بن‌بست تیک‌تاک در سرزمین یانکی‌ها

جوان آنلاین: تیک‌تاک در یک قدمی فیلتر قرار گرفت. دادگاه تجدیدنظر فدرال امریکا، قانونی را تأیید کرد که براساس آن، شرکت مالک «تیک‌تاک» باید تا اوایل سال آینده میلادی این برنامه اشتراک‌گذاری ویدئو را بفروشد؛ در غیر این صورت، ادامه فعالیت این شبکه اجتماعی با ممنوعیت مواجه خواهد شد. این حکمی است که به وضوح معیار‌های دوگانه غرب را در شبکه‌های اجتماعی نشان می‌دهد، چراکه معیار‌های تعیین‌شده توسط آنها هرگز ثابت نیست و برخلاف شعار‌های خوش آب و رنگی که می‌دهند، معیارهایشان را در راستای منافع شخصی خود، تغییر می‌دهند!  این دادگاه تجدید‌نظر می‌گوید که این قانون، بخشی از تلاش گسترده دولت برای مقابله با تهدید امنیت ملی است. پیش از این دونالد ترامپ اعلام کرده‌بود تیک‌تاک محبوبیت زیادی در میان کاربران امریکایی دارد و این تهدیدی جدی به حساب می‌آید. البته چندی بعد، خود او، حساب کاربری‌اش را در این پلتفرم ایجاد کرد! پس از آن، در مصاحبه‌ای با نشریه بلومبرگ بیزنس ویک گفت: «من از تیک‌تاک حمایت می‌کنم، زیرا به رقابت نیاز است. اگر تیک‌تاک نباشد، فیس‌بوک و اینستاگرام فعالیت می‌کنند.» این اظهارات ضد و نقیض در حالی مطرح شده که حالا، با تحت فشار گذاشتن مالک تیک‌تاک توسط دادگاه تجدیدنظر، این شبکه اجتماعی به بن‌بست رسیده‌است. مگر اینکه بایت دنس (شرکت مادر چینی آن) موافقت کند تا این سرمایه عظیم خود را که نیمی از جمعیت امریکا عضو آن هستند، به یک مالک امریکایی بفروشد. البته بایت دنس اعلام کرده که تمایلی به این کار ندارد.   رد ادعای مقامات امریکایی توسط مدیر عامل تیک‌تاک
مقامات امریکایی بار‌ها و بار‌ها ابراز نگرانی کردند که دولت چین از طریق الگوریتم‌ها و قابلیت‌های تیک‌تاک اطلاعات کاربران امریکایی را جمع‌آوری می‌کند و روی آنها تأثیر می‌گذارد، همچنین نگرانی‌های دیگری نیز مطرح شد؛ نگرانی‌هایی، چون امکان مدیریت پیام‌رسانی در سطح گسترده و تغییر الگوریتم‌ها. در این رابطه مدیر آژانس امنیت ملی امریکا نیز چندین بار ابراز نگرانی کرد. علاوه بر آن، بر اساس اعلام کریس ری، مدیر FBI، تیک‌تاک خطرات امنیت ملی به همراه دارد، زیرا شرکت‌های چینی باید اطلاعات را با دولت چین به اشتراک بگذارند. 
این ادعا‌ها در حالی مطرح می‌شود که مدیر عامل تیک‌تاک آنها را رد و تأکید کرده که این شرکت هیچ‌گاه داده‌های کاربران امریکایی را با دولت چین به اشتراک نگذاشته و نخواهد گذاشت. با این حال، اما وزارت دادگستری امریکا اعلام کرده تیک‌تاک، تحت مالکیت چینی، تهدیدی برای امریکا به حساب می‌آید، زیرا به انبوهی از داده‌های امریکایی دسترسی دارد و چین نیز می‌تواند اطلاعاتی را که کاربران امریکایی مشاهده می‌کنند، دستکاری کند. 
مرک گارلند، دادستان کل، این تصمیم را گامی مهم در جلوگیری از تبدیل شدن تیک‌تاک به یک اسلحه توسط دولت چین اعلام کرده‌است.   چالشی بزرگ برای امریکا


محتوای موجود روی شبکه اجتماعی تیک‌تاک، نقش مهمی در جلب افکار عمومی به نفع مردم فلسطین داشت؛ موضوعی که محمد لسانی، استاد سواد رسانه و مدرس کشوری نیز بدان اشاره می‌کند و به «جوان» می‌گوید: «نظام حاکمه ایالات‌متحده با محتوای وایرال شبکه‌های اجتماعی به خصوص در «تیک‌تاک»، دچار تضاد و تعارض منافع شد. مثلاً شاهد آن بودیم که نقش محتوای تیک‌تاک در خیزش جریان حمایت از فلسطین در دانشگاه‌ها و کمپ‌های علمی ایالات‌متحده به شدت پررنگ بود و بعد از آن، این جریان به اروپا و سایر قسمت‌های جهان گسترش یافت. امروز مشخص شده که بسیاری از جوانان امریکایی جذب این شبکه اجتماعی شدند و وقت زیادی را در آن می‌گذرانند، آنها بیشترین اطلاعات موردنظر خود را از تیک‌تاک می‌گیرند و تحت‌تأثیر این پلتفرم هستند. علاوه بر آن، تیک‌تاک توانسته با محتوای جذاب خود، زمان نگهداشت مخاطبش را افزایش دهد؛ موضوعی که به چالشی بزرگ برای امریکا تبدیل شده‌است.»
مقامات امریکایی اعتراف کرده‌اند که تیک‌تاک یک خطر امنیتی برای آنها محسوب می‌شود. بدون شک جذاب بودن تیک‌تاک سبب می‌شود سایر پلتفرم‌های امریکایی از رونق بیفتد و این یعنی اینکه کنترل افکار جوانان امریکایی در دستان تیک‌تاک قرار می‌گیرد. این یک خطر جدی برای امریکا محسوب می‌شود. لسانی در این رابطه می‌گوید: «بسیاری از مخالفان تیک‌تاک در امریکا به موضوع استفاده از الگوریتم‌های قوی، اعتیاد‌آور و حتی ضربه‌زننده به سلامت روان کاربران اشاره کردند که باید گفت این مسئله محدود به تیک‌تاک نیست و همه شبکه‌های اجتماعی از این الگوریتم‌ها بهره می‌برند. پرواضح است که ایالات‌متحده نسبت به تیک‌تاک احساس خطر کرده‌است، خطری که به قول خودشان، ممکن است به دنبال مهندسی اجتماعی امریکایی‌ها توسط حزب چینی اتفاق بیفتد. به همین دلیل امریکا دنبال ممنوعیت این شبکه اجتماعی است.»
این کارشناس سواد رسانه ادامه می‌دهد: «در زمانه‌ای که نرم‌افزار‌های امریکایی فراملی، بین‌المللی و جهانی شدند و تعداد افراد در سرزمین‌های دیجیتال امریکا چند میلیارد نفر هستند و مجموع کسانی که تحت استفاده از اپلیکیشن‌های شرکت آلفا وب و شرکت متا هستند نشان می‌دهد توانایی جذب بسیار بالایی دارند، اما حالا ایالات‌متحده که نفوذش قوی است، در داخل مرز‌های خود به چالش کشیده شده‌است، آن هم توسط اپلیکیشن‌های چینی!»
 سلطه‌گری حتی در فضای مجازی!
در تمام این مدت که مخالفت‌ها علیه تیک تاک در امریکا شدید شده بود، مالک این شبکه اجتماعی تلاش می‌کرد رضایت مقامات امریکایی را جلب کند. این شرکت حتی اعلام کرده‌بود که حاضر است تحت پروژه‌ای به نام تگزاس، داده‌های خصوصی کاربران امریکایی را از سرور‌های خود حذف و به طور کامل به سرور‌های ابری اوراکل واقع در امریکا متمرکز کند؛ پروژه‌ای که به طرح قرنطینه کردن داده‌های کاربران امریکایی شناخته می‌شود. در این رابطه لسانی می‌گوید: «تیک‌تاک سعی کرده‌بود با انجام برخی از اقدامات مختلف، اعتماد امریکایی‌ها را جذب کند، حتی پروژه تگزاس را راه‌اندازی کرد تا توسط آن، اطلاعات امریکایی‌ها را توسط پرسنل امریکایی محفوظ نگه دارد، پروژه‌ای که شاید اوج خواسته هر کشوری باشد که با اپلیکیشن خارجی کار می‌کند! اما آنطور که مشخص است امریکا به این هم قانع نشده، چراکه همچنان محدودیت‌های مختلفی را تعیین می‌کند و سعی در ایجاد ممنوعیت تیک‌تاک در امریکا دارد. مقامات امریکا همچنان انگشت اتهام خود را به سمت این شبکه اجتماعی به عنوان یک ابزار سیاسی برده‌اند.»
او در پاسخ به این سؤال که ممنوعیت و فیلتر تیک‌تاک چه تأثیری بر آینده شبکه‌های اجتماعی خواهد گذاشت، اظهار می‌دارد: «این تأثیرگذاری خیلی دفعی و آنی نیست، اما به مرور زمان امریکاییزه شدن فناوری اتفاق می‌افتد. این یعنی امریکا مسیر را به سمت و سویی می‌برد که باید فقط و فقط فناوری‌ها و پلتفرم‌های امریکایی در جهان، جاری و ساری باشد و قواعد را آنها تعیین کنند! امریکا همواره به دنبال این است که قواعدی را به جریان بیندازد که تنها خواسته‌های خودش محقق شود و این هژمونی را حداقل داخل خاک خود حفظ کند. این در حالی است که در خارج از امریکا، همه از سیستم جهانی شدن امریکایی گلایه دارند و نفوذ فرهنگی و ارزش‌های امریکایی در جهان را تقبیح می‌کنند، چراکه امروز ارزش‌های سنتی زیر ضرب رفته و محله‌ها و محلیت‌ها تضعیف شده‌است، این مسئله مهمی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.»