آقای رئیس‌جمهور! شما دیگر نماینده مجلس نیستید

جوان آنلاین: مردی که حدود ۱۵ سال ردای نمایندگی مجلس به تن داشت و معمولاً نطق‌های آتشین و عدالت‌محورش، خبرنگاران و نمایندگان را میخکوب می‌کرد و بار‌ها در مقام مطالبه‌گری به‌درستی و دقیق به کالایی شدن بهداشت و درمان تاخته بود، حالا شولای رئیس‌جمهوری به تن کرده و مسئول اجرای قانون اساسی است؛ قانونی که اصل ۲۹ آن تصریح می‌کند: «برخورداری از تأمین اجتماعی از نظر بازنشستگی، بیکاری، پیری، ازکارافتادگی، بی‏سرپرستی، در راه ماندگی، حوادث و سوانح، نیاز به خدمات بهداشتی و درمانی و مراقبت‏های پزشکی به صورت بیمه و غیره، حقی است همگانی. دولت مکلف است طبق قوانین از محل درآمد‌های عمومی و درآمد‌های حاصل از مشارکت مردم، خدمات و حمایت‏های مالی فوق را برای یک‌‏یک افراد کشور تأمین کند.» پزشکیان حالا باید از نقش مطالبه‌گری محض بیرون بیاید و در مقام پاسخگویی توضیح دهد در همین حدود چهارپنج ماه چه کرده است؟ رئیس قوه مجریه روز سه‌شنبه در همایش پرطمطراق «بیمه و توسعه» که هزینه برگزاری آن و البته ضرورت برگزاری آن در وضعیت فعلی اقتصاد مشخص نیست، گفت: «از نظر علمی چیزی که من از بیمه تکمیلی می‌فهمم، زیرمیزی رومیزی است، بیمه تکمیلی چیزی است که در بیمه پایه وجود ندارد و اگر چنین باشد نمی‌توان اسم آن را تکمیلی گذاشت، همان عمل جراحی که در بیمارستان دولتی با هزینه ۱۰میلیون انجام می‌شود، در بیمارستان خصوصی با هزینه ۱۰۰میلیون تومان انجام می‌شود، اینطور قرارداد می‌بندیم و اسمش را تکمیلی می‌گذاریم.» نکته‌ای که پزشکیان به آن اشاره کرد دقیق است، اما چه باید کرد؟
 
بیمه‌ها سال‌هاست در کنار بانک‌ها خون مردم را می‌مکند و همیشه هم از «نداری» می‌نالند و اینکه در آستانه ورشکستگی هستند، اما معلوم نیست چرا نه تنها ورشکسته نمی‌شوند، بلکه به املاک و دارایی‌های‌شان افزوده و نجومی‌خواری‌شان هم زبانزد عام و خاص می‌شود. «بیمه تکمیلی» یکی از همان کلاهبرداری‌های رایج صنعت بیمه است که در قبال خدمات بدیهی که باید بدهد، پول زور می‌گیرد. مسعود پزشکیان طی سال‌های طولانی که نماینده مجلس و عضو کمیسیون «بهداشت و درمان» خانه ملت بود، بار‌ها نسبت به این وضعیت انتقاد کرده بود. 
او به‌عنوان رئیس‌جمهور روز گذشته در همایش «بیمه و توسعه» گفت: هم اکنون به مردم در قالب بیمه خدماتی ارائه می‌شود که به نظر من به شکل عادلانه نیست، آن کسی که در شهر‌های بزرگ زندگی می‌کند، به اندازه آن افرادی که در مناطق محروم هستند، بیمه می‌دهد، در حالی که دسترسی به خدمات برای همه یکسان نیست.» 


به گفته رئیس‌شورای عالی امنیت ملی «بیمه تکمیلی همان زیرمیزی است و در واقع همان خدماتی که در بیمارستان‌های دولتی داده می‌شود، با هزینه‌های چندبرابر در بیمارستان‌های خصوصی داده می‌شود و بیمه تکمیلی هم آن را پوشش می‌دهد، با همین ساختار است که می‌بینیم برخی در بیمارستان‌های دولتی زیرمیزی دریافت می‌کنند. این کار به نظر من نوعی عدم‌تعادل و بی‌انصافی است و به نگاه غیرمدیریتی ما برمی‌گردد. به عنوان مثال، بیمه تکمیلی چیزی است که در بیمه پایه وجود ندارد و اگر چنین باشد، نمی‌توان اسم آن را تکمیلی گذاشت، همان عمل جراحی که در بیمارستان دولتی با هزینه ۱۰‌میلیون انجام می‌شود، در بیمارستان خصوصی با هزینه ۱۰۰‌میلیون تومان انجام می‌شود، اینطور قرارداد می‌بندیم و اسمش را تکمیلی می‌گذاریم. به عبارت بهتر، تفاوت هزینه‌های درمانی در بخش دولتی و خصوصی همیشه وجود داشته است و ارتباطی به زیرمیزی بودن بیمه‌های تکمیلی ندارد.»
پزشکیان تأکید کرد: «در حوزه بهداشت و درمان باید در چارچوب مشخصی همه خدمات بگیرند نه اینکه در مناطق محروم مردمی که صدای‌شان بلند نمی‌شود، هیچ خدماتی نگیرند و آنها که صدای‌شان بلند است و در شهر‌های بزرگ زندگی می‌کنند، به خاطر صدای بلندشان خدمات بیشتری بگیرند. من همواره گفته‌ام که خطر، فقرا و گرفتاران را بیشتر تهدید می‌کند.»
رئیس‌جمهور خاطرنشان کرد: «تمام دعوا این است که نمی‌شود با مسکن ادامه داد، باید نسخه درست برای درمان مشکلات نوشت. همه از ناترازی حرف می‌زنیم ولی می‌گوییم به هیچ چیز هم دست نزنید، ممکن است مشکل پیش بیاید، یعنی روزبه‌روز ناترازی بدتر شود، یک روزی باید این مشکل را حل کنیم. کی؟ حتماً آن زمانی که افتادیم و مردیم. قبل از اینکه مشکل پیش بیاید باید به فکر چاره باشد و برای آن راه‌حل پیدا کرد. انسان‌های کاردان، عالم، باتجربه و باانگیزه می‌توانند برای این مشکلات راه حل بدهند، می‌توانند مشکلات را حل کنند، به شرط اینکه با اعلام، با آگاهی و با اطلاع‌رسانی باشد.»
پزشکیان گفت: «قبل از اینکه مشکل پیش بیاید، باید برای آن راهکار ارائه داد و انسان‌های کاردان و با تجربه می‌توانند برای این مشکلات راهکار ارائه دهند. اینکه فکر کنیم ما به قله رسیده‌ایم، درست جایی است که اشتباه کرده‌ایم. تصور اینکه فکر کنیم بهترین هستیم، موجب می‌شود دیگر راهی برای پیمودن و رو به جلو رفتن وجود نداشته باشد. آنچه ما در قانون نوشتیم و باید عمل شود، این است که بیمه‌ای که در بهداشت و درمان است، یعنی در یک چارچوبی همه آن کسانی که هستند یک بسته خدمت مشخص را بگیرند، نه اینکه من که در تبریز زندگی می‌کنم با کیفیت مناسب بسته مناسب بگیرم، اما فردی که در منطقه دورافتاده است، نتواند هیچ کدام از این خدمت‌ها را بگیرد و پول آن را هم بدهند به من در تبریز مصرف کنم. الان دارند این کار را می‌کنند. در مناطق محروم ما این خدمات را ارائه نمی‌دهیم، یعنی کسی که صدایش بلندتر است، بیشتر می‌گیرد، کسی که صدا ندارد، ما خدمت به او نمی‌دهیم. در صورتی که حاکمیت وظیفه‌اش این است که به کسی که صدایش بلند نیست و نمی‌تواند فریاد بکشد، کمک کند و به دادش برسد.»
وی با بیان اینکه بیمه در حقیقت مدیریت ریسک است، تصریح می‌کند: «مدیریت کنیم، کسی که دارد می‌افتد و کسی را که دارد می‌رود زیر خط فقر و نابود می‌شود، اجازه ندهیم نابود شود. خطر در سیستم بهداشت و درمان فقرا، محرومان، حاشیه‌نشین‌ها و گرفتار‌ها را تهدید می‌کند. ما از بیمه پایه برمی‌داریم، به بیمه تکمیلی می‌دهیم، یعنی از سهم آن آدمی که باید ما ببینیم که نمی‌بینیم، یک مقدار را در مراکز هزینه می‌کنیم برای همان فرد و مقداری را هم به اسم بیمه تکمیلی به جای دیگری می‌بریم.»  یارانه ۱۵۰ میلیارد دلاری غیرمنصفانه است 
چند سالی است که عبارتی تحت عنوان «یارانه پنهان» در ادبیات اقتصادی ایران جا باز کرده است. یارانه پنهان عمدتاً درباره انرژی و سوخت و کالا‌های اساسی مطرح می‌شود. حرف اصلی افرادی که «یارانه پنهان» را مطرح می‌کنند، چیست؟ استدلال گروهی که یارانه پنهان را مطرح می‌کنند، این است که قیمت کالا‌های اساسی نسبت به قیمت‌های تعدیل‌شده جدید کم است، بنابراین دولت لطف می‌کند و کالا‌های اساسی یا بنزین و موارد دیگر را ارزان نگه می‌دارد و از این باب منتی بر مردم دارد! نکته‌ای که این گروه به آن توجه نمی‌کنند، این است که پیش‌تر یک قیمت نرمال و تعادلی دیگری وجود داشته، آن قیمت با نقص عملکرد دولت افزایش پیدا کرده و به قیمت جدید رسیده است. به بیانی دیگر منتقدان یارانه پنهان از وسط ماجرا شروع به روایت و تحلیل می‌کنند؛ نمی‌گویند مثلاً نرخ ارز را اشکالات دولت‌ها بالا برده که سبب شده قیمت‌ها از قیمت تعادلی فاصله بگیرند، اما مدعی می‌شوند قیمت بنزین نسبت به قیمت‌های خارجی یا اروپا یا فوب خلیج‌فارس پایین است و ساده‌انگارانه و با ادعا و منت برای مردم محاسبه هم می‌کنند که داریم چند همت به شما یارانه پنهان می‌دهیم. 
دولت چهاردهم نیز در دسته منتقدان یارانه پنهان است و تمام تلاش خود را می‌کند به مردم بگوید توان پرداخت یارانه را ندارد؛ یارانه‌ای که در این سال‌ها به دلیل عدم‌مدیریت قیمت‌ها از سوی دولت‌ها اتفاق افتاده و فشار مضاعفی را بر اقشار مختلف مردم وارد کرده است. 
پزشکیان در ادامه اظهاراتش در همایش بیمه و توسعه به توزیع یارانه به اصطلاح دولتی‌ها «پنهان» اشاره کرد و اظهار داشت: «ما ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد دلار یارانه را غیرمنصفانه توزیع می‌کنیم و این نه عدالت است، نه انصاف، نه مدیریت. باید بپذیریم که این روند را اصلاح کنیم و این کار را با گفتگو با مردم انجام دهیم.»
سایر اخبار این روزنامه
ارتقای حکمرانی اسلامی با میدان‌داری گروه‌های مردمی ارتقای حکمرانی اسلامی با میدان‌داری گروه‌های مردمی پروژه وکالت به شاهزاده گل‌های ته حوض را بالا آورد! پروژه وکالت به شاهزاده گل‌های ته حوض را بالا آورد! آقای رئیس‌جمهور! شما دیگر نماینده مجلس نیستید آقای رئیس‌جمهور! شما دیگر نماینده مجلس نیستید توقف پزشکیان در حال‌و‌هوای ایام انتخابات! توقف پزشکیان در حال‌و‌هوای ایام انتخابات! عبور از رفتار تسکین‌دهنده به تصمیمات پایدار عبور از رفتار تسکین‌دهنده به تصمیمات پایدار حکومت‌نظامی در کره جنوبی از ترس کره شمالی! حکومت‌نظامی در کره جنوبی از ترس کره شمالی! چرا روزنامه‌ها برای رئیس‌جمهور چاپ را به تأخیر نینداختند؟! چرا روزنامه‌ها برای رئیس‌جمهور چاپ را به تأخیر نینداختند؟! سقط جنین مانند تعویض آدامس نیست! سقط جنین مانند تعویض آدامس نیست! توطئه امریکا علیه سوریه در پوشش «قسد» توطئه امریکا علیه سوریه در پوشش «قسد» گمان نمی‌کردیم ترکیه در چاله امریکا و اسرائیل بیفتد گمان نمی‌کردیم ترکیه در چاله امریکا و اسرائیل بیفتد ایستاده در برابر بیگانه