حمله صهیونیستها به سوریهای معترض به اشغالگری
[عبدالباسط انصاری] با ادامه هرجومرج داخلی در سوریه و گسترش مداخلات اسرائیل، آمریکا و ترکیه در این کشور و سکوت سران شورشیان تحریرالشام در سوریه، چشمانداز تحولات این کشور مرتبا تاریکتر و پیچیدهتر میشود چرا که ناامنی و درگیری و اشغال در جای جای سوریه در حال گسترش است. در میانه این تحولات، شامگاه سهشنبه رسانه لبنانی «المدن» مدعی شد حکومت جدید سوریه در حال تهیه متنی برای دادگاههای بینالمللی است که در آن خواستار غرامت 300 میلیارد دلاری از ایران با اتهام تخریب سوریه به سبب حضور نظامی در این کشور شده است. در ادامه درگیری کردها و حامیان ترکیه در شمال شرق سوریه، نیروهای قسد در بیانیهای اعلام کردند که ترکیه درصدد گسترش اشغالگری در خاک سوریه است. پیش از ظهر چهارشنبه منابع محلی نیز از کشته شدن یک افسر رابط ترک که برای کمک به نیروهای تحریرالشام و حامیان ترکیه در درگیری با کردها در منطقه سد تشرین حضور یافته بود، خبر دادند. در همین حین خبر رسیده است که صهیونیستها در قنیطره درصدد خلع سلاح مردم سوریه هستند و به سمت معترضان به اشغالگری شلیک کردهاند. همچنین بعدازظهر چهارشنبه در مناطق مختلفی از سوریه تظاهرات گسترده ای علیه نیروهای تحریرالشام به راه افتاده است و صابرین نیوز از کشته و مجروح شدن 4 نفر از علویان شهر حمص در پی تیراندازی نیروهای جولانی خبر داده است. در ادامه نگاهی به آخرین تحولات سوریه خواهیم داشت:
گسترش دامنه تجاوزات اسرائیل در خاک سوریه
پس از انتشار اخباری درباره تثبیت مواضع اسرائیل در منطقه حائل و جبلالشیخ، اکنون نیروهای زمینی این رژیم درصدد گسترش دامنه اشغالگری در خاک سوریه هستند. مهر در این باره نوشت: «منابع محلی در گفت وگو با شبکه المیادین تاکید کردند که نظامیان صهیونیست وارد منطقه «جباتا الخشب» در حومه قنیطره سوریه شدهاند. به تازگی نیز منابع محلی سوری اعلام کردند که ارتش رژیم صهیونیستی تجهیزات نظامی بیشتری از جولان اشغالی به سمت مناطق مختلفی در استان قنیطره در جنوب سوریه منتقل کرده است. این منابع بیان کردند: نیروهای اسرائیلی ساختمان استانداری قنیطره را به مرکز نظامی تبدیل کرده و اشغالگران بر بالای ساختمان آن مستقر شدهاند. منابع محلی همچنین از پرواز گسترده بالگردها و هواپیماهای جاسوسی رژیم صهیونیستی بر فراز استان قنیطره سوریه و منطقه حوض الیرموک در غرب استان درعا خبر دادند.»
حمله اشغالگران اسرائیلی علیه سوری ها معترض
در مقابل اعتراضات مردمی در سوریه علیه اشغالگری صهیونیستها رو به افزایش است. العالم در این رابطه به نقل از المیادین نوشت: «اهالی روستای سوسه در حومه جنوبی قنیطره علیه نظامیان اشغالگر صهیونیست که به این روستا نفوذ کردند، تظاهرات کردند. بنابراین گزارش، نظامیان صهیونیست به سمت معترضان شرکت کننده در تظاهرات تیراندازی کردند.» مهر نیز به نقل از العربی از زخمیشدن 7 نفر در پی شلیک صهیونیستها به اهالی سوسه خبر داده است.
خط و نشان اردوغان برای کردهای سوریه
در ادامه مواضع مداخلهگرانه مقامات ترک در امور داخلی سوریه، اردوغان روز چهارشنبه ضمن اعلام بازگشایی کنسولگری ترکیه در حلب، اعلام کرد: «کردهای سوریه یا باید سلاحشان را زمین بگذارند یا اینکه با سلاحشان در سوریه دفن شوند.» از سوی مقابل ایسنا از قول مدیر رسانهای شبه نظامیان کُرد موسوم به «نیروهای سوریه دموکراتیک»(قسد) درباره مداخلات ترکیه آورده است: «ما در حال مقابله با گروههای حامی ترکیه هستیم. ترکیه تلاش میکند اراضی بیشتری در سوریه را تصرف کند. ما مانعی در مقابل بلندپروازیهای ترکیه هستیم. نیروهای ما در نوار مرزی با ترکیه حضور ندارند؛ بلکه آنها نیروهای امنیتی کرد هستند. حزب کارگران کردستان(پ.ک.ک) در داخل خاک ترکیه حضور دارد.»
سرقت سیستم های پدافندی سوریه توسط آمریکایی ها
در میانه هرج و مرج و ناامنی سوریه، آمریکاییها ضمن افزایش نیروهای نظامی در پایگاههای مستقر در این کشور در حال تشدید مداخلات امنیتی مخرب خود هستند. مهر در گزارشی عجیب به نقل از منابع سوریه خبر از سرقت تجهیزات پدافندی سوریه توسط آمریکاییها داده و نوشت: «منابع سوری اعلام کردند که نظامیان آمریکایی به همراه عناصر قسد به یک پادگان در عمق دیرالزور سوریه حمله کرده و جدیدترین سیستمهای پدافند هوایی ارتش سوریه را با کامیونهای بزرگ به مناطق دیگر منتقل کردند. آمریکاییها از عملیات غارت و سرقت بزرگ علیه پایگاهها و پادگانهای ارتش سوریه در شمال و شرق این کشور توسط قسد طی ۲ هفته گذشته حمایت کردهاند...معلوم نیست این سلاحها و تجهیزات نظامی به کجا منتقل شدهاند.»
گزافه گویی وزیر خارجه تحریرالشام علیه ایران
در میانه بحرانهای متعدد و اشغال سوریه توسط اسرائیل، «اسعد الشیبانی» وزیر خارجه شورشیان تحریرالشام در اظهاراتی ضد ایرانی در صفحه ایکس خود نوشت: «مقامات ایران باید به خواست مردم سوریه، و نیز حاکمیت و تمامیت ارضی کشور ما احترام بگذارند. ما به طرف ایرانی درباره تلاش برای ایجاد هرجومرج در سوریه هشدار میدهیم. ما آنها را مسئول تبعات اظهارات اخیر میدانیم.»
مدیرکل پیشین آسیای جنوبی وزارت خارجه عنوان کرد
بلاتکلیفی بازیگران خارجی درباره سوریه و تاثیر ایران بر معادلات آنان
روند مداخلات خارجی در امور سوریه پس از سقوط حکومت این کشور شکل پیچیدهای به خود گرفته است. آمریکا، اسرائیل و ترکیه اکنون بازیگران اصلی سوریه جدید هستند. در سطحی دیگر، ایران، روسیه، مصر، عربستان، اردن و قطر نیز نگاهی جدی به سوریه دارند و بر اساس شرایط منطقهای و جهانی درصدد بازیگری در میدان سوریه و تامین منافع خود هستند. در همین رابطه سیدرسول موسوی مدیرکل پیشین آسیای جنوبی وزارت خارجه، درباره روند تحرکات بازیگران خارجی در سوریه در خبرگزاری ایرنا نوشت: «ترکیه باید هر آنچه دارد به میدان آورد تا از یک مجموعه افراد و گروههای ناهمگن که توسط شورای امنیت به عنوان افراد و گروههای تروریستی شناخته شدهاند، دولتی دموکراتیک بسازد به گونهای که مردم سوریه در انتخاباتی آزاد الجولانی را به عنوان رئیسجمهور انتخاب کنند...ترکیه جز این گزینه سناریوی دیگری ندارد و مجبور است تمام ظرفیتهای مادی و دیپلماتیک خود را برای موفقیت چنین دولتی به کار گیرد و این که چه میزان در این تنها گزینه راهبردی خود موفق شود جای سوال دارد. به غیر از ترکیه بقیه بازیگران و قدرتها در حال بررسی سناریوهای مختلف هستند و هیچ کشوری حتی آمریکا به جهت عدم قطعیت روندهای منطقهای، راهبرد مشخص عملیاتی برای منطقه تدوین نکرده است.» موسوی درباره بازیگری ایران در سوریه جدید و تاثیر آن بر محاسبات و رفتار دیگر بازیگران خارجی نیز افزوده است: «برعکس آنچه در رسانهها تبلیغ میشود که ایران و محور مقاومت بعد از سقوط دمشق به دست گروههای شورشی ضعیف شده است، وقتی به محاسبات عملیاتی بازیگران در منطقه توجه کنیم بدون استثناء همه به چگونگی رفتار ایران در تحولات احتمالی در پیش فکر میکنند و در طراحی سناریوهای خود رفتارهای احتمالی ایران را مدنظر قرار میدهند. حتی رژیم صهیونیستی نیز در جمعبندی رسانههای خود مینویسند که درست است که ایران متحمل شکست شده ولی باید بدانیم که همزمان خطرناکتر شدهاست. تا زمانی که سیاست عملی ترامپ، سیاست نهایی رژیم صهیونیستی در منطقه و رفتار ایران در قبال تحولات به وضعیت قابل پیشبینی نرسد در منطقه بلاتکلیفی راهبردی حاکم خواهد بود.»