اذعان صهیونیست‌ها به شکست و شادمانی سراسری در لبنان

 [شهروند] شامگاه سه‌شنبه بود که نتانیاهو رسما در سخنرانی خود در سرزمین‌های اشغالی، آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی با حزب‌الله را تأیید کرد. از صبح چهارشنبه ساعت 10صبح به وقت لبنان و درحالی‌که تا ساعتی پیش از آن صهیونیست‌ها در حال حمله وحشیانه به بیروت بودند، روند آتش بس آغاز شد. در این میان اهالی لبنان با استقبال از این توافق، حضور در خیابان‌ها با حمل پرچم‌های حزب‌الله و تصاویر شهید نصرالله به ابراز شادمانی از عقب‌نشینی صهیونیست‌ها پرداختند. بلافاصله نیز موجی از حرکت خودروهای آوارگان به سمت مناطق جنوب با حمل اثاثیه جهت بازگشت به منازل خود به راه افتاد. از سوی مقابل اما محافل داخلی صهیونیست، انتقادات گسترده‌ای از نتانیاهو و کابینه به راه انداخته و تن دادن به آتش‌بس را شکست اسرائیل و پیروزی حزب‌الله تعبیر کردند. این در حالی است که نتانیاهو درصدد ارائه تصویر پیروز از خود است و برخی رسانه‌های غربی و منطقه‌ای نیز مدعی کوتاه آمدن حزب‌الله از اصول خود برای تحقق آتش‌بس شده‌اند، تا جنگ روایت‌های گسترده‌ای در این‌باره به راه بیفتد. مطابق این توافق استقرار ارتش لبنان در جنوب به همراه یونیفل، عقب نشینی حزب‌الله و اسرائیل و توقف دوماهه جنگ قطعی است. در ادامه نگاهی به اخبار حول آتش‌بس، مواضع صهیونیست‌ها و لبنانی‌ها در این رابطه خواهیم داشت و جوانب مختلف این توافق را از منظر کارشناسان مسائل منطقه بررسی می‌کنیم:

 ادعای جلاد: حزب‌الله را به عقب راندیم/بر ایران متمرکز می‌شویم
نتانیاهو، سرکرده باند جنایتکاران اسرائیلی در سخنرانی شامگاه سه‌شنبه‌خود ضمن تأیید آتش بس عنوان کرد: «ما به بازگرداندن گروگان‌ها در غزه به خانه‌هایشان پایبند هستیم... ما بارها گفته‌ایم توافق خوب توافقی است که امکان اجرا داشته باشد و ما آن را اجرا خواهیم کرد و ساکنان شمال را باز خواهیم گرداند. اگر حزب‌الله توافق را نقض کند ما آزادی عمل نظامی را برای خود محفوظ می‌دانیم. ما حزب‌الله را چندین دهه به عقب برگرداندیم.». نتانیاهو در پایان ادعا کرد: «توافق آتش‌بس به این معناست که ما بر تهدید ایران متمرکز خواهیم شد. ما چهره خاورمیانه را تغییر می‌دهیم. دلایل آتش بس تمرکز بر تهدید ایران و احیای ارتش اسرائیل و جدا کردن میدان‌های نظامی است.»

جلسه شتابزده نتانیاهو با روسای شهرک‌ها، در میانه ژست پیروزی
نتانیاهو در حالی اصرار بر نمایش تصویر مقتدر و پیروز از خود دارد که صبح چهارشنبه به برگزاری جلسه فوری با روسای شهرک‌ها و شهرداران اراضی اشغالی که منتقد جدی توافق آتش بس هستند، پرداخت تا از فشار آنان به سبب بلاتکلیف بودن وضع آوارگان، بکاهد. فارس در این رابطه نوشت: «شهرداران مناطق شمال فلسطین اشغالی که با لبنان هم‌مرز هستند، به شبکه سی‌ان‌ان گفتند که نتانیاهو نتوانست آنها را درباره امن شدن این مناطق بعد از توافق آتش‌بس متقاعد کند، بنابراین ساکنان شمال نمی‌توانند برگردند... شهردار کریات شمونا آویخای اشترن به سی‌ان‌ان گفت نتانیاهو گفت نتانیاهو نتوانست من را متقاعد کند که این آتش‌بس می‌تواند «جامعه» ما را امن کند. درحالی‌که رژیم صهیونیستی مدعی شده حزب‌الله را دهه‌ها به عقب رانده است. این شهردار صهیونیست گفت که می‌ترسد حزب‌الله با نفوذ دوباره، تهدیدی برای «جوامع شمالی اسرائیل» باشد. او همچنین درباره سازماندهی مجدد حماس و خطری که برای رژیم صهیونیستی ایجاد می‌کند، ابراز نگرانی کرد.»

نبیه بری: با وحدت خود، اهداف تجاوز اسرائیل را ناکام گذاشتیم
نبیه بری دبیرکل جنبش امل و رئیس پارلمان لبنان با اشاره به اینکه مقاومت در عرصه سیاست میراثی است که شهید نصرالله به وی سپرده است به روح پا او ادای احترام نمود. فارس از قول بری درباره آتش بس آورده است: «مردم قهرمان ما توانستند پیامدهای تجاوزات اسرائیل را که امروز توپ آتشینش متوقف شد، ناکام بگذارند... این مرحله، خطرناک‌ترین مرحله علیه لبنان بود که تمامی طیف‌های لبنان از سوی متجاوز تهدید شدند و لحظه واقعی برای وحدت لبنان فرا رسید.» وی همچنین خطاب به آوارگان گفت: «به مناطق و سرزمین خود بازگردید، «ودیعه شهدا» که قامتش در این سرزمین نهاده شده و جوانه پیروزی را حاصل کرد، تا شکوه و جلال به آن بازگردد.» بری همچنین از ضرورت تعجیل در انتخاب رئیس‌جمهور و تشکیل دولت نیز سخن گفت.

نجیب میقاتی: پایبند به اجرای قطعنامه 1701هستیم



نجیب میقاتی رئیس دولت پیشبرد امور لبنان لبنان با اشاره به آغاز روند بازسازی و نقش ارتش در تامین امنیت جنوب، درباره توافق آتش بس افزود: «ما بر پایبندی دولت به اجرای تمام بندهای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت تأکید کردیم...من خواهان پایبندی دشمن اسرائیلی به آتش‌بس و عقب‌نشینی از اراضی اشغال‌شده هستم...ما به حاکمیت لبنان بر تمام حریم هوایی، زمینی و دریایی خود پایبند هستیم.»
وزیر دفاع موقت لبنان موریس سلیم از اعزام قریب ده هزار نیروی ارتشی به جنوب در قالب سه دسته و در چارچوب توافق برای همکاری با نیروهای یونیفل خبر داد.

رئیس سابق اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل: به هیچ هدفی دست نیافتیم
از جمله مقامات امنیتی ارشد اسرائیل که به شکست صهیونیست‌ها اذعان کرده، تامر هایمن رئیس سابق اطلاعات نظامی ارتش اسرائیل است. ایسنا به نقل از وی نوشت: «ارتش اسرائیل به هیچ‌یک از اهداف خود دست نیافته و هدف بازگشت سریع و ایمن شهرک نشینان به شمال محقق نشده است. نیروهای حزب‌الله در جنگ جسورانه با ارتش اسرائیل این جمله را تجسم می‌کنند که تنها در میدان نبرد معادلات تحمیل می‌شود.»

نماینده حزب‌الله در پارلمان لبنان: دشمن نتوانست شروط خود را
تحمیل کند
در میانه خبرسازی درباره تحمیل شروط اسرائیل بر حزب‌الله و کوتاه آمدن این جنبش از خطوط قرمز خود، حسن فضل‌الله از نمایندگان فراکسیون وفاداری به مقاومت در پارلمان لبنان این خبرسازی‌ها را رد کرد. تسنیم از قول وی نوشت: «این یک پیروزی برای لبنان و مردم آن است. مردم لبنان فداکاری زیادی انجام دادند و بهای سنگینی در این راه پرداخت شد، اما اجازه ندادیم که رژیم اشغالگر به اهدافش برسد. دشمن نتوانست شروط خود را تحمیل کند و اوضاع آنگونه که دشمن صهیونیستی می‌خواست پیش نرفت. پیروزی با میزان تحقق اهداف سنجیده می‌شود، نه اصطلاحاتی که نتانیاهو به‌کار می‌برد...»

نایب‌رئیس شورای سیاسی حزب‌الله: برخی بندهای ادعایی صهیونیست‌ها نادرست است
محمود قماطی نایب‌رئیس شورای سیاسی حزب‌الله نیز با اشاره به برخی خبرسازی‌ها درباره بندهای توافق عنوان کرد: «بعضی از بندهایی که در رسانه‌های اسرائیلی درباره این توافق آورده شده، نادرست است و در واقع نقض حاکمیت لبنان به شمار می‌رود. غیرقابل‌قبول است که ارتش رژیم صهیونیستی بتواند در مرزها و داخل اراضی ما آزادی عمل داشته باشد.»

لیبرمن: نتانیاهو در برابر حزب‌الله تسلیم شد
آویگدور لیبرمن وزیر خارجه اسبق اسرائیل و رئیس حزب «اسرائیل بیتنا» ازجمله مقاماتی است که به نتانیاهو بر سر این توافق حمله کرد. مهر به نقل از وی عنوان کرده است: «توافق آتش‌بس بین لبنان و رژیم صهیونیستی، توافق تسلیم شدن نتانیاهو در برابر حزب‌الله است...نتانیاهو آرامش موقت را پذیرفته و امنیت داخلی اسرائیل را در بلندمدت به مخاطره انداخته است.»

تحلیل‌گر اسرائیل: نتانیاهو مبتکر توهم واورنه جلوه دادن حقایق است
علاوه بر چهره‌های سیاسی و نظامی، پروفسور «دانیل فریدمن» کارشناس و تحلیل‌گر اسرائیلی نیز در روزنامه معاریو درباره توافق آتش بس، نوشته است: «نتانیاهو مبتکر توهم وارونه جلوه دادن واقعیت‌ها و دادن وعده‌های غیرقابل تحقق است. واقعیت این است که اسرائیل توان نظامی و سیاسی برای از بین بردن حزب‌الله را ندارد و نتانیاهو بهتر است به جای دروغ پردازی و توهم پراکنی، واقعیت‌ها را
به همه بگوید.»

اولمرت: اسرائیل پیروز نشد/آتش‌بس خسارات وارده را توجیه نمی‌کند
ایهود اولمرت نخست‌وزیر اسبق اسرائیل منیز به انتقاد از این توافق پرداخت. تسنیم از قول وی آورده است: «اسرائیل به پیروزی مطلق بر حزب‌الله نرسید؛ به‌ویژه اینکه حزب‌الله هنوز ده‌ها هزار موشک و نیروی زمینی دارد. خسارات وارده به اسرائیل، توافق آتش بس را توجیه نمی‌کند و این آتش بس می‌توانست بدون وارد شدن این همه خسارت اتفاق بیفتد.»

لاپید: توافق با حزب‌الله ننگ را پاک نمی‌کند
یائیر لاپید نخست‌وزیر سابق اسرائیل و رئیس طیف اپوزیسیون پارلمان، با اشاره به اینکه توافق با حزب‌الله ننگ نتانیاهو را پاک نمی‌کند، درباره آتش بس افزود: «هرگونه توافق با حزب‌الله ننگ را پاک نخواهد کرد و باید توافقی برای بازگرداندن گروگان‌ها از غزه و بازگشت تمامی اسرائیلی‌ها به خانه‌هایشان
حاصل شود.»

تحلیلگر عرب : اسرائیلی‌ها چون در حال غرق‌شدن  بودند به توافق تن دادند
عبدالباری عطوان تحلیل‌گر مشهور جهان عرب نیز با اشاره به علل تن‌دادن صهیونیست‌ها به توافق آتش‌بس عنوان کرد: «حزب‌الله روز یکشنبه یک پیروزی تاریخی در برابر رژیم اشغالگر کسب کرد.۵۰ عملیات بسیار عالی تل‌آویو، حیفا و...را هدف گرفت. چهار میلیون شهرک‌نشین در پناهگاه‌ها خوابیدند شاهد آتش‌سوزی‌هایی در تل‌آویو بودیم. حزب‌الله با بیش از ۳۵۰موشک شهرهای اسرائیلی را درهم کوبید که یک پیروزی بزرگ بود. اسرائیلی‌ها چون در حال غرق‌شدن و شکست بودند به‌سرعت به توافق تن دادند.»

رسانه‌های عبری: اسرائیل از شروط خود کوتاه آمد
رسانه‌های عبری زبان بسیاری به انتقاد از این توافق و کوتاه آمدن اسرائیل در برابر حزب‌الله اشاره کردند. عدم‌تثبیت منطقه حائل و بی‌طرف به‌صورت قطعی، عدم‌اشاره صریح به حق اسرائیل برای حمله علیه لبنان درصورت نقض عهد از سوی حزب‌الله، و محوریت ارتش لبنان و یونیفل در اجرای توافق در جنوب ازجمله نقدهای آنان بوده است. بلاتکلیف بودن وضع آوارگان شمال اراضی اشغالی نیز ازجمله دیگر نقهای این رسانه‌ها بوده است. ایرنا از قول پایگاه مشهور واللا نوشت: «اشکالاتی در توافق آتش بس با لبنان وجود دارد؛ چرا برای ایجاد یک منطقه حائل به‌مدت یک یا دو سال پافشاری نکردند؟ اگر نیروهای حزب‌الله پرچم خود را روی حصارکشی‌ها برافراشتند چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ متأسفانه نیروی‌های حزب‌الله به مکانی بازخواهند گشت که از همانجا به ما حمله کردند.» شبکه 13اسرائیل نیز با انتشار نتایج یک نظرسنجی عنوان کرد 61درصد اسرائیلی‌ها، معتقدند اسرائیل بر حزب‌الله پیروز نشده است. شبکه 12اسرائیل نیز در گزارشی عنوان کرد: «درسایه حملات قبلی حزب‌الله، ساکنان مناطق شمالی دچار یک شک و تردید بزرگ هستند و به این فکر می‌کنند که آیا اصلاً جایی برای بازگشت وجود دارد یا نه.»

استقبال گروه‌های مقاومت از آتش‌بس
جنبش حماس، جنبش جهاد اسلامی و جنبش مجاهدین فلسطین ازجمله گروه‌هایی بودند که ضمن تشکر از همراهی حزب‌الله با غزه در 14ماه اخیر و قدردانی از مجاهدت‌های این جنبش، از توافق آتش بس استقبال کردند. جنبش حماس در بیانیه خود ضمن ادای احترام به شهید نصرالله و قدردانی از حمایت و همبستگی حزب‌الله در جنگ عنوان کرد: «پذیرش توافق آتش‌بس با لبنان از سوی دشمن صهیونیستی، بدون تحمیل هیچ‌یک از شروط آن، گام مهمی در از بین بردن توهمات نتانیاهو برای تغییر نقشه خاورمیانه با زور و همچنین نابودی توهمات او درباره شکست نیروهای مقاومت و یا خلع سلاح آنهاست». زیاد نخاله دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین نیز در پیامی خطاب به شیخ نعیم قاسم دبیرکل حزب‌الله لبنان ضمن تأکید بر ایستادگی در کنار این جنبش تا پیروزی؛ نوشت: «مبارزه و ایستادگی کردید و به برادران خود در فلسطین یاری رساندید. شما خون پاک و گرانبهای خود را در این راه تقدیم کردید، درحالی‌که دیگران حتی یک جرعه آب به تشنگان و گرسنگان فلسطینی ندادند.». جنبش مجاهدین فلسطین، حزب‌الله عراق و جنبش انصارالله یمن نیز از دیگر گروه‌های مقاومت بودند که از دستاورد حزب‌الله در تحقق آتش بس و بازگشت آوارگان جنوب سخن گفتند. مجتبی امانی سفیر ایران در لبنان نیز در توییتر توافق حاصله را تحقق وعده شهید نصرالله و برکت فداکاری‌های مبارزان و مردم لبنان خواند.