روزنامه اعتماد
1403/09/03
طنين صداي بيصدايان
گروه سياسيديپلماسي عمومي مشفقانه و تعاملي رييسجمهور كه پيش از اين در جريان سفرهاي خارجي و در جريان ديدار از اقليم كردستان و بصره و...ظهور و بروز پيدا كرده بود، اين بار در داخل كشور در سرزمين نخل و آفتاب و مردمان زحمتكش و خونگرم سيستان و بلوچستان به عينه مشاهده شد. زماني كه در جريان ديدارهاي مردمي و سخنرانيهاي پزشكيان، ناگهان صدايي از ميان جمعيت با گويش زيباي مردم شرق كشور شنيده ميشد كه از رييسجمهورشان ميخواستند، سيستان و بلوچستان را فراموش نكنند؛ مردمي كه براي نخستينبار مطالبه آنها براي بهرهمندي از استانداري از ميان اهل تسنن در دولت چهاردهم محقق شده بود و مردي از ميان خود را در راس هرم اجرايي استان مشاهده ميكردند. زماني كه رييسجمهور دوشادوش استاندار اهل تسنن راهي سالن ميشد مردم هم براي رييسجمهورشان دست تكان ميدادند و هم به استاندارشان ميباليدند و رييسجمهوري كه با لبخند به لب و نگاهي مهربان حرفها و درددلها و گلايههاي مردم منطقه را ميشنيد و قول مساعدت و پيگيري مطالباتشان را ميداد. اساسا مگر ميشود كه ساعاتي در كنار اين مردم مهربان بود و در حال و هواي آنها نفس كشيد و از يادشان برد. اينگونه شد كه دولت وفاق استان سيستان و بلوچستان را به عنوان مقصد نخستين سفر استاني خود برگزيد تا نشان دهد، جمله «صداي بيصدايان باشيم» كه رييسجمهور بارها بر آن تاكيد كرده است، تنها يك شعار نيست. پزشكيان حتي از فرصتهاي ميان نماز و ناهار خود هم ميزد تا فرصت بيشتري براي گفتوگو با مردم، فعالان اقتصادي، نخبگان و علماي استان داشته باشد. آثار محروميتها، تبعيضها، نداريها و كمبودها هم در صداي مردم و هم در سيماي آنها هويدا بود. مردمي كه برخي سوءمديريتها و سوءتدبيرهاي گذشته باعث گلايهها و دلگيريهاي آنها شده بود و جمعههاي دلگيري براي آنها ساخته بود. اما پزشكيان راهي اين سفر شد تا بر زخمهاي گذشته مرهم نهد و از دورنماي روشن آينده سخن بگويد. برگههاي تفاهمنامهها يكييكي امضا و قراردادهاي رشد استان منعقد شدند تا چشمانداز توسعه در استان سيستان و بلوچستان ترسيم و گامهاي اجرايي آن آغاز شود.
سفري كه در آن مجموعا ۳۹ تفاهمنامه به امضا رسيد كه حاصل آن ۱۲۴ همت اعتبار براي سرزمين نخل و آفتاب بود.در اين سفر محمدجعفر قائمپناه معاون اجرايي، محسن حاجيميرزايي رييس دفتر، عبدالكريم حسينزاده معاون توسعه روستايي و مناطق محروم، زهرا بهروزآذر معاون امور زنان و خانواده، علي ربيعي دستيار اجتماعي، حسين افشين معاون علمي و فناوري رييسجمهور، عليرضا كاظمي وزير آموزش و پرورش، فرزانه صادقمالواجرد وزير راه و شهرسازي، محمد اتابك وزير صمت و عباس عليآبادي وزير نيرو رييسجمهور را همراهي ميكردند. رييسجمهور در نخستين سفر استاني خود با صنوف، طبقات و گروههاي مختلف اجتماعي ديدار و گفتوگو كرد؛ نشست صميمي و رو در رو با فعالان اقتصادي، سران طوايف و متنفذين، نخبگان و فرهيختگان، فعالان سياسي، فرهنگي و اجتماعي و ديدار با دانشجويان و خانواده شهداي امنيت، از مهمترين برنامههاي نخستين سفر پزشكيان به سيستان و بلوچستان بود. البته رييسجمهور در گفتوگوي تلويزيوني پاياني سفر نيز تاكيد كرد كه تغيير شيوه سفرهاي استاني با هدف حفظ كرامت و حرمت مردم انجام شده است اما نياز به ارزيابي دارد كه اگر مردم رضايت داشته باشند بقيه سفرها نيز به همين شكل ادامه يابد. نهايتا مردم زماني حاضر به خداحافظي و وداع با رييسجمهورشان شدند كه به آنها وعده ديداري دوباره در آينده نزديك داده شد. سفري كه در آن نهال توسعه و پيشرفت استان در سايه همدلي و برادري و وفاق كاشته شد تا با فاصله گرفتن از خاطرات تلخ گذشته به سمت فرداهاي روشن حركت شود.
دانشبنيانها از مشكلاتشان گفتند
نقطه آغاز سفر هيات دولت به سيستان و بلوچستان از حضور «مسعود پزشكيان» در پارك علم و فناوري استان كليد خورد. بر اساس گزارشي كه ايرنا آن را رسانهاي كرده، پاركهاي علم و فناوري زاهدان كه داراي سطح يك كشور است، ميزبان ۳۰۵ شركت دانشبنيان، فناور و خلاق و ۱۵۰ هسته فناور و نوآور است كه در بخشهاي مختلف نرمافزار، سختافزار، هوش مصنوعي، فناوري اطلاعات و اقتصاد ديجيتال، الكترونيك، صنايع خلاق، كشاورزي و معدن فعاليت ميكنند.رييسجمهور در جريان اين بازديد، بيشتر به گزارشها گوش ميداد و كمتر سخن ميگفت، مگر تقدير از تلاشهاي جوانان نخبه و اعلام آمادگي دولت براي حمايت از شركتهاي دانشبنيان به ويژه در زمينه تجاريسازي و بازاريابي محصولات اين شركتها.دولت وفاق در تهران نمينشيند و دستور دهد.
پزشكيان در ادامه برنامههاي خود در نخستين روز از واپسين ماه پاييز، به ديدار فعالان اقتصادي استان سيستان و بلوچستان رفت؛ در ابتداي اين نشست برخي فعالان اقتصادي در حوزه صنعت و معدن، ضمن تقدير از رييسجمهور براي اعتماد به «مسعود بيجار» به عنوان فردي بومي و از سرمايههاي سيستان و بلوچستان به عنوان استاندار و همچنين انتخاب اين استان به عنوان مقصد نخستين سفر استاني، دغدغهها، مشكلات و نيازهاي استان خود را با پزشكيان در ميان گذاشتند.رييسجمهور نيز با بيان اينكه روال كار دولت چهاردهم اينگونه نيست كه فقط در تهران بنشيند و دستور دهد، گفت: تلاش ما اين است كه با كمك و همراهي و همفكري شما عزيزان به نگاه، زبان، رويكرد و باور مشترك در مسير اجراي اهداف سند چشمانداز برسيم. دغدغهها و نكات مطرح شده از سوي شما را نيز در همين راستا جمعبندي و براي حل و تامين آنها برنامهريزي خواهيم كرد.پيش از سخنان رييسجمهور، مسعود بيجار، استاندار سيستان و بلوچستان نيز در سخنان كوتاهي خواستار تفويض اختيار در اعطاي مجوزهاي اقتصادي به استان شد.وي درصد بيكاري در استان را ۱۴ درصد و بالا توصيف كرد و خواستار كمك دولت براي مشاركت بخش خصوصي در توسعه اقتصادي استان شد.
تجلي وحدت در دانشگاه ملي زاهدان
رييسجمهور از فرصت ميان ناهار و نماز استفاده كرد و ديدار و گفتوگوي صميمي و خصوصي با جمعي از علما و سران طوايف سيستان و بلوچستان داشت.عبدالحميد اسماعيلزهي، امام جمعه اهل سنت زاهدان پيش از ديدار با رييسجمهور به خبرنگاران گفت كه «دكتر پزشكيان در اولين سفر استاني خودشان براي ديدار با مردم رنجديده و زحمتكشيده، استان سيستانوبلوچستان را مورد تفقد قرار دادند كه ديداري تاثيرگذار است». همچنين نماينده مردم اهل سنت سيستان و بلوچستان در مجلس خبرگان رهبري گفت: «بسيار خوشحاليم كه رييسجمهور سيستان و بلوچستان را به عنوان اولين سفر استاني خود انتخاب كرده است؛ خدمت به اين منطقه و مردم آن همواره اولويت دولت بوده و همچنان است.» خبر آمد كه رييسجمهور نيز در اين ديدار ضمن قدرداني از تلاشهاي صورت گرفته در راستاي حفظ وحدت و يكپارچگي استان، به تبيين و تشريح رويكرد دولت وفاق ملي در مديريت اجرايي كشور پرداخته و بر توسعه مناطق كم برخوردار كشور تاكيدي دوباره كرده است.پزشكيان در بخش ديگري از سخنان خود، برنامهريزي و تلاش براي رفع ناعدالتيها، تبعيضها و محروميتها از چهره استان را از دستور كارهاي مهم دولت برشمرد و تصريح كرد: حقيقتا وضعيت فعلي سيستان و بلوچستان بهرغم وجود ظرفيتهاي فراوان، زيبنده استان و مردم شريف و نجيب و وفادار آن نيست و بناي دولت رفع مشكلات استان، رفتار با مردم بر اساس حق و عدالت و جلب رضايتمندي آنهاست.
نخبگان و فرهيختگان يكصدا براي سيستان و بلوچستان
شايد بتوان ديدار با نخبگان و فرهيختگان استان سيستان و بلوچستان را از مهمترين ديدارهاي رييسجمهور در نخستين روز آخرين ماه پاييز ارزيابي كرد؛ در اين ديدار اقشار مختلف استان از اساتيد و پژوهشگران دانشگاه تا فعالان اجتماعي و فرهنگي، از بزرگان طوايف و متنفذين تا علماي شيعه و اهل سنت حضور داشتند.حاضران در اين نشست در جاي جاي سخنان خود ابراز اميدواري كردند كه انتخاب و عملكرد دولت وفاق در استان سيستان و بلوچستان آغازگر راهي باشد كه به توسعه و پيشرفت استان منجر شود؛ رسيدگي به وضعيت تالاب بينالمللي هامون، توسعه سواحل مكران، موضوع حقابه هيرمند، استفاده از نيروهاي متخصص و بومي استان در مناصب مديريتي و اجراي منويات رهبر انقلاب در استان كه از سال ۱۳۸۱ بر زمين مانده است از مهمترين مطالبات بود. در اين ميان سخنان «زهران برهانزهي» از فعالان فرهنگي و اجتماعي استان جالب توجه بود كه گفت: محروميت در شأن ما و شايسته ما نيست، چراكه با وجود اين مردم، منابع و سرزمين زرخيز، واژه محروميت به اين معنا نيست كه ما چيزي در چنته نداريم، بلكه به معناي عدم استفاده از نيروي انساني بومي، نخبه و مسووليتپذير است. وي از اقدامات رييسجمهور در استفاده از توانمندي نيروهاي نخبه، بومي و زنان در مناصب كليدي قدرداني كرد و سخنان خود را با زبان تركي به پايان رساند و گفت: ياشاسين دكتر پزشكيان. «مولوي عبدالحميد اسماعيلزهي» از سخنرانان اين نشست صميمي بود كه پيش از رييسجمهور پشت تريبون حاضر شد. امام جمعه اهل سنت زاهدان ضمن تشكر از پزشكيان براي اعتماد به زنان و بوميان استان گفت: شكر ميكنم كه در راستاي اجراي عدالت و انصاف قدمهاي مثبتي برداشتيد و به قوميتها و مذاهب ايراني توجه كرديد؛ در اين استان نيز به بوميهاي استان اعتماد كرديد تا به آينده خود، كشور، آب و خاكشان اميدوار باشند.امام جمعه اهل تسنن زاهدان تاكيد كرد: اگر به ظرفيتهاي ديني و فرهنگي خود بازگرديم، ميتوانيم الگوي جهان باشيم و نه تنها كشور را بسازيم، بلكه دنيا را بسازيم. اگر در كنار هم باشيم مطمئن باشيد كه هزينه تامين امنيت به صفر ميرسد و هيچ شرور و دشمني نميتواند در خاك ما دوام بياورد اگر ما هواي مردم خودمان را داشته باشيم. البته جاي جاي صحبتهاي «مولوي عبدالحميد» با استقبال حاضران در سالن و تشويق ممتد مواجه شد.
ساده و صميمي با دانشجويان سيستان و بلوچستان
رييسجمهور پس از نشست با نخبگان بلافاصله به دانشگاه زاهدان بازگشت و در فضايي صميمي و خودماني با دانشجويان ديدار كرد؛ پزشكيان پس از شنيدن نظرات و ديدگاههاي تعدادي از دانشجويان درباره مسائل مهم سياسي، اقتصادي، اجتماعي، فرهنگي كشور و همچنين مشكلات مبتلابه جامعه دانشجويي استان سيستان و بلوچستان به سوالات آنان نيز پاسخ گفت. وي با تاكيد بر ضرورت نقشآفريني بيشتر، مشاركت و مطالبهگري قشر دانشجو در كمك به دولت براي اجراي عدالت و رفع تبعيضهاي موجود در جامعه گفت: امروز يكي از مصاديق بيعدالتي در كشور توزيع نامناسب منابع است كه موجب افزايش شكاف طبقاتي شده، ما براي اجراي عدالت ناگزير به اصلاح اين روندهاي نادرست هستيم و دانشجويان كشور به عنوان قشر تاثيرگذار جامعه نيز در اين راستا ميتوانند با تبيين دقيق و درست شرايط دولت را در رسيدن به اين هدف مهم كمك كنند. قرار بود سفر رييسجمهور و هيات همراه در سه روز انجام شود، اما به دليل برخي مشكلات سفر به سرزمين نخل و آفتاب به سه دوره زماني مختلف تقسيم شده و قرار است در آيندهاي نزديك، رييسجمهور ۲ سفر يك روزه به شهرستانهاي چابهار و زابل نيز داشته باشد و اما ديدار فعالان سياسي، اجتماعي و فرهنگي سيستان و بلوچستان ششمين برنامه نخستين سفر پزشكيان به استان سيستان و بلوچستان بود؛ رييسجمهور در اين ديدار فعالان و گروههاي سياسي، اجتماعي و فرهنگي را به مطالبهگري براي اصلاح جامعه در چارچوبهاي قانوني نظام و كشور دعوت كرد و گفت: جامعه قطعا به حاكم و حكومت نياز دارد، جامعه و مردم به صلاح و آرامش نميرسند مگر با برخورداري از يك حاكم صالح و حاكم و حكومت نيز صالح نميشوند و صالح نميمانند مگر با يك جامعه مطالبهگر.پزشكيان در ادامه تاكيد كرد: شما انجمنها، سمنها، گروههاي فرهنگي و هنري ميتوانيد در اين مسير به ما كمك و چارچوب محكمي را بنا كنيد، ما هم وظيفهمان اين است كه به شما كمك كرده و بر اساس عدالت و حق با شما رفتار كنيم.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
طنين صداي بيصدايان
فيلترينگ دشمن مردم است، ميفهميد؟
ديپلماسي ظريف نشان داد كه ايران داراي اهرمهاي قدرتمندي است
اروپا خواهان توافق مستقل ميان تهران و واشنگتن نيست
مشكل كجاست؟
سیاستهای غیرعلمی؛ بیگانگی اجتماعی و نفوذ
وفاق ملي براي حفظ بنيان اخلاقي جامعه (2)
پيام ظريف فراتر از ديپلماسي سنتي
دستهايي براي فشردن گلوي دموكراسي!
درباره پروژه ناتمام شريعتي به مناسبت سالروز تولد او
مشكل كجاست؟
سیاستهای غیرعلمی بیگانگی اجتماعی و نفوذ
وفاق ملي براي حفظ بنيان اخلاقي جامعه (2)
پيام ظريف فراتر از ديپلماسي سنتي
بياعتباری اسراييل
فروپاشي جهان!؟
وجدان بشريت