روزنامه کيهان
1403/09/17
عراقچی: مذاکره با آمریکا هیچ مبنایی ندارد
سرویس سیاسی ـدر شرایطی که مدعیان اصلاحات، تعویض جای طلبکار و بدهکار در برجام و تأمین نیاز دشمن به مذاکره را دنبال میکنند، وزیر امور خارجه کشورمان تأکید کرد: در حال حاضر قصد گفتوگو با واشنگتن را نداریم؛ چراکه هیچ مبنایی برای چنین گفتوگویی وجود ندارد.
عاملان عقبگرد اقتصاد ایران در دولت روحانی، در حالی این روزها با بیاعتنایی به تجربه تلخ خسارت محض برجام، معرکه مذاکره با آمریکا گرفتهاند که وزیر امور خارجه در گفتوگو با رسانه قطری العربی الجدید تأکید کرد: در حال حاضر قصد گفتوگو با واشنگتن را نداریم؛ چرا که هیچ مبنایی برای چنین گفتوگویی وجود ندارد. ما منتظریم تا ببینیم دولت جدید آمریکا چه سیاستهای را در پیش خواهد گرفت و سپس سیاست خود را ترسیم خواهیم کرد.
گفتنی است، پس از روی کارآمدن دولت جدید، مدعیان اصلاحات و رکن داخلی کارزار غرب علیه ایران تلاش میکنند ایران را به مذاکره با رژیم تروریست آمریکا بکشانند و ضمن آبروبخشی به آن، مانند قبل بار دیگر ایران را از دستیابی به حقوق خود بازدارند.
مدعیان اصلاحات پس از امضای توافقی به غایت نامتوازن، فاقد تضمین و فاقد مکانیسم شکایت و اخذ خسارت با رویکرد ضد منافع ملی «توافق به هر قیمت»، ضعیفنمایی و محتاج نشان دادن کشور، همواره به جای اعتراض به نقض پیمان توسط آمریکا و اروپا در برجام، ایران را تخطئه کرد و این در حالی بود که برجام در روز نخست اجرا، توسط آمریکا در دوره اوباما با تحریمها ضدایرانی کاغذ پاره شد. آمریکا همزمان در همان دوره سرمایهگذاران را تهدید به تحریم میکرد و بر خریداران نفت فشار میآورد.
جریان غربگرا در دوره ترامپ نیز بدعهدی آمریکا و اروپا در برجام را از توجیه کردند تا جایی که ترامپ از برجام خارج شد و نشریه پولیتیکو یک هفته پس از خروج ترامپ از برجام نوشت: «فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در کنفرانس این اتحادیه تصریح کرد: من از روحانی تضمین گرفتم که حتی در صورت خروج آمریکا از توافق و برگرداندن تحریمها، ایران به برجام پایبند بماند»!
مدعیان اصلاحات، ایران را درمانده از تحریم جا زدند و آمریکا را به تحریم بیشتر تشویق کردند و تحریمها دو برابر شد. آنها همچنین با سوءمدیریت عمدی در بخش مسکن، بنزین، حراج کردن ذخایر طلا و ارز، به تعطیلی کشاندن صدها کارخانه، عدم اصلاح ساختار بودجه و دپوی کالاهای اساسی در گمرکات و بنادر، به تحریم ضریب اثربخشی دادند. هم مشوق تحریم خارجی بودند و هم عامل تحریم داخلی و در همین وضعیت، به بهانه تحریم خواهان واگذاری منابع قدرت کشور به دشمن شدند! آنها هشت سال فرصت کارآفرینی و رونق اقتصادی را هدر دادند و هجدهمین اقتصاد بزرگ دنیا شش رتبه تنزل پیدا کرد.
طیف غربگرا پس از پیروزی ترامپ، مجددا بر طبل مذاکره میکوبد و کوچکترین اشارهای به نقض برجام در سه دوره اوباما، بایدن و ترامپ نمیکند. آنها مجددا میخواهند جای طلبکار و بدهکار را تعویض و نیاز حریف را تأمین کنند.
امروز در شرایط تداوم کارشکنی آمریکا و بدهکار و مجرم بودن این رژیم، اقتدار و نقشآفرینی منطقهای ایران، گسترش شرکای اقتصادی و شکستن و دور زدن برخی تحریمها، مذاکره مجدد با این دولت تروریست، چیزی جز آبرو بخشیدن به آن و نشاندن ایران در جایگاه ضعف و تقلای شوم برای واگذاری توانمندیهای کشور نیست.
این در شرایطی است که کشور بدون برجام و لغو تحریمها توانست صادرات نفت را احیا کند و رشدهای اقتصادی 4-5 درصدی را در دولت شهید رئیسی رقم بزند.
در همین شرایط، محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور در نشریه «فارین افرز» یادداشتی درباره سیاست خارجی ایران منتشر کرد و از امکان مذاکره با آمریکا در موضوعات فراتر از هستهای نوشته است.
ظریف در این یادداشت آورده است: «جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره از جمله با آمریکا، آماده است.»
وی ادعا کرد: «پزشکیان خواهان تعامل سازنده با غرب است. پزشکیان به مذاکره در رابطه با توافق هستهای و بیشتر، امیدوار است.»
ظریف مینویسد: «توافق هستهای، یک نمونه منحصربهفرد است و غرب باید به دنبال احیای آن باشد... اگر ترامپ تصمیم به چنین اقدامی بگیرد؛ سپس ایران مایل به گفتوگو است که هم به نفع تهران و هم به نفع واشنگتن است.»
ظریف باید پاسخ دهد
چه نقشی در سیاست خارجی ایران دارد؟
موضع رسمی دولت در سیاست خارجی را وزارت امور خارجه اعلام میکند. ظریف باید پاسخ دهد که چه نقشی در سیاست خارجی ایران دارد که مقاله در این زمینه منتشر کرده است؟ در شرایطی که آمریکا طرف بدهکار برجام است و ایران باید حقوق خود را استیفا کند، وی حق ندارد با پالس مذاکره، ایران را در جایگاه بدهکار بنشاند و آمریکا را گستاختر کند. ظریف چرا برخلاف موضع رسمی دولت، موضع میگیرد؟ علاوهبر اینها، او پا را فراتر گذاشته و از آمادگی برای مذاکره در موضوعات غیر از توافق هستهای نوشته است. ظریف باید بداند مؤلفههای اقتدار ایران، امری نیست که قابل مذاکره باشد و از چنین سخنانی اجتناب کند.
«فارین افرز»، نشریهای آمریکایی متعلق به شورای روابط خارجی آمریکا (CFR)، متشکل از برخی چهرههای سیاست خارجه آمریکا و برخی چهرههای CIA است.
نیوزویک: یک نفر باید خیلی احمق باشد اگر وقت خود را
بیش از حد صرف فکر کردن درباره برنامههای ترامپ کند!
نشریه آمریکایی نیوزویک اخیرا نوشت:
ـ میان حرف تا عمل دونالد ترامپ فاصله بسیار است. خودتان را به گمانهزنی درباره رویکرد او خسته نکنید.
ـ یک نفر باید خیلی احمق باشد اگر وقت خود را بیش از حد صرف فکر کردن درباره برنامههای ترامپ کند!
ـ او دیدگاه ثابتی ندارد. چیزهایی را در جریان مبارزات انتخاباتی میگوید، اما زمانی که در مقام است به آنها توجه نمیکند یا بسته به اینکه چه کسی با او در اتاق حضور دارد، نظرش را تغییر میدهد. او از اینکه برای همه شبیه یک معمای حل نشده باشد استقبال میکند.
ـ آنچه ترامپ میگوید لزوماً با آنچه انجام میدهد، برابری نمیکند.
محافل خارجی معتقدند خاورمیانه که روزگاری طولانی در دست آمریکا بود، دیگر در دست کاخسفید نیست اما مدعیان اصلاحات میخواهند ایران در جایگاه متهم به میز محاکمه برود. آنها بدون عبرت گرفتن از تجربه خسارت محض برجام، مذاکره با ترامپ را پمپاژ میکنند. بیاعتنایی به غیرقابل اعتماد بودن آمریکا نمیتواند از سر سادهلوحی باشد و بوی خیانت میدهد.
عراقچی: آمریکاییها و اروپاییها خودشان میدانند که ایران پاسخ خواهد داد
گفتنی است، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در بخش دیگری از گفتوگو با العربی الجدید درباره پرونده هستهای ایران و صدور قطعنامهای علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و برخی پیشبینیها در خصوص اقدام اروپا برای تحریمهای مجدد و صدور دوباره قطعنامههای ضدایرانی و واکنش ایران به آنها گفت: آمریکاییها و اروپاییها خودشان میدانند که ایران پاسخ خواهد داد. ما به صورت رسمی و شفاف این را به آنها ابلاغ کردیم و آنها باید تصمیم بگیرند که میخواهند به سمت درگیری بروند یا همکاری. انتخاب ما همکاری است. ما از آقای رافائل گروسی (مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی) برای سفر به تهران پیش از نشست شورای حکام دعوت کردیم و روند همکاری با ایشان را آغاز کردیم. فصل جدیدی از همکاریها را به ایشان ارائه کردیم اما غربیها مانع این کار شده و قطعنامه را صادر کردند. امیدواریم این روند اصلاح شود و به همکاریها برگردیم تا به راهحلی توافقی برسیم.
عراقچی در پاسخ به سؤالی درباره دلیل بدبینیاش نسبت به مذاکرات اخیر با اروپا قبل از آغاز آن گفت: دلایل بسیاری برای بدبینی ما وجود دارد، در کل اگر روند مذاکرات و همکاری پیشرفتی نکند و نتوانیم پس از مذاکره به توافقی برسیم و آنها مکانیسم ماشه در توافق هستهای را راهاندازی کنند، در آن صورت به نقطه بحران خواهیم رسید.
پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی
در زمان و شکل مناسب انجام میشود
این دیپلمات ایرانی درباره پاسخ ایران به رژیم صهیونیستی و اینکه آیا تحولات منطقه به عنوان مثال آتشبس در لبنان و غزه میتواند بر این پاسخ تاثیر بگذارد، گفت: منظور ما روشن است، آنچه رژیم صهیونیستی در ۲۶ اکتبر انجام داد حمله جدیدی علیه جمهوری اسلامی ایران بود که با توجه به حق دفاع مشروع به عنوان اصلی ثابت و شناخته شده در قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل حق پاسخ دارد و ما این حق را برای خود محفوظ میدانیم. این حمله در خاک ما انجام شد و باید به آن پاسخ دهیم اما جمهوری اسلامی ایران همواره به شکلی خردمندانه و هوشمندانه عمل میکند و این پاسخ را در زمان مناسب و به شکل مناسب خواهد داد. طبیعی است که تحولات منطقه در زمان و شکل این پاسخ تاثیر دارد، ما در هر صورت نافع منطقه و مقاومت فلسطین و لبنان و سوریه را در نظر میگیریم و در نهایت تصمیمی را اتخاذ خواهیم کرد که نفع بیشتری را برای ایران و منطقه دربر خواهد داشت و آن را اجرا خواهیم کرد.
او در پاسخ به این سؤال که آیا تحولات منطقهای بر چگونگی حمله و یا انجام شدن یا نشدن آن تاثیر میگذارد، بار دیگر تصریح کرد: حق ما برای پاسخ محفوظ است اما اینکه چه زمانی و چگونه این پاسخ انجام شود ما تمامی عوامل منطقهای را در این مورد در نظر خواهیم گرفت.
روابط ایران و عربستان
در سطح خوبی پیش میرود
عراقچی در بخش دیگری از این مصاحبه درباره ارزیابیاش از روابط فعلی ایران و عربستان که در طول ۲ سال گذشته گسترش یافته گفت: روابط ما در سطح خوبی پیش میرود. ایران و عربستان ۲ کشور بزرگ در منطقه هستند و من باور دارم که صلح و ثبات و آرامش و پیشرفت در منطقه در گرو صلح و ثبات و آرامش میان این ۲ کشور و نقشی است که آنها ایفا میکنند. در طول ۲ سال گذشته تحرکی را آغاز کردیم که به نظر مؤثر بود. میزان تنشها در منطقه تا حد زیادی کاهش پیدا کرد و روابط ایران با کشورهای حوزه خلیجفارس پیشرفت داشت، منطقه و نیز حوزه خلیجفارس در شرایط بهتری قرار گرفت و این به نفع تمامی کشورهای منطقه است و انشاءالله همین روند را ادامه خواهیم داد.
وزیر خارجه کشورمان در پاسخ به این سؤال که آیا روابط ایران و عربستان تاثیر مثبتی بر سیاستهای ترامپ در قبال تهران در چهار سال آتی خواهد داشت یا نه تاکید کرد: این ۲ مسئله از یکدیگر جدا هستند، روابط ما با عربستان جدای از چیزی است که میان ما و آمریکا برقرار است.
وزیران خارجه ایران، عراق و سوریه
بر حفظ حاکمیت و استقلال سوریه تاکید کردند
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان روز جمعه در سفری رسمی به منظور رایزنیهای دیپلماتیک در خصوص مسائل منطقه بهویژه اوضاع در سوریه و توسعه روابط دوجانبه وارد بغداد شد.
عراقچی بعد از ادای احترام به مشهد فرماندهان شهید سردار حاج قاسم سلیمانی و حاج ابومهدی المهندس در حومه فرودگاه بینالمللی بغداد، در مقر وزارتخانه امور خارجه عراق مورد استقبال همتای عراقی خود قرار گرفت و هر دوی آنها راهی نشست سهجانبه با حضور «بسام صباغ» وزیر امور خارجه سوریه شدند.
نشست خبری وزیران خارجه ایران، عراق و سوریه پس از شرکت در نشست سهجانبه درباره تحولات اخیر سوریه شامگاه جمعه ۱۶ آذرماه در بغداد برگزار شد.
عراقچی: جمهوری اسلامی ایران
همیشه از سوریه حمایت کرده و خواهد کرد
عراقچی در این نشست اظهار داشت: این گروههای تروریستی - تکفیری در سوریه بدون تردید این حملات را در یک توطئه آمریکایی - صهیونیستی انجام میدهند.
وی یادآورشد: این نشست سه پیام اصلی داشت. پیام اول حمایت از دولت و ملت سوریه، مبارزه آنها با گروههای تروریستی - تکفیری است که بدون تردید در یک توطئه آمریکایی صهیونیستی این حملات را انجام میدهند.
عراقچی با یادآوری این نکته که ما در این جهت حمایت خودمان را اعلام کردهایم، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران همیشه از سوریه حمایت کرده و خواهد کرد و با تمام قوا هر آنچه که نیاز باشد و دولت سوریه از ما درخواست کند، انجام میدهد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: پیام دوم این بود که تهدیدات تروریسم در سوریه در این کشور محدود نخواهد بود و یک تهدید برای کل همسایگان و کل منطقه است.
وی افزود: نکته مهم این است که تروریسم مرز نمیشناسد و برای مقابله با تروریسم هم نباید به مرزها اکتفا کرد. باید با تروریستها در نطفه آنها مبارزه کرد و گرنه به اطراف گسترش پیدا خواهند کرد. اگر بخواهیم از امنیت خود محافظت بکنیم باید از امنیت همسایگان خود هم محافظت بکنیم و به آنها در مقابله با پدیده تروریسم کمک بکنیم.
وزیر امور خارجه کشورمان بیان داشت: پیام سوم جلسه ما این بود که مبارزه با تروریسم نباید مورد تبعیض قرار بگیرد. گروههای تحریرالشام و جبهه النصره و دیگر گروههایی که در سوریه مشغول جنگ با دولت سوریه هستند، در سازمان ملل به عنوان گروه تروریستی شناسایی شدهاند. بنابراین یک وظیفه بینالمللی است که با این گروههای تروریستی در سوریه مقابله شود.
عراقچی افزود: نباید بین گروههای تروریستی تفکیک قائل شد، ما تروریست خوب و تروریست بد نداریم و باید با همه تروریستها برخورد شود در حالی که فهرست گروههای تروریستی توسط سازمان ملل مشخص شده است.
وی یادآورشد: کشورهایی که در مقابل این حرکت وسیع گروههای تروریستی در سوریه ساکت ماندهاند و یا حتی از آنها حمایت میکنند، به نظر من مسئول هستند و باید پاسخگو باشند که هرجا به نفعشان هست با تروریسم مقابله میکنند و هرجا که به نفعشان نیست دست تروریستها را باز میگذارند و ما این موضوع را در جاهای دیگر نیز تجربه کردهایم.
وزیر امور خارجه عراق:
امنیت سوریه مرتبط با امنیت منطقه است
«فواد حسین»، وزیر امور خارجه و معاون نخستوزیر عراق نیز در این نشست ضمن خوشآمدگویی به بسام صباغ وزیر امور خارجه سوریه و سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و تشکر وی به خاطر این سفر و برگزاری نشستهای پیاپی اظهار داشت: نشستهای دوجانبهای را با رئیسجمهور عبدالطیف رشید و نخستوزیر محمد شیاع السودانی و محمود المشهدانی رئیس مجلس عراق و نشست سهجانبه با وزرای امور خارجه ایران، عراق و سوریه برگزار کردیم.
وی افزود: این نشستها در سه محور اساسی اوضاع سخت و خطرناک سوریه و وضعیت امنیتی و تبعات آن بر کشورهای دیگر و مجاور و بهخصوص بر عراق را به صورت مفصل مورد بررسی قرار دادیم.
وزیر امور خارجه و معاون نخستوزیر عراق بیان داشت: تاکید میکنیم و واضح است که امنیت سوریه مرتبط با امنیت منطقه است. حملاتی مسلحانه در شهرها و استانهای سوریه انجام شد که همچنان ادامه دارد.
فواد حسین با تاکید بر اینکه ما در عراق این حملات و اقدامات گروههای تروریستی را که به لحاظ بینالمللی بر اساس قطعنامههای شورای امنیت، در لیست تروریستی قرار گرفتهاند، محکوم میکنیم در هر کجا که باشد.
وی یادآور شد: ما در عراق، قربانی تروریسم هستیم و همچنین با تروریسم میجنگیم.
وزیر امور خارجه و معاون نخستوزیر عراق اظهار کرد: امنیت سوریه و امنیت عراق با هم مرتبط است. امنیت این دو کشور، مرتبط با امنیت کشورهای اطراف است.
فواد حسین افزود: بر حمایت از اراضی عراق و همچنین دور نگه داشتن عراق از هرگونه حمله تروریستی و دور کردن عراق از جنگ تاکید میکنیم و این وظیفه نیروهای مسلح عراق است. وقتی از همه نیروهای عراق صحبت میشود، یعنی ارتش، حشدالشعبی، نیروهای پیش مرگ و همه نیروهای امنیتی عراق که برای حمایت از مرزها و حمایت از ملت عراق در آمادگی کامل به سر میبرند.
وزیر امور خارجه سوریه: همبستگی و حمایت وسیعی از دولت سوریه در مبارزه با تروریسم وجود دارد
همچنین، «بسام صباغ» وزیر امور خارجه سوریه در این نشست اظهار داشت: دخالتهای خارجی در امور داخلی سوریه کاملا برملا شده و این دخالتها دارای اطماع تاریخی و نقض واضح قوانین بینالمللی و توافقات آستانه است.
وزیر امور خارجه سوریه خاطرنشان کرد که دخالتهای منطقهای در سوریه با هدف تجزیه منطقه صورت میگیرد و باید با آن مقابله شود.
بسام صباغ اظهار داشت: ارتش سوریه به وظیفه خود در مقابله با تروریسم عمل میکند.
وزیر امور خارجه سوریه تاکید کرد: تروریستها تمامی قوانین سازمان ملل متحد و شورای امنیت را نقض کردهاند.
وی با اشاره به دوگانگی در تعریف تروریسم خاطرنشان ساخت که هم اینک همبستگی و حمایت وسیعی از دولت سوریه در مبارزه با تروریسم وجود دارد.
گفتنی است، سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان در سفر به بغداد، علاوهبر شرکت در نشست سهجانبه با همتایان عراقی و سوری خود، با رئیسجمهور، نخستوزیر و وزیر امور خارجه عراق نیز دیدار و گفتوگو کرد.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
فهم تازه از وحدت میدانها و شبکه معارض با آن(یادداشت روز)
اخبار ویژه
عراقچی: مذاکره با آمریکا هیچ مبنایی ندارد
تشییع پیکرهای مطهر 300 شهید گمنام در سراسر کشور همزمان با سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)
ماهواره «فخر 1» ارتش با موفقیت به فضا پرتاب شد
ابهام در اثرگذاری تهدیدهای ترامپ از نگاه معمار تحریمهای ایران
حزبالله در جنگ اخیر بسیار قویتر از ۲۰۰۶ ظاهر شد (خبر ویژه)
نظر متفاوت رئیس سازمان محیط زیست با کارشناسان درباره جایگزینی خودروهای فرسوده
پزشکیان: اجرای توافق جامع میان ایران و چین را با جدیت پیگیری میکنیم
ایران هیچگاه برابر آمریکا تسلیم نخواهد شد
مدیرعامل جدید سایپا تعیین شد
دستاوردهای جدید هوانیروز دهه فجر رونمایی میشود
حشدالشعبی: نمیتوانیم چشم خود را بر روی اقدامات تروریستها در سوریه ببندیم