سوریه گوشت قربانی و بازیچه قدرت‌ها می‌شود؟

[عبدالباسط انصاری] با گسترش حملات هوایی و پیشروی زمینی رژیم صهیونیستی در سوریه، مقامات اروپایی موجی از سفر به دمشق به راه انداخته تا تمایل خود را به از سرگیری روابط با این کشور مهم عربی نشان دهند. هر چند در پس این سفرها اهداف متعددی وجود دارد. با شکل‌گیری نمایش دیپلماتیک و ابراز تمایل غربی‌ها برای احیای روابط با سوریه و به رسمیت شناختن حکومت جدید آن، الجولانی و البشیر رئیس تحریرالشام و رئیس دولت انتقالی سوریه خواستار حذف تحریرالشام از لیست تروریسم و حذف تحریم‌ها علیه سوریه شده‌اند. این در حالی است که وضع امنیتی سوریه رو به التهاب می‌رود و منابع محلی از صبح سه‌شنبه از آماده‌سازی‌ ترک‌ها برای حمله به مناطق کردنشین سوریه خبر دادند. این در حالی است که با تداوم التهاب داخلی خبرهایی از آزادسازی تعدادی از اعضای داعش توسط نیروهای شورشی از زندان‌های سوریه انتشار یافته است. همچنین در پی شایعات اخیر در سوریه، دولت عراق حضور ماهر اسد برادر رئیس‌جمهور‌سابق این کشور در خاک خود را تکذیب کرد. در ادامه نگاهی به آخرین تحولات سوریه خواهیم داشت:

عجز و لابه جولانی و البشیر به درگاه غرب
انفعال سران تحریرالشام در برابر غرب با وجود مداخلات آشکار غربی‌ها ادامه دارد. در همین راستا مهر به نقل از نیویورک‌تایمز و از قول جولانی آورده است: «از دولت‌ها ازجمله ایالات‌متحده می‌خواهیم که هیأت تحریر‌الشام را از فهرست تروریستی خارج کنند. همچنان خواستار برداشته شدن همه محدودیت‌ها هستیم تا بتوانیم اقدام به بازسازی[سوریه] کنیم.» وزارت خارجه آمریکا ضمن تأیید تماس با تحریرالشام حذف این گروه از لیست تروریسم را منوط به رفتار این گروه عنوان کرده است. همچنین محمد البشیر رئیس دولت انتقالی سوریه نیز در گفت‌وگو با الجزیره، خواستار لغو تحریم‌ها علیه کشور سوریه شده است.

جولانی: اجازه حمله به اسرائیل از خاک سوریه را نمی‌دهیم!
با تشدید حملات اسرائیل به سوریه و نابودی زیرساخت‌های این کشور ، جولانی برای چندمین بار تأکید کرده است که قصد جنگ با اسرائیل را ندارد. وی در میانه اشغال خاک سوریه و نقض یک‌طرفه توافق 1974توسط اسرائیل، در موضعی که اوج انفعال و زبونی او را آشکار کرد به نشریه تایمز انگلیس گفت: «اجازه نمی‌دهیم از خاک سوریه برای حمله به اسرائیل استفاده شود. ما به توافقنامه ۱۹۷۴ متعهد هستیم و آماده بازگرداندن ناظران بین‌المللی هستیم...ما خواهان جنگ با اسرائیل یا هیچ کشور دیگری نیستیم.»

اشغال حدود 400کیلومترمربع از خاک سوریه توسط اسرائیل
درحالی‌که به تازگی اعلام شده بود صهیونیست‌ها با نفوذ به عمق دمشق، درعا و قنیطره مساحتی در حدود 276کیلومترمربع از خاک سوریه را اشغال کرده‌اند، اکنون خبر می‌رسد مساحت اشغال‌شده از خاک سوریه توسط اسرائیل به حدود 400کیلومترمربع رسیده است. مشرق‌نیوز صبح چهارشنبه با انتشار آخرین نقشه پیشروی اسرائیل در خاک سوریه نوشت: «نظامیان اشغالگر در مجموع در سه محور(دمشق، قنیطره و درعا) مساحت حدود ۳۷۸ کیلومترمربع از خاک سوریه را بدون درگیری و مانعی به اشغال درآوردند... نظامیان رژیم پس از تثبیت مواضع در محور شرقی جبل‌الشیخ به پیشروی‌ها ادامه دادند و منطقه و مزرعه بیت جن و بلندی بردعایا را به اشغال درآوردند. به‌نظر می‌رسد رسیدن به شهرک «سعسع» که در مسیر جاده دمشق-قنیطره واقع شده، هدف رژیم صهیونیستی است... آخرین نقطه اشغال شده در جنوب غرب استان دمشق، شهرک قلعه جندل است و عناصر رژیم از این محور با اتوبان دمشق-بیروت ۱۵کیلومتر فاصله دارند.» مشرق‌نیوز افزوده است: «رژیم صهیونیستی در فاز نهایی تلاش می‌کند مناطق باقی‌مانده استان درعا ازجمله شهر درعا، ارزع، بصرالحریر، الحراک، الصنمین را تصرف کند و به مرزهای استان السویداء برسد و در مجموع با اشغال جنوب غرب و بخش‌هایی از جنوب سوریه یک حاشیه امن  ایجاد کند و ابتکار عمل را برای ماجراجویی بیشتر در دست گیرد.»

آزادی داعشی‌ها از زندان‌های سوریه



درحالی‌که به‌نظر می‌رسید تحریرالشام در چارچوب نمایش چهره معتدل از خود، درصدد فاصله‌گذاری با داعش است که تحرکات اخیر بقایای داعش در برخی مناطق سوریه و جنایات آنان و همچنین آزادی تعدادی از داعشی‌های مشهور از زندان‌ها نشان می‌دهد سران شورشیان تدبیری در این راستا ندارند. مهر به نقل از منابع محلی در این رابطه آورده است: «عبدالرزاق العکیدی از شیوخ قبایل عربی در سوریه تأکید کرد عراقی‌های مقیم سوریه دیده‌اند که سرکردگان داعش مانند «نزهان‌اللهیبی» ملقب به ابومحمود از ساکنان کرکوک یا ابوقتاده که مسئول بمب‌گذاری‌ها در الانبار بوده... به‌صورت ناگهانی در میان گروهک‌های تروریستی در سوریه ظاهر شده‌اند. این افراد از زندان غویران، اردوگاه الهول و... با هماهنگی نیروهای قسد، آمریکا و ترکیه آزاد شده‌اند.»

ترکیه التهاب امنیتی در سوریه را تشدید می‌کند؟
مطابق انتظارها ترکیه در پس مواضع ظاهرای در زمینه حمایت از یکپارچگی سوریه و حمایت از امنیت آن درصدد گسترش مداخلات خود در این کشور است. ایسنا درباره تحرکات ترکیه در سوریه نوشت: «مقام‌های ارشد آمریکایی می‌گویند که ترکیه و متحدان شبه‌نظامی آن در حال تقویت نیرو در امتداد مرز با سوریه هستند و این هشدار را افزایش می‌دهد که آنکارا در حال آماده‌شدن برای تهاجم گسترده به قلمرو تحت کنترل کردهای سوری مورد حمایت آمریکا است. شبه‌نظامیان و کماندوهای ترکیه در نزدیکی کوبانی(شهری کردنشین در مرز شمالی با ترکیه) متمرکز شده‌اند. یکی از مقام‌های آمریکایی گفت که ممکن است عملیات برون مرزی ترکیه قریب‌الوقوع باشد. وال‌استریت ژورنال نوشت: این افزایش قوا که پس از سقوط اسد آغاز شد، شبیه اقدامات ارتش ترکیه در آستانه حمله به شمال شرق سوریه در سال ۲۰۱۹ است.» به‌نظر می‌رسد ترکیه به بهانه مبارزه با گروهک‌های کرد، درصدد زمینه‌سازی برای حضور و مداخله طولانی‌مدت در سوریه است و بعید نیست در این راستا دست به معاملاتی با آمریکا در راستای تجزیه سوریه بزند.

 اهداف پیدا و پنهان سفر هیأت‌هایی اروپایی به دمشق

سفرهای متوالی مقامات اروپایی به سوریه و ابراز تمایل کایا کالاس مسئول سیاست خارجی تازه کار اتحادیه اروپا برای گسترش روابط با سران جدید سوریه توجه رسانه‌ها و تحلیل‌گران را به‌خود جلب کرده است. حضور هیأت‌هایی از تروئیکای اروپایی(انگلیس، آلمان و فرانسه) در سوریه پس از سال‌ها قطع روابط و دیدار تعدادی از آنان با الجولانی بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها داشت. کایا کالاس نیز از آغاز تعامل محتاطانه با سران سوریه و بازگشایی دفتر اتحادیه اروپا در سوریه جهت تعامل سازنده و دریافت اطلاعات میدانی سخن گفته است. نمایش تعامل دیپلماتیک با سران شورشیان سوریه از سوی اروپا در حالی است که تحریرالشام همچنان در لیست تروریسم قرار دارد و این رویکرد دیپلماتیک، تناقض آشکاری با اعمال فشار و قطع روابط اروپا با حکومت اسد که در حال مبارزه با داعش و تروریسم بود، دارد. به‌نظر می‌رسد در پس این رویکرد ظاهری دیپلماتیک و ادعای حمایت از مردم سوریه و کمک به فرآیند سیاسی در این کشور، اهداف پنهانی چون تحمیل خواسته‌های غرب بر سوریه، افزایش نفوذ و مانور غرب در منطقه جهت کاهش حوزه نفوذ ایران و روسیه و احیانا زمینه‌سازی‌ برای تغییر ژئوپلیتیک در منطقه نهفته است. چه اینکه کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نشانه‌هایی از چنین هدف گذاری‌ای را با مداخله در امور سوریه با بیان اینکه «ایران و روسیه نباید در آینده سوریه نقشی داشته باشند و خروج روسیه از سوریه باید شرط هرگونه مذاکره بین سوریه و بروکسل باشد»؛ عیان کرده است و این نشان می‌دهد غرب درصدد بازیچه کردن سوریه برای پیشبرد اهداف خود است.

 رسوایی شبکه CNN با یک گاف تاریخی در سوریه
انتشار گزارشی از زندان صیدنایای سوریه و بیرون آمدن یک زندانی از آن در قالب یک گزارش  احساسی از سوی شبکه سی.ان.ان تبدیل به یک رسوایی تمام عیار شد. ایسنا در این‌باره نوشت: «سی‌ان‌ان اخیرا با پخش تصاویری از زندان بدنام صیدنایا در دمشق، با گزارشگری «کلاریسا وارد»، آزادی مردی را از یک سلول نشان داده و ادعا کرد که او یک زندانی بی‌گناه است اما بررسی حقایق در داخل این کشور نشان داد او فردی به نام «سلامه محمد سلامه»، یک افسر اطلاعاتی نیروی هوایی بشار اسد است که به‌منظور نجات خود از مهلکه، نقش یک زندانی را در برابر دوربین سی‌ان‌ان بازی کرده است. در صحنه‌های احساسی که   سی‌ان‌ان از آزادی این فرد به تصویر کشید، او با تظاهر به خوشحالی، خودش را به آغوش خبرنگار آمریکایی انداخت و ضمن تشکر از  او ادعا کرد  مدت ۹۰روز را در سلول انفرادی در تاریکی سپری کرده اما ظاهری بسیار  سرحال داشته که هیچ اثری از شکنجه و جراحت نیز ندارد.»