« بزرگ‌ترین محموله فضایی ایران در مدار قرار گرفت

جوان آنلاین: ماهواره‌بر سیمرغ وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح بلوک انتقال مداری سامان ۱ ساخت سازمان فضایی ایران، ماهواره فخر ۱ متعلق به ارتش جمهوری اسلامی ایران و همچنین یک محموله سیستم کنترل ماهواره‌بر را با موفقیت در مدار تزریق کرد. 
به گزارش روابط عمومی وزارت دفاع، بلوک انتقال مداری سامان ۱ ساخت سازمان فضایی ایران، ماهواره فخر ۱ که به سفارش ارتش جمهوری اسلامی ایران و در شرکت صاایران وزارت دفاع ساخته شده است و یک محموله سیستم کنترل ماهواره به وسیله ماهواره‌بر سیمرغ با موفقیت در مدار ۴۰۰ کیلومتری قرار گرفت. 
در این پرتاب، ماهواره‌بر سیمرغ که یک ماهواره‌بر سوخت مایع دو مرحله‌ای است توانست با تزریق موفق بلوک انتقال مداری سامان ۱، ماهواره فخر ۱ و یک محموله سیستم کنترل ماهواره با وزن مجموع ۳۰۰ کیلوگرم رکورد جدیدی را در کشور رقم بزند. ماهواره‌بر سیمرغ که یک ماهواره‌بر سوخت مایع دو مرحله‌ای است توانست با تزریق موفق ماهواره فخر ۱ و بلوک انتقال مداری سامان ۱ با وزن مجموع ۳۰۰ کیلوگرم رکورد جدیدی را در کشور رقم بزند. ماهواره‌بر سیمرغ تنها پرتابگر توسعه داده شده در کشور جهت انتقال چنین محموله‌هایی به مدارات LEO محسوب می‌شود. دقت در تأمین سرعت مورد نیاز تزریق، با تلورانس کمتر از ۵۰ متر در ثانیه در سرعتی معادل ۷۷۵۴ متر بر ثانیه (کمتر از ۱/. درصد) از دستاورد‌های بزرگ این پرتاب، برای ماهواره‌بر سیمرغ است. از مشخصات پروازی ماهواره‌بر سیمرغ در پرتاب انجام شده می‌توان به وزن ماهواره‌بر: حدود ۸۰ تن، زمان کارکرد در مرحله اول: حدود ۱۰۵ ثانیه، زمان کارکرد مرحله دوم: ۳۴۰ ثانیه و سرعت در لحظه تزریق: ۷۷۵۴ متر بر ثانیه اشاره کرد.   تزریق موفق بلوک انتقال مداری سامان۱ در مدار
روز گذشته وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، در گزارشی اعلام کرد: بلوک انتقال مداری سامان۱ به همراه دو محموله جانبی دیگر، یک کیوب ست و یک محموله تحقیقاتی با ماهواره‌بر سیمرغ از پایگاه پرتاب امام خمینی پرتاب و با موفقیت در مدار بیضوی با ارتفاع اوج ۴۱۰ کیلومتر و حضیض ۳۰۰ کیلومتر تزریق شد. 


ماهواره‌بر سیمرغ، ماهواره‌بر سوخت مایع دو مرحله‌ای است که از سوی وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح طراحی و ساخته شده است و در هشتمین پرتاب خود توانست با تزریق موفق چندگانه بلوک انتقال مداری سامان ۱ و ۲ محموله تحقیقاتی دیگر با مجموع وزن حدود ۳۰۰ کیلوگرم، رکورد جدیدی در وزن محموله‌های قابل پرتاب کشور رقم بزند. بلوک انتقال مداری سامان۱ یک گام عملیاتی برای انتقال ماهواره به مدار‌های ارتفاع بالا خواهد بود.   موفقیتی ارزشمند برای دانشمندان ایرانی
رئیس سازمان فضایی ایران در گفت‌وگوی تلفنی با خبرگزاری صدا و سیما، پرتاب موفقیت‌آمیز بلوک انتقال مداری سامان ۱ را نویدبخش آینده درخشان برای ماهواره‌بر راهبردی سیمرغ ارزیابی کرد. 
حسن سالاریه افزود: پرتاب هشتم ماهواره‌بر سیمرغ با موفقیت انجام شد و در این عملیات، بلوک انتقال مداری سامان یک به همراه دو محموله تحقیقاتی کوچک‌تر در مدار ۳۰۰ کیلومتری نقطه کمینه و ۴۰۰ کیلومتری نقطه اوج تزریق شد. این اقدام موفقیت ارزشمندی است، زیرا ماهواره‌بر سیمرغ در هشتمین پرتاب خودش یک مجموعه محموله به حدود ۳۰۰ کیلوگرم را در مدار قرار داد و این نویدبخش آینده درخشان این پرتاب است. سالاریه ابراز امیدواری کرد با عملیات انجام شده، آزمایش‌های مربوط به انتقال مداری سامان ۱ با موفقیت در مدار انجام شود.   دریافت داده‌های تله متری ماهواره فخر ۱
همچنین روابط عمومی ارتش جمهوری اسلامی هم اعلام کرد ماهواره «فخر ۱» ارتش جمهوری اسلامی ایران پس از قرار گرفتن در مدار، نخستین سیگنال را به ایستگاه‌های زمینی ارسال کرد. 
نانو ماهواره فخر ۱ به عنوان محموله جانبی به همراه بلوک انتقال مداری سامان ۱ و یک محموله تحقیقاتی دیگر با ماهواره‌بر سیمرغ به سفارش ارتش جمهوری اسلامی ایران در شرکت صاایران و با مشارکت دانشگاه صنعتی مالک اشتر طراحی، ساخته و پرتاب شده است. 
این ماهواره که به منظور پاسداشت خدمات دانشمند شهید دکتر محسن فخری‌زاده، به نام فخر ۱ نامگذاری شده است دارای ابعاد سه واحدی (۳U) و جرم آن کمتر از ۱۰ کیلوگرم است. ماهواره فخر ۱ با مأموریت اثبات فناوری‌های کلیدی در منظومه ماهواره‌های مکعبی، و به عنوان محموله جانبی به وسیله پرتابگر سیمرغ با موفقیت به فضا پرتاب شده است. تثبیت فناوری پرتاب چندگانه با پرتابگر سیمرغ، هدف اولیه این مأموریت فضایی به شمار می‌رود. زیرسامانه‌های کلیدی به کار رفته در ماهواره فخر ۱ شامل، رایانه مرکزی، انرژی و مدیریت توان، ارتباطات رادیویی و دینامیک پرواز است که اغلب تجهیزات آنها در مقیاس نانو ماهواره‌ها از سوی شرکت‌های دانش بنیان داخلی، بومی‌سازی شده و برای نخستین بار به فضا پرتاب می‌شود. 
ارزیابی عملکرد زیرسامانه‌های یاد شده تحت شرایط اقلیم فضا، به منظور بررسی توانایی منظومه ماهواره‌های مکعبی در اجرای مأموریت‌های فضایی تصویربرداری و پایش طیف الکترومغناطیسی، از اهداف ثانویه پرتاب ماهواره فخر ۱ به شمار می‌رود. این ماهواره بعد از جدایی از ماهواره‌بر، داده‌های تله متری را که شامل اطلاعات زیر سامانه‌ها و حسگر‌های ماهواره است ارسال کرد، این ماهواره همچنین در گذر اول فرمان‌های ارسالی از ایستگاه‌های زمینی را به درستی دریافت و اجرا کرد. دریافت داده‌های تله‌متری ماهواره از ایستگاه‌های زمینی در گذر بعدی نشانگر تثبیت ماهواره در مدار است.   فناوری «سروش» و «سریر» در مسیر ارتقا
نسخه‌های بعدی ماهواره‌بر‌های ساخت ایران از جمله سروش و سریر در حال توسعه و ارتقای فناوری هستند. سید احمد حسینی مونس، سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع در گفت‌وگویی با اشاره به پرتاب بلوک انتقال مداری «سامان۱» و ماهواره مخابراتی «فخر۱» اظهار داشت: بامداد جمعه نصاب جدیدی در صنعت فضایی کشور ثبت شد، به نحوی که برای اولین بار محموله‌هایی با مجموع وزن ۳۰۰ کیلوگرم در مدار تزریق شد. ما در این چرخه دارای ماهواره‌بر، ماهواره و بلوک انتقال مداری را دارا هستیم که این مأموریت با محوریت سازمان هوافضای وزارت دفاع و با ماهواره‌بر سیمرغ انجام گرفت. 
سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع تصریح کرد: ماهواره‌بر سیمرغ در مجموعه وزارت دفاع و بلوک انتقال مداری در مجموعه وزارت ارتباطات توسعه داده شده و ماهواره فخر۱ در شرکت صاایران وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح تولید شده است. پس از تزریق یک محموله به مدار این قابلیت وجود دارد که محموله مورد نظر پس از تثبیت، حرکت خود را از مدارات پایین به سمت مدارات بالا آغاز کند و روند ارتقای مداری انجام شود. حسینی‌مونس افزود: بلوک انتقال مداری «سامان ۱» این وظیفه را دارد، به نحوی که پس از قرار گرفتن بلوک انتقال مداری در ارتفاع ۴۰۰ کیلومتر، این بلوک پس از تثبیت این مأموریت را دارد که محموله خود را از ارتفاع ۴۰۰ متری به ارتفاع ۷ هزار کیلومتری ارتقا دهد. 
 در پرتاب و تثبیت فناوری نیازی به پرتابگر‌های خارجی نداریم سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع در پاسخ به این سؤال که آیا ماهواره‌بر سیمرغ به روزرسانی شده است، گفت: فرایند توسعه ماهواره‌بر در مجموعه سازمان هوافضای وزارت دفاع یک برنامه منسجم و پیوسته است و قدم‌های بهبود مطابق نقشه راه تدوین شده کاملاً مطابق برنامه و با حمایت بیش از پیش دولت چهاردهم در حال طی شدن است. وی افزود: این پرتاب به فاصله ۱۰ ماه از پرتاب موفق قبلی یک نصاب جدید بود و هم ارتقا در حوزه وزن ماهواره‌ها و هم دقت تزریق را در پرتاب امروز شاهد بودیم. یعنی بهینه‌سازی‌های قابل توجهی نسبت به ماهواره‌بر قبلی انجام گرفته است. حسینی‌مونس ادامه داد: بهینه‌سازی‌های بعدی مطابق نقشه راه روی همین ماهواره‌بر در دست اقدام است و در آینده نزدیک وزن ماهواره‌ها را تا ۵۰۰ کیلوگرم با ماهواره‌بر سیمرغ پرتاب خواهیم کرد. وی در پایان خاطرنشان کرد: نسخه‌های بعدی ماهواره‌بر‌های ساخت ایران از جمله سروش و سریر در حال توسعه فناوری هستند و امروز در حوزه پرتاب و تثبیت فناوری هیچ نیازی به پرتابگر‌های خارجی نداریم. به نحوی که از عمده نیازمندی پرتاب در مدارات نزدیک به زمین (LEO) برخوردار هستیم.   ترجمان دیگری از ما می‌توانیم
آنچه پنج‌شنبه به دست متخصصان وزارت دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح و همچنین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات رقم خورد که بر اساس آن «رکورد بزرگ‌ترین و سنگین‌ترین تزریق محموله فضایی در مدار شکسته شد» محصول نبوغ، توانایی و اراده جوان ایرانی است که در اوج تحریم‌های ظالمانه به ثمر نشست. ثبت این موفقیت در واقع ترجمان «ما می‌توانیم» بود و اینکه جوان ایرانی با تهدید متوقف نمی‌شود، بلکه از آن پلی برای فرصت و پیروزی می‌سازد. پیروزی‌هایی که در عرصه‌های مختلف دفاعی از جمله موشک‌های نقطه زن بالستیک و هایپرسونیک، سال‌هاست به اوج رسیده و اکنون در فناوری‌های پیچیده ماهواره‌ای و تحقیقاتی دنبال می‌کند. اراده‌ای که از تفکر بسیجی الهام گرفته و برای رسیدن به قله، نه موانع می‌شناسد و نه بن بستی را به رسمیت می‌شناسد.