سنگ‌اندازی آمریکا در وین

سریال سنگ‌اندازی‌های آمریکا همچنان ادامه دارد. این بار مقصد نماینده آمریکا برای رایزنی جهت فشار بر ایران آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. در حالی که بارها پایبندی ایران به توافق هسته‌ای توسط آژانس تایید شده است، آمریکا اما به بهانه‌های مختلف به دنبال سنگ‌اندازی در راه اجرای برجام و معرفی ایران به‌عنوان ناقض برجام است؛ نیتی که بارها از سوی ترامپ مطرح شده و اساسا او تیمی را در کاخ سفید مامور بررسی این موضوع کرده است.

 سفر نیکی هیلی به وین در همین راستا، نیکی هیلی، نماینده آمریکا در سازمان ملل که برای دیدار با مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به وین سفر کرد، به «رویترز» گفت که هدف از این سفر این است که واشنگتن بفهمد آیا آژانس از سایت‌های نظامی ایران برای راستی‌آزمایی پایبندی این کشور به توافق هسته‌ای بازدید خواهد کرد یا نه. وی با ادعای اینکه ایران در گذشته در سایت‌های نظامی و دانشگاه‌هایش فعالیت‌های مخفیانه داشته است، گفت: «در این اماکن از قبل مسائلی وجود داشت. بنابراین آیا آنها (آژانس) این موضوع را در بررسی‌هایشان می‌گنجانند تا اطمینان یابند که این مسائل دیگر وجود ندارد؟ آنها اکنون مجوز بررسی سایت‌های نظامی و هر سایت مشکوک را دارند. مساله این است که آیا این کار را انجام می‌دهند یا نه.» هیلی در ادامه مدعی شد که برای پرسیدن سوال به وین سفر می‌کند نه اینکه آژانس را برای انجام کاری تحت فشار قرار دهد. «رویترز» در ادامه گزارش داد که مقامات ایرانی گفته‌اند چنین اقدامی می‌تواند پیامدهای سختی به دنبال داشته باشد. نماینده آمریکا در سازمان ملل همچنین گفت: «اگر آنها (ایرانی‌ها) چیزی برای پنهان کردن ندارند، چرا باید چنین چیزی بگویند. چرا نباید به آژانس اجازه رفتن به این مکان‌ها (سایت‌های نظامی) را بدهند.»



 سوالات آمریکا از آژانس وی در ادامه درباره سوالاتی که قرار است از آژانس پرسیده شد، بیان کرد: «آیا شما همه‌چیز را زیرنظر دارید؟ آیا شما از مکان‌هایی که زمانی در گذشته فعالیت‌های مخفیانه در آنها انجام می‌شد، بازرسی می‌کنید؟ آیا می‌توانید به این مکان‌ها دسترسی داشته باشید یا اینکه به تاخیر افتاده‌اید؟ آیا به شما اجازه ورود به این سایت‌ها داده نشده است؟» هیلی همچنین در گفت‌وگو با روزنامه «واشنگتن پست» گفته است که هنوز رئیس‌جمهور ترامپ تصمیمی درباره گام بعدی درخصوص توافق هسته‌ای نگرفته است و نمی‌داند که آیا وی پایبندی ایران را تایید می‌کند یا نه. این ادعاها در حالی بار دیگر از سوی آمریکا مطرح می‌شود که مقامات ایرانی همواره تاکید داشتند جمهوری اسلامی هرگز در برنامه هسته‌ای‌اش هدف دیگری غیر از استفاده صلح‌آمیز از تکنولوژی هسته‌ای خود نداشته و آمریکا و غرب بر اساس اتهاماتی ساختگی چنین ادعاهایی را مطرح می‌کنند تا ایران را تحت فشار قرار دهند. علاوه‌بر این، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گذشته در تمامی گزارش خود از فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان تایید کرده است که هیچ‌شواهدی دال بر وجود انحراف در مواد و تاسیسات هسته‌ای در ایران وجود ندارد. اما آمریکا باز هم تلاش می‌کند تا با دستاویز قرار دادن این ادعاهای بی‌اساس به اهداف خود دست یابد که این‌بار به نظر می‌آید می‌خواهد با این بهانه اجرای برنامه جامع اقدام مشترک را زیر سوال ببرد و آن را به نابودی بکشاند.  نامه ظریف به آمانو روزنامه «واشنگتن پست» دیروز اما گزارش داد: «وزیر امور خارجه ایران در نامه‌ای به مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره تبعات منفی سفر نماینده آمریکا به سازمان ملل بر توافق هسته‌ای هشدار داده است.» محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در نامه‌ای خطاب به یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شکایت کرده است که سفر نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل به وین تلاشی است برای تردید به وجود آوردن درباره توافق هسته‌ای. وی در نامه خود آورده است: «حتی پیش از انجام این سفر، نحوه برنامه‌ریزی و عمومی کردن آن و پیامی که مخابره می‌کند، تبعات مخرب قابل توجهی برای اجرای موفقیت‌آمیز برجام دارد.»

 واکنش هیلی به نامه ظریف البته نیکی هیلی به نامه ظریف درخصوص سفر وی به وین واکنش نشان داد. به نوشته «واشنگتن پست»، وی در واکنش به نامه ظریف برداشت ایران را مبنی‌بر اینکه هیلی در سفرش به دنبال جمع‌آوری مهمات است، رد کرد. هیلی گفت: «برای من جالب است که ایران نسبت به سفر من به وین نگرانی داشته باشد. اگر آنها چیزی برای پنهان کردن ندارند، نباید از اینکه من سوالاتی از آژانس می‌پرسم احساس نگرانی کنند.» ایران سه‌شنبه هشدار داد که اگر به برجام خدشه‌ای وارد شود، برای بازگشتن به غنی‌سازی 20 درصدی تنها به پنج روز زمان نیاز دارد. به هر حال آمریکایی‌ها که از پایبندی ایران به برجام و تایید این موضوع توسط آژانس مطلع هستند اینک به دنبال دستاویزهای جدید مانند برنامه موشکی ایران، حقوق بشر و البته ابعاد نظامی فعالیت‌های هسته‌ای ایران هستند. البته اقدام هوشمندانه وزیر امور خارجه کشورمان در راستای خنثی کردن نتایج مخرب این سفر قابل تحسین است.
قیمت لحظه ای ارز دیجیتال