چالشهای پیشروی رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۵
یک تحلیلگر صهیونیست به بررسی چالشهای پیش روی رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۵ به ویژه موضوع جنگ غزه و احتمال معامله تبادل اسرا میان این رژیم و حماس پرداخت. «شریت آویتان کوهن» تحلیلگر صهیونیست در مقالهای برای روزنامه «یسرائیل هیوم» نوشت: از تلاش برای توافق درباره جنگ غزه گرفته تا آغاز ساخت دیوار در مرز با اردن و سفرهای مکرر مقامات ارشد امنیتی به مصر و اقدامات در عمق سوریه، میبینیم که در هر لحظهای یک تصمیم مهم درباره یکی از تهدیداتی که در مقابل ماست، گرفته میشود. صحبتها دیگر درباره حزبالله یا حماس ۲۰۲۳ نیست، بلکه بیشتر درباره داعش در سوریه، ادعاهایی درباره فعالیت ایران در اردن، حوثیهای یمن و تهدید اصلی (برنامه هستهای ایران) است. به نظر میرسد که سال ۲۰۲۵ چالشهای زیادی به همراه دارد.
اول غزه
مقامات اسرائیلی در گفتوگوهای محرمانه اعتراف میکنند توافقی که در پشت صحنه آماده میشود شامل چارچوبی است که به پایان جنگ در ازای بازگشت همه اسرا منجر میشود. سفر «دیوید بارنیا» رئیس موساد به قطر، حاکی از پیشرفت مهمی است که میتواند طی چند روز به مرحله اول چنین توافقی منجر شود. منابع امنیتی میگویند که امکان بازگرداندن تعدادی از اسرا در مرحله اول در ازای آتشبس محدود وجود دارد، در حالی که مقامات سیاسی آمادگی خود را برای استقرار مجدد سربازان ارتش در محور فیلادلفیا و مناطق دیگر در زمانی که جنگ متوقف میشود، اعلام میکنند. اهمیت محور فیلادلفیا تغییر نکرده است و از دیدگاه آنها باید این قدرت را برای جلوگیری از قاچاق پول و سلاح داشته باشیم. «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل در ابتدای هفته در پاسخ به سؤالی که «یسرائیل هیوم» پرسیده بود، گفت در واقع این همان چیزی است که باعث رشد قدرت حماس در طول سالها شد. از نتانیاهو خواسته شد به ۲ مطلبی که پیش روی ما قرار دارد پاسخ دهد: از طرف شرکای خود در حزب راست ائتلاف که خواستار یک معامله یکجا برای آزادی تمام اسرا هستند و از طرف دستگاه امنیتی و ارتش که در مذاکرات بسته میگویند که باید با پایان دادن به جنگ موافقت کرد و همه اسرا را برگرداند و اگر فلسطینیها توافق را زیر پا گذاشتند، از نو کار را شروع کرد.
به نظر میرسد که نتانیاهو و «یسرائیل کاتس» وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در این میان، به موازات تلاش برای ترتیب دادن کمکها و دور نگه داشتن آن از حماس، توافق چند مرحلهای را هدف قرار دادهاند. طبق ادعای محافل سیاسی، روزهای بعد، قبل از روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا عمدتا به نفع اسرائیل و نوعی فشار علیه حماس و حامیانش است. منظور این محافل از این فشارها، فشاری است که دولت ترامپ بر قطر وارد میکند. «اسحاق هرتزوگ» رئیس رژیم صهیونیستی نیز در این هفته گفت این فشارها و تهدیدهای ناخوشایند ترامپ علیه حماس تأثیر ارزشمندی بر زندگی اسرا دارد. «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا روز گذشته گفت: «ما میتوانیم در این ماه توافق کنیم.» تلآویو از نوسانات تاریخی سوریه بسیار راضی به نظر میرسد. این بدان معنا نیست که نظام «بشار اسد» با نروژیها جایگزین شد، بلکه به این دلیل است که فرصت به دست ارتش افتاده تا تواناییهای استراتژیک سوریه را نابود کند. محافل سیاسی اذعان کردند که مرزهای قاچاق بین سوریه و لبنان به دست کردها افتاده است که تلآویو را شریک خود میدانند و این یک تحول غیربرنامه ریزی شده و مثبت در چارچوب تلاش برای جلوگیری از قاچاق اسلحه و رسیدن آن به دست حزبالله است. اقلیت دیگری به نام دروزیها در جنوب غربی سوریه در مرز اردن وجود دارند که مقامات سیاسی-نظامی در حال بررسی امکان از سرگیری ائتلاف برادرانه با آنها هستند و این مسئله امکان حفاظت از مرزهای مشترک بر اساس منافع مشابه را فراهم میکند. اما همه خبرها خوب نیست. هیچ راه زیبایی برای گفتن این موضوع وجود ندارد: اسرائیل الجولانی را «داعشی» توصیف میکند. یک منبع سیاسی میگوید: «او در اتاقهای دربسته در حالی مینشیند که پرچم سازمان اسلامی افراطی پشت سرش است.» اسرائیل با داعش در مرزهای خود همزیستی نخواهد داشت. این فرضیهای است که ارتش اسرائیل را بر آن داشت تا به سرعت کنترل منطقه حائلی را که قصد دارد حداقل برای زمستان آینده در آن بماند، در دست بگیرد.
ادعا درباره فعالیت ایران در اردن
ادعاهایی از سوی اسرائیل درباره تلاش برای قاچاق تسلیحات، موشک، بمب و مواد منفجره به کرانه باختری و کشاندن پای ایران به این ادعاها مطرح است و ارتش اسرائیل برای کشف و جلوگیری از تلاشهای قاچاق تلاش میکند و تصمیم گرفته دیواری به شکل دیواری با مرز مصر ایجاد کند.