گزارش اژه‌ای به دانشجویان از برخورد با دانه‌درشت‌ها

رئیس قوه قضائیه روز گذشته به مناسبت روز دانشجو و در ادامه سلسله نشست‌های مستمر خود با جوامع نخبگانی و دانشگاهی، در دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران حاضر شد و ضمن بازدید از نمایشگاه «روایت تحول» در نشست صمیمی دانشجویان شرکت کرد و از نزدیک و بدون واسطه سخنان صریح و پرسشگرانه و دغدغه‌مندانه آنان را شنید. 
حجت الاسلام محسنی اژه‌ای در سخنانی در این نشست دانشجویی، اظهار کرد: همواره شنیدن حرف‌های دانشجویان برای من مغتنم بوده است و به استماع این سخنان و عمل به آنها در حد مقدور اهتمام دارم. پیشرفت کشور از دانشگاه شروع می‌شود و دانشگاه مرکز علم است. البته علم باید توأم با تزکیه باشد، بدون تزکیه علم ما را به مقصد اعلی نمی‌رساند. آن رژیمی که امروز هزاران کودک را می‌کشد مدعی علم و تمدن است، اما این علم او را به جنایت کشانده است. 
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: دشمنان می‌خواهند غیرت ملی را از ما بگیرند و جوان ایرانی را نسبت به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کشورش بی‌تفاوت کنند. دشمن می‌خواهد منابع و عرض ما را ببرد و ما را برده خود کند. مگر در مقاطعی نبود که دشمن برای ما شاه و مجلس تعیین می‌کرد. این مقاطع تاریخی را یادمان نرود. دشمن می‌خواهد حمیت ملی را از ما بگیرد. 
 همه باید ملتزم به قانون باشیم


رئیس عدلیه در پاسخ به سؤال دانشجویان گفت اینکه می‌گویید چرا سیر رسیدگی به پرونده برخی متهمان و دانه درشت‌های اقتصادی رسانه‌ای نمی‌شود باید بگویم که در برخی از موارد، طبق قانون، امکان افشای روند پرونده تا قبل از قطعی شدن حکم، وجود ندارد و در برخی موارد نیز حتی پس از قطعی شدن حکم نیز امکان رسانه‌ای شدن آنها طبق قانون، وجود ندارد. همه باید ملتزم به قانون باشیم. یک فرد یا یک نهاد نمی‌تواند بگوید، چون من مخالف این قانون هستم آن را اجرایی نمی‌کنم. البته باز هم تأکید می‌کنم که چنانچه یک قانون دارای نقص و اشکال باشد باید درصدد اصلاح آن برآییم. من سال‌هاست که فریاد می‌زنم همه دادگاه‌ها باید علنی باشند به غیر از مواردی که قانون اساسی استثنا کرده است؛ اما این نظر من تبدیل به قانون نشده است و برای تبدیل این نظر به قانون باید دولت و مجلس اقدام کنند. 
 احکام دانه درشت‌ها به صورت کامل اجرایی شد
محسنی اژه‌ای افزود: یکی از دانشجویان در سخنان خود اعلام کرد که چرا با دانه درشت‌ها برخورد نمی‌شود. سؤال من آن است که مگر در دولت فعلی و دولت قبلی و دولت‌های گذشته با عناصر دانه‌درشت در حد معاون اول رئیس‌جمهور و وزرا و نمایندگان مجلس برخورد نشد؟ هر کدام از این عناصر نیز محکوم شدند و در چهارچوب قانون احکام آنها رسانه‌ای شد. همچنین احکام قضایی آنها اعم از حبس، جزای نقدی و ردمال به صورت کامل اجرایی شد. او گفت: یکی از دانشجویان گران‌قدر در سخنان خود گفت که چرا در قبال فلان عنصر دانه درشت که محکوم شده، ارفاقات قانونی در نظر گرفته شده است؟ در پاسخ به این دانشجوی عزیز باید بگویم که ما طبق موازین قانونی همه محکومان واجدین شرایط را از ارفاقات قانونی بهره‌مند می‌سازیم، اما ارفاقات اعمال شده در قبال تعداد انبوهی از این محکومان به چشم نمی‌آید، ولی وقتی طبق قانون یک محکوم سرشناس را مشمول ارفاقات قانونی می‌کنیم، همین یک مورد به دلیل شهرت داشتن به چشم همگان می‌آید. طبق قانون وقتی پزشکی قانونی اعلام می‌دارد که فلان محکوم به دلیل بیماری، توانایی تحمل حبس را ندارد ما باید بر حسب اقتضائات، یا حبس او را تعلیق کنیم یا او را از زندان مرخص گردانیم. 
 ۹۰ هزار پرونده اغتشاشات ۱۴۰۱ مختومه شد
اژه‌ای اظهار کرد: در جریان اغتشاشات سال ۱۴۰۱ به واسطه عفو اعمال‌شده، ۹۰ هزار پرونده مختومه شد یا تقلیل یافت. این عفو‌ها شامل پرونده افرادی بود که در اغتشاشات آن سال تحت تاثیر جو قرار گرفته بودند و سابقه محکومیت نداشتند و ما می‌دانستیم که محکوم شدن آنها آینده اجتماعی‌شان را تخریب می‌کند. پس از اعمال این عفو‌ها، دو دستگاه به ما اعتراض کردند که تعدادی از محکومین عفوشده عضو منافقین یا گروهک‌های تکفیری هستند و یک فهرست ۱۵۰ نفره در این زمینه به ما دادند. از آن فهرست ۱۵۰ نفره یک نفر اتهام نفاق داشت که از مدت محکومیت وی نیز صرفاً یک ماه باقی مانده بود و به دلیل حسن رفتار در زندان یک ماه آخر محکومیتش کسر شده بود. 
محسنی اژه‌ای اظهار داشت: یکی از دانشجویان در سخنان خود چنین مطرح کرد که چرا قوه قضائیه با فردی که انتقاد می‌کند برخورد می‌کند. باید بگویم که حتی یک نمونه وجود ندارد که دستگاه قضایی با فرد منتقد به صرف انتقاد کردن برخورد کرده باشد، اما اینکه فردی در سخنان خود به دیگری تهمت بزند یا نشر اکاذیب کند یا امنیت روانی جامعه را مخدوش کند، قطعاً قوه قضائیه برخورد‌های لازم قانونی را در قبال او انجام می‌دهد. وقتی یک نفر در قالب انتقاد، به دیگری تهمت می‌زند و فرد مورد تهمت قرار گرفته از مفتری (تهمت‌زننده) شکایت می‌کند، ما در قوه قضائیه به موجب قانون موظف به رسیدگی هستیم البته ممکن است در خلال رسیدگی مشخص شود که سخن آن فرد تهمت نبوده است.