ظرفیت‌های گروه «دی8» برای تجارت با ارزهای ملی


 به گزارش خبرگزاری فارس، گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه گروهی اقتصادی متشکل از هشت کشور در حال توسعهٔ اسلامی: ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه است.
مجموع جمعیت این هشت کشور حدود یک میلیارد و 200 میلیون نفر یا ۶۰ درصد کل جمعیت مسلمانان و همچنین نزدیک به ۱۳ درصد کل جمعیت جهان است. 
این هشت کشور مساحتی به وسعت هفت و شش دهم میلیون کیلومتر مربع یا پنج درصد از کل مساحت جهان را شامل می‌شوند.
در سال ۲۰۰۶، تجارت بین کشورهای عضو این گروه ۳۵ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۰ حدود


۶۸ میلیارد دلار بود.
زمینه‌های اصلی همکاری میان کشورهای عضو این گروه شامل امور مالی، بانکداری، توسعه روستایی، علم و فناوری، توسعه بشردوستانه، کشاورزی، انرژی، محیط زیست و بهداشت است.
روزنامه الاهرام مصر درباره اهداف این نشست خبر داده که ‌پیوستن به ائتلاف‌های بین‌المللی و منطقه‌ای یکی از اهداف راهبردی است که مصر در چارچوب سیاست‌های اقتصادی، تجاری و مالی خود برای گسترش دامنه همکاری‌های اقتصادی و همگرایی با کشورهای دارای منافع مشترک و افزایش وزن بین‌المللی و منطقه‌ای تلاش می‌کند.
بر اساس گزارش این روزنامه مصری، برگزاری اجلاس سران گروه هشت توسعه اسلامی برای همکاری اقتصادی و توسعه  در مصر که ریاست دوره‌ای این گروه را از می ۲۰۲۴ تا دسامبر ۲۰۲۵ (اردیبهشت امسال تا دی سال آینده) بر عهده دارد در پرتو اولویت های دولت مصر است.
این اولویت‌ها برای تقویت همکاری میان کشورهای این گروه و ارتقاء سطح مشارکت و کار در زمینه‌های تجارت، کشاورزی، گردشگری، بهداشت، ارتباطات و تولید، علاوه بر حمایت از سازوکارهای حل و فصل اختلافات و موافقت‌نامه‌های تجاری ترجیحی است.
همه اینها در چارچوب نقشی که به این گروه به عنوان یک بلوک اقتصادی و تجاری قوی برای دستیابی به توسعه پایدار و همه جانبه محول شده است.
الاهرام افزود: مصر در تلاش است تا تمام تلاش خود را برای حمایت از مکانیسم تصمیم‌گیری گروه و غلبه بر چالش‌های فعال‌سازی توافق‌نامه تجارت ترجیحی بین هشت کشور خود بکار گیرد. علاوه بر آن راه‌هایی برای افزایش تبادلات علمی در زمینه‌های تحقیق و توسعه در کشاورزی بخش امنیت غذایی که یکی از حوزه‌های حیاتی است ارائه دهد که گروه دی8 علاوه بر حوزه‌های مالی، بانکی، فناوری، انرژی و محیط‌زیست برای توسعه آن تلاش می‌کند.
این روزنامه مصری افزود: گروه دی8  در تلاش است، چارچوب‌های تجاری بین اعضای این گروه را از طریق اجرای توافقنامه تجارت ترجیحی امضا شده توسط کشورهای عضو تقویت کند. این اقدام مزیت‌های گمرکی و تسهیلات تجاری را به کشورهای این گروه ارائه می‌دهد، آن هم با 
چشم اندازهایی که برای گسترش و افزایش همکاری با توسعه سیستم‌های پرداخت یکپارچه و اجازه دادن به معاملات بین کشورهای گروه به ارزهای محلی وجود دارد.
هدف اصلی گروه دی۸ توسعه اجتماعی و اقتصادی آن‌طور که در بیانیه پایانی نخستین اجلاس سران (استانبول، ۱۹۹۷)، آمده صلح به جای درگیری، ‌گفت‌وگو به جای تقابل،‌ همکاری به جای استثمار، عدالت به جای استانداردهای دوگانه، برابری به جای تبعیض، دموکراسی به جای ظلم است.
 افزایش تجارت اعضا به ۵۰۰ میلیارد دلار
رهبران کشورهای شرکت کننده در گروه دی۸ در پایان اجلاس قاهره با صدور بیانیه‌ای با عنوان اعلامیه قاهره مخالفت خود را با «هرگونه تحریم اقتصادی یکجانبه اعمال شده علیه هرکدام از اعضای این گروه اعلام و تأکید کردند.
بر اساس این بیانیه، تحریم یکجانبه کشورها، ثبات اقتصادی جهان را تضعیف می‌کند و ناقض اصول حقوقی بین المللی است و کشورهای گروه هشت کشور اسلامی در حال توسعه خواستار لغو این تحریم‌ها هستند.
در اعلامیه قاهره همچنین نقشه راه جامعی برای آینده همکاری بین کشورهای عضو گروه دی۸ تصویب شده است. شرکت‌کنندگان در این اجلاس همچنین موافقت کردند که حجم تجارت درون گروهی را تا سال ۲۰۳۰ به میزان ۱۰ درصد از کل تجارت خارجی کشورهای گروه یا حداقل
۵۰۰ میلیارد دلار افزایش دهند.
آنها همچنین بر تعهد خود به تقویت «مشارکت در زمینه‌های اولویت‌دار همکاری، از جمله کشاورزی و امنیت غذایی، انرژی، علم، فناوری، صنعت، توسعه شرکت‌های کوچک و متوسط، زیرساخت‌ها، تجارت، سرمایه‌گذاری و حمل‌ونقل، به منظور ارتقای توسعه همه جانبه و عادلانه تأکید کردند.
در این بیانیه بر اهمیت تلاش‌های مشترک «برای اجرای نقشه راه ده ساله گروه هشت کشور در حال توسعه ۲۰۲۰-۲۰۳۰ برای تعمیق بیشتر همکاری‌های اقتصادی، در راستای برنامه توسعه سازمان ملل متحد» تأکید شده است.