لزوم بازنگری ایران در عرصه دیپلماسی
مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل بینالملل، استاد دانشگاه و مدیر اندیشکده آینده اندیشی سیمرغ در ارتباط با تحولات سوریه و سقوط حکومت بشار اسد گفت: «ریشه تحولات اخیر در سوریه را باید در سالهای بعد زا 2011 مورد بازخوانی قرار داد. ستون فقرات وضعیت کنونی به دنبال تحولات منطقهای است که اساس آن بازآفرینی قدرت برای نظم نوین جهانی بود. از همان دوران مشخص بود که محور قدرت غرب به رهبری آمریکا به سراغ محور مقاومت خواهد آمد. در همین چارچوب آنها طی یک دهه گذشته در چارچوب جنگهای نامتعادل و نامتقارن به سمت فربهنمایی و بزرگ جلوه دادن قدرت ایران و محور مقاومت به عنوان یک تهدید برای منطقه و جهان گام برداشتند. حالا در نتیجه سقوط حکومت بشار اسد، ایران و سایر گروههای مقاومت با مسائل جدی برای تصمیمگیری در آینده مواجه هستند.»
وی افزود: «در ابتدا حماس در فلسطین و سپس حزبالله در لبنان هدف قرار گرفته شدند. اکنون هم کانون اصلی محور مقاومت یعنی سوریه هدف قرار گرفت. حالا مساله مهم این است که آیا ابومحمد جولانی همان شخصیت چند سال گذشته است؟ به طور حتم پاسخ این پرسش خیر است. او تربیت شده تا اهداف مجموعهای از بازیگران را پیش ببرد.»
مطهرنیا در بخشی دیگر از اظهارتش تاکید کرد: «اسرائیل را میتوان کاراکتر اصلی پشت تحولات کنونی دانست. تلآیو از شکست خود در سال 2006 درس گرفت و بر اساس پارادایم جنگهای نامتعادل به سمت ایجاد نظم مطلوب خود در منطقه گام برداشت. اسرائیلیها با استفده از فناوری و نیروهای انسانی زبده اهداف خود را پیش بردند و آنچنان که در نهایت شاهد بودیم، بخش جدید نقشهراه آنها یعنی سقوط حکومت بشار اسد با یک همکاری منطقهای و بینالمللی به ثمر نشست.»
مدیر اندیشکده آینده اندیشی سیمرغ، در بخش پایانی اظهارات خود در راتباط با راهبرد مناسب برای ایران درباره تحولات آتی سوریه اظهار داشت: «ایران باید پارادایمی جدید را برای سیاست خارجی خود در دو عرصه دیپلماسی و میدان طراحی کند. واقعیت امر این است که معادلات و نظم منطقهای دچار دگردیسی شده و باید فکری جدید صورت بگیرد. در این بین تردیدی نداشته باشید که بازیگر آتی کشور عراق است که درگیر در معادله تغییر موازنه قدرت در خاورمیانه میشود. لذا باید ایران بیش از هر موضوع دیگری به منافع ملی خود توجه داشته باشد. تردیدی وجود ندارد که ابو محمد جولانی نقش اول را در مرحله انتفقال قدرت در سوریه دارد. باید توجه داشت که جولانی ابوبکر البغدادی و داعش نیست که ارتباط با او برقرار نشود. باید با واقع بینی هر اقدامی که در سوریه لازم است صورت بگیرد.»