سفیر ایران در نشست شورای امنیت: استفاده از مکانیسم ماشه با پاسخ قاطع ایران مواجه خواهد شد

 
امیرسعید ایروانی نماینده و سفیر جمهوری اسلامی ایران در مقر سازمان ملل متحد صبح سه‌شنبه به وقت محلی نیویورک، در جلسه شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه 2231 و اجرای برجام گفت: ایران هرگونه تهدید مربوط به استفاده از سازوکار موسوم به «اسنپ‌بک» توسط تروئیکای اروپایی را قویاً رد می‌کند. 
ایروانی تصریح کرد: بگذارید یک‌ بار برای همیشه روشن کنیم: سازوکار موسوم به «اسنپ‌بک» (مکانیسم ماشه) ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید. ایران به‌صراحت اعلام کرده است که چنین اقدام تحریک‌آمیزی با پاسخی قاطع و متناسب مواجه خواهد شد. این موضع به‌طور مشخص در نامه رئیس‌جمهور وقت ایران به سران تروئیکای اروپایی در تاریخ ۸ می‌۲۰۱۹ اعلام شده بود. فعال‌سازی سازوکار موسوم به اسنپ‌بک برای «بازاعمال مفاد قطعنامه‌های لغو شده» بحرانی بزرگ ایجاد خواهد کرد که به نفع هیچ طرفی نخواهد بود.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تاکید کرد: علی‌رغم اتهامات بی‌اساس و پیگیری قطعنامه‌ای با انگیزه‌های سیاسی از سوی تروئیکای اروپایی و ایالات متحده، ایران متعهد به ادامه همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطابق با تعهدات خود است. صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران در نشست اخیر شورای حکام آژانس، علی‌رغم سفر سازنده و موفق مدیرکل آژانس به تهران در ماه نوامبر، نشان می‌دهد که تروئیکای اروپایی و ایالات متحده با هدف تضعیف دیپلماسی، اعتماد و اصول ضروری برای تعامل سازنده، به دنبال پیشبرد یک دستور کار سیاسی هستند.


روسیه: فعال‌سازی مکانیسم ماشه محکوم به شکست است
 واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل روز سه‌شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجرای برجام گفت: نمی‌توان اظهارات نماینده اتحادیه اروپا درباره توافق هسته‌ای ایران را منطقی و واقع‌گرایانه دانست. آن‌ها با مقصر جلوه دادن ایران و اظهاراتی ضدایرانی خواستار نادیده گرفتن نقض تعهدات خود نسبت به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هستند. او تصریح کرد: اقدامات گذشته علیه ایران نتیجه عکس داشته و تلاش برای اعمال اسنپ بک (مکانیسم ماشه) نیز بی‌نتیجه خواهد ماند و محکوم به شکست است.
سفیر روسیه، شکل‌گیری شرایط کنونی را در پی تصمیم غیرمنطقی و سیاست اشتباه ایالات متحده آمریکا و اعضای اروپایی عضو برجام دانست و گفت: دبیرکل سازمان ملل آشکارا اعلام کرد که ایالات متحده آمریکا هیچ تلاشی برای جبران اشتباهات خود نکرده است. نبنزیا با بیان اینکه دولت بایدن با ادعای تلاش برای رسیدن به توافق با ایران روی کار آمد اما تلاش معناداری برای بازگشت به برجام انجام نداد، گفت: طرف‌های اروپایی با وجود ادعای خود مبنی بر پایبندی به دیپلماسی، از هر بهانه‌ای برای اتخاذ رویکردهای ضدایرانی استفاده می‌کنند و نیز نتوانستند از آمریکا فاصله بگیرند.
سفیر روسیه در سازمان ملل افزود: طرف‌های اروپایی درحال فرافکنی درباره برنامه هسته‌ای ایران هستند و از اطلاعات نادرست برای اعمال سیاست فشار حداکثری علیه تهران بهره می‌برند. 
وی با انتقاد از عملکرد هیئت‌های اروپایی و آمریکا به بهانه تصمیم تهران برای توسعه برنامه غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی خود، به آنان گفت که دلیل تصمیم جمهوری اسلامی ایران را برای این اقدام نادیده گرفته‌اند. 
سفیر روسیه در سازمان ملل تاکید کرد که تصمیم ایران، واکنشی به اقدام غیرسازنده آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان بوده و این کشورها بودند که برجام را زیر پا گذاشتند اما در اقدامی ریاکارانه به‌دنبال مقصر نشان دادن ایران هستند. او به نظارت‌های شدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بر برنامه هسته‌ای ایران اشاره کرد و گفت: بگذارید روشن اعلام کنم که غرب عامل شرایط کنونی است و در هر نشست‌ شورای امنیت در پی حمله به کشورهای دیگر از جمله روسیه هستند.
آمریکا: دیپلماسی بهترین راه 
برای دستیابی به راه‌حل مؤثر 
در قبال ایران است
در همین راستا، رابرت وود سفیر و معاون نمایندگی ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد، با تکرار ادعاهای کشورش درباره فعالیت‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران اظهار داشت: «ایران همچنان به درگیری و بی‌ثباتی در خاورمیانه و سایر بخش‌های جهان دامن می‌زند و فعالیت‌های هسته‌ای آن همچنان نگران‌کننده 
است.»
این دیپلمات دولت بایدن با شاره به گزارش دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مدعی شد: ما دلایل خوبی برای نگرانی در مورد نیات تهران داریم. اقدامات ایران نشان می‌دهد که علاقه‌ای به اثبات قابل راستی‌آزمایی بودن برنامه هسته‌ای خود ندارد. ما باید در محکومیت این رفتار خطرناک و شکست ایران در همکاری و رسیدگی به سؤالات حل نشده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صریح 
باشیم.
او خطاب به اعضای شورای امنیت سازمان ملل و در حالی‌که امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست حضور داشت، بدون اشاره به بدعهدی آمریکا و خروج از برجام مدعی شد: ایران، فرصت تغییر مسیر و ورود به دیپلماسی را دارد. ایران به جای گسترش برنامه خود و دامن زدن به گمانه‌زنی در مورد نیات خود، باید اقداماتی را انجام دهد که اعتماد بین‌المللی ایجاد کرده و تنش‌ها را کاهش دهد.
رابرت وود اضافه کرد: ایالات متحده آمریکا مدتهاست که چنین دیپلماسی را بهترین راه برای دستیابی به یک راه‌حل مؤثر و پایدار برای نگرانی‌های جامعه بین‌المللی در مورد برنامه هسته‌ای ایران می‌داند.
این دیپلمات آمریکایی در عین حال افزود: اگرچه دیپلماسی بهترین گزینه است، اما ایالات متحده نیز به صراحت گفته است که ایران هسته‌ای هرگز نمی‌تواند یک گزینه باشد. ما آماده هستیم تا از تمام عناصر قدرت ملی برای اطمینان از این نتیجه استفاده کنیم.
او در ادامه نگرانی‌های ادعایی واشنگتن مدعی شد: «ما همچنین نگران تحولات برنامه موشک‌های بالستیک و پهپادهای ایران هستیم، سلاح‌هایی که در سال گذشته شاهد استفاده مکرر ایران علیه همسایگان خود بوده‌ایم. در واقع، تهران به صدور هرج و مرج و خشونت به کشورهای دیگر، به ویژه در خاورمیانه ادامه می‌دهد.» 
معاون سفیر آمریکا در ادامه ادعاهایش گفت: «ایران به طور کامل در تامین تسلیحات به حزب‌الله دست داشت. ایران همچنین فناوری هواپیماهای بدون سرنشین و موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد را به روسیه منتقل کرده است» و روسیه را قادر می‌سازد تا جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی خود علیه اوکراین را ادامه دهد.
او مدعی شد: «بدون شک می‌دانیم که روسیه صدها پهپاد از ایران برای استفاده علیه اوکراین قبل از اکتبر ۲۰۲۳ با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خریداری کرده است. بنابراین جای تعجب نیست که روسیه در هر فرصتی از ایران دفاع کند.»
معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل افزود: اما ما نمی‌توانیم اجازه دهیم که وابستگی روسیه به ایران این شورا را از درخواست از تهران برای پایبندی به تعهداتش طبق قطعنامه‌های مختلف شورای امنیت سازمان ملل از جمله قطعنامه ۲۲۳۱ باز دارد. همه ما باید در محکومیت رفتار بی‌پروا و بی‌ثبات‌کننده ایران نقش داشته باشیم.
نماینده اروپا در سازمان ملل خواستار مذاکره آمریکا 
و همه طرف‌ها درباره برجام شد
در همین زمینه «استاوروس لامبرینیدیس» نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل در این جلسه شورای امنیت مدعی شد: اطمینان یافتن درباره ماهیت هسته‌ای ایران و جلوگیری از هسته‌ای شدن تهران، اولویت برای اتحادیه اروپا است.
نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل اضافه کرد: دیپلماسی همچنان بهترین راه برای اطمینان از ماهیت برنامه هسته‌ای ایران است و برجام به ثبات سراسر منطقه کمک خواهد کرد.
او بدون اشاره به اقدامات مخرب تروئیکای اروپا با بیان اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ همچنان چارچوب گزارش‌ها آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته‌ای ایران است، با مقصر وانمود کردن تهران، مدعی شد: گزارش‌های اخیر آژانس حاکی از توسعه برنامه هسته‌ای خطرناک ایران است و عدم همکاری ایران با آژانس موجب اخلال در روند نظارت آژانس 
شده است.
این مقام اروپایی همچنین ادعا کرد: اظهارات مقامات ایران درباره احتمال تغییر دکترین هسته‌ای خود نیز نگران‌کننده است.
او ادامه داد: ایران تحت فشار اقتصادی گسترده‌ای است. آمریکا علاوه‌بر تحریم‌های یکجانبه، پس از خروج خود از برجام تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران اعمال کرده، با این وجود، برنامه هسته‌ای ایران از همیشه توسعه یافته‌تر است.
نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل با بیان اینکه این اتحادیه به راهکار دیپلماتیک در قبال برنامه هسته‌ای ایران پایبند است، گفت: «کانال ارتباطی برای دریافت پیشنهادهای مختلف باز است».
این مقام اروپایی به جنگ اوکراین و ادعاها درباره نقش تهران در این جنگ در کمک به روسیه گفت: اتحادیه اروپا نگران مشارکت ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین است.
او با اشاره به تحریم‌های اتحادیه اروپا در واکنش به ادعای ارسال موشک بالستیک به روسیه از سوی ایران، گفت: از ایران می‌خواهیم به حمایت نظامی خود از روسیه پایان دهد.
این مقام اروپایی ماههای پیش رو را حیاتی دانست و با هشدار مبنی بر اینکه «تشدید تنش می‌تواند شرایط را از کنترل خارج کند»، گفت از همه طرف‌ها از جمله آمریکا می‌خواهیم درباره برنامه هسته‌ای ایران و برجام مذاکره کنند.
او بدون اشاره به بدعهدی آمریکا و اروپا ادامه داد: همچنین از ایران می‌خواهیم برای نشان دادن حسن نیت خود، به تعهداتش طبق برجام بازگردد چرا که این اقدام منجر به بازسازی فضائی مناسب برای مذاکرات خواهد شد.
چین خواستار ادامه گفت‌وگوهای هسته‌ای با ایران شد
ژانگ جون سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل روز سه‌شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام افزود: اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه و انگلیس از اقدامات سازنده ایران استقبال و مذاکرات جدید با ایران برگزار کردند.
سفیر چین در سازمان ملل، سفر رافائل گروسی دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران را موفقیت‌آمیز دانست و گفت که همکاری ایران و آژانس همچنان ادامه دارد و این تحولات دلگرم‌کننده و دشوار به‌ دست آمده‌ است و همه باید از این فرصت استفاده کنند.
ژانگ تصریح کرد: ایران مدتهاست رویکرد سازنده اتخاذ و آمادگی خود برای از سر گرفتن مذاکرات را اعلام کرده است.
او با باد‌آوری اینکه برجام پس از بیش از ۱۰ سال مذاکره دشوار شکل گرفت، تاکید کرد: این توافق بهترین راهکار برای حل مسئله برنامه هسته‌ای ایران از طریق دیپلماسی است.
این دیپلمات ارشد چین در سازمان ملل با بیان اینکه مذاکرات در سال ۲۰۲۱ در مرحله‌ای به توافق نزدیک شد، گفت: همه طرفین باید از آن گفت‌وگوها برای رسیدگی به نگرانی همه طرفین و ایجاد فضای مناسب برای مذاکره استفاده کنند.
وی تاکید کرد: طرفین نباید با استفاده از تحریم، فشار یا تهدید تقابل دیگری را تحت فشار قرار دهند. عدم اعتماد ایران و آمریکا به همدیگر یکی از عوامل اصلی عدم از سر گرفته شدن مذاکرات است.
سفیر چین در سازمان ملل ادامه داد که واشنگتن به ‌عنوان مقصر اصلی بحران هسته‌ای ایران باید از اقدامات فشار حداکثری دوری و حسن نیت خود را نشان دهد.
این دیپلمات کشور چین تاکید کرد: ایالات متحده آمریکا نباید دوباره به سیاست فشار حداکثری روی آورد. مکانیزم ماشه شورای امنیت نباید توسط چندین کشور محدود به‌عنوان تهدید یا باج‌ گیری استفاده شود. چنین تهدیدی سازنده نیست.
سفیر چین گفت: نباید تحولات منطقه را به برنامه هسته‌ای ایران ربط داد و طرفین باید در چارچوب برنامه هسته‌ای ایران رفتار کنند. طرفین باید به‌دنبال کاهش تنش در خاورمیانه باشند.
این دیپلمات ارشد چین در سازمان ملل ادامه داد: از همه طرفین می‌خواهیم تا هرچه سریع‌تر مذاکرات را از سر بگیرند. چین به روابط نزدیک خود با طرفین برجام ادامه خواهد داد.
سایر اخبار این روزنامه
روزهای بدون خاموشی دولت رئیسی چگونه ناترازی را مدیریت کرد؟ اخبار ویژه رُنسانس «تکفیری‌ها» از سر بُریدن تا لیبرال‌نمایی (یادداشت روز) آمریکا افسار «جولانی» را به «میت» ترکیه سپرده است نشست D8 در قاهره فرصتی برای نزدیکی بیشتر کشورهای اسلامی به یکدیگر است سفیر ایران در نشست شورای امنیت: استفاده از مکانیسم ماشه با پاسخ قاطع ایران مواجه خواهد شد خروج از NPT نیاز حیاتی ما و پاشنه آشیل غرب(نکته) قانون اساسی نگاه متعالی نسبت به زنان دارد تنفس مصنوعی روحانی به جسد برجام چه کسی نشریه مخفی دوران خفقان شاه را تهیه می‌کرد؟ هم‌افزایی کشورهای اسلامی برای مقابله با جنایات رژیم صهیونیستی ضروری است  آزارگر زنان تهرانی اعدام شد یمن: هیچ چیز نمی‌تواند ما را از غزه جدا کند پیام بین ما و آمریکا، موشک است کشف ۱۴۳۰۰ تن گوشت تنظیم بازاری احتکارشده آمریکا افسار «جولانی» را به «میت» ترکیه سپرده است آمریکا افسار «جولانی» را به «میت» ترکیه سپرده است