میزبانی جام جهانی 2034 و طرحهای شگفتانگیز
[ شهروند] همه چیز با یک خبر بسیار شگفتانگیز و جالب آغاز شد. کشور عربستان، سومین میزبان آسیایی رقابتهای جام جهانی فوتبال در سال 2034 پس از کشورهای قطر در سال 2022 و کره و ژاپن در سال 2002 شد. برجستهترین اتفاق ممکن برای ورزش و فوتبال عربستان با اعطای این میزبانی به عربستان سعودی، رخ داد. مجمع عمومی فیفا به منظور اعلام رسمی میزبانهای جام جهانی ۲۰۳۰ و ۲۰۳۴ روز چهارشنبه به صورت ویدئویی با حضور تمامی 211 عضو برگزار شد و میزبانی عربستان از جام جهانی ۲۰۳۴ با موافقت همه اعضا به جز نروژ تصویب شد. البته همچنان در خصوص نحوه این میزبانی و چگونگی برگزاری مسابقات و جزئیات آن هنوز ابهامات زیادی وجود دارد. طبق اعلام فیفا پرونده پیشنهادی عربستان برای میزبانی، شامل زمان پیشنهادی برای جام جهانی نیست، اما با همه طرفهای ذیربط برای «تعیین بهترین زمان» همکاری خواهد کرد. از سویی فیفا باید زمان مناسبی برای برگزاری جام جهانی در نظر بگیرد که با برگزاری بازیهای المپیک زمستانی تداخل نداشته باشد، اما کمیته بینالمللی المپیک هفته گذشته اعلام کرد که جام جهانی فوتبال 2034 در عربستان سعودی در صورتی که در زمستان برگزار شود، احتمالاً با بازیهای المپیک زمستانی در سالت لیک سیتی تضادی نخواهد داشت اما چیزی که باعث شگفتزدگی شده است، طرحهای عجیب عربستانیها برای ساخت استادیومهای جدید است. عربستان سعودی برای جام جهانی2024 پانزده استادیوم جدید میسازد؛ ورزشگاههایی با معماری باورنکردنی. از بین این ورزشگاهها، هشت استادیوم قرار است خارقالعادهتر باشد. ورزشگاههایی که در 10 سال آینده از صفر ساخته خواهد شد. در این یادداشت به بررسی این هشت استادیوم خاص میپردازیم که عربستان مدلهای معماری آنها را منتشر کرده است. استادیوم بینالمللی کینگ سلمان و استادیوم پرنس محمد بن سلمان از جمله ورزشگاههایی است که طرحهای بسیار جالب و شگفتانگیزی از آنها منتشر شده است و باید منتظر ماند و دید این طرحها تا چه اندازه میتواند عملیاتی شود و در سال 2034 رنگ واقعیت به خود بگیرد. طبق الزامات فیفا کشورهای میزبان جام جهانی باید حداقل 14 ورزشگاه و حداکثر 20 استادیوم آماده کنند، مشروط بر اینکه ورزشگاه برای بازی افتتاحیه و استادیوم بازی فینال حداقل 80000 تماشاگر را در خود جای دهد. ورزشگاههای دو بازی نیمه نهایی نیز گنجایش 60 هزار نفر را دارند. همچنین بقیه ورزشگاهها باید حداقل 40000 تماشاگر را در خود جای دهند.
استادیوم بینالمللی کینگ سلمان
بازی افتتاحیه و فینال قرار است در این استادیوم برگزار شود که در شهر ریاض ساخته میشود. ورزشگاهی با بیش از 90 هزار نفر ظرفیت که پس از جام جهانی خانه تیم ملی عربستان خواهد شد. معماری این ورزشگاه باورنکردنی است و 4 اسکوربورد ویدیویی که هر کدام 100 متر مربع مساحت دارند از ویژگیهای مهم آن خواهد بود. ورزشگاه در قلب پارک ملی ملک عبدالعزیز واقع شده و به شکلی ساخته میشود که با فضای سبز اطراف هماهنگی کامل داشته باشد. مثل واحهای سبز در دل صحرا. این ورزشگاه سقفی سبز و دیوراهایی خواهد داشت که با جغرافیای کوهستانی اطراف کاملا هماهنگ است. طرحی منحصر بهفرد برای شگفتزده کردن دنیا.
استادیوم آرامکو
استادیومی متعلق به شرکت نفت عربستان در شهر الخبر. قرار است اسکوربوردی ویدیویی به مساحت 300 متر مربع در این ورزشگاه نصب شود. استادیوم آرامکو زودتر تکمیل شده و جام ملتهای آسیا 2027 را میزبانی خواهد کرد. این ورزشگاه در نهایت خانه باشگاه القادسیه میشود. ورزشگاهی قرار گرفته در کنار ساحل خلیج فارس که طراحیاش المانهای بصری خلیج فارس را تداعی میکند.
استادیوم ساحل قیدیه
استادیوم ساحل قیدیه یکی از پروژههای بلند پروازانه عربستان سعودی برای میزبانی جام جهانی 2034 است. این استادیوم در شهر جده و در ساحل دریای سرخ ساخته میشود و قرار است تجربهای منحصر به فرد را برای فوتبالدوستان به ارمغان آورد. استادیومی با طرح رنگارنگ و قرار است زمین ورزشگاه، چمنی متحرک داشته باشد و میتواند علاوه بر مسابقات فوتبال میزبان برنامههای متنوع باشد. ورزشگاهی با ظرفیت 25هزار نفری که در صورت عملیاتی شدن میتواند اتفاقات جالبی را صورت دهد.
استادیوم شهر اقتصادی کینگ عبدالله
این ورزشگاه هم در شهر جده واقع شده و طراحی آن از صخرههای مرجانی دریای سرخ الهام گرفته شده است. سازهای که در تصاویر آن الهام گرفته شده است، به شکل طبل است و ظرفیتی حدود 45 هزار و 700 نفر را میتواند در این استادیوم به خود بگیرد. گفته میشود آغاز ساخت و ساز این استادیوم در سال 2027 کلید خواهد خورد و در سال 2032 این پروژه به پایان خواهد رسید و قابل بهرهبرداری خواهد بود.
استادیوم روشن
استادیومی که در شهر ریاض با 46هزار نفر ظرفیت ساخته میشود. سازهای به شکل کریستالی که در میانه شهر ساخته شده و حس شهری دارد و این طراحی باعث میشود استادیوم در شب به المان نورانی و چشمنواز در شهر تبدیل شود. به همین دلیل است که ظاهر استادیوم روشن با همه ورزشگاههای دیگر متفاوت خواهد بود. شروع این پروژه قرار است در سال 2028 کلید بخورد و در سال 2032 به مرحله بهرهبرداری خواهد رسید.
استادیوم محمد بن سلمان
مهمترین مسابقه در این ورزشگاه دیدار ردهبندی خواهد بود. ورزشگاهی با 46هزار نفر ظرفیت در منطقه قیدیه. سازهای چندمنظوره و سه وجهی که در دل یک صخره ساخته شده و پس از جام جهانی مرکز سرگرمی پروژه قیدیه خواهد بود. منطقهای در فاصله بیست کیلومتری شهر ریاض. این ورزشگاه خانه آینده دو باشگاه النصر و الهلال خواهد بود. طرحی اعجاببرانگیز که یادآور قلعههای باستانی در دل صحرا است. سازه ورزشگاه بالای صخره تویق با ارتفاع 200 متر ساخته میشود. استفاده از مصالحی مثل شیشههای فلورسان و فلزهای براق به این ورزشگاه حس و حالی عجیب میدهد دور تا دور زمین چمن هم نمایشگرهای ویدیویی با طول 1.5 کیلومتر قرار خواهد گرفت.
استادیوم نئوم
حدود 46هزار نفر تماشاچی در این ورزشگاه از یکی از منحصر بهفردترین استادیومهای دنیا استفاده خواهند کرد. یک طرح کاملا آوانگارد. این عجیبترین طرح بین طرحهای ورزشگاههای عربستان خواهد بود. زمین چمن ارتفاعی حدود 350 متری از سطح زمین دارد و سقف ورزشگاه در واقع کف شهر نئوم است. بعد از جام جهانی باشگاه تازه تاسیس نئوم اسسی از این ورزشگاه به عنوان خانه استفاده میکند. دور تا دور ورزشگاه دیواری شیشهای کشیده میشود و ورزشگاه به دریای سرخ و سواحل مصر مشرف است. نئوم پروژه بلندپروازانه عربستان است که اولین شهر خطی دنیا خواهد بود. شهری که رفت و آمد در آن با وسایل نقلیهای انجام میشود که نیروی آنها با انرژی تجدیدپذیر تبدیل میشود.
استادیوم مربع جدید
یکی از شرکتهای صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان، روز سهشنبه از طراحی استادیوم جدیدی با ظرفیت بیش از 45000 صندلی رونمایی کرد. این استادیوم با نوآوری و استانداردهای مدرن مطابقت دارد. طراحی این استادیوم با نام “المربع جدید” با فضاهای انعطاف پذیر و چند منظوره شکل گرفته که استادیوم را برای میزبانی از انواع رویدادها و فعالیتهای ورزشی و سرگرمی آماده میکند. این ورزشگاه قرار است در قلب شهر ریاض ساخته شود. یکی از ویژگیهای برجسته این استادیوم، طراحی آ» است که از درخت اقاقیا، گیاهی بومی منطقه وادی حنیفه، الهام گرفته شده است. این طراحی باعث شده است که ورزشگاه با محیط اطراف خود هماهنگی بیشتری داشته باشد و نمادی از طبیعت در دل شهر باشد.