روزنامه همدلی
1397/01/18
ظریف در اجلاس جنبش عدم تعهد در باکو: رژیم صهیونیستی اصلی ترین تهدید علیه امنیت جهان است
همدلی| گروه سیاسی- نشست سران جنبش غیر متعهدها در حالی در باکو و به نمایندگی وزیر امور خارجه ایران برگزار شد که موضوعات مختلفی در این نشست مورد بحث و گفتوگو قرار گرفت. دیدار ظریف با همتایانش موضع جمهوری اسلامی ایران در موضوعات مختلف جهانی و منطقهای را مشخص کرد اما آنچه بیش از پیش و توسط ظریف به آن اشاره شد موضوع فلسطین و جنایات جدید اسرائیل در غزه بود.موضوع فلسطین و فشارهای آمریکا و اسرائیل به فلسطینیان چندیست که تحت الشعاع مناقشات منطقهای بهویژه در سوریه قرار گرفته و بحران در این کشور سبب شده تا دو مثلث متحد در برابر یکدیگر قرار گیرند. از سویی ایران، روسیه و ترکیه و از سوی دیگر ایالات متحده، رژیم سعودی و صهیونیستها! فارغ از اینکه کدامیک از این دو مثلث قادرند به اهداف خود برسند، آنچه دیده میشود در محاق رفتن مظلومیت فلسطینیان و برخورد چندباره با تظاهرات اعتراضی آنان و کشته و مجروح شدنشان در نوار غزه است.
این در حالی است که دولت ترامپ چندی پیش قدس را به عنوان پایتخت صهیونیستها به رسمیت شناخت و خواستار انتقال سفارتخانه سایر کشورها از تلآویو به قدس شریف شد.
از سوی دیگر ولیعهد تندرو و کم تجربه سعودیها طی سخنانی به همکاری با اسرائیل تاکید کرد و این جانبداری تا آنجا پیش رفت که پادشاه عربستان بلافاصله و برای رفع و رجوع کردن گفتههای ولیعهدش مجبور شد اعلام کند که هنوز به آرمانهای فلسطینیان پایبند است.
اما گذشت ایام و حمایت سعودیها از داعش بهطور علنی و همکاری با صهیونیستها به شکل علنی و غیر علنی حاکی از آن است که حمایت سعودیها از آرمانهای مردم فلسطین تنها در حد حرف است و شرکای اصلی عربستان همان آمریکا و اسرائیل هستند.
شاید اهمیت همین موضوع بود که محمدجواد ظریف را در باکو و در نشست سران کشورهای جنبش عدم تعهد به واکنش وا داشت تا عنوان کند که فلسطینیان در تنگنا قرار گرفتهاند و از سران این جنبش خواست تا از سازمان ملل بخواهند تا در مقابل رفتارهای جنونآمیز و جنایتکارانه رژیم صهیونیستی، واکنش نشان دهد.
گفتنی است که اجلاس وزیران امور خارجه جنبش عدم تعهد با موضوع ‹ترویج صلح و امنیت بین المللی به منظور توسعه پایدار› ، روزهای پنجشنبه و جمعه گذشته ، با حضور 800 نماینده از 120 کشو عضو ،17 کشور دیگر و 10 نهاد بین المللی ناظر در باکو برگزار شد.
در همین راستا، احمد زیدآبادی، روزنامهنگار و تحلیلگر مسائل خاورمیانه به تحلیل شرایط فلسطین در فضای کنونی پرداخته که نظرات او را در ادامه گفتههای ظریف و در ادامه میخوانید.
ایرنا- وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با تاکید بر ضرورت اقدام جمعی جنبش عدم تعهد در برابر جنایات رژیم صهیونیستی گفت: باز گذاشتن دست این رژیم برای جنایت نشانه ای از یک جانبه گرایی جدید است که بار دیگر تبدیل به تهدید اصلی برای امنیت جهانی می شود.
محمدجواد ظریف روز پنجشنبه در اجلاس وزیران خارجه جنبش عدم تعهد در باکو، با اشاره به کشتار اخیر فلسطینیان به ویژه در غزه، گفت: امروز باید خواستار انجام تحقیقات بین المللی برای بررسی اعمال مجرمانه رژیم صهیونیستی بشویم. ما خواستار برقراری عدالت و بازگرداندن حقوق فلسطینی ها به ویژه ایجاد یک دولت مستقل فلسطینی به پایتختی
قدس شریف و خواستار پایان فوری محاصره غزه هستیم.
در روزهای اخیر شاهد کشتار تظاهرات صلح آمیز فلسطینی های غیر مسلح و زنان و کودکان در غزه هستیم و این جنایات و تمام جنایات رژیم صهیونیستی در 70 سال اخیر به دلیل عدم مجازات این رژیم ادامه دارد.
وزیر امور خارجه ایران یاد آور شد: جنایات رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی ها با تشویق آمریکا و برخی از متحدان منطقهای و فراملی آن انجام شده است. تشویق های اخیر ایالات متحده، به ویژه تصمیم غیرقانونی آن در مورد قدس شریف، این رژیم آپارتاید را بیشتر تحسین کرده است.
وی تاکید کرد که جنبش عدم تعهد درمقابل این شرایط نیازمند اقدام جمعی است و سازمان ملل متحد باید برای محکوم کردن این جنایات و نیز سیاست ها و اقدامات صهیونیست ها اقدام کند.
ظریف، باز گذاشتن دست رژیم صهیونیستی برای جنایت را نشانه ای از یک جانبه گرایی جدید خواند و گفت: موج اولیه یکجانبه گرایی در اوایل سال های 2000 میلادی، منطقه ما را در معرض فاجعه قرار داد و باعث افراط گرایی ،خشونت و تروریسم و تشدید تنش ها و بحران ها در غرب آسیا و فراتر از آن شد. حتی امروز با وجود شکست داعش در سایه مقاومت شجاعانه عراقی ها و مردم سوریه، منطقه ما از بقایای گروه های تروریستی پاک نشده و شاهد نقل وانتقال عناصر داعش است.
وی با اشاره به ادامه افراط گرایی و تروریسم در منطقه تصریح کرد که در این شرایط تقویت همکاری های منطقه ای ضروری است.
ظریف تاکید کرد: اعضای جنبش عدم تعهد باید الگوی فراگیراحترام به منافع یکدیگر و همکاری های منطقه ای را جایگزین نظام سلطه گری و استثمار قدیمی که فقط تنش ایجاد می کنند و منجر به مسابقه تسلیحاتی مخرب می شود، بکنند. پیشنهاد ما در تعامل با همسایگان ، انتخاب گفت وگو و مذاکره است تا بدین وسیله شکاف گفتمان از طریق تعامل و اقدامات اعتماد سازی بهبود یابد.
وی با اشاره به اینکه آمریکا به تعهدات بین المللی خود در زمینه تامین امنیت جهانی عمل نمی کند ، گفت: تخصیص 1.2 تریلیون دلار از سوی دولت امریکا برای ترویج و ساخت تسلیحات هسته ای جدید، منجر به مسابقه تسلیحات هسته ای جدید خواهد شد.
ظریف گفت: جنبش عدم تعهد باید از طریق مکانیسم های موجود، از جمله سازمان ملل متحد کنفرانس سطح بالا در مورد خلع سلاح هسته ای تشکیل دهد. جنبش عدم تعهد باید همچنان به مقاومت در برابر یکجانبهگرایی و پیشبرد تصمیم گیری چند جانبه ادامه دهد و به دنبال هدف خود برای ایجاد یک نظم جهانی عادلانه و دموکراتیک باشد.
احمد زیدآبادی، روزنامهنگار و تحلیلگر مسائل خاورمیانه نیز در رابطه با موضوع فلسطین تحلیل خود را ارائه داد:
مختصات احتمالی طرح صلح ترامپ
پیش از این نوشتم که دولت ترامپ در حال پخت و پزِ طرح صلحی برای آشتی بین اسرائیل و عرب هاست و این طرح قاعدتاً به فرمولی بینابین نظر دارد. اسرائیل و فلسطینی ها در واقع بر سر چهار موضوع مهم با هم اختلاف شدید دارند و ظاهراً دولت ترامپ می خواهد با ارائه راه حل میانه ای این اختلافات را حل و فصل کند.
بیت المقدس شرقی، موضوع آوارگان، مرزهای نهایی کشور فلسطینی (از جمله سرنوشت شهرک های یهودی نشین در کرانه باختری) و ترتیبات امنیتی بین اسرائیل و کشور فلسطینی چهار معضل اصلی صلح بین دو طرف مناقشه اند.
از آنجا که تیم مسئول تدوین طرح صلح در دولت ترامپ تاکنون با سرسختی از درز محتوای پیشنهادهای خود جلوگیری کرده و هر گزارش رسانه ای در این باره را نیز بی اعتبار دانسته است؛ بنابراین من در اینجا فقط حدسیات خود را در مورد پیشنهادهای آمریکا در باره اختلافات چهارگانه مطرح می کنم.
درباره بیت المقدس
گمان من بر این است که آمریکا بخش مهمی از بیت المقدس شرقی را به عنوان پایتخت کشور فلسطینی پیشنهاد خواهد کرد و حاکمیت بر «حرم شریف» (مسجدالاقصی) نیز جزیی از آن خواهد بود. اگر جز این باشد؛ هیچ طرف عرب یا فلسطینی قادر به پذیرش طرح صلح نخواهد بود؛ اما اسرائیلی ها به رغم لفاظیهای پر طمطراق خود درباره بیت المقدس یکپارچه و متحد به عنوان پایتخت ابدی خود، با آن کنار خواهند آمد.
درباره موضوع آوارگان
در باره حق بازگشت آوارگان، موضوع به پرداخت غرامت به آوارگان مستقر در کرانه باختری و نوار غزه و بازگشت آوارگان مقیم کشورهای خارج به کشور فلسطینی، محدود خواهد شد. شاید حق بازگشت تعدادی حدود 50 هزار نفر از آوارگان مقیم لبنان به اسرائیل مد نظر قرار گیرد؛ اما بیش از این نخواهد بود. اگر جز این باشد؛ اسرائیل طرح صلح را نخواهد پذیرفت، اما کشورهای عرب با آن کنار میآیند.
درباره مرزهای کشور فلسطینی
کشور فلسطینی حداقل شامل 90 درصد خاک کرانه باختری در کنار نوار غزه خواهد بود. از این رو، شهرک های پراکنده در کرانه باختری شامل حدود 80 هزار شهرک نشین، برچیده خواهند شد. اگر غیر از این باشد، فلسطینی ها طرح صلح را نخواهند پذیرفت؛ اما اسرائیل با آن سازگار خواهد شد. در عین حال، شهرک های بزرگ نزدیک خط سبز در ازای مبادله زمین به اسرائیل ضمیمه می شوند. جز این باشد؛ اسرئیلی ها طرح را نمی پذیرند؛ اما برخی فلسطینی ها قادر به کنار آمدن با آن خواهند بود.
در این میان، سرنوشت شهرک کوچک کریات اربع در الخلیل و نیز شهرک بزرگ آریل در عمق 30 کیلومتری کرانه باختری از اهمیت بسیاری برخوردار خواهد بود.
در ازای حدود 10 درصدی که از خاک کرانه باختری به اسرائیل ضمیمه خواهد شد؛ اسرائیلی ها باید از قلمرو خود، زمین در اختیار فلسطینی ها بگذارند. شاید واگذاری حدود 400 کیلومتر مربع از اراضی صحرای نقب از سوی اسرائیل به مصر و در مقابل، واگذاری همین مقدار زمین و یا حتی دو برابر آن از سرزمین های متصل به نوار غزه در شمال صحرای سینا از سوی مصر به فلسطینی ها راه حل پیشنهادی در این زمینه باشد. در این صورت نوار غزه نیز امکان تنفس خواهد یافت و از متراکم ترین نقطه جمعیتی جهان تبدیل وضعیت خواهد داد.
درباره ترتیبات امنیتی
کشور فلسطینی به نظرم به عنوان کشوری بدون ارتش و در واقع خلع سلاح شده پیشنهاد خواهد شد. مسئله مهمتر از این اما، کنترل مرز این کشور با اردن و آسمان آن است. اسرائیل اصرار دارد که دره اردن را به عنوان مرز شرقی کشور فلسطینی و آسمان آن کشور را در کنترل خود داشته باشد؛ اما فلسطینی ها این را خلاف استقلال خود می دانند. احتمالاً ترتیبات پیچیده ای در این زمینه ها وضع خواهد شد که خود می تواند مسبب اختلاف ها و مشکلات آینده بین دو طرف باشد.
مقام های ناشناس آمریکایی تا به حال چندین بار به رسانه ها تاکید کرده اند که فرمول مورد نظر آنها بخشی از خواست های هر یک از دو طرف مناقشه را در بر می گیرد و بخشی دیگر را مغفول می گذارد. با این همه، آنها گفته اند که هر دو طرف می توانند مردم خود را به پذیرش آن به عنوان طرحی «واقع بینانه» متقاعد کنند. اگر قرار بر این باشد؛ طرح آنها نباید چندان متفاوت از آنچه در اینجا حدس زده شد؛ باشد!
به نقل از کانال تلگرامی نویسنده
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
ظریف در اجلاس جنبش عدم تعهد در باکو: رژیم صهیونیستی اصلی ترین تهدید علیه امنیت جهان است
زیباکلام: نه موسویخوئینیها اصلاحطلب است نه احمدینژاد آزادیخواه
فرشاد مومنی یک مثلث ضد توسعهای را تحلیل کرد که اقتصاد کشور را در مشت گرفته است
«همدلی» از وضعیت تجهیزات پزشکی و دارویی در کشور گزارش میدهد درمان در بستر بیماری
شورای نگهبان ناگزیر از اصلاح قانون انتخابات
«همدلی» از تحولات بازار طلا و ارز در سال جدید گزارش میدهد هیجان سکه با جهش دلار
انتشار تیزر و پوسترهای فیلم جدید اصغر فرهادی چراغ سبز دبیر جشنواره کن به «همه میدانند»
پای صحبت رسول شریفی از شاگردی گلپا و ایرج تا انتشار آلبوم با آهنگسازی عندلیبی مدیون دو پهلوان خانه نشینم
محسن یگانه هولوکاست ایرانی؛ بدون شلیک حتی یک گلوله
سال نود و هفت چی میشه؟