پایان عصر اتحاد سنتی لند ن - واشنگتن
همزمان با تشد ید نگرانیهای جهانی از رکود اقتصاد ی ناشی از تعرفههای جد ید «د ونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، د ولت انگلیس تلاشهایی را برای تشکیل یک ائتلاف بینالمللی با هد ف مقابله با سیاستهای جنجالی کاخ سفید و د فاع از نظم تجارت آزاد جهانی، آغاز کرد ه است.
منابع نزد یک به د فتر نخستوزیر انگلیس اعلام کرد ند که «کییر استارمر» طی روزهای آیند ه تماسهایی با رهبران کشورهای همپیمان خواهد د اشت تا از طریق تباد ل اطلاعات و هماهنگی مشترک، از تشد ید بحران اقتصاد ی ناشی از جنگ تجاری جلوگیری شود . بنا بر این گزارش، لند ن د ر نظر د ارد تا گروهی را مشابه ائتلاف حامیان اوکراین، برای حمایت از تجارت آزاد تشکیل د اد ه و د ر همین چارچوب، نقش فعالی ایفا کند . این تلاشها د ر حالی صورت میگیرد که برآورد های بانک د ویچه آلمان نشان مید هد اعمال تعرفههای سنگین از سوی رئیسجمهوری آمریکا میتواند بین ۵۰ تا ۱۰۰ هزار شغل د ر انگلیس را تهد ید کرد ه و رشد اقتصاد ی این کشور را بین ۰.۳ تا ۰.۶ د رصد کاهش د هد . بهد نبال اعلام این تعرفهها، بازارهای جهانی نیز بهسرعت واکنش منفی نشان د اد ه و حد ود ۵ هزار میلیارد د لار از ارزش خود را از د ست د اد هاند . شاخص بورس لند ن (FTSE 100) نیز بد ترین سقوط خود از زمان همهگیری کرونا را تجربه کرد ه و ۵ د رصد افت د اشته است.
نخستوزیر انگلیس، جمعه شب د ر تماس تلفنی با نخستوزیران ایتالیا و استرالیا بر ضرورت هماهنگی کشورهای همفکر برای حفظ ثبات اقتصاد ی و امنیت جهانی تأکید کرد ه است. د فتر استارمر اعلام کرد ه که هد ف از این تلاشها، طراحی بستههای حمایتی اقتصاد ی، رفع موانع رشد و نوسازی زیرساختها با تمرکز بر منافع طبقه کارگر است. د یوید لمی، وزیر امور خارجه انگلیس نیز که برای شرکت د ر نشست وزیران امور خارجه پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به بروکسل سفر کرد ه است، به خبرنگاران گفت: «د ولت آمریکا با بازگشت به حمایتگرایی، اقتصاد خود را یک قرن به عقب برد ه است. ما د ر انگلیس همواره به تجارت آزاد معتقد بود هایم و اقد امات یکجانبهای از این د ست د ر راستای منافع مرد م هیچ کشوری نیست.» او تأکید کرد که انگلیس همه گزینهها را روی میز د ارد و همچنان د ر حال مذاکره برای رسید ن به یک توافق اقتصاد ی پاید ار با واشنگتن است، اما «د ر اولویت، منافع ملی مرد م انگلیس قرار د ارد ».
د ر این میان، برخی از تحلیلگران اقتصاد ی از احتمال ایجاد شکافهای تازه د ر روابط فراآتلانتیکی سخن گفته و هشد ار د اد هاند که «ائتلاف جهانی علیه جنگ تجاری ترامپ» ممکن است با شکلگیری بلوکهای مستقل د ر اروپا و آسیا همراه باشد . چتمهاوس، اند یشکد ه مشهور انگلیسی نیز د ر تحلیلی از این روند ، خواستار «کاهش وابستگی تجاری اروپا به آمریکا» و «تمرکز بر بازارهای جایگزین» شد ه است. پیشتر، چین د ر پاسخ به تعرفههای آمریکا، عوارض تلافیجویانه ۳۴ د رصد ی بر کالاهای آمریکایی وضع کرد ؛ اقد امی که به نگرانیها د رباره آغاز جنگ تجاری میان د و ابرقد رت اقتصاد ی جهان د امن زد ه و به باور بسیاری از ناظران، د یگر کشورها از جمله انگلیس را د ر میانه این جنگ د ر معرض آسیب قرار د اد ه است.
د ر واکنش به این تحولات، برخی مقامهای حزب کارگر خواستار احیای تجربه سال ۲۰۰۸ و تشکیل یک ائتلاف جهانی مانند آنچه د ر د وران گورد ون براون برای مقابله با بحران مالی انجام شد ، شد هاند . استورات وود ، مشاور نخستوزیر پیشین انگلیس، تأکید کرد : «این بحران، فقط تهد ید رکود نیست؛ بلکه تهد ید ی علیه نظم اقتصاد ی جهانی است.» به باور کارشناسان، د ر صورتی که د ولت آمریکا بر مسیر تنشآفرین تعرفهای خود پافشاری کند ، انگلیس ناگزیر خواهد بود به سمت همراهی با ائتلافهای چند جانبه گام برد ارد تا از منافع اقتصاد ی خود صیانت کند ؛ ائتلافی که لند ن تلاش خواهد کرد تا د ر آن نهفقط بهعنوان یک عضو، بلکه بهعنوان بازیگری مؤثر، فعال و هماهنگکنند ه نقشی محوری ایفا کند .