‌وزیری انگلیس بامداد جمعه وعده داد که این کشور حکم دیوان کیفری بین‌المللی مبنی بر بازداشت نخست‌وزیر و وزیر جنگ سابق اسرائیل را اجرا می‌کند. به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، در بیانیه نخست‌وزیری انگلیس ضمن اشاره به لزوم تایید شدن این حکم در دیوان عالی این کشور، گفت که در دستور ورود نتانیاهو و گالانت به انگلیس، آنها بازداشت می‌شوند. سخنگوی استارمر نیز گفت که دولت انگلیس به الزامات قانونی و قضائی خود، پایبند است.
واکنش‌های بین‌المللی به حکم دیوان کیفری بین‌المللی
حکم بازداشت برای نتانیاهو و «یوآو گالانت» وزیر جنگ اخراجی این رژیم با واکنش‌های گسترده در سطخخ بین‌المللی همراه شد. کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت خارجه ایران گفت صدور حکم دیوان لاهه درباره بازداشت نتانیاهو و گالانت، یک پیروزی بزرگ برای حامیان فلسطین است. «آگنس کالامار» دبیرکل عفو بین‌الملل نیز این اقدام از سوی دیوان کیفری بین‌المللی را نقطه عطف تاریخی دانست. دیده‌بان حقوق بشر اعلام کرد احکام بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی با توجه به تلاش‌ها برای سنگ‌اندازی بر سر راه اجرای عدالت، بسیار مهم است و این‌ احکام تصور اینکه افرادی فراتر از قانون هستند را از بین برد. سازمان عفو بین‌الملل در واکنش به صدور این احکام توسط دادگاه لاهه اعلام کرد: نتانیاهو پس از حکم دادگاه کیفری بین‌المللی، رسما تحت پیگرد قانونی قرار گرفته است. هیچ‌کس بالاتر از قانون بین الملل نیست. سخنگوی دولت عراق درباره تصمیم دادگاه کیفری بین‌المللی علیه نتانیاهو و گالانت گفت: اتخاذ این موضع شجاعانه و عادلانه و تاریخی نشان می‌دهد هر چقدر هم که بی‌عدالتی ادامه داشته باشد، عدالت و حقیقت در مقابل آن ایستادگی خواهد کرد.
«ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن گفت: باید به احکام دیوان لاهه احترام گذاشت و حکم بازداشت سران رژیم صهیونیستی باید اجرا شود، زیرا فلسطینی‌ها مستحق عدالت هستند. گزارشگر ویژه سازمان ملل در فلسطین تاکید کرد: به استقلال دیوان کیفری بین‌المللی احترام می‌گذاریم و از عملکرد آن حمایت می‌کنیم. وزیر خارجه ایرلند گفت: از همه کشورها دعوت می‌کنیم به استقلال دادگاه کیفری بین‌المللی و شفافیت آن احترام بگذارند. ما قاطعانه از دیوان لاله حمایت می‌کنیم. دولت آفریقای جنوبی هم از این احکام استقبال کرد و آن را گامی مهم در راستای تحقق عدالت خواند. «محمود المشهدانی» رئیس پارلمان عراق هم گفت: ما از صدور حکم بازداشت علیه نتانیاهو و گالانت استقبال می‌کنیم و از کشورهای امضاکننده اساسنامه رم می‌خواهیم به تصمیمات دادگاه کیفری بین‌المللی احترام بگذارند.