مدیریت شهری نیازمند مدیران استاندارد

امروز پرداختن به موضوع استاندارد و کیفیت در همه مقوله‌ها بیش از هر زمان دیگری ضرورت دارد. نگاه سنتی به این مهم پیرامون کالا، محصول و خدمات است در صورتی که نباید اینگونه باشد. از نگاه علم استاندارد «انسان، سیستم و محصول» سه عنصر دخیل هستند که سرانجام به ارتقای کیفیت نهایی خدمات یا محصول و کسب استانداردهای لازم می‌انجامند. اما اگر هر یک از سه عنصر فوق، خود دارای استانداردهای لازم نباشند آیا می‌توان در ادامه نتیجه‌ای استاندارد به دست آورد؟
در دنیا به بحث محصول و سیستم توجه زیادی شده و ما انواع استانداردها را برای محصول تعریف کرده‌ایم. حال باید به این مهم نیز توجه کنیم که هر انسانی در فضای آکادمیک و جامعه به گونه‌ای تربیت شود تا برای قرار گرفتن در یک پست یا جایگاه سازمانی از استانداردهای لازم مدیریتی برخوردار باشد. 
می‌توان گفت کشور زمانی به رشد و بالندگی می‌رسد که مدیرانی با استاندارد بالا داشته باشد. بی‌شک مدیرانی که خود استانداردهای لازم مدیریتی را کسب کنند، می‌توانند با مدیریت در عرصه‌های مختلف مفهوم استاندارد و کیفیت را در زیرمجموعه‌های خود عملی کنند. برای رسیدن به چنین جایگاهی برنامه‌ریزی مدون بلندمدت، استراتژی راهبردی و اجرای متمرکز سیاست‌های کلی کیفیت که توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام تهیه شده است، از اصلی‌ترین راهکارها است.
یک مدیر هیچ‌گاه تصادفی استاندارهای لازم مدیریتی را کسب نخواهد کرد. این امر بایستی به صورت علمی دنبال شود و در نهایت مدیران صنعت، شهرسازی، سلامت و دیگر حوزه‌های مربوطه را کاملا آکادمیک به سطوح مدیریتی هدایت کرد تا بتوانند زیرمجموعه‌های تحت مدیریت خود را با استانداردهای مدنظر مدیریت کنند. مدیریت شهری در این میان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است، هر گوشه‌ از شهر به استاندارد نیاز دارد تا خطرات جانی و مالی شهروندان را تهدید نکند. ساختمان‌سازی و زیرمجموعه‌های آن مانند آسانسور و تاسیسات فنی، پروژه‌های عمرانی مانند بزرگراه، پل، تونل‌های شهری و در ابعاد کوچکتر همچون خیابان‌ها و معابر شهری همگی به استاندارد نیاز دارند. 


در تمام موارد فوق بحث فنی مطرح است و کارشناسان استاندارد، ناظران، بازرسان و دیگر مسوولین ذیربط به این موارد می‌پردازند. اما آیا استانداردهای لازم برای انتخاب یک مدیر و در ادامه چگونگی مدیریت وی بر مجموعه تحت مدیریتش با در نظر گرفتن استانداردهای مدیریتی، اجرا می‌شود؟ این مهم را هر چه زودتر باید به مرحله اجرا درآورد تا در آینده‌ای نه چندان دور نسل بعد «استاندارد» و «کیفیت» را در همه مقوله‌ها شاهد باشند. از تصمیم‌های کلان مدیریتی تا نوع برخورد با ارباب رجوع باید یک سری استاندارد و پروتکل رعایت شود. 
دنیا در حال حرکت به سمتی است که دیگر مخاطبان، مشتریان و ارباب رجوع فقط به دنبال استاندارد کالا نیست بلکه استاندارد خدمات و استانداردهای مدیریتی را درخواست  می‌کنند و این استانداردها مواردی نیست که یک شبه بدست آید،  برنامه‌ریزی‌های آن انجام و معیارهای آموزش و سنجش یک مدیر استاندارد مدون شده است.  امروز جامعه در انتظار آغاز فصل جدیدی از استاندارد است و سطوح استاندارد کشور نیز بایستی همراستا با خواست جامعه از محصول و خدمات به سطح مدیران گسترش یابد.
*استاد دانشگاه 
و رییس اسبق پژوهشگاه استاندارد ایران