افزایش سرمایه اجتماعی با رفع فیلترینگ


 گروه سیاسی: نخستین وعده دولت در زمینه رفع فیلترینگ از واتساپ و گوگل‌پلی آغاز شد. رای مثبت اعضای شورای عالی مجازی به  رفع‌فیلتر واتساپ و گوگل‌پلی، علی‌رغم نگرانی برخی جریان‌های تندرو، با استقبال عمومی ویژه‌ همراه بود. همچنین، برخی از شخصیت‌های سیاسی نیز نسبت به نخستین اقدام دولت برای وفای به عهد و افزایش  اعتماد عمومی واکنش مثبتی نشان دادند. 
به گزارش «تجارت»، جلسه شورای عالی فضای مجازی بعد از ظهر سه‌شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ با حضور سران سه قوه و دیگر اعضای این شورا در سالن شهید بهشتی نهاد ریاست جمهوری برگزار شد و در جریان برگزاری این جلسه در گام‌اولِ طرح رفع محدودیت فیلترینگ، واتساپ و گوگل‌پلی، با اجماع رای مثبت اعضای این شورا رفع فیلتر شد. در این جلسه اعضا ضمن تاکید بر اهمیت حکمرانی قانونمند در فضای مجازی بر حمایت از سکوهای داخلی هم تاکید کردند. سیدعباس موسوی معاون مراسم و تشریفات دفتر رئیس‌جمهور در این زمینه درباره «همدلی و همنوایی ‎سران قوا و جدیّت رئیس جمهور پزشکیان در تحقق یکی از وعده های مهم خود در پاسخ به بخشی از مطالبات بحق مردم»  به  «نگرانی و مخالفت جدی برخی اعضاء» هم اشاره کرد و نوشت: با وجود این دست استدلالات و نگرانی ها، باید بپذیریم فیلترینگ راه حلی کهنه و البته بی اثر برای مسائل مدرن امروز در حوزه حکمرانی فضای مجازی است.
فیروزآبادی دبیر سابق شورای عالی فضای مجازی در گفت‌وگویی با بیان این‌که «با نگاه‌های اقتضایی در شورای عالی فضای مجازی تصمیم رفع فیلتر واتساپ و گوگل پلی اتفاق افتاده است» خاطرنشان کرده اسنت که «وقتی شورای عالی فضای مجازی تصمیم می‌گیرند یک پیام‌رسان را رفع فیلتر کند خود حکمرانی قانونی است.»
 هم‌چنین الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: گفتمان وفاق ملی تجلی دیگری یافت و گام اول تحقق وعده رفع فیلترینگ رئیس‌جمهور پزشکیان، با همکاری سران قوا و اکثریت اعضای شورای عالی فضای مجازی عملی شد. این مسیر برای ایران ادامه دارد...



محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات نوشت: گام‌های اول همیشه سخت اما می‌تواند آغازگر تغییرات بزرگ باشند. رفع فیلتر واتس‌اپ و گوگل پلی اقدامی مثبت و ضروری بود که جای تقدیر از رییس‌جمهور محترم و وزیر محترم ارتباطات و سایر کسانی که در این امر دخیل بودند، دارد. محمود واعظی وزیر اسبق ارتباطات در شبکه ایکس نوشت: « توفیق آقای رییس جمهور در محقق نمودن گام اول وعده انتخاباتی «رفع فیلترینگ غیر ضرور» از رهگذر «تعامل داخلی» موجبات تقویت امید اجتماعی را فراهم و جای تقدیر دارد و لازم است از رؤسای قوای قضاییه و مقننه و اعضای شورای عالی فضای مجازی برای همراهی و حمایت تشکر شود. امید آن می رود که مراحل بعدی رفع فیلتر در کمترین زمان ممکن انجام و محدودیت، صرفا سایت های دارای محتوای مستهجن و مجرمانه را شامل شود و کلیه سکوها و شبکه های داخلی و خارجی اینترنت بالاخص آنان که مرتبط با حوزه های علم، تجارت، خدمات و فرهنگ هستند بدون هیچ محدودیت در دسترس هموطنان قرار گیرد و همچنین به اشتغال و توسعه کسب و کار دیجیتال در بستر فضای مجازی کمک شایانی شود. قادر باستانی‌تبریزی، پژوهشگر و مدرس ارتباطات و رسانه نیز در گفت‌وگو با ایرنا، با اشاره به رفع‌فیلتر واتساپ و گوگل‌پلی اظهار داشت: در کنار تلاش دولت در رفع ناترازی‌ها، این اقدامات می‌تواند امیدها را به حفظ سرمایه‌های اجتماعی، از جمله صداقت و وفای به عهد، افزایش دهد. وی افزود: این سرمایه، نه تنها به نفع یک دولت یا شخص خاص، بلکه به نفع تمام کشور و حتی مخالفان آن خواهد بود. در دنیای امروز، بازسازی اعتماد عمومی و تقویت سرمایه اجتماعی نیازمند اقداماتی ملموس است. موافقان فیلترینگ و طرفداران قوانین خاص می‌توانند همچنان بر مواضع خود تاکید کنند؛ اما آیا کسی می‌تواند مخالف بازگشت اعتماد و افزایش سرمایه اجتماعی در جامعه‌ای باشد که برای بسیاری از مردم، چالش‌های زیادی برای باور به قول‌ها و وعده‌ها وجود دارد؟