«دولت پزشکان» به ریاست پزشکیان در پزشکی انحصار ایجاد کرد!

جوان آنلاین: کمبود پزشک آنقدر جدی شده که حالا دیگر در شهر‌های بزرگ و حتی تهران هم می‌شود آن را به شکلی ملموس احساس کرد. همچنان که طبق آمار و ارقام ارائه شده برخی از رشته‌های کم‌درآمدتر پزشکی مانند اطفال یا قلب و بیهوشی ظرفیت‌شان خالی می‌ماند و کسی داو‌طلب تحصیل در چنین رشته‌هایی نیست. اینها، اما یک روی سکه است و روی دیگر آن مخالفت مجدانه ساختار پزشکان در وزارت بهداشت و نظام پزشکی با افزایش ظرفیت‌های پزشکی است؛ ماجرایی که حالا در دولت چهاردهم و با وجود حضور یک پزشک در رأس دولت و به‌رغم آنکه دیگر همه به چالش کمبود پزشک واقفند، موجب شد حتی شورای عالی انقلاب فرهنگی هم علیه مصوبه خودش رأی بدهد و انحصار دوباره به حوزه پزشکی باز گردد، بی‌آنکه توجه شود بازنده اصلی این انحصارگرایی مردم هستند! 
سال ۲۰۲۲ سازمان بهداشت جهانی تراکم پزشکان نسبت به جمعیت در کشور‌ها را ارزیابی کرد که نتایج آن نشان می‌دهد در حال‌حاضر به طور متوسط حدود ۱۷پزشک به‌ازای هر ۱۰هزار نفر در جهان وجود دارد. در ایران، اما این میزان کمی پایین‌تر از حد متوسط جهانی بود، چراکه به ازای هر۱۰ هزار نفر ۹/ ۱۴ پزشک وجود دارد. برخی از آمارها، اما عدد کمتری را تصویر می‌کنند. قدر مسلم اینکه تعداد پزشک در کشورمان از استاندارد‌های جهانی پایین‌تر است و وقتی مؤلفه توزیع ناعادلانه پزشکان را هم به این ماجرا اضافه کنیم، سرانه پزشک در برخی از مناطق کشور وضعیتی تأسف‌بار پیدا می‌کند. همچنان که در برخی از مناطق کشور کمتر از ۳۸ پزشک به‌ازای هر صدهزار نفر داریم! 
 شورای عالی انقلاب فرهنگی علیه خودش!
تحت چنین شرایطی بود که شورای عالی انقلاب فرهنگی طی مصوبه‌ای وزارت بهداشت را موظف کرد تا ظرفیت‌های پذیرش دانشجویان پزشکی را از سال ۱۴۰۱ طی چهار سال و به میزان سالی ۲۰ درصد افزایش دهد. حالا، اما انگار ورق برگشته و وزیر بهداشت که پیش از این در مسند نظام پزشکی مشغول به کار بوده و دفاع از صنف پزشکان اولویتش بوده است، به دنبال توقف این طرح است. جالب‌تر اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی هم در توقف موضوعی که خودش آن را تصویب کرده با وزارت بهداشت همراهی می‌کند. بر این اساس آنطور که دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی می‌گوید، قرار است این مصوبه به نفع انحصار پزشکان متوقف شود. 


حجت‌الاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از بازنگری مصوبه افزایش ظرفیت پذیرش در رشته پزشکی توسط این شورا خبر می‌دهد و می‌گوید: «با توجه به اینکه بودجه این افزایش ظرفیت توسط سازمان برنامه و بودجه محقق نشد، ممکن است اجرای مصوبه برای مدتی متوقف شود.» طبق تأکید وی احتمال دارد سال آینده یک تنفس به وزارت بهداشت داده شود تا بتواند از امکانات و ظرفیتی که دارد، دانشجویان فعلی پزشکی را تربیت کند. وی در خصوص اینکه سرنوشت آینده این مصوبه چه می‌شود، ترجیح می‌دهد پاسخ صریحی ندهد و به نوعی فرصت بخرد، بنابراین اینگونه پاسخ می‌دهد: «باید ببینم اعضا چه تصمیمی می‌گیرند ما هنوز توضیحات وزارت بهداشت و کمیسیون بهداشت را نشنیده‌ایم.»
 کوتاه آمدن از یک مصوبه و اصرار بر مصوبه‌ای دیگر 
نکته قابل‌تأمل اینجاست که شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوبات دیگری هم داشته که به هیچ عنوان از اجرای آنها کوتاه نمی‌آید! مصوباتی نظیر تأثیر ۶۰ درصدی سوابق تحصیلی در کنکور که مخالفان متعددی از کارشناسان حوزه آموزش را با خود همراه کرده‌است، اما شورا بر اجرای آن همچنان اصرار دارد و طبق آخرین اظهار‌نظر خسروپناه این مصوبه تا سه سال آینده به قوت خود باقی است. حالا چه شده که وزارت بهداشت و حاکمیت پزشکان توانسته اینقدر سریع و ساده شورای عالی انقلاب فرهنگی را درباره نبود زیرساخت‌های اجرای یک مصوبه قانع کند؟ 
هر چند نبود زیرساخت‌ها و کیفیت آموزش پزشکی بهانه و توجیه اکثریت حاکم پزشکان برای توقف اجرای افزایش ظرفیت‌های پزشکی و ایجاد انحصار در این حوزه است، اما قطع به یقین توقف تربیت پزشک و افزایش ظرفیت‌ها هم نمی‌تواند به فراهم‌شدن زیرساخت‌ها و کیفیت آموزش منتهی شود. در نهایت اینکه در شرایطی که برخی مراکز درمانی به دنبال استفاده از بهیار به جای پرستار هستند، شاید حضور یک پزشک متوسط هم بهتر از فقدان حضور هیچ پزشکی باشد!