خرده‌فروش‌ها مراقب «سوداگران ترازو» باشند

جوان آنلاین: چند سالی است افرادی با مراجعه به خرده‌فروشی‌ها و معرفی خودشان به عنوان نمایندگان سازمان ملی استاندارد، اقدام به بررسی ترازو و در قبال دریافت مبلغی (۱۰۰ هزار تومان) برچسب استاندارد را روی ترازوی واحد صنفی نصب می‌کنند. 
سرپرست مرکز اندازه‌شناسی سازمان استاندارد با تأیید این خبر می‌گوید: این بازرسان از شرکت‌های همکار سازمان مراجعه می‌کنند و طبق قراردادی که دارند، براساس تعرفه مشخص، به ازای خدمتی که ارائه می‌دهند، مبلغی را اخذ می‌کنند، این وجه به حساب شرکت خصوصی واریز می‌شود و قانونی است. 
یکی از وظایف حاکمیتی و مهم سازمان ملی استاندارد ایران بحث اندازه‌شناسی قانونی و نظارت بر مقیاس‌هاست. 
طبق قانون تقویت و توسعه نظام استاندارد، تمامی وسایل توزین و سنجش مورد استفاده در دادوستد عمومی باید مورد آزمون دوره‌ای قرار گیرند و دارای برچسب تأییدیه صحت عملکرد باشند. 


در صورت مشاهده وسایل سنجش و توزین معیوب، مدیر واحد صنفی باید نسبت به تعمیر و رفع نقص ترازو اقدام کند تا مجدداً مورد آزمون قرار گیرد. 
هدف از اجرای طرح آزمون دوره‌ای و اطمینان از صحت عملکرد تمامی ترازوها، عمل به تکلیف قانونی و برقراری زمینه روابط اقتصادی سالم در دادوستد عمومی است. سازمان استاندارد وظیفه تأیید، «ایمنی»، «بهداشت» و «کیفیت» همه محصولات را که مورد استفاده هموطنان به شکل عمومی و خصوصی قرار می‌گیرد، دارد. 
از دیگر وظایف سازمان استاندارد نظارت بر تجهیزاتی است که واحد‌های صنفی و صنعتی از آن برای ارائه خدمات به هموطنان استفاده می‌کنند. یکی از این وسایل ترازو‌های خرده‌فروشی‌هاست. در چند سال اخیر کارشناسان این نهاد نظارتی برای تست سالم‌بودن ترازو‌های مورد استفاده در محیط‌های صنفی کوچک (مغازه) مراجعه و در قبال تست‌کردن ترازوها، هزینه‌ای از کسبه طلب می‌کنند. در شهرتهران حدود یک‌میلیون بنگاه اقتصادی وجود دارد که از این تعداد صد‌ها هزار مغازه دارای ترازو هستند که همه ساله از سوی کارشناسان سازمان مورد تست قرار می‌گیرند. 
برای امسال تعرفه آزمایش ترازو‌ها حدود ۱۰۰ هزار تومان تعیین شده است که از کسبه دریافت می‌شود. این موضوع باعث نارضایتی کسبه تهران شده است. 
به گفته اصناف، افرادی با مراجعه به خرده‌فروشی‌ها و معرفی خودشان به عنوان نمایندگان سازمان ملی استاندارد، ترازوی واحد صنفی را آزمایش می‌کنند و به ازای خدمتی که ارائه می‌دهند، وجهی (۱۰۰هزار تومان) را دریافت و برچسب استاندارد را به ترازوی واحد صنفی نصب می‌کنند. 
 کسبه از پرداخت وجه به بازرسان سازمان استاندارد گلایه‌مندند و تأکید دارند: اگر ترازو خراب است، سازمان استاندارد حتماً باید جریمه آن را دریافت کند، چرا برای ترازو‌های سالم هم باید هزینه پرداخت کنیم؟
«احمد حسینی» یکی از کسبه‌های تهران با بیان اینکه هر ساله ترازو و وزنه‌های مربوط به واحد‌های صنفی از سوی سازمان استاندارد ارزیابی و تست می‌شود، می‌گوید: «برای این کار که دقایقی بیشتر طول نمی‌کشد، هزینه دریافت می‌شود. جالب این است که هزینه را به شکل دستی از کسبه دریافت می‌کنند، این در صورتی است که برای پرداخت ۲ هزار تومان حق عضویت در اتحادیه، باید فیش واریز را در شعبه بانکی تهیه کنیم.» 
او ادامه می‌دهد: «بعد از تست‌کردن برچسبی روی بدنه ترازو نصب و سال بعد مجدداً مراجعه می‌کنند، گاهی اوقات در یک مغازه چند ترازو وجود دارد و آنها همه ترازو‌ها را مورد تست قرار می‌دهند و برای هر کدام به شکل جداگانه هزینه‌ای دریافت می‌کنند.»
حسینی می‌گوید: در این بازرسی و تست بین واحدی که با ترازوی سالم کار می‌کند با فردی که ترازویش درست نیست، تفاوتی وجود ندارد. به عبارت دیگر به صاحب واحد صنفی که با ترازوی سالم کار می‌کند، برگه تأییدیه داده می‌شود و به واحد صنفی که ترازوی سالمی ندارد، مهلت و بعد از رفع عیب به او نیز این تأییدیه داده می‌شود، در حالی که باید این فرد جریمه شود.»  دریافت وجه به ازای آزمایش ترازوی اصناف 
در این زمینه میثم شکوری، سرپرست مرکز اندازه‌شناسی سازمان استاندارد در گفتگو با «جوان» با اشاره به تشدید نظارت بازرسان استاندارد بر کم‌فروشی اصناف و وسایل توزین در آنها می‌گوید: بر اساس ماده ۳ ضوابط اجرایی و مقررات اوزان و مقیاس‌ها و وسایل سنجش، تمامی وسایل توزین مشمول استاندارد اجباری هستند که در دادوستد و ارائه خدمات عمومی به کار می‌روند و باید دارای علامت مخصوص اوزان و مقیاس‌ها باشند. طبق ماده۸ اصلاح قوانین ملی استاندارد و بند۷ ماده۲۰ قانون مذکور وظیفه آزمون صحت‌سنجی دوره‌ای مورد استفاده در دادوستد عمومی به عهده سازمان استاندارد است. آزمایشگران اداره استاندارد با مراجعه به صنوف و بررسی صحت‌سنجی دستگاه‌های توزین به وسایل برچسب می‌زنند. این اقدام در راستای حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان است. 
وی در پاسخ به این سؤال که آیا دریافت وجه در قبال آزمایش ترازو‌های واحد‌های صنفی قانونی است یا خیر؟ می‌افزاید: برابر آزمون و آزمایشی که انجام می‌شود، هزینه‌ای در نظر گرفته شده است که مبلغ آن هر سال تغییر می‌کند. سازمان استاندارد از سال ۱۳۹۵ تاکنون هر ساله ترازوهای واحد‌های صنفی را آزمایش می‌کند. این خدمت به آزمایشگاه‌های خصوصی و همکار سازمان استاندارد واگذار شده است و طبق قراردادی که با سازمان استاندارد دارند، بر اساس تعرفه مشخص در قبال آزمایش ترازو‌ها وجهی را دریافت می‌کنند. 
شکوری می‌گوید: این وجه به حساب شرکت خصوصی واریز می‌شود و سازمان استاندارد ذی‌نفع نیست. برخی کسبه تصور می‌کنند این وجه به عنوان جریمه از واحد‌هایی که ترازوی نامیزان دارند، دریافت می‌شود. در حالی که این تصور غلطی است. این وجه به ازای آزمایش ترازو دریافت می‌شود؛ هم ترازوی سالم و هم ناسالم. 
وی با تأکید بر اینکه دریافت این وجه از اصناف کاملاً قانونی است، به صنوف هشدار داد در صورت مراجعه بازرسان و آزمایشگران سازمان استاندارد حتماً کارت شناسایی معتبر و معرفی‌نامه آنها را رؤیت کنند و تنها با کسانی که این مدارک را همراه دارند، همکاری کنند. همچنین وجه مذکور باید غیرنقدی باشد و در دستگاه کارت‌خوان همراه بازرس کارت کشیده شود و در قبض دریافتی نام آزمایشگاه خصوصی قید شده باشد.