آیا کمپین ها به داد کاهش آمار حوادث چهارشنبه آخر سال می رسند؟ نه، با هشتگ

گروه جامعه: می گویند کاری را که مغول نتوانست با فرهنگ ایرانی انجام دهد خود ایرانی ها به راحتی آب خوردن انجام دادند. از جمله آئین های تاریخی ایرانی که سال هاست از شکل اولیه و سنتی آن چیزی باقی نمانده، چهارشنبه آخر سال است. مراسمی که تا چند دهه پیش با افروختن آتش و قاشق زنی انجام می شد حالا بیش از دو دهه است به جنگی تمام عیار تبدیل شده. جنگی که بازنده اصلی آن به راه اندازان آن هستند.
کمپین هایی برای کاهش حوادث
مراسم چهارشنبه آخر سال در حالی امروز برگزار می شود که مدت هاست کمپین های مختلفی در این زمینه به راه افتاده است؛ از کمپین نه به چهارشنبه سوری خطرناک تا کمپین تحریم ترقه و فشفشه در چهارشنبه سوری.
این کمپین ها که از همان روزهای ابتدای فروریختن ساختمان پلاسکو با آغاز کمپین نه به چهارشنبه سوری خطرناک شروع به کار کردند تا به امروز در بین شهروندان حسابی جا باز کرده اند و بسیاری به صورت داوطلبانه به آن پیوسته اند. علاوه بر شهروندان؛ هنرمندان، ورزشکاران و روزنامه نگاران نیز به این کمپین ها پیوستند.


از جمله گروه هایی که به این کمپین ها پیوستند دانش آموزان و در راس آن دانش آموزان مدارس تهران بودند. از ماه گذشته دانش آموزان مدارس بسیاری در تهران پای طومار نه به چهارشنبه سوری را امضا کردند و قول دادند کلیه توصیه های ایمنی و پیشگیرانه در چهارشنبه آخرسال را جدی بگیرند. این دانش آموزان که پس از حادثه پلاسکو و تحت تاثیر این حادثه کمپینی تحت عنوان "نه به چهارشنبه سوری" با شعار «سوختند تا نسوزیم» تشکیل دادند با امضای این طومار اعلام کرده‌اند که «ما دانش آموزان شهر تهران با هموطنان خود هم پیمان شده و در حمایت از آتش نشانان زحمت کش در چهارشنبه سوری امسال شرکت نمی‌کنیم.»
7 قربانی از اردبیل
گرچه امسال به نظر می رسید با راه افتادن این کمپین ها آمار حوادث کم شود اما خبری که عصر جمعه از اردبیل به گوش رسید کام ها را تلخ کرد. خبری که می گفت نخستین قربانیان چهارشنبه آخر سال 7 نوجوان هستند. 7 نوجوانی که می خواستند با ترقه و نارنجک آخر سال پر هیجانی را بگذرانند با جان خودشان قمار کردند و خانواده هایشان ر ا شب عید عزادار کردند. شامگاه جمعه در زیر زمین یک ساختمان مسکونی واقع در محله آرازعلی ( شهریار) اردبیل حین ساخت مواد محترقه با استفاده از زرنیخ 10 نفر دچار حادثه شدند که از این تعداد هفت نوجوان بین 13 تا 15 سال جان خود را از دست دادند و سه نفر دیگر به شدت مجروح شدند. همچنین در اثر این انفجار ساختمان مسکونی مذکور بطورکلی تخریب شده است.  اما این تنها اردبیل نبود که روزهای منتهی به چهارشنبه سالش حادثه ساز شد. روز هشتم اسفندماه نیز دو پسر جوان در سقز هنگام ساخت مواد محترقه جان خود را از دست دادند تا چند روز مانده به چهارشنبه سوری ، مرگ ٩ نفر در دو نقطه مختلف کشور رنج سال 95 را افزون کند.
بدون چهارشنبه هرگز
چهارشنبه آخر سال یکی از آئین های کهن ایرانی ست. آئینی که باید مانند سایر سنت های ایرانی حفظ شود. کمپین های مقابله با چهارشنبه سوری خطرناک هم در این راستا شروع به کار کرده اند. کمپین هایی برای کاهش خطرات و حوادث چهارشنبه آخر سال و نه از بین بردن این سنت ایرانی.
هر چند این کمپین ها می تواند تا حدودی در گذراندن چهارشنبه آخر سال آرام راهگشا باشد اما این کمپین ها به تنهایی و بدون همکاری مردم کاری از پیش نمی برد.
آمادگی سازمان ها برای مقابله با حوادث چهارشنبه سوری
امسال نیز مانند هر سال نهادهای مرتبط اقدامات پیشگیرانه در این زمینه را انجام داده اند. به گفته مسئولان اورژانس و آتش نشانی این سازمان ها در این ایام در آماده باش هستند و آنطور که سید جلال ملکی سخنگوی آتش نشانی تهران به ایسنا گفته است تمامی ایستگاه‌های آتش نشانی در این شهر در حالت آماده باش بوده و علاوه بر آن تیم‌های خودرویی و سیار نیز در نقاط مختلف تهران و به ویژه مناطقی که سال های گذشته حوادث بیشتری در آن رخ داده بود مستقر خواهند شد.به گفته محمد تقی خسروانی مقدم مدیرکل درمان تامین اجتماعی استان تهران اورژانس مراکز درمانی تامین اجتماعی تهران در چهارشنبه سوری امسال در آماده باش کامل هستند.از جمله مراکزی که در شب چهارشنبه آخر سال همواره فعالیت دارد، پلیس است. در این راستا سخنگو و معاون اجتماعی ناجا نیز با تاکید براینکه تخلیه هیجانی مثبت منعی ندارد، گفت که پلیس در چهارشنبه سوری با کارهای خطرآفرینی که برای دیگران ایجاد مزاحمت کند، برخورد می‌کند.سردار سعید منتظرالمهدی با اشاره به اقدامات پلیس برای چهارشنبه‌سوری گفت: خوشبختانه مردم به بلوغی رسیده‌اند که خودشان این موارد را رعایت می‌کنند اما به‌هرحال پلیس بر کارهای خطرآفرین نیز نظارت دارد و با متخلفان برخورد می‌کند. آنطور که منتظرالمهدی معتقد است مراسم چهارشنبه‌سوری باید محله‌محور برگزار شود و به جوانان فرصت ابراز تخلیه هیجانی مثبت داده شود.
توصیه های وزارت بهداشت به خانواده ها
در این راستا معاون دفتر مدیریت بیماری‌های غیر واگیر وزارت بهداشت نیز توصیه هایی به خانواده ها داشت. بنابر اعلام روابط عمومی معاونت بهداشت وزارت بهداشت، علیرضا مغیثی خطاب به خانواده‌ها توصیه کرد: انباری و زیر زمین و هر نقطه‌ای از منزل را که احتمال می‌دهید فرزندان‌تان از آن به عنوان محل اختفا و نگهداری مواد محترقه استفاده کنند، مورد بازرسی مکرر قرار داده و تا حد امکان از رفت و آمد کودکان و نوجوانان به این محل‌ها جلوگیری کنید.او با تاکید بر اینکه لازم است از بازی با وسایل و مواد محترقه خودداری شود، افزود: انفجار تنها 250 گرم مواد ساخت ترقه می‌تواند یک آپارتمان را به شدت تخریب کند، ضمن اینکه شیشه‌های ساختمان‌های مجاور نیز در اثر این انفجار شکسته خواهد
شد.
نگهداری مواد محترقه  و قرار گرفتن آنها در کنار حرارت یا در هوای گرم و در جیب یا دست افراد، انفجار و اشتعال ایجاد می‌کند.مغیثی گفت: با توجه به ممنوعیت قانونی تولید و خرید و فروش مواد محترقه و منفجره والدین باید با گوشزد کردن خطرات جانی و مالی ناشی از انفجار این مواد و ارائه توصیه‌های ایمنی لازم، فرزندان خود را به پرهیز از دست زدن به این بازی‌های خطرناک تشویق کنند.
او بیان کرد: آشنایی با کمک‌های اولیه در بسیاری از مواقع موجب نجات جان افراد شده است بنابراین در یادگیری آن بکوشید. تماشاچیان این چنین مراسمی هم معمولا در خطر اصابت ترکش‌های ترقه‌ها و مواد منفجره هستند، سعی کنید در تیر رس ترکش‌ها نباشید و هیچگاه نباید این مواد به سمت افراد دیگر پرت شود.