عملکرد ناامیدکننده صنایع در ۱۴۰۳


 گروه صنعت و تجارت: گفته می‌شود که در شرایط فعلی واحدهای تولیدی تنها با نیمی از ظرفیت خود فعالیت می‌کنند؛ بر این موضوع محمود نجفی‌عرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران صحه گذاشته و در یادداشتی که نوشته با ارائه آماری گفته است: بر اعلام بانک مرکزی، سهم بخش صنعت و معدن در تولید ناخالص داخلی کشور در سال 1401معادل 16.2 درصد بوده که در سال 1402 به حدود 15.2 درصد کاهش‌یافته است. همچنین بنابر اعلام مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در طرح شاخص مدیران خرید، روند شامخ کل اقتصاد ایران در مهرماه برابر ششمین ماه متوالی، کاهشی بوده و شامخ صنعت نیز در 4ماه منتهی به آبان ماه ، به دلیل سیاست‌گذاری‌های نابهینه و قطعی برق واحدهای تولیدی، دچار رکود عمیق شده است، به‌طوری‌که شرکت‌های تولیدی با ظرفیت متوسط 41 درصد مشغول به کار بوده‌اند که آمار وحشتناکی است و به همین جهت  نمی‌توان انتظار داشت که با فعالیت در این ظرفیت، فعالیت آن‌ها دارای صرفه اقتصادی بوده و باعث جذب سرمایه صاحبان سرمایه و گسترش ظرفیت تولیدی کشور شود.
بنا بر آمار ارائه شده، شاخص تولید صنایع با استفاده از داده های ماهیانه 325 شرکت بورسی و فرابورسی، تولیدی، صنعتی، معدنی که گزارش فعایت های ماهانه خود را در سایت کدال منتشر می کنند؛ نشان می دهد تولید بخش صنعت درآبان‌ماه سال جاری، نسبت به ماه قبل، معادل5.3 درصد و تولید 8 ماهه اول سال این بخش، معادل 7/. درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش‌یافته است. همچنین تولید بخش معدن نیز در آبان ماه نسبت به ماه قبل معادل 8.9 درصد و تولید 8ماهه نسبت به 8ماهه سال قبل، معادل 4.2 درصد،کاهش یافته است. همچنین بررسی رشته‌های مختلف بخش صنعت و معدن نیز نشان می دهد که در 8 ماهه اول سال بیشترین کاهش در رشته های چوب و کاغذ با حدود 22.1 درصد، خودرو و قطعات یدکی با 9.8 درصد، دارو 9.7 درصد، محصولات فلزی 7.7 درصد، سیمان معادل 3.6 درصد و در کل از مجموع 15 رشته در 8 رشته کاهش تولید و در 7 رشته افزایش را شاهد بوده ایم. از طرف دیگر بیشترین میزان افزایش در رشته های صنعتی تجهیزات برقی معادل 20.6 درصد، غذایی و آشامیدنی 6.5 درصد، لاستیک و پلاستیک 6.5 درصد و کوک و پالایش معادل 3.8 درصد بوده است. این وضعیت تولیدی در حالی به وجود آمده است که برابر قانون برنامه هفتم توسعه باید بخش صنعت معادل 8.5 درصد و بخش معدن معادل13 درصد رشد پیدا می‌کرد. اما همان گونه که ملاحظه می‌شود وضعیت آمارهای صنعت و معدن در سال پایه قبل از سال شروع برنامه هفتم و همچنین در 8 ماهه سال جاری به عنوان اولین سال برنامه؛ بسیار ناامیدکننده بوده است.

اعلام قطع برق صنایع
در شرایطی که صنایع کشور انتظار داشتند با گذر از بحران قطع برق در تابستان بتوانند وضعیت تولید خود را در پاییز تا حدودی بهبود ببخشند؛ با قطع برق در پاییز و امکان قطع گاز در زمستان، شرایط به مراتب سخت‌تری را پیش روی آینده خود می‌بینند. روز گذشته نیز برنامه محدودیت برق صنایع نیز اعلام شد که بر اساس آن توافق شده که بار حوزه صنایع مستقر در شهرک‌های صنعتی و خارج از شهرک‌های صنعتی (صنایع کوچک و متوسط) که برق آنها از طریق شرکت‌های توزیع تامین می‌شود، مدیریت شود. بر اساس این برنامه، مدیریت بار، همه مشترکان صنعتی یاد شده موظف به کاهش بار مصرفی خود به میزان ۵۰ درصد از ساعت ۶ صبح تا ساعت ۵ بعدازظهر هستند و از ساعت ۵ بعدازظهر تا ساعت ۱۲ شب که حداقل مدیریت بار در بخش‌های دیگر اعمال می‌شود، صنایع حداکثر ۱۰ درصد مجاز به مصرف هستند که آن هم بیشتر برای بخش‌های سرایداری و نگهبانی و مصرف‌کننده‌هایی است که حتما باید در مدار باشند. همچنین از ساعت ۱۲ شب تا ۶ صبح هم عمدتا صنایعی که ۳ شیفت کاری دارند، ملزم هستند ۷۰ درصد بار مصرفی خود را کاهش و حداکثر به میزان ۳۰ درصد مصرف داشته باشند. به گفته ذبیحی، معاون هماهنگی توزیع توانیر، این توافق با یکی از شهرک‌های صنعتی بزرگ استان تهران انجام و صورتجلسه آن به تمامی شرکت های توزیع کشور ابلاغ شده و تا اطلاع ثانوی با همین منوال برق صنایع حوزه توزیع مدیریت خواهد شد. او گفته است که انتظار می‌رود صنایع همکاری لازم را با این طرح داشته باشند تا این برنامه به صورت دقیق اجرا شود تا ناچار به قطع برق فیدرهای صنعتی نباشیم. معاون هماهنگی توزیع توانیر در پایان اظهار امیدواری کرد با همکاری و همراهی همه مشترکان از این شرایط عبور و پایداری شبکه سراسری برق بدون کوچکترین اختلالی، حفظ شود.

زیان 8 میلیارد صنایع از قطعی برق
مرتضی اسلام‌زاده، دبیر کمیته شهرک‌های صنعتی اتاق بازرگانی ایران در یادداشتی از زیان 8 میلیارد دلاری صنایع کشور در پی قطع برق خبر داد و عنوان کرد: واحدهای صنعتی تعهداتی به صنایع دارند که با قطع برق قادر به تولید و تحویل سفارشات خود نیستند. به دنبال این مساله صنایع بزرگ هم دچار مشکل می‌شوند. قطع برق شهرک‌های صنعتی در نیمه‌اول سال یک روز و درنهایت دو روز در هفته بود اما اکنون وارد مرحله قطع برق به صورت تمام روزهای هفته شده‌ایم، این در حالی است که هنوز خسارت قطع برق در نیمه‌اول سال جبران نشده است.بنا به گفته وی، تاکنون قطع برق صنایع در فصل سرد سال و به خصوص قطع برق صنایع در تمام طول هفته سابقه نداشته و این اتفاق برای اولین‌بار رخ داده است. زیان ناشی‌از قطع برق شهرک‌های صنعتی کل کشور در نیمه‌اول امسال براساس آمار مرکز پژوهش‌های اتاق ایران ۸میلیارد دلار بوده، از سویی در هیچ جای دنیا برق صنایع قطع نمی‌شود. بر این اساس، بیکاری، کمیاب شدن کالا، گرانی و تورم ازجمله آثار زیان‌بار قطع برق و توقف تولید است.  با قطع برق و عدم تولید کارفرمایان چگونه می‌توانند حقوق کارگران را بپردازند، ضمن اینکه با توجه به نزدیک شدن به پایان سال باید عیدی کارگران و سایر حق آن‌ها را بپردازند. قطع برق و عدم تولید، امکان اجرای تعهداتمان را به کارخانجات نداریم، بنابراین وضعیت تولید آنها نیز به دلیل نبود قطعات با مشکل مواجه می‌شود.