روزنامه اعتماد
1403/09/18
423 روز فاجعه انساني در غزه و لبنان
از 7 اكتبر 2023، جنگ در غزه منجر به تلفات قابل توجهي شده و تا پايان نوامبر ۲۰۲۴ بهشدت افزايش يافته است. زيرساختها در غزه شامل مناطق مسكوني، بيمارستانها و مدارس در حملات هوايي گسترده نابود شده كه منجر به تعداد زيادي تلفات غيرنظامي شده است. شدت عمليات نظامي، محيطي را ايجاد كرده است كه غيرنظاميان در تيراندازي متقابل گرفتار ميشوند.تا سي نوامبر ۲۰۲۴، ۱۰ آذر ۱۴۰۳ تلفات فاجعه انساني در فلسطين و لبنان و آسيبهاي شديدي كه به اين منطقه وارد شده حيرتانگيز است . در غزه كشتهشدگان: حداقل 44363 نفر از جمله 17492 كودك، و بيش از 105070 نفر مجروح و مفقود شدن بيش از 11000، بر اساس آخرين آمار وزارت بهداشت فلسطين در كرانه باختري اشغالي كشتهشدگان: حداقل 796 نفر، از جمله حداقل 168 كودك و مجروحان: بيش از 6250 نفر، در سرزمين فلسطين اشغال شده مقامات رژيم تعداد كشتهشدگان حملات 7 اكتبر را از 1405 به 1139 كاهش دادند. و مجروحان حداقل 8730 نفر اعلام شدهاند. در سرزمين لبنان بيش از ۴۲۰۰ كشته و حدود ۲۰ هزار مجروح گزارش شده است.
بارانهاي شديد در 25 نوامبر ۲۰۲۴ / ۵ آذر ۱۴۰۳ نوار غزه را درنورديد و شرايط زندگي آوارگان را در هنگام پاسخ بشردوستانه محدود را بدتر كرد. صندوق جمعيت ملل متحد گزارش ميدهد كه حدود 50000 زن باردار در غزه وجود دارند كه انتظار ميرود تنها در ماه آينده 4000 بچه به دنيا بيايند. تقريبا 15000 نفر از آنها احتمالا در آستانه قحطي غذايي هستند. سازمان جهاني بهداشت گزارش ميدهد كه بين 1 تا 11 نوامبر 2024، از هشت ماموريت سازمان بهداشت جهاني در مراكز بهداشتي در سراسر نوار غزه، هر سه برنامهريزي شده براي غزه شمالي با ممانعت مواجه شدند. در 25 نوامبر 2024، مقامات اسراييلي دستور تخليه مناطق بيت لاهيه و جبليه را صادر كردند. خانوادهها در نوار غزه مجبورند به تابآوري مضر و ناپايدار از جمله كاهش مواد غذايي براي بقاي خانواده متوسل شوند. مصرف آب آلوده، فروش وسايل شخصي و مديريت نيازهاي عادت ماهانه به نحوي كه سلامت زنان را به خطر بيندازد از جمله اين روشهاي تابآوريهاي مضر و به ناچار هستند.
سازمان ملل متحد گزارش داده است كه بسياري از خانوادهها به دليل خشونتهاي مداوم آواره شدهاند كه منجر به بحرانهاي انساني در غزه شده است. وضعيت بشردوستانه در غزه از زمان آغاز درگيري بهشدت بدتر شده است. دسترسي به مايحتاج اوليه مانند غذا، آب، تجهيزات پزشكي و برق به دليل محاصره و اقدامات نظامي مداوما و بهشدت محدود شده است. بيمارستانها مملو از تلفات و كمبود تجهيزات پزشكي ضروري براي مداواي مجروحان هستند. سازمانهاي بينالمللي هشدارهايي را درباره قحطي ميدهند، زيرا منابع غذايي كاهش يافته و فعاليتهاي كشاورزي به دليل درگيري متوقف شده است. محاصره تحميل شده توسط رژيم اسراييل اين شرايط را تشديد كرده و دسترسي به كمكهاي آژانسهاي بينالمللي را محدود و بعضا مسدود كرده است. همچنين خشونت منجر به آوارگي دستهجمعي در غزه شده است زيرا ساكنان فرار ميكنند تا از حملات هوايي در امان باشند. ميليونها نفر در داخل غزه آواره شدهاند، و برخي ديگر از مرزها به كشورهاي همسايه مانند مصر پناه بردهاند. اين جابهجايي چالشهاي بيشتري را براي تلاشهاي بشردوستانه ايجاد كرده است، زيرا پناهگاههاي پر ازدحام براي اسكان دادن به كساني كه از خشونت فرار ميكنند، ظرفيت كافي ندارند. بحران پناهجويان با تنشهاي موجود در لبنان كه آوارگان فلسطيني قبلا در آنجا اقامت دارند، تشديد ميشود.
تلفات رواني بر غيرنظاميان متاثر از جنگ بسيار زياد است. قرار گرفتن مداوم در معرض خشونت، از دست دادن عزيزان، تخريب خانهها، و عدم اطمينان در مورد آينده به تروماي گسترده در ميان جمعيت آسيب ديده انجاميده است. كودكان به ويژه آسيبپذير هستند. قرار گرفتن در معرض چنين رويدادهاي آسيبزا منجر به مشكلات سلامت روان طولانيمدت از جمله PTSD شده است. سازمانهايي كه در زمينه سلامت روان كار ميكنند، افزايش مواردي را گزارش ميكنند كه، به دليل اثر جنگ مداوم بر روان ساكنان به حمايت روانشناختي فوري نياز دارند. چشمانداز سياسي پيرامون مناقشه همچنان پيچيده و مملو از تنش در سطح منطقهاي و بينالمللي است. برخي از كشورها خواستار آتشبس هستند در حالي كه برخي ديگر بسته به وابستگيهاي سياسي خود، حمايت نظامي يا كمكهاي بشردوستانه ميكنند. دولت امريكا به صورت پيوسته به تامين تسليحاتي رژيم صهيونيستي ادامه داده و عملا امكان پايان درگيري را در اين مدت از بين برده است. اين موضوع تلاشهاي صلح را پيچيده و رنج غيرنظاميان گرفتار در درگيري را طولاني ميكند. اين جنگ پيامدهاي اقتصادي ويرانگري هم براي فلسطين و هم براي لبنان دارد. در غزه، مشاغل به دليل خصومتهاي مداوم تخريب شده يا مجبور به تعطيلي شدهاند كه منجر به افزايش نرخ بيكاري و سطح فقر در ميان غيرنظامياني شده است كه براي بقا به دستمزد روزانه متكي هستند. لبنان با چالشهاي اقتصادي خود- حتي قبل از هفت اكتير ۲۰۲۳- مواجه بوده است كه با ميزباني از آوارگان فلسطيني تشديد شده است. اين امر خدمات عمومي را تحت فشار قرار ميدهد كه به دليل بحران مالي لبنان تحت فشار بوده است. پيامدهاي اقتصادي ناشي از درگيري طولانيمدت مانع از تلاشهاي بازسازي پس از جنگ ميشود، زيرا منابع كميابتر ميشوند.
بر اساس گزارش OCHA، تا 22 نوامبر 2024، در نوار غزه 249 نفر از پرسنل سازمان ملل از زمان شروع جنگ كشته شدهاند. وضعيت غزه و جنوب لبنان پس از وقايع 7 اكتبر 2023 با بحرانهاي انساني قابل توجهي از جمله آلودگي گسترده و آوارهاي ناشي از اقدامات نظامي مشخص شده است. براي ارايه يك نماي كلي، گام به گام ميزان آلودگي و زباله در اين مناطق را تحليل خواهيم كرد.
استفاده از مواد منفجره منجر به انتشار ذرات معلق (PM)، گازهاي سمي مانند مونوكسيد كربن (CO)، اكسيدهاي نيتروژن (NOx) و تركيبات آلي فرار (VOCs) در جو شده است. اين آلايندهها اثرات شديدي بر سلامتي مردم محلي داشتهاند. آسيب به سامانههاي تامين آب منجر به آلودگي ناشي از سرريز فاضلاب يا نشت مواد شيميايي شده است. تخريب زيرساختها منجر به ورود فاضلاب تصفيه نشده به آبهاي محلي شده است.
انفجارها منجر به آلودگي خاك با فلزات سنگين و ساير مواد خطرناك ناشي از ساختمانها و مهمات تخريب شده است. حجم زبالههاي ايجاد شده در نتيجه بمباران و گلولهباران قابل توجه است. گزارشها حاكي از آن است كه هزاران ساختمان هم در غزه و هم در جنوب لبنان آسيب ديده يا ويران شدهاند. به عنوان مثال: تنها در غزه، تخمينها حاكي از آن است كه در دو ماه اول جنگ بيش از 20000 واحد مسكوني يا بهطور كامل تخريب شده يا غيرقابل سكونت شدهاند. اين رقم شامل ساختمانهاي مسكوني و همچنين املاك تجاري ميشود. علاوه بر واحدهاي مسكوني، زيرساختهاي حياتي مانند مدارس، بيمارستانها و تأسيسات عمومي نيز آسيب زيادي ديدهاند. گزارشها حاكي از آن است كه حدود 1000 ساختمان عمومي از جمله مدارس و مراكز بهداشتي تخريب شدهاند.
برآورد ساختمانهاي فروريخته در لبنان در حالي كه به دليل خصومتها و مشكلات دسترسي تيمهاي ارزياب هنوز دادههاي جامع جمعآوري ميشود مشكل است ولي گزارشهاي اوليه نشان ميدهد كه تقريبا 1500 ساختمان از 7 اكتبر ۲۰۲۳ آسيب ديده يا تخريب شدهاند. مانند غزه، خدمات ضروري مانند سامانهاي تامين آب و جادهها نيز به دليل درگيري با اختلالات قابل توجهي مواجه شده است.بسياري از خانوادهها به دليل از دست دادن خانههاي خود آواره شدهاند. دسترسي به خدمات اوليه به دليل تخريب فيزيكي و نگرانيهاي امنيتي مداوم بهشدت با مشكل مواجه شده است.
تجمع زباله نه تنها خطرات فيزيكي فوري ايجاد ميكند، بلكه تلاشهاي بشردوستانه را نيز غير ممكن ميكند. راههاي مسدود شده به دليل آوار مانع از دسترسي امدادگراني ميشود كه سعي در تحويل غذا، لوازم پزشكي و ساير خدمات ضروري دارند. وجود زباله خطرات صدمات را در ميان غيرنظاميان افزايش ميدهد و همچنين زمينههاي پرورش آفات را فراهم ميكند كه ميتواند مسائل بهداشتي را تشديد كند. حجم زبالههاي ايجاد شده در نتيجه بمباران و گلولهباران قابل توجه است. گزارشها حاكي از آن است كه هزاران ساختمان هم در غزه و هم در جنوب لبنان آسيبديده يا ويران شدهاند.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
دانشجو بايد بخواهد!
نگرانی از ناترازیهای بورس
از اخبار روزنامچه مدرسه دارالفنون تا تربيت ايرانيان قديم در ماهنامه ادب
محمدرضا نورا به عنوان اولين شهيد درمانگركشور به خاك سپرده شد
صدايي كه خادمِ نغمات آييني بود
جامعهشناسي حقوق در ساختار علمي، تقنيني و قضايي ايران
قانون عامل شكاف اجتماعي
423 روز فاجعه انساني در غزه و لبنان
به عزت نكردن در خود نگاه
اين سطل آشغالهاي عزيز
هيچ كس كامل نيست
به یاد شُرطههای سعودی
توهين به اين رييسجمهور يا آن رييسجمهور
چرا كار سوريه و اسد به اينجا رسيد؟
بازطراحي گفتمان نوين رسانهاي با الگوي موفق ايسنا
جنگ درحومه دمشق
عصر هولناك خاورميانه