بازگشت مردم به جنوب لبنان
گروه سیاسی: پس از چند هفته مذاکرات فشرده، در نهایت دیروز چهارشنبه (7 آذر) از ساعت ۴ به وقت بیروت (پنج و نیم به وقت تهران) توافق آتشبس میان رژیم اسرائیل و لبنان وارد فاز اجرایی شد. در ابتدا جو بایدن رئیسجمهور آمریکا رسما اجرایی شدن توافق آتشبس را اعلام کرد. در ادامه رسانههای صهیونیستی نیز از موافقت کابینه امنیتی اسرائیل با توافق آتشبس با لبنان خبر دادند تا اجرای توافق نهایی شود. در سوی مقابل صهیونیستها و متحدانش، محمود قماطی، نایب رئیس شورای سیاسی حزبالله این اتفاق را یک پیروزی برای ملت و مقاومت لبنان ارزیابی کرد و گفت که اشغالگران در دستیابی به تمامی اهدافشان ناکام ماندند.
به گزارش «تجارت»، اساس و مبنای توافق اخیر قطعنامه 1701 شورای امنیت سازمان ملل است. دولتمردان آمریکایی و لبنانی نیز با صراحت بر این موضوع تاکید کردهاند که باید تمام مفاد و اصول این قطعنامه اجرایی شود. در همین ارتباط، «عاموس هوکشتاین» نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات آتشبس لبنان بامداد چهارشنبه گفت: «این توافق، یک آتشبس دائمی است که به خصومتها پایان میدهد». قطعنامه 1701 برای پایان دادن به جنگ 34 روزه بین اسرائیل و لبنان در سال 2006 به تصویب رسید. این قطعنامه که خواستار «توقف کامل خصومتها» توسط حزبالله و اسرائیل شده، از اسرائیل خواسته بود که تمامی نیروهای خود را از جنوب لبنان خارج کند و از دولت لبنان و نیروی موقت سازمان ملل در لبنان (یونیفیل) خواسته شده بود «نیروهای خود را با هم در سراسر جنوب مستقر کنند». هیچ پرسنل مسلح دیگری اجازه حضور در منطقه را ندارند. در این بیانیه همچنین از دولت لبنان خواسته شده است که «حاکمیت کامل خود را اعمال کند تا هیچ سلاحی بدون موافقت دولت لبنان و هیچ مرجعی غیر از دولت لبنان وجود نداشته باشد.» در مقطع کنونی، تمامی طرفین بر اجرای قطعنامه 1701 تاکید دارند اما باید توجه داشت اجرای این قطعنامه در عمل بسیار دشوار است.
اعتراف صهیونیستها به شکست در برابر حزبالله
آتشبس اخیر در میان جامعه صهیونیستی بازتاب بسیار گستردهای داشت. «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی بعد از اجرای توافق، با بایدن تماس تلفنی برقرار کرد و از او بابت مشارکت ایالات متحده در حصول آتشبس قدردانی کرد. «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی هم مدعی شد آتشبس باید امنیت ساکنان شمال سرزمینهای اشغالی را که در پس حملات حزبالله آواره شدهاند، تضمین کند. همچنین، «بتسالل اسموتریچ» وزیر دارایی رزیم صهیونیستی هم گفت با اجراییشدن آتشبس «بزرگترین آزمون» کابینه این رژیم آغاز خواهد شد.
برخلاف دیدگاه مقامهای دولتی، مخالفان نتانیاهو، توافق را یک شکست بزرگ برای تلآویو معرفی کردند. رئیس حزب «اسرائیل بیتنا» و وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی توافق آتشبس با لبنان را نشان از تسلیم شدن این رژیم دربرابر حزبالله ارزیابی کرد.،«آویگدور لیبرمن» وزیر جنگ اسبق رژیم صهیونیستی در اظهاراتی در این باره گفت: درحالی که پرچم حزبالله در بیروت برافراشته میشود، کابینه اسرائیل پرچم سفید (نشانه تسلیم) را بالا میبرد. وی افزود: نتانیاهو گفته بود که جنگ تا پیروزی مطلق ادامه خواهد یافت، اما مشخص نکرد که چه طرفی پیروز خواهد شد.
موج خشنودی و بازگشت آوارگان به سمت خانههای خود بعد از آتشبس
بر خلاف فضای انتقادی داخل رژیم اسرائیل، در لبنان مردم پیروزی بزرگ حزبالله را جشن گرفته و هزاران نفر پس از آتش بس رژیم صهیونیستی و حزب الله لبنان به خانه های خود در جنوب لبنان بازگشتند. در واقع، با اجرایی شدن آتشبس در لبنان پس از حملات شدید اشغالگران در چند ساعت قبل از اجرایی شدن این توافق که بیروت، ضاحیه جنوبی آن، شهرکهای دره بقاع در شرق و روستاهای جنوب را تحت تاثیر قرار داد، فضای شادی در میان لبنانیها فراگیر شد. بنابر گزارش المیادین، شهروندان لبنانی حین بازگشت به جنوب لبنان گفتند: ما این پیروزی را به نوههای خود ارث خواهیم داد و باید در آسمان نوشته شود، زیرا نمیتوانیم آن را با زبان بیان کنیم.
استقبال ایران از پایان جنایت رژیم صهیونیستی در لبنان
جمهوری اسلامی ایران به شکل ویژه از پایان جنایات رژیم صهیونیستی استقبال کرد. در نخستین واکنش رسمی، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با استقبال از خبر توقف تجاوز رژیم صهیونیستی علیه لبنان، بر حمایت قاطع جمهوری اسلامی ایران از دولت، ملت و مقاومت لبنان تاکید کرد.همچنین، محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در جریان نشست خبری دیروز خود با اشاره برقراری آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونسیتی اظهار کرد: خوشحالم از اینکه امروز؛ چهارشنبه که این نشست برگزار میشود، شاهد آتشبس در لبنان هستیم؛ از این آتشبس استقبال میکنیم و از این که مردم عزیز لبنان امشب با رهایی از زیر ظلم و بمبارانهای جنایتکارانه رژیم صهیونسیتی در آرامش به سر میبرند خدای بزرگ را شاکریم و به سهم خودم از رزمندگان حزبالله که با عزت، افتخار، شجاعت و درایت مقاومت کردند و جنگیدند و هرگز اجازه ندادند که یک وجب از خاکشان با همه فشارهایی که دشمن در بمبارانها و آتشهای شدید انجام داد در تصرف درآید.
استقبال جهانی از توافق آتشبس
در سطح جهانی نیز طرفهای مختلف به اعلام حصول توافق آتشبس میان رژیم صهیونیستی و لبنان واکنش مثبتی نشان دادند. در پی این اعلام، «نجیب میقاتی» نخستوزیر دولت پیشبرد امور لبنان، از حصول آتشبس استقبال کرد و آنرا «گامی مهم در جهت ثبات، بازگشت آوارگان به خانههای خود و آرامش منطقه» توصیف کرد. او همچنین خبر داد درباره توافق آتشبس با بایدن تلفنی صحبت کرده بود. میقاتی بر تعهد به اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل، تقویت حضور نیروهای ارتش لبنان در جنوب این کشور و همکاری با نیروهای حافظ صلح سازمان ملل تاکید کرده است.
«جنین هنیس پلاسخارت»، هماهنگکننده سازمان ملل در امور لبنان ضمن استقبال از این توافق آتشبس هشدار داد: «برای اجرایی کردن آن اقدامات قابل توجهی برای انجام دادن در پیش رو قرار دارد.» او اظهار کرد: «برای این منظور دست کم به تعهد کامل و تزلزل ناپذیر هر دو طرف نیاز است.» «اورسلا فوندرلین» رئیس کمیسون اروپا، آتشبس میان لبنان و رژیم صهیونیستی را «خبری دلگرمکننده» توصیف کرد. «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار اجرای کامل قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل شد و گفت: مردم لبنان حق بازیابی حاکمیت کشور خود بدون دخالت خارجی را دارند.
در همین زمینه، مائو نینگ سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: ما از همه تلاشهایی که برای کاهش تنشها و دستیابی به صلح انجام میشود حمایت میکنیم و از توافق طرفهای مربوطه در مورد آتشبس استقبال میکنیم. «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه هم گفت اتشبس در لبنان باید مسیر را برای آتشبس در غزه باز کند. او همچنین خواستار انتخاب رئیسجمهور لبنان در سریعترین زمان ممکن شد. «دیوید لمی» وزیر خارجه انگلیس از تمام طرفها خواست تا از توافق آتشبس در جهت ایجاد مسیر برای صلح پایدار در منطقه استفاده کنند. او خواستار آتشبس در غزه، آزادی اسرای اسرائیلی و پایان محدودیتهای رژیم صهیونیستی بر ورود کمکهای انساندوستانه به این باریکه شد.
قاسم محبعلی: حزبالله قابل حذف نیست و نوع اجرای آتشبس بسیار اهمیت دارد
قاسم محبعلی، مدیر کل سابق خاورمیانه وزارت امور خارجه و کارشناس مسائل منطقه در ارزیابی خود از توافق آتشبس میان رژیم اسرائیل و لبنان به خبرنگار «تجارت» گفت: «اینکه توافق اخیر پایدار باشد و منجر به صلح دائمی شود، بسیار پیچیده است. طی 60 روز آینده باید دید طرفین صلح چگونه عمل خواهند کرد. آیا بندهای قطعنامه 1701 اجرایی خواهد شد یا خیر. در این میان دو مساله عمده وجود دارد. نخست اینکه افکار عمومی داخل لبنان به شدت موافق پایان جنگ و اجرای قطعنامه شورای امنیت هستند. دوم اینکه حزبالله لبنان اساسا خوانش و قرائتی متفاوت از قطعنامه 1701 دارد. این که خلع سلاح تمامی گروههای غیردولتی یکی از مفاد قطعنامه است، بسیار دردسرساز خواهد بود. حتی این احتمال وجود دارد که شکاف داخلی در لبنان نیز تشدید شود.»
این کارشناس مسائل منطقه در بخشی دیگر از اظهارات خود تاکید کرد «در قطعنامه 1701 مقرر شده، بعد از آتشبس و تخلیه جنوب از سوی ارتش اسرائیل صورت بگیرد. در مقابل نیز دولت لبنان میخواهد حزب الله از منطقه جنوب خارج شود و به پشت رود لیتانی نقل مکان کند. افزون بر این لبنانیها در پی انتخاب رئیسجمهور جدید ایجاد دولت دائمی هستند. مجموع این کشوقوسها میتواند دردسرساز و تنشزا باشد.»
مدیرکل سابق خاورمیانه وزارت امور خارجه، در ادامه تصریح کرد: « بر این باور هستم حزب الله ناچارا باید منطقه جنوب را ترک کند اما در شمال و شرق به حضور خود ادامه خواهد داد. اساسا مساله خلع سلاح بسیار پیچیده است.
علاوه بر حزب الله، گروههای دیگری دارای سلاح هستند. اگر واقعبینانه به مساله نگریسته شود، اولا خلع سلاح حزبالله اقدامی ناممکن است. ثانیا، حزب الله قابل حذف نیست و باقی خواهد ماند. شاید قدرت این جنبش در کوتاه مدت تضعیف شود اما در نهایت باید این گروه توان احیای قدرت و جایگاه خود را دارد.