هنرمندان عرصه نت و آواز از عملکرد تشکیلات صنفی‌شان گلایه‌مندند خانه موسیقی زیر تیغ انتقاد اهل موسیقی

گروه فرهنگ و هنر – این روزها در آستانه انتخابات خانه موسیقی هستیم، نهادی صنفی برای گسترش و اعتلای موسیقی کشور. اما در چند سال اخیر انتقاداتی به چگونگی اداره این نهاد وارد شده است.
شانزدهم مرداد سال 1379، خانه موسیقی به عنوان یک تشکیلات صنفی، غیردولتی و غیر‌سیاسی کلیه هنرمندان دست‌اندر‌کار موسیقی در رشته‌های مختلف با انگیزه حفظ، گسترش، اعتلا، اشاعه و معرفی موسیقی و موسیقی‌دانان ایرانی بر مبنای اصول فرهنگی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تاسیس شد. حالا در آستانه دور تازه انتخابات این نهاد صنفی، اهالی موسیقی درباره چگونگی اداره خانه موسیقی انتقاداتی دارند. کیوان ساکت، نوازنده و آهنگساز درباره مدیریت خانه موسیقی می‌گوید: چند نفر سال‌هاست به طرق گوناگون در خانه موسیقی مانده‌اند و علی‌رغم تمامی اعتراض‌هایی که به آنها شده است، از خانه موسیقی نمی‌روند. شرکت نکردن بخش زیادی از اعضای خانه موسیقی در انتخابات این نهاد، نشانگر این است که به مدیریت و عملکرد آن اعتراض دارند و خیلی از آنها مانند خود من انتخابات خانه موسیقی را به هیچ عنوان قبول ندارند. در آخرین باری که در جلسات آنها شرکت کردم، آن هم به توصیه استاد فخرالدینی، در حضور همه گفتم که بسیاری از آنها نه محبوبیت دارند و نه مشروعیت ماندن ولی چه فایده؟
ساکت در ادامه توضیحات خود درباره اعتماد اعضای خانه موسیقی به مدیریت آن، بیان می‌کند: خانه موسیقی مورد وثوق توده قابل توجهی از اعضای خود نیست، به همین خاطر است که در انتخابات خانه موسیقی از ۱۷۰۰۰ عضو، کمتر از ۴۰۰ نفر شرکت می‌کنند؛ این یعنی اعضای کنونی خانه موسیقی برای این کار مشروعیت ندارند و باید برای آن فکری شود. پیشنهاد من این است که اعضایی که خانه موسیقی را رها نمی‌کنند، استعفا دهند، بروند و دیگر برای حضور در هیئت مدیره کاندیدا نشوند.
این هنرمند تصریح می‌کند: تاکنون عده زیادی از هنرمندانی که قبلا جزو هیئت مدیره خانه موسیقی و یا کانون‌های آن بوده‌اند، به مرور استعفا داده‌اند. مثلا دکتر ساسان فاطمی از خانه موسیقی بیرون آمد که البته به خاطر حرف درستی که زده بود خیلی او را اذیت کردند. همچین استاد محمدعلی کیانی‌نژاد، استاد حسین علیزاده، خود من و افراد زیاد دیگری از خانه موسیقی بیرون آمدند. بیرون آمدن عده زیادی از هنرمندان طراز اول کشور از خانه موسیقی و شرکت نکردن اعضا در انتخابات، نشانگر اعتراض و ناکارآمد بودن هیئت مدیره کنونی است. ولی گوش شنوایی نیست و هیئت مدیره فعلی این حرف‌ها را قبول ندارند.


او با تاکید بر اینکه خانه موسیقی تاثیری در موسیقی ایران و پیشرفت آن ندارد، ادامه داد: خانه موسیقی تنها نهادی است که بودجه‌ای صرف آن می‌شود و معلوم هم نیست که این بودجه چگونه صرف می‌شود. همچنین در مقابل خیلی از اتفاقاتی که در جامعه موسیقی رخ می‌دهد، یا واکنشی نشان نمی دهد یا اگر موضعی می‌گیرد، به صورت نادرست است؛ مثلا یکی از اعضای خانه موسیقی کتاب هنرمند دیگری را به نام خود چاپ کرد اما خانه موسیقی واکنشی نشان نداد. یا مثلا یک نوازنده تار از تاری که ۶۰ سال پیش غلامحسین نورجهان ساخته بود و نمونه آن در موزه موسیقی هست، کپی و به نادرستی به نام خود ثبت کرد و به عنوان برترین پژوهش سال از جشنواره خوارزمی که کارش در زمینه ی هنر نیست، جایزه گرفت، اما خانه موسیقی واکنشی نشان نداد. به گمان من این نهاد صنفی به جای آنکه خانه ای برای پیشبرد حقوق حقه هنرمندان و پیشرفت موسیقی باشد، محفلی دوستانه است برای جمع محدودی.
عبدالحسین مختاباد، آهنگساز، خواننده و برنده جایزه جهانی ۲۰۲۰ موسیقی، درباره انتخابات خانه موسیقی می‌گوید: هیئت مدیره فعلی خانه موسیقی که چندین دوره در راس کار بوده‌اند، باید برای یک دوره از کاندیدا شدن فاصله بگیرند تا شائبه‌ای درباره اینکه انتخابات خانه موسیقی نمایشی است، به وجود نیاید. درواقع هنرمندان موسیقی و اعضای خانه موسیقی باید روی این مساله اصرار کنند که «افرادی که بیش از دو دوره در هیئت مدیره خانه موسیقی بوده‌اند اکنون حق کاندیدا شدن برای دوره جدید را ندارند و کاندیداها از میان سایر هنرمندان و مدیران مطرح حوزه موسیقی انتخاب شوند تا شاید این دوره استقبال بیشتری از سمت اعضای خانه موسیقی برای انتخابات آن صورت بگیرد.» ولی اگر آن دسته از اعضای خانه موسیقی که دو دوره یا بیشتر برای هیئت مدیره کاندیدا و انتخاب شده‌اند، این بار هم کاندیدا شوند، این انتخابات قانونی نخواهد بود.
این هنرمند در پاسخ به پرسشی درباره ارزیابی‌اش از عملکرد مدیریت فعلی خانه موسیقی پاسخ می‌دهد: تمامی تشکیلات فرهنگی و هنری در این کشور در محاق و از جهت مالی و مدیریتی دچار یک وضعیت پریشان و آشفته هستند. مشکل اصلی این سیستم این است که اعضایی که به عنوان پایه‌های قدرت یک صنف محسوب می‌شوند، احساس نمی‌کنند در آنجا دستی دارند تا بتوانند به موقع وارد شوند، اظهار رای کنند و کمک کنند تا آن صنف دچار پیشرفت شود. به همین دلیل اکنون که نزدیک به یک سال از تعطیلی کنسرت‌ها می‌گذرد، خانه موسیقی هیچ اقدامی نمی‌کند تا این تشکیلات را فعال‫تر کنند؛ و به سراغ هنرمندانی برود که در این وضعیت امکان برگزاری کنسرت نداشته‌، کلاس‌هایشان تعطیل شده و مردم از آنها بی‌خبر هستند.
او ادامه می‌دهد: خانه موسیقی باید به روز باشد و در این شرایط که همه درگیر هستند، بررسی کند که چه کمکی می‌تواند به هنرمندان موسیقی داشته باشد؛ آیا می‌تواند امکاناتی را در اختیار هنرمندان موسیقی قرار دهد، فضاهایی را برای فعالیت آنها فراهم کند و در جامعه موسیقی همدلی ایجاد کند؟ خانه موسیقی باید مکانی باشد که هنرمندان این حوزه به آنجا مراجعه و حس کنند که می‌توانند مشکلات خود را مطرح و راه حلی برای آن پیدا کنند.
این هنرمند درباره پیشنهادش برای بهبود شرایط اداره خانه موسیقی اظهار می‌کند: وقتی سیستمی به مدت دو دهه به کار خود ادامه می‌دهد، مدیرانی که تاکنون برای آن کار کرده، باید از خود تقوای قدرت نشان دهند و عرصه را برای نیروهای جدیدتر که فکر می‌کنند حرف جدید و فکر نویی برای اداره موسیقی دارند، خالی کنند. اینگونه نباشد که احساس مسئولیت کرده و بگویند اگر ما نباشیم موسیقی دچار مشکل خواهد شد؛ موسیقی همانند رود خروشانی است که همیشه در جریان است و به کسی وابسته نیست.
مختاباد ادامه می‌دهد: باید اجازه داده شود تا آنهایی که از شرایط فعلی اداره خانه موسیقی شکایت دارند روی کار آمده و سنجیده شود که اینها به چه صورت می‌توانند عمل کنند؟ شرایط را بهتر خواهند کرد یا بدتر؟ اگر بدتر شود که تعریف و تمجیدش برای نیروهای قبلی است و اگر بهتر شود که باز همان قبلی‌ها لطف کرده و عرصه را برای حضور ایده‌های جدید خالی کرده‌اند. در ایام قدرت باید همانند یک ورزشکار که افتخارات بزرگ آفریده تقوی و جسارت به موقع ترک میدان را در اوج قدرت در خود تقویت کنیم. همانند پله، مارادونا و... که زمانی اسطوره فوتبال بود ولی شجاعت به موقع ترک زمین را داشتند وگرنه روزگار درس دیگری بدانان می‌آموخت.
با توجه به گفته‌های این دو هنرمند باید منتظر ماند و دید آیا تغییری در چگونگی اداره خانه موسیقی پس از انتخابات این نهاد صنفی صورت می‌گیرد یا خیر؟
سایر اخبار این روزنامه
مشکلات معیشتی باعث شده است که متقاضیان تاکسیرانی افزایش یابند فرار از بیکاری با تاکسی! ژوبین صفاری نمود شکاف گفتمانی در دناپلاس روحانی در پیامی به مناسبت هفته دفاع مقدس: ثمره چهل سال ایستادگی، بصیرت روزافزون ملت ایران در برابر هجمه دشمنان است در نشست بررسی چالش‌های صنعت نوشت‌افزار مطرح شد ابتلای مداد و خودکار به کرونا! هنرمندان عرصه نت و آواز از عملکرد تشکیلات صنفی‌شان گلایه‌مندند خانه موسیقی زیر تیغ انتقاد اهل موسیقی حواشی خودروهای اهدایی به نمایندگان مجلس بررسی شد سبقت «دنا پلاس» از مجلس کدام برای ایران بهتر است؟ جو بایدن یا دونالد ترامپ «ابتکار» دلیل آشفتگی بازار سرمایه و عدم پیروی آن از تحلیل‌های بورسی را بررسی می‌کند رنگ سرخ ترس بر دیوار بورس مرکل: شورای امنیت نیاز به اصلاح دارد ظریف در واکنش به اظهارات بایدن برای بازگشت به برجام و مذاکره: نخست برادری خود را ثابت کن امیر دریادار سیاری: همه تحرکات و توان دشمن را رصد می‫کنیم معاون رئیس جمهوری: در حوزه اشتغال ایثارگران تا نقطه مطلوب فاصله داریم