بازهم فاجعه دانش‌آموزی، این بار در داراب؛

واژگونی اتوبوس حامل دانش‌آموزان دختر فرزانه در داراب بیش از 44 کشته و زخمی برجای گذاشت.
به گزارش ایسنا، این حادثه ساعت 3:58 بامداد جمعه در محور داراب‌- بندرعباس- قبل از روستای قلعه بیابان اتفاق افتاد.
معاون عملیات سازمان اورژانس کشور اعلام کرد: در پی حادثه واژگونی اتوبوس در هرمزگان، ۱۱نفر کشته و ۳۴ نفر زخمی شدند و حال ۱۳ نفر وخیم است. حسن نوری در این زمینه گفت: مصدومان این حادثه به بیمارستان امام حسن (ع) داراب منتقل شدند که سه مصدوم بدحال این حادثه توسط اورژانس هوایی به شیراز انتقال یافتند. از سویی دیگر، احتمال می‌دهیم آمار فوت‌شدگان به ۱۶ نفر برسد. این اتوبوس از شهر بندرعباس به مقصد شیراز در حال حرکت بوده است.
گفتنی است، سیدمحمد بطحایی، وزیرآموزش‌و‌پرورش درراس هیاتی ویژه برای بررسی دقیق موضوع عازم محل حادثه شد.


همچنین استاندار هرمزگان و نماینده مردم هرمزگان در مجلس، جهت بررسی وضعیت مصدومان حادثه واژگونی اتوبوس دانش‌آموزان هرمزگان در استان فارس وارد داراب شدند تا از نزدیک روند درمانی مصدومان را بررسی کنند.
سردار حمیدی، رییس پلیس راه کشور علل احتمالی حادثه مرگبار واژگونی اتوبوس دانش‌آموزان فرزانه در داراب را تشریح کرد.
وی گفت: بررسی‌های اولیه نشان داد که سرعت اتوبوس کاملا مجاز بوده و بیش از سرعت مجاز منطقه تردد نکرده است و از آنجایی که راننده یک ساعت و نیم قبل پشت فرمان قرار گرفته بود، برهمین اساس قاعدتا باید با آمادگی کامل رانندگی می‌کرده است. راننده در صحنه ورود به حادثه و در آن لحظه بنا به دلایلی که هنوز برای ما مشخص نیست توجه کافی به جلو نداشته است به طوری که‌ ممکن است خواب بوده باشد. متاسفانه اتوبوس با قرنیز پل برخورده کرده و از جاده خارج می‌شود در حالی‌که جاده کفی است و قاعدتا نباید چنین حادثه‌ای رخ می‌داد‌ اما بررسی‌ها نشان داد که کشیدگی خودرو در حاشیه راه که به بغل خوابیده بوده منجر به افزایش فوت و مجروحان سرنشینان شده است.
با وجود آنکه رییس هلال‌احمر داراب شمار قربانیان این حادثه را 12 تن اعلام کرده بود، معاون عملیات اورژانس کشور با عدم تایید این آمارها، شمار قربانیان را تاکنون 9 نفر اعلام کرد و درباره این اختلاف آمارها نیز گفت: در صحنه حادثه به دلیل شرایطی که وجود داشته شمار کشته‌ها را 11 نفر اعلام کرده بودند‌ ولی آنچه پزشکی قانونی تایید کرد، 9 کشته است.
وی با رد ادعای فوت راننده اتوبوس، اعلام کرد: راننده این اتوبوس زنده است، کمک راننده و یکی از مربیان جان خود را از دست داده‌اند.
معاون عملیات اورژانس کشور با اشاره به بدخیم بودن حال سه تن از مصدومان تصریح کرد: مصدومان حادثه از همان ساعت اولیه به بیمارستان، سه مصدوم بدحال به شیراز و دو مصدوم دیگر نیز به شیراز منتقل شدند.
از سوی دیگر علیگو، قائم‌مقام رییس سازمان دانش‌آموزی با بیان اینکه اتوبوس حامل دانش‌آموزان از مجموعه مورد تایید سازمان حمل‌و‌نقل جاده‌ای تهیه شده است، ادامه داد: قبل از هرگونه سفری اتوبوس از لحاظ فنی و راننده از جهت سلامت مورد تایید راهنمایی و رانندگی قرار می‌گیرد و وزارت آموزش‌و‌پرورش بدون بررسی این شرایط تایید مراکز قانونی، به هیچ عنوان از این اتوبوس‌ها استفاده نخواهد کرد.
قائم‌مقام سازمان دانش‌آموزی خاطر‌نشان کرد: از ابتدای تابستان حدود هزار سفر اتوبوسی برای اردوهای مختلف آموزش‌و‌پرورش استفاده شده و حدود 20 هزار نفر جابه‌جایی دانش‌آموز داشته‌ایم و این سانحه اولین اتفاق تلخ برای اردوهای آموزش‌و‌پرورش بوده است.
کل دانش‌آموزان اعزامی از استان هرمزگان 126 نفر بوده‌اند که اتوبوس واژگون شده حامل دانش‌آموزان میناب و رودان بوده است. پلیس داراب نیز اعلام کرده که علت این حادثه در دست بررسی است.
قطع عضو و قطع نخاع 4 دانش‌آموز در حادثه واژگونی اتوبوس
طی حادثه واژگونی اتوبوس حامل دانش‌آموزان هرمزگانی در مسیر داراب، رییس اورژانس فارس در یک برنامه زنده تلویزیونی گفت: این حادثه ۹ کشته و ۳۴ مجروح به همراه داشته که در پی اعلام حادثه۱۰ آمبولانس از اورژانس و سه آمبولانس از هلال‌احمر به این منطقه اعزام شدند. در این حادثه دو دانش‌آموز دچار قطع عضو و 2نفر قطع نخاع شدند و ۲۷ نفر باقی در وضعیت مناسب به سر می‌برند. رییس پلیس‌راه کشور نیز تاکید کرده: قطع به یقین نمی‌توان گفت علت این حادثه خستگی و خواب‌آلودگی راننده است. آنچه که مسلم است این است که راننده زمان کافی برای استراحت داشته و ساعت سه اقدام به رانندگی کرده است بنابراین پیگیری‌های لازم جهت علت واژگونی اتوبوس همچنان ادامه دارد.
سردار حمیدی خاطرنشان کرد: در شهریور‌ماه سال‌جاری ۴۰ درصد تصادفات جاده‌ای ناشی از خواب‌آلودگی و عدم استراحت کافی رانندگان بوده است.
در ادامه رییس سازمان دانش‌آموزی وزارت آموزش‌و‌پرورش در پاسخ به علت حرکت اتوبوس در ساعات شبانه گفت: بر طبق آیین‌نامه شورای عالی آموزش‌و‌پرورش زمانی‌که برای حرکت مسافر به مناطق گرمسیری در کشور تصویب شده است به شب اختصاص دارد؛ بنابراین ما در نظر داشتیم اتوبوس حامل دانش‌آموزان هرمزگانی تا ساعت ۱۶ به شهر شیراز برسد، اما اینکه علت این حادثه چگونه ارزیابی می‌شود برگردن ما نیست.
لازم به ذکر است از بین ۹ کشته حادثه واژگونی اتوبوس هفت دانش‌آموز، یک مربی و یک نفر کمک‌راننده بوده است و جمعا ۳۲ نفر در این حادثه از دانش‌آموزان مصدوم شده‌اند.
از دیگر نکات مهم این فاجعه، دستور جهانگیری برای بررسی ، تشکیل پرونده قضایی و اعلام عزای عمومی است.
لازم به ذکر است فاطمه سعیدی نماینده مجلس تاکید کرده سفرهای شبانه دانش‌آموزان در جاده باید لغو شود. این اظهار‌نظر در حالی اعلام می‌شود که گویا حتما باید تعدادی از مردم چه دانش‌آموز باشند و چه بزرگسال، بر اساس نقض قوانین و سهل‌انگاری راننده‌ها، قربانی شوند تا مسوولان امر، به فکر تغییر قانون بیفتند.
معاون وزیر آموزش‌و‌پرورش:
پیگیری برای شناسایی و برخورد با مقصران حادثه
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش‌و‌پرورش به انتقادات و ابهامات پیرامون حادثه داراب پاسخ داد و گفت: عزیزان جان‌باخته و مصدومان حادثه همانند فرزندان ما هستند، همکاران ما در آموزش‌و‌پرورش و مقام عالی وزارت به نمایندگی از خانواده‌های جان‌باختگان تا آخرین مراحل پیگیر خواهند بود تا مقصر شناسایی شود. مهدی فیض در گفت‌وگو با ایسنا، در پاسخ به برخی انتقادات از جمله نبودن آیین‌نامه‌ای محکم و متقن برای اردوهای دانش‌آموزی گفت: آیین‌نامه اردوهای دانش‌آموزی از قدمتی بالا برخوردار است و در این سال‌ها نیز بارها مورد بازنگری قرار گرفته است. آیین‌نامه فعلی آیین‌نامه پخته‌ای است که بسیاری از موارد اعم از مسایل بهداشتی، ایمنی، امنیتی و حوادث غیرمنتظره در آن دیده شده است. وی با بیان اینکه هر آیین‌نامه‌ای توسط عده‌ای اجرا می‌شود، گفت: ممکن است آیین‌نامه کامل باشد‌ اما اجرا ناقص باشد یا ممکن است آیین‌نامه کامل و اجرا هم بی‌نقص باشد اما همه چیز قابل پیش‌بینی و کنترل نباشد. در هر صورت بی‌انصافی است که بگوییم آیین‌نامه دقیق نیست زیرا چند بار بازنگری شده و آنچه اکنون در حال اجراست حاصل سال‌ها کار مطالعاتی و کارشناسی است و از پختگی لازم برخوردار است.
حرکت شبانه اتوبوس دانش‌آموزان ممنوع نیست
فیض در پاسخ به اینکه آیا حرکت شبانه اتوبوس حامل دانش‌آموزان منع قانونی داشته است، گفت: حرکت در شب در دوره‌ای تخلف بوده‌ اما در آیین‌نامه جدید که حدود پنج سالی است اجرا می‌شود حرکت در شب هم بلامانع اعلام شده، منتها با رعایت ضوابطی چون تعداد رانندگان و مسایل فنی اتوبوس چون چراغ و امکانات لازم که جوانب آن بر عهده دستگاه‌های ذی‌ربط است. بررسی مسایل فنی وسیله حمل‌و‌نقل بر عهده دستگاه‌های ذی‌ربط است.
وی ادامه داد: آنچه بر عهده ماست این است که با شرکت‌های مجاز جاده‌ای طرف قرارداد شویم. مسایل فنی و کارشناسی و همچنین رعایت ضوابط بر‌عهده سایر دستگاه‌ها و شرکت‌هاست.
معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش‌و‌پرورش با بیان اینکه عزیزان جان‌باخته و مصدومان حادثه همانند فرزندان ما هستند و ما پیگیر موضوع هستیم عنوان کرد: اگر مقصر دستگاه یا فردی باشد باید با وی برخورد قانونی صورت گیرد. ما به نمایندگی از خانواده‌های محترم پیگیر هستیم و آن را به سرانجام می‌رسانیم. همکاران ما در آموزش‌و‌پرورش و مقام عالی وزارت به نمایندگی از خانواده‌های جان باختگان تا آخرین مراحل پیگیر خواهند بود تا مقصر شناسایی شود.
تسلیت وزیر آموزش‌و‌پرورش
وزیر آموزش‌و‌پرورش در پی درگذشت تعدادی از دانش‌آموزان هرمزگانی، پیام تسلیتی به این شرح صادر کرد: «حادثه غمبار درگذشت تعدادی از فرزندان عزیزم، دانش‌آموزان هرمزگانی عضو سازمان دانش‌آموزی به همراه سرپرستان خدوم‌شان که در اولین ساعات بامداد جمعه در سانحه رانندگی به وقوع پیوست، موجب اندوه و تالم فراوان اینجانب شد.اینجانب، ضمن ابراز همدردی و عرض تسلیت به ملت شریف ایران، جامعه فرهنگیان کشور به ‌ویژه خانواده‌های داغدار این عزیزان برای آنان صبر و اجر و برای مجروحان حادثه شفای عاجل مسالت دارم.»