تبرئه متهم ردیف اول!

  [امیرعلی عوض‌پور]  شرایط در فوتبال این کشور متفاوت است. شاید اگر همه چیز روی اصول بود، مرگ یک هوادار فوتبال می‌توانست،‌ مقامات ارشد این فوتبال را به استعفا بکشاند اما اینطور نیست. در این فوتبال حتی متهم ردیف اول ماجرای مرگ یک هوادار هم تبرئه می‌شود!
برای مرور این اتفاق تلخ باید برگردیم به 76 روز پیش و دیدار سپاهان و ملوان در جریان هفته چهارم رقابت‌های لیگ برتر که با پیروزی زردپوشان اصفهانی نیز به پایان رسید. حدود دقیقه ۲۵ بازی یکی از هواداران تیم ملوان دچار عارضه قلبی می‌شود و تلاش عوامل اورژانس و پزشکان برای نجات جان این فرد بی‌نتیجه ماند و به سادگی یک هوادار مظلوم جان خود را از دست داد. این هوادار که سابقه بیماری قلبی هم داشت، با وجود تمام سختی‌هایی که بوده است، خود را به ورزشگاه فولاد شهر می‌رساند اما با گذشت نیمی از دقایق نیمه اول این دیدار، به یک‌باره جو سکوها  ملتهب شد؛ مرتضی خائفی، هوادار 60 ساله ملوان به روی زمین افتاده است و با گذشت هر لحظه، دلهره برای ملوانی‌ها بیشتر می‌شود.
اعضای تیم ملوان که این هوادار ملوانی را به خوبی می‌شناسند،‌ تقاضا دارند که بازی متوقف شود و مازیار زارع، سرمربی تیم هم درخواست می‌کند که با توجه به شرایط بحرانی هوادارش، بازی ادامه پیدا نکند تا به وضعیت تیفوسی‌ ملوانی‌ها رسیدگی شود اما این شرایط بحرانی در نظر گرفته نشد و طبق پروتکل‌های ناقص برگزاری مسابقات، فرد به بیمارستان منتقل شد و تاخیر در روند درمانی اش مرتضی خائفی جانش را از دست داد.  پس از این اتفاق، آرای کمیته انضباطی در خصوص این بازی صادر شد و باشگاه سپاهان به خاطر تخلف‌ها و کمبودهای پزشکی جریمه شد و شخص اول برگزاری این دیدار، یعنی داوود رفعتی که ناظر این بازی بود، 4 ماه از هر گونه نظارت فوتبالی محروم شد ولی حالا کمیته استیناف این رای را کاهش داده است. کمیته استیناف فدراسیون فوتبال اعلام کرد که پس از بررسی اتفاقات مسابقه سپاهان و ملوان انزلی، رفعتی تبرئه شده و دوباره می‌تواند به فعالیت خود به‌عنوان نماینده فدراسیون فوتبال برگردد که البته او همزمان دبیر استانداردسازی ورزشگاه‌های لیگ برتری نیز است.

فوتبال به بهای جان
چه نمونه‌‌های خارجی مختلفی از این دست اتفاقات در فوتبال اروپا رخ داده است که به خاطر آن، بازی به طور کلی متوقف شده است. نمونه نزدیک و محسوس آن دیدار مجارستان و هلند در لیگ ملت‌های اروپا است؛ تنها 6 دقیقه بعد از شروع این بازی، یکی از نیمکت نشینان مجارستان که گویا آدام شالای، از اعضای کادر فنی مجارها بوده است، از هوش رفت تا بلافاصله اعضای پزشکی وارد صحنه شده و اقدامات لازم برای بهبود وضعیت وخیم او را انجام دهند. پنج دقیقه زمان برد تا پزشکان به کمک برخی از اعضای نیمکت مجارستان، شالای را در میان تشویق شدید هواداران حاضر در ورزشگاه و بازیکنان به رختکن منتقل کنند. بازی از دقیقه پانزده دوباره از سر گرفته شد. آیا برای هوادار ملوان هم نمی‌شد چنین چیزی در نظر گرفت؟ واقعا سخت است ولی می‌توان به این فکر کرد که توقف 15 دقیقه‌ای بازی می‌توانست جان یک انسان را نجات دهد اما این اتفاق در فوتبال ایران رخ نمی‌دهد.



 دل برگشتن به فوتبال را داری؟
وظیفه‌شناسی، امری است که بعضا می‌تواند پایش را فراتر از چارچوب‌ها بگذارد و برای از دست نرفتن برخی از ارزش‌ها، خود را محدود به محدودیت‌ها نکند اما داوود رفعتی، ناظر دیدار سپاهان و ملوان شاید وجدانش برای این چیزها به درد نمی‌آید. شاید اگر فردی بود که اشتباهش را می‌پذیرفت خودش برای همیشه از فوتبال خداحافظی می‌کرد اما در این فوتبال جایگاه‌ مهم‌تر از هر چیز دیگری است. عجیب‌تر از این، حکم کمیته انضباطی و در ادامه کمیته استیناف است که دو باشگاه سپاهان و ملوان را محکوم کرده اما شخص اول نظارتی این بازی را تبرئه می‌کند! مثل این است که به خاطر نتایج ضعیف یک تیم فوتبال همه اعضای کادر فنی را جز سرمربی آن، برکنار کنیم.

پایان ماجرا
پایان‌بندی این گزارش به طور قطع یک پایان باز خواهد بود. پایانی که معلوم نیست به کجا ختم می‌شود اما حداقل کاری که فدراسیون فوتبال می‌توانست انجام دهد،‌ محرومیت سنگین برای ناظر بازی ملوان و سپاهان بود که این اتفاق هم رخ نداد. وقتی این اتفاق رخ می‌دهد، بازنگری در قوانین برگزاری مسابقات و شکل‌گیری چارچوب پزشکی اثربخش‌تر در جریان بازی‌ توسط مدیران این فدراسیون، راهکارهای سوخته‌ای است که مطمئنا در نظر گرفته نخواهد شد و تا وقتی امثال این افراد ناظر و این چارچوب فکری در فوتبال ایران حضور داشته باشند، باید شاهد اتفاقات بدتری در این فوتبال باشیم.