روزنامه اعتماد
1403/09/18
دانشجو بايد بخواهد!
گروه سياسي| از زمان دولت اصلاحات بود كه مراسم روز دانشجو در ايران رنگ و بويي متفاوت پيدا كرد؛ دورهاي كه در آن سيد محمد خاتمي به عنوان چهرهاي كه ارتباط تنگاتگي با اهالي فرهنگ، استادان دانشگاهي و دانشجويان داشت و جنب و جوشي خاص در محيطهاي آموزشي و دانشگاهي ايجاد كرد. خاتمي در نخستين مراسم روز دانشجوي خود در 16آذر 77 و در شرايطي كه فضاي سياسي كشور بهشدت تحت تاثير پرونده قتلهاي زنجيرهاي قرار داشت، يكي از جملات جاودانه را در عرصه سياسي كشور ثبت كرد و با صداي بلند خطاب به دانشجويان اعلام كرد: «در پي قهرمان نباشيد.» 71سال پس از آغاز روز تاريخي دانشجو و 26سال پس از نخستين سخنراني رييس دولت اصلاحات در دانشگاه، مسعود پزشكيان به عنوان دومين رييسجمهور اصلاحطلب ايراني، راهي دانشگاه شريف شد تا در جمع دانشجويان درباره پروسه توسعه كشور و ضرورتهاي آن بحث و تبادل نظر كند.رييسجمهوري كه بسياري از استادان و فعالان فرهنگي، او را يك چهره «دانشگاهي تمام عيار» خطاب ميكنند و معتقدند از زمان حضور او تحولات جدي و موثري در محيطهاي دانشگاهي و آموزشي كشورمان شكل گرفته است. پزشكيان اينبار هم به رسم ساير برنامههايش، ابتدا شنواي صحبتها، درددلها، گلايهها و اعتراضات دانشجويان شد و پس از آن اقدام به صحبت كرد. پزشكيان اما به اين حد هم اكتفا نكرد؛ مجموعه پيامكهاي دانشجويان در قالب كتابچهاي گردآوري و تقديم رييسجمهوري شد.
البته اين نخستين حضور پزشكيان در دانشگاههاي كشور پس از پوشيدن رداي رياستجمهوري نبود؛ پزشكيان پيش از اين ۲۱ مهر امسال هم به مناسب مراسم آغاز سال تحصيلي جديد به دانشگاه تهران رفت و ديروز هم در جمع دانشجويان دانشگاه شريف حاضر شد.
نبايد از گفتوگو باكي داشت!
كمتر از ۶۰ روز پيش كه پزشكيان به مناسب سال تحصيلي جديد دانشجويان به دانشگاه تهران رفت، حوادث جالبي در دانشگاه ثبت شد؛ وقتي هنوز مراسم آغاز نشده بود، نمايندگان تشكلهاي دانشجويي مختلف در محوطه دانشگاه تهران گلايه داشتند كه رييسجمهور صداي آنها را نميشود در حالي كه در همان مراسم وقتي نوبت به سخنراني رييسجمهور رسيده بود و به جايگاه رفت، ناگاه همهمه در سالن توسط دانشجويان معترض بلند شد كه ما حرف داريم و پزشكيان در همان لحظه گفت چند تشكل قصدحرف زدن دارند؟ يك نفر از بين خود نماينده انتخاب كنيد و سپس به پايين محل سخنراني رفت تا نماينده تشكل دانشجويي در جايگاه، حرف خود را بزند. پزشكيان پس از پايان سخنراني اين نماينده خطاب به دانشجويان گفت كه من از گفتوگو باكي ندارم. البته داخل پرانتز همان مقطع رييسجمهور به وزير علوم گفته بود كه دانشجويان بايد حرفشان را بزنند و ما گوش كنيم. پس از اين نشست اغلب روزنامههاي اصلاحطلب و مستقل از جمله «اعتماد» تيتر: «زنده باد مخالف من» را روي تارك رسانههاي خود نشاندند. اينبار و در دومين حضور پزشكيان در دانشگاه، رييسجمهور پيشقدم شد و مديريت برنامه را به دست گرفت و شد ميزبان دانشجويان و فعالان دانشجويي. ميزباني كه پذيراي سخنان ۱۳ نفر از فعالان و نمايندگان تشكلهاي دانشجويي از نقاط مختلف دانشگاه بود كه دو ساعت طول كشيد. در واقع برنامه اين روز با سخنراني كوتاه رييس دانشگاه صنعتي شريف آغاز شد و بدون مقدمه نمايندگان طيفهاي مختلف در مدت زمان ۵ دقيقهاي به بيان مسائل و چالشها و دغدغههاي خود پرداختند كه برخي نمايندگان طيفهاي رقيب بيش از زمان تعريف شده سخنراني كردند. آخرين سخنران اين مراسم رييسجمهور بود كه مجري خوشذوق با انتخاب دوبيت شاهنامه فردوسي سرود: «فريدونِ فرّخ، فرشته نبود/ ز مُشك و زعنبر سِرشته نبود/ ز «داد» و «دهِش» يافت او نيكويي/ تو داد و دهش كن، فريدون تويي...» قرائت مصرع پاياني كه «فريدون تويي» هم خنده حاضران و هم خنده پزشكيان و هم تشويق پي در پي دانشجويان را به همراه داشت.
پزشكيان به جايگاه رفت و مانند هميشه با استناد به خطبههايی از نهجالبلاغه گفت: دانشجو وابسته به پُست و مقام نيست و ميتواند راحتتر حرف خود را بزند و مطالبه كند. كسي كه وابسته به قدرت و مقام نيست ميتواند سخن حق را بگويد و از حق دفاع كند. او گفت اينجا لزومي ندارد كه هُو بكشيم و دعوا كنيم بايد براساس منطق گفتوگو كرد كه با تشويق حاضران همراه شد. رييسجمهور اين را هم گفت كه قبل از انقلاب با هم در دانشگاه بحث ميكرديم. هر دو جناح حرفمان را ميزديم. بقيه هم گوش ميدادند. كسي كه منطق ضعيفتر داشت، از ميدان كنار ميرفت و بايد بر اساس منطق با هم گفتوگو كنيم. همه دعواي جناحها و گروهها در كشور به خاطر اين بود كه ادعا داشتيم ما بهتر ميتوانيم مملكت را اداره كنيم، پس رقابت بايد بر سر اين باشد كه چه كسي ميتواند خدمتگزار بهتري براي مردم باشد. در حين سخنراني، يكي از طرفداران تشكلهاي دانشجويي كه درابتداي مراسم با طيف رقيب دعواي لفظي داشت، تنها فردي بود كه پلاكارد بالا آورد و سوژه عكاسان شد. پزشكيان هم با اين جمله به سخنان خود پايان داد. «ارتباط با دانشگاه افزايش مييابد.»
پزشكيان خطاب به دانشجويان
از ظرفيتهاي دروني كشور گفت
رييسجمهور گفت: همان افايتياف را بياييد داخلي حل كنيم. در داخل آن را پياده كنيم. امريكا آنجا نشسته ميفهمد اينجا پول چه بلايي سرش ميآيد، ميفهمد كدام كشتي كدام كالا كجا دارد ميرود اما در اين مملكت يك كشتي با بارش اگر گم شود متوجه نميشويم كجا رفت. چرا؟ براي اينكه آن FATF داخلي را نداريم. مسعود پزشكيان در مراسم روز دانشجو در دانشگاه شريف با بيان اينكه در صورت يكپارچهشدن سامانههاي اطلاعاتي كشور جريانهاي مالي مشكوك به راحتي قابل رصد خواهد شد، تصريح كرد: وقتي اين اطلاعات و دادهها به هم متصل شود كسي نميتواند بدون ضابطه پولي را جابهجا يا هزينه كند، بايد معلوم باشد چه كسي و از كجا اين پول را براي فردي پرداخت كرده است، اينها ضعف و مشكلات سيستمي است كه ما در داخل با آن مواجهيم و شما ميتوانيد در حل اين مسائل به ما كمك كنيد، چرا كه بنده معتقدم اگر دانشگاهيان و اساتيد به ميدان بيايند ما قادر به حل مشكلات خواهيم بود.
رييسجمهور شاخصه مهم جوامع رشديافته را شكل و تناسب ساختاري طبقات مختلف آن جامعه عنوان كرد و افزود: ما امروز تا دلتان بخواهد آدمهايي خارج از ساختار را مديركل كردهايم و بدتر از آن نگاه سياستمدران ما است كه پس از يكي، دو سال مديران را جابهجا ميكنند و از آنجايي كه نقشه و سياست مشخصي نداشتهاند با جابهجايي مديران، راه و مسير هم عوض ميشود.
پزشكيان در ادامه سند چشمانداز ترسيم شده از سوي رهبري معظم انقلاب اسلامي را يكي از اسناد مترقي و قابل دفاع براي پيشرفت كشور دانست و گفت: بنده از همان روز اول اعلام كردم كه چشمانداز و سياستهاي مقام معظم رهبري هدف ما است، اينكه براساس اين سند قرار است ايران ما كشوري توسعه يافته و داراي جايگاه اول در علم و اقتصاد و فناوري و الهامبخش در منطقه باشد چشمانداز زيبايي است. ما كشوري ميخواهيم كه در منطقه بهترين باشد نه اينكه هر روز جايگاه آن كاهش يابد.
رييسجمهور در ادامه تصريح كرد: اگر چنين چشماندازی مورد قبول همه است، براي چه دعوا ميكنيم، اين گوي و ميدان، هركه مدعي است ميتواند براي حل مشكلات راهكار ارايه دهد و به دولت كمك كند ما آمادگي داريم بستر را براي او فراهم كنيم و نوكرياش را هم خواهيم كرد.
پزشكيان در ادامه خطاب به دانشجويان و استادان دانشگاه، با تاكيد بر اينكه شما بايد اين كشور را بسازيد و با قهر كردن هم كشور اصلاح نخواهد شد، تصريح كرد: كشور مال شماست، كجا برويد؟ بايد بمانيد و دست در دست هم بدهيم چشمانداز را محقق كنيم و طبيعتا در اين مسير افراد نخبه و توانمند بايد به ميدان بيايند و افراد بيعرضه و ناكارآمد كنار بروند. رييسجمهور افزود: ما در حال تلاش براي ايجاد اين ساختار هستيم و در همين راستا ارتباطمان با دانشگاه را افزايش خواهيم داد، البته معتقديم دانشگاههاي كشور بايد از نسل۲ به نسل ۳ و ۴ ارتقا پيدا كنند و بتوانند مشكلات جامعه را حل كنند، دوره آموزش صرف در دانشگاهها گذشته، امروز دانشگاههاي نسل ۴ در دنيا درون جامعه هستند و مشكلات آن را حل ميكنند و دانشگاههاي نسل ۵ حتي براي ۱۰۰ سال آينده نيز برنامهريزي ميكنند. رييسجمهور در ادامه به ناترازيهاي گسترده در بخش انرژي اشاره كرد و افزود: اگر نتوانيم مصرف بالاي گاز و انرژي را كنترل كنيم در زمستان نخواهيم توانست گاز خانهها را تامين كنيم، اگر ميگوييم بايد به بخش خصوصي ميدان بدهيم نبايد هرجا به مشكل خورديم گاز توليدكنندگان را قطع كنيم، چرا بايد گاز توليدكنندگان قطع شود اما گاز مراكز دولتي را قطع نميكنيم؟
پزشكيان با بيان اينكه نبايد به گونهاي رفتار كنيم كه گويا هيچ مشكلي وجود ندارد، تصريح كرد: اتفاقا مشكل وجود دارد اما ما ميتوانيم مشكلات را حل كنيم به شرط آنكه واقعيتها را ببينيم و براي رفع آنها دست به دست هم دهيم. رييسجمهور با تاكيد بر اينكه اگر بتوانيم با هم گفتوگو كنيم مشكلي وجود نخواهد داشت، افزود: به عنوان مثال اينكه برخي FATF را قبول ندارند بايد براي آن مستندات علمي بياورند، نبايد بدون اينكه اصل و فلسفه موضوعي را نميدانيم آن را رد كنيم. پزشكيان با تاكيد بر اينكه ما كشور قدرتمندي هستيم و در مقابل هيچ قدرتي عقبنشيني نخواهيم كرد، افزود: شما دانشجويان سرمايههاي اين كشور هستيد، ما به شما اعتماد داريم و بايد كمك كنيد كه بتوانيم كشور را بالا بكشيم. رييسجمهور ضمن تبريك روز دانشجو به همه دانشجويان كشور گفت: اين روز، روز حقطلبي و حقگويي است و ما آمادهايم تا جايي كه از دستمان برآيد بستر را براي فعاليت و نقشآفريني مشاركت شما فراهم كنيم.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
دانشجو بايد بخواهد!
نگرانی از ناترازیهای بورس
از اخبار روزنامچه مدرسه دارالفنون تا تربيت ايرانيان قديم در ماهنامه ادب
محمدرضا نورا به عنوان اولين شهيد درمانگركشور به خاك سپرده شد
صدايي كه خادمِ نغمات آييني بود
جامعهشناسي حقوق در ساختار علمي، تقنيني و قضايي ايران
قانون عامل شكاف اجتماعي
423 روز فاجعه انساني در غزه و لبنان
به عزت نكردن در خود نگاه
اين سطل آشغالهاي عزيز
هيچ كس كامل نيست
به یاد شُرطههای سعودی
توهين به اين رييسجمهور يا آن رييسجمهور
چرا كار سوريه و اسد به اينجا رسيد؟
بازطراحي گفتمان نوين رسانهاي با الگوي موفق ايسنا
جنگ درحومه دمشق
عصر هولناك خاورميانه