روزنامه اعتماد
1403/09/03
وجدان بشريت
حكم بازداشت بنيامين نتانياهو، نخستوزير رژيم صهيونيستي و يوآو گالانت، وزير جنگ معزول دولت صهيون رژيم اسراييل در تاريخ 1/آذرماه/1403/ برابر21/نوامبر/2024 ميلادي توسط دادستان كل ديوان كيفري بينالمللي به اتهام كشتار، ايجاد گرسنگي روشي براي جنگ، جلوگيري از رسيدن كمك به نوار غزه و هدف قرار دادن عمدي غيرنظاميان صادر شد، اين دستور قضايي در نوع خود بيسابقه و درخور تحسين و پژواكي است از وجدان عمومي بشريت در قالب يكي از اركان سازمان ملل متحد (ICC) نمايان شده.
1) بعد از حمله 07/اكتبر/2023 حماس به اسراييل و كشته شدن 1139 نفر و به اسارت گرفتن حدود 695 نفر اسراييلي توسط حماس و انتقال آنان به نوار غزه بهانهاي در اختيار نتانياهو رهبر حزب ليكود و رژيم صهيونی قرار داد كه حملاتي بيرحمانه و غيرانساني به نوار غزه و جنوب لبنان (ضاحيه جنوبي) آغاز و دست به كشتاري عجيب و بيرحمانه كه از زمره جنايات استثنايي تاريخ بشريت است، بزند. جنايات جنگي دولت نتانياهو فارغ از عنوان تناسب در دفاع سرشار از كينههاي نهفته ديرينه و عقدههاي شخصي و ايدئولوژيكي و بدون اعتنا به توصيههاي درون حزبي و همكيشان و متحدان وي صورت گرفته.
2) مساحت نوار غزه يا قطاع غزه و به زبان عبري رتزوعات غزه ناحيه نواري در كنار درياي مديترانه و در خاورميانه است از شمال وشرق با اسراييل و از جنوب غربي با مصر همسايه است؛ مساحت كلي اين نوار 360 كيلومتر مربع بوده كه طول آن 41 كيلومتر مربع و عرض آن 6 تا 12 كيلومتر مربع، با جمعيت 2.3 میلیون نفر و با %99 مسلمان كه تاكنون در باريكه غزه ميزيستهاند بعد از 7 اكتبر حدود 45 هزار نفر از مردم غزه توسط ارتش صهيون كشته شده كه تعداد آنان در ضريب مساحت حدود 8 نفر در هر كيلومتر مربع است كه ضريب آماري شهدا بر مساحت خاك است؛ در بررسي تطبيقي آماري شهداي جنگ تحميلي عراق عليه ايران 198 هزار و 837 نفر بوده كه در گستره مساحت ايران كه عبارت از 1.648.195 كيلومتر مربع عددي قليل به نظر ميآيد و اين در حالي است كه آماري شهداي جنگ تحميلي از31/شهريور/1359 آغاز و تا مرداد/1367 و به مدت 8 سال استمرار داشت و شهداي ضاحيه جنوبي و كشور لبنان بعد از 7 اكتبر 2023 حدود 3600 نفر است.
3) ساختار ديوان كيفري بينالمللي (به انگليسي International Criminal Court به اختصار ICC) متشكل از 124 عضو كه معاهده رم را امضا کردهاند و براي اعضا الزامآور است در اساسنامه رم در يك كنفرانس بينالمللي از نمايندگان تامالاختيار كشورها
در ۱۷ جولای ۱۹۹۸ كه به موجب تصميم مجمع عمومي سازمان ملل متحد در رم برگزار شده بود با ۱۲۰ رأي موافق ۷ رأي مخالف (چين، عراق، اسراييل ليبي، قطر، امريكا و يمن) و ۲۱ راي ممتنع به تصويب رسيد و در ۱ جولای ۲۰۰۲ با تصويب آن توسط ۶۰ كشور موجوديت پيدا كرد. تا مارس ۲۰۱۶ تعداد كشورهاي عضو اين نهاد به ۱۲۴ كشور رسيده است. ۳۱ كشور ديگر هم اساسنامه رم را امضا كردهاند اما هنوز به تصويب مجالس قانونگذاري خود نرساندهاند. كشورهاي مهمي چون امريكا روسيه و چين (۳عضو دايم شوراي امنيت سازمان ملل متحد) و هند از منتقدان اين دادگاه بوده و به آن نپيوستهاند، ايران نيز از امضاكنندههاي اين معاهده رم بوده كه به لحاظ دو فاكتوره بودن معاهدات بينالمللي حسب اصل 77 قانون اساسي تاكنون به تصويب نهايي مجلس شوراي اسلامي نرسيده و ايران عضو ديوان بينالمللي لاهه هلند تلقي نميشود.
4) عكسالعملها نسبت به اين قرار جلب جهاني قابل توجه است. همه 124 عضو ديوان كيفر بينالمللي قرار جلب صادره را الزامآور و خود را ملزم به اجراي آن ميدانند جوزپ بورل، مسوول سياست خارجي اتحاديه اروپا تصميم ديوان كيفري بينالمللي در صدور حكم بازداشت نخستوزير رژيم صهيونيستي و وزير جنگ سابق اين رژيم را الزامآور خوانده و از كشورها خواست آن را اجرا كنند اتحاديه اروپا متشكل از 27 كشور عضو اتحاديه است و اين اظهارات معطوف به تمام كشورهاي عضو اتحاديه است. انگليس كه از اتحاديه اروپا جدا شده با صدور بيانيه رسمي اعلام داشته لندن به حكم بازداشت پايبند بوده در صورت ورود نتانياهو و گالانت آنها را بازداشت خواهد کرد. مواضع جانبدارانه ايالات متحده امريكا مضحك و شرمآور است جو بايدن در بيانيهاي رسمي حكم ديوان كيفري بينالمللي براي بازداشت نخستوزير و وزير دفاع پيشين اسراييل را (تكاندهنده) خواند. او گفت اسراييل و حماس هيچ تناسبي باهم ندارند و امريكا همواره از اسراييل در برابر تهديدها عليه امنيت اين كشور حمايت خواهد كرد.
5) چشمانداز آتيه اسراييل بعد از قرار بازداشت چيست؟ علاوه بر حكم بازداشت صادره توسط دادستان ديوان كيفري بينالمللي جناب اسد احمدخان، وكيل دادگستري و تبعه انگليسي پاكستانيتبار -كه حقوقداني كار آزموده است - مدتي نيز به عنوان دستيار دبيركل سازمان ملل متحد آنتونيو گوترش و مشاور ويژه و رييس گروه تحقيقاتي سازمان ملل در امور عراق و جنايات داعش همكاري وثيقي داشته و از اعضاي جامعه مسلمانان احمديه هند و پاكستان به شمار ميآيد. اين اقدام قانوني و مستحكم اسد احمدخان رژيم صهيونی را در پرتگاه نامشروعيت جهاني قرار داده و بر كاركرد آن در جامعه جهاني و تعاملات سياسي، اقتصادي و اجتماعي آنان اثر گذاشته و اين رژيم را دچار اختلال در كاركرد کرده كه تا مدتها بر روابط جهاني سايهافكن خواهد بود. علاوه بر آن بنيامين «بيبي» نتانياهو (زاده ۲۱ اكتبر ۱۹۴۹ و رهبر كنوني حزب ليكود را كه بيش از ۱۶ سال، طولانيترين دوره تصدي را در ميان نخستوزيران اسراييل داشته و نخستين نخستوزير تاريخ اسراييل كه پس از تأسيس اين كشور در آن به دنيا آمده دچار بحران و انزوا ميکند. او كه در تلآويو از والديني يهودي سكولار لهستانيتبار متولد شده در اورشليم و فيلادلفيای امريكا بزرگ شده و يوآوو گالانت از مهاجران يهودي لهستانيتبار و مادر او از بازماندگان هولوكاست است. او در شهر يافا ميزيسته و از اعضاي حزب كالانت كه به كنست راه يافت و از ۲۹ دسامبر ۲۰۲۲ تا نوامبر ۲۰۲۴ به وزارت جنگ اسراييل منصوب شد كه پس از اختلافات با نتانياهو از وزارت جنگ كنار گذاشته شد. اين دو جنايتپيشه در مراودات و مسافرتهاي جهاني و فراملي خود از اين پس دچار مشكل خواهند شد كه هر لحظه امكان اجراي اين قرار جلب جهاني مفروض است؛ اين جلب همچون شمشير داموكلس تهديدي دائمي است كه همواره در حال فرود آمدن بر فرق آنان است؛ مصالح صهيونيستها در اين است كه نخستوزير جنايتپيشه خود را از مسند قدرت پايين كشيده و بر تعاملات جهاني و قوام و اعتبار سازمانهاي بينالمللي - كه بخشي از وجدان از دست رفته بشريت است - گردن نهاده و به رسميت بشناسند.
پژوهشگر، فعال سياسي، وكيل دادگستري، مدرس و قاضي سابق دادگستري
سایر اخبار این روزنامه
طنين صداي بيصدايان
فيلترينگ دشمن مردم است، ميفهميد؟
ديپلماسي ظريف نشان داد كه ايران داراي اهرمهاي قدرتمندي است
اروپا خواهان توافق مستقل ميان تهران و واشنگتن نيست
مشكل كجاست؟
سیاستهای غیرعلمی؛ بیگانگی اجتماعی و نفوذ
وفاق ملي براي حفظ بنيان اخلاقي جامعه (2)
پيام ظريف فراتر از ديپلماسي سنتي
دستهايي براي فشردن گلوي دموكراسي!
درباره پروژه ناتمام شريعتي به مناسبت سالروز تولد او
مشكل كجاست؟
سیاستهای غیرعلمی بیگانگی اجتماعی و نفوذ
وفاق ملي براي حفظ بنيان اخلاقي جامعه (2)
پيام ظريف فراتر از ديپلماسي سنتي
بياعتباری اسراييل
فروپاشي جهان!؟
وجدان بشريت