«مقاوم‌سازی» نیاز اول خوزستان بعد از زلزله

جوان آنلاین: صبح پنج‌شنبه گذشته بود که زلزله‌ای به بزرگی ۶/۵ ریشتر مناطق مختلف خوزستان را لرزاند. بعد از ساعاتی مرکز لرزه‌نگاری کشور اعلام کرد: این زلزله در عمق ۱۰کیلومتری زمین رخ داده و شدت آن در هفتکل و مسجدسلیمان به ترتیب ۲۷ و ۳۳ کیلومتر بوده است؛ اگرچه این حادثه تلفات جانی نداشت، اما خسارات مادی زیادی به ویژه در بخش گلگیر بر جای گذاشته است. بعد از این حادثه ۱۱دستگاه آمبولانس هفت خودرو پشتیبانی و یک دستگاه اتوبوس آمبولانس و یک فروند بالگرد به منطقه اعزام شد. گزارش‌ها تاکنون نشان می‌دهد بیشترین خسارت به منطقه گلگیر وارد شده و زلزله هیچ تلفات جانی نداشته است. 
 
منطقه مسجدسلیمان و هفتکل به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، مستعد وقوع زمین‌لرزه است. آخرین زلزله جدی این منطقه در سال ۱۳۹۸ رخ داده بود که باعث تخریب گسترده در برخی مناطق شد. اگرچه زلزله پنج‌شنبه گذشته هیچ تلفات جانی نداشت، اما این حادثه نیاز به ارزیابی دقیق‌تر خسارات و ترمیم سریع زیرساخت‌ها دارد و برنامه‌ریزی برای مقاوم‌سازی ساختمان‌ها و آموزش مقابله با زلزله می‌تواند از پیامد‌های مشابه در آینده بکاهد. بعد از اعلام خبر زلزله، مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور کشورمان در تماس تلفنی با سید محمدرضا موالی‌زاده استاندار خوزستان، ضمن پیگیری خسارات وارد شده به مناطق زلزله‌زده به ویژه منطقه گلگیر از توابع شهرستان مسجدسلیمان، روند رسیدگی به آسیب‌دیدگان و اسکان موقت آنها را پیگیری و دستورات لازم را به منظور تسریع در خدمات‌رسانی به زلزله‌زدگان ابلاغ کرد. 
همچنین وزیر راه و شهرسازی با تأکید بر اینکه این وزارتخانه آماده حل مشکلات راه‌ها و آسیب به خانه‌ها در خوزستان است، گفت: «بنیاد مسکن را موظف به پیگیری این موضوع می‌کنیم.» فرزانه صادق، در تماسی با استاندار خوزستان وضعیت راه‌ها و آسیب‌وارده به خانه‌ها را در این استان جویا شد.   بازگشایی راه‌های مسدودشده 


بعد از وقوع زلزله در شهرستان‌های مختلف خوزستان، ریزش‌ها موجب مسدودشدن برخی راه‌ها شد. در همین رابطه فرماندار مسجدسلیمان از مسدودشدن دو جاده روستایی در این شهرستان خبر داد. پیمان مولایی با بیان اینکه سریعاً ستاد بحران تشکیل شد و گروه‌ها را به محل‌هایی که گزارش شده بود، اعزام کردیم، گفت: «حدود ۴۰ خانه در این روستا آسیب جدی دیدند و خدا را شکر تلفات جانی نداشتیم، ولی به خاطر مسدودشدن راه‌ها با اعزام دستگاه لودر به محل در حال بازگشایی آنها هستیم.» با توجه به خطر ریزش ساختمان‌ها بر اثر پس‌لرزه‌های احتمالی به دستور استاندار خوزستان، کمپ‌های اسکان اضطراری در سه منطقه از بخش گلگیر مسجدسلیمان دایر شد. 
این اقدام برای کمک به افرادی انجام شده که شرایط منازل‌شان به گونه‌ای است که در حال حاضر نمی‌توانند در آنجا سکونت داشته باشند. مسئولان محلی در تلاش هستند تا با ارائه این خدمات، ایمنی و آسایش لازم را برای مردم منطقه فراهم کنند. انتظار می‌رود این تدابیر به کاهش نگرانی‌ها و کمک به زلزله‌زدگان در این شرایط منجر شود. در همین راستا، مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان هم معتقد است که خسارت‌های ناشی از وقوع زمین‌لرزه در منطقه گلگیر مسجدسلیمان نسبت به سایر مناطق جدی‌تر است.   خدمات‌رسانی بیمارستان ۲۲ بهمن 
به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان در مسجد سلیمان ۱۶ زخمی گزارش شده است. علی عبداللهی با بیان اینکه پس لرزه‌ها بار‌ها این منطقه را لرزانده‌اند، ادامه داد: «برخی خانه‌هایی که در بار اول خسارت دیدند در لرزه‌های بعدی به صورت کامل ناامن شده‌اند.»
 مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان مسجدسلیمان هم اعلام کرده برخی دیوار‌های بیمارستان ۲۲ بهمن این شهرستان از قبل دچار ترک خوردگی بود که زلزله آنها را تشدید کرد. ساناز حسینی‌نژاد گفت: «اوضاع در بیمارستان ۲۲ بهمن شهرستان مسجدسلیمان خوب است و در حال ارائه خدمت به مردم و مصدومان زلزله هستیم.»
حسینی نژاد درخصوص تصاویر منتشرشده در فضای مجازی درمورد ترک خوردگی دیوار بیمارستان هم توضیح داد: «این ترک‌ها در قسمت اداری بیمارستان و مربوط به گذشته بوده که در اثر زلزله تشدید شده است. بخش‌های درمانی بیمارستان به صورت عادی و مطابق معمول در حال ارائه فعالیت هستند.»
 لودر‌ها در حال آواربرداری
سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور با بیان اینکه بلافاصله پس از زلزله ستاد مدیریت بحران شهرستان‌های تحت تأثیر با حضور فرمانداران و بخشداران و عوامل امدادی و خدماتی مربوطه تشکیل و همزمان دستگاه‌های خدمات‌رسان و امدادرسان به منطقه اعزام شدند، گفت: «در این راستا استان‌های عوامل اورژانس از لرستان، کهگیلویه و بویراحمد و چهارمحال بختیاری به منطقه اعزام شدند. همان ابتدا بعد از زمین لرزه با بالگرد کل منطقه پایش شد و بخشداران و فرمانداران هم به صورت زمینی این اقدام را انجام دادند.»
حسین ظفری با تأکید بر اینکه، چون زلزله در منطقه کم‌تراکم جمعیتی رخ داده است، بنابراین گزارش فوتی دریافت نشده، درخصوص وضعیت شهرستان هفتکل گفت: «تعدادی از منازل مسکونی در روستا‌های جارو، سیمیلی و روستای امام‌صفی دچار خسارت جزیی و تعدادی از ساختمان‌های شهری دچار خسارتی مثل ترک‌خوردگی دیوار‌ها شده‌اند.»
وی ادامه داد: «۹۶ واحد منزل مسکونی شهری در منطقه گلگیر دچار خسارت جزیی شده که علت آن ریزش دیوار‌های حیاط در منازل قدیمی و فرسوده بوده است که این ارزیابی همچنان ادامه دارد. مصدومان همه از بیمارستان ترخیص شده‌اند.» ظفری گفت: «شکستگی لوله آب و قطعی برق و گاز از سوی عوامل عملیاتی دستگاه‌های مربوطه رفع شد. تعدادی ماشین‌آلات از جمله دستگاه کمپرسی و لودر در حال آواربرداری در منطقه هستند.»
به گفنه این مسئول و بنا بر گزارش مرکز مدیریت راه‌های کشور تا کنون هیچ‌گونه خسارت به ابنیه فنی و راه‌ها گزارش نشده است.   امدادگران مشغول خدمات رسانی
خبر خوب از زلزله این است که هیچ تلفات جانی به همراه نداشته است. به گفته استاندار خوزستان در این اتفاق ۲۹ نفر مصدوم شدند که ۲۸ نفر به‌صورت سرپایی درمان و مرخص و تنها یک کودک به خاطر شکستگی پا در بیمارستان بستری شده است. 
موالی‌زاده تصریح کرد: «تعدادی از واحد‌های مسکونی در بخش گلگیر مسجدسلیمان آسیب جدی دیده‌اند. همچنین، ترک‌خوردگی‌های جزیی در دیگر مناطق گزارش شده است.»
فرماندار مسجدسلیمان در جریان حضور استاندار خوزستان در منطقه زلزله‌زده گلگیر اعلام کرد: ۲۹۶ منزل مسکونی دچار خسارت شده است. مدیر تیم‌های عملیاتی هلال‌احمر هم گفته است: «۱۳۵ منزل آسیب‌دیده از سوی تیم‌های ارزیاب بررسی شده و خوشبختانه، خسارت‌ها عمدتاً ترک‌خوردگی جزیی بوده است. ۱۲ تیم امدادی شامل ۵۸ امدادگر و نجاتگر با تجهیزات کامل در منطقه حضور دارند.»  سد‌ها همه سالم هستند
آنطور که معاون سد و نیروگاه‌های سازمان آب و برق خوزستان گفته، خوشبختانه زلزله هیچ‌گونه خسارتی به سد‌های زنجیره کارون استان وارد نکرده است. 
یحیی مرادی توضیح داد که در پی وقوع زلزله و به منظور اطلاع‌یابی از میزان آسیب‌دیدگی احتمالی به تأسیسات و سدها، طبق دستورالعمل‌های ابلاغی، بررسی‌ها را آغاز کردیم که بنا به نظر کارشناسان به هیچ‌کدام از تأسیسات و سد‌ها خسارتی وارد نشده است. به گفته این مسئول، نیرو‌های این سازمان در برابر هرگونه حوادث غیرمترقبه آمادگی لازم را دارند.