روزنامه جهان صنعت
1396/12/06
ورود ایران به بورسهای دنیا پیچیده است
مدیرعامل بورس تهران با اشاره به مذاکرات انجام شده با بورس استانبول گفت: توافقاتی در این حوزه حاصل شد که با نهایی شدن این توافقات اولین پذیرش دوگانه به صورت عملی آغاز میشود. به گزارش سنا، حسن قالیبافاصل اظهار داشت: بورس تهران مطالعاتی برای راهاندازی معاملات این ابزارها انجام داد و دستورالعمل معاملاتی لازم برای ابزار مذکور را تهیه و به سازمان ارسال کرد. همچنین راهاندازی معاملات قراردادهای آتی ارز منوط به موافقت بانک مرکزی و مجوز سازمان بورس است که در این صورت امکان راهاندازی معاملات ابزار مذکور در بورس تهران فراهم خواهد شد. مدیرعامل شرکت بورس تهران در خصوص جایگاه بینالمللی اقتصاد کشور گفت: ایران از منابع طبیعی و نیروی انسانی فراوان و ارزشمندی برخوردار است و توسعه ادواری این منابع با وجود چالشها، جایگاه قابل توجهی به اقتصاد ایران از حیث اندازه و پتانسیلها بخشیده است. با این حال، حفظ این جایگاه و توسعه آن نیازمند سرمایهگذاریهای عظیم و ورود منابع خارجی به کشور خواهد بود. وی ادامه داد: به طور عام، بورسهای اوراق بهادار میزبان سرمایهگذاری خارجی غیرمستقیم (FPI) هستند. این میزان سرمایهگذاری پس از برجام و به لطف تعاملات بینالمللی رشد قابل توجهی نسبت به ادوار پیش از آن داشته است. با این حال، حجم آن نسبت به اندازه بازار سرمایه بسیار ناچیز و در حدود نیم درصد کل گردش معاملات است. از جمله دلایل این نقیصه میتوان به دشواریهای نقلوانتقال پول به داخل و خارج از ایران، عدم حضور نمایندگان بانکهای خارجی در کشور و فقدان نهادهای واسط بینالمللی برای تکمیل فرآیند سرمایهگذاری و همچنین متصل نبودن بازار سرمایه ایران به بازارهای جهانی اشاره کرد.راهکارهای ارتقای جایگاه ایران
قالیبافاصل راهکارهای ارتقای جایگاه ایران در حوزه جذب سرمایهگذاری خارجی را برشمرد و گفت: رفع موانع بانکی، شامل کاهش ریسکهای سرمایهگذاری، اصلاح ساختارها و مقررات، بهرهگیری از استانداردهای حسابداری و گزارشگری بینالمللی رتبهبندی معتبر و در یک کلام حرکت در مسیری قابل درک و قابل اطمینان از سوی سرمایهگذاران خارجی از جمله اقدامات ضروری است تا سرمایهگذاران با تردید کمتر و اعتماد بیشتر وارد بازار ایران شوند.
مذاکره با بورس استانبول
وی ادامه داد: یکی از اهداف بورس تهران در سال ۱۳۹۶ ورود به حوزه بینالمللی بود لذا مذاکرات با بورسهای مختلفی آغاز شد. البته تا به روز گذشته جدیترین همکاری و مذاکره با بورس استانبول بوده است. بورس استانبول با توجه به بیش از ۶۰ درصد سرمایهگذاری خارجی، اتصال به سیستمهای معاملات جهانی، دارا بودن رتبه هشتمین بازار بدهی در دنیا و البته نزدیکی سیاسی و فرهنگی میتواند مقصد مناسبی برای اولین فعالیتهای بینالمللی بورس تهران باشد.
ارتباط نهادها با بورس لندن
قالیبافاصل با بیان اینکه مذاکرات در خصوص سایر بورسها نیز همچنان ادامه خواهد داشت، گفت: همانطور که میدانید یک سری از نهادهای مالی و شرکتهای بورسی نیز راسا مذاکراتی را با بورس لندن و استانبول و سایر بورسها پیش بردهاند که خود این موضوع در کنار مذاکرات بورس، پیشرفتهای خوبی را در زمینه شناخت طرفین و نیز اقدامات مشترک رقم زده است. وی افزود: در دو سال گذشته و با توجه به گشایشهای ایجاد شده در روابط بینالمللی ایران و با توجه به مناسبات و تشابه نسبی بین بازارهای سرمایه ایران و ترکیه، تفاهمنامه امضا شده با بورس استانبول با جدیت بیشتری پیگیری شده است تا امکان عرضه متقابل سهام یا عرضه اوراق بهادار دیگری فراهم آید. به گفته مدیرعامل شرکت بورس تهران، این پروژه که همکاری برخی دیگر از نهادها و ارکان بازار سرمایه کشور از جمله سپردهگذاری مرکزی را میطلبد، در حال پیگیری است تا امکان اولیه عرضه متقابل سهام شرکتهای ایرانی در بازارهای خارج از کشور فراهم شود.
آشنایی سرمایهگذاران خارجی با شرکتهای ایرانی
همچنین با توجه به گردش بیش از ۵۰ درصد معاملات بورس استانبول توسط سرمایهگذاران خارجی، به نظر میرسد انتخاب این بازار به عنوان نخستین مقصد برای شرکتهای ایرانی میتواند علاوه بر گشایش این مسیر، سبب آشنایی بیشتر سرمایهگذاران خارجی با شرکتهای ایرانی شود. قالیبافاصل در پاسخ به این سوال که طرح پذیرش متقابل سهام شرکتهای ایران در بورسهای خارجی به کجا رسیده است؟ گفت: مذاکرات با بورس استانبول تا سطح جزییات و مطالب فنی پیش رفته و با سایر بورسها در سطح مذاکرات اولیه است اما برخی قوانین و مقررات بازار سرمایه ایران به ویژه در خصوص افزایش سرمایه و تقسیم سود و الزام قوانین حاکمیت شرکتی با قوانین جاری دنیا دارای تفاوت است و این موضوعات مذاکرات را پیچیدهتر کرده اما با مذاکرات انجام شده، توافقاتی در این حوزهها با بورس استانبول حاصل شد که با نهایی شدن این توافقات اولین پذیرش دوگانه به صورت عملی آغاز میشود.
سایر اخبار این روزنامه
نظم جدید خاورمیانه بر اساس اقدامات ایران شکل میگیرد
ورود ایران به بورسهای دنیا پیچیده است
پرونده سقوط هواپیمای ATR روی میز کمیسیون اصل ۹۰
خودداری نمایندگان کارگران از شرکت درجلسات تعیین دستمزد؛
خروج ایران از لیست سیاه FATF در انتظار تصمیم مجلس
اعترافات جنجالی
رییس اتحادیه آجیل و خشکبار:
رییس اتحادیه جهانی کشتی:
فرار از زندان!
ران ملخ!
توسعه کشور همچنان در گرو نفت
نه خودروی اسلامی داریم نه فیزیک و شیمی اسلامی
سیر تا پیاز «طرح ترافیک جدید» پایتخت؛
وزیر ارتباطات از ضعف نظارت بر حفظ حریم خصوصی افراد انتقاد کرد؛
مرثیهای برای آسمانیها
عدالت، چهار دهه پس از انقلاب
مرثیهای برای آسمانیها
طرحی برای کسب درآمد
توضیح پزشکی قانونی درباره اعلام اسامی جانباختگان هواپیمای تهران- یاسوج