از شهرداری به زندان!

سرویس جامعه جوان آنلاین: موج دستگیری مدیران شهرداری‌ها و نمایندگان شورای شهر در استان‌های مختلف کشور واکنش تشکل‌ها و نهاد‌های مردم‌نهاد را به دنبال داشته‌است. در برخی استان‌ها بسیج دانشجویی هم به موضوع ورود کرده و در این خصوص مطالبه‌گری به راه انداخته‌است.
نظارت نکردن دقیق شورای شهر‌ها
رئیس دادگستری استان تهران، مهم‌ترین دلیل جرائم در شهرداری‌های استان تهران را عدم نظارت شورا‌های شهر دانسته‌است.
محمدجواد حشمتی مهذب در خصوص دستگیری تعدادی از شهرداران شهر‌های استان تهران اظهار داشت: طی ماه‌های اخیر دستگیری‌هایی را در حوزه مدیریت شهری شهر‌های استان تهران مثل لواسان و شهریار و طی دو نوبت در رودهن داشته‌ایم.»


حشمتی مهذب با بیان اینکه این دستگیری‌ها سبب ایجاد ذهنیت‌های بد در مردم و جامعه می‌شوند، گفت: «این دستگیری‌ها به مدیریت شهری و شورا‌های شهر و روستا ضربه وارد می‌کند و متأسفانه این اتفاقات رخ می‌دهد و برخی از شهرداران به هر علتی جرم مرتکب می‌شوند و عمل رشوه خواری به وقوع می‌پیوندد.» رئیس دادگستری استان تهران عدم نظارت دقیق شورای‌شهر‌ها را یکی از علل مهم ایجاد این جرائم در شهرداری‌ها و مدیریت‌های شهری دانست و عنوان داشت: «زمانی که نظارت به میزان کافی و درست بر اعمال و رویه‌شهرداران وجود نداشته باشند این افراد مرتکب جرم می‌شوند.»
وی با تأکید بر نظارت بر عملکرد‌های مدیرت شهری افزود: «عدم دقت در انتخاب شهرداران سبب این آسیب‌ها می‌شود و به مدیریت شهری صدماتی را وارد می‌کند که شاهد این اتفاقات می‌شویم.»
دلایل زیربار نرفتن شورای نگهبان
سال گذشته عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان در دیدار با اعضای شورای عالی استان‌ها خبر داد که از مجلس هفتم تاکنون بار‌ها به شورای نگهبان مراجعه شده که ما بر انتخابات شورا‌ها نظارت داشته‌باشیم، اما به دو دلیل تاکنون نپذیرفتیم. کدخدایی در بیان دلایل نپذیرفتن مسئولیت نظارت بر انتخابات شورا‌ها توسط شورای نگهبان اظهار کرد: نظارت بر انتخابات شورا‌ها در قانون اساسی در عداد نظارت بر سایر انتخابات‌ها لحاظ نشده‌است.»
وی افزود: در عین‌حال امکان اجرای نظارت شورای نگهبان بر انتخابات شورا‌ها در حال حاضر وجود ندارد؛ به‌طور مثال ما در انتخابات مجلس به دلیل تعدد نامزد‌ها با مشکل مواجه می‌شویم چه برسد به اینکه بخواهیم بر انتخابات شورا‌ها با حدود ۴۰۰ هزار نامزد نظارت داشته باشیم.»
سخنگوی شورای نگهبان در نهایت برای حل موضوع نظارت بر انتخابات شوراها، پیشنهاد کرد یک نهاد ملی برای نظارت بر انتخابات شورا‌ها تشکیل شود و این نهاد می‌تواند دائمی باشد.
مطالبه‌گری دانشجویان بسیجی
در واکنش به دستگیری اعضای شورای شهر و مدیریت شهری، بسیج دانشجویی مازندران به مطالبه‌گری در این خصوص پرداخته‌است.
سید امیر ساداتی کرمی، مسئول بسیج دانشجویی مازندران با بیان اینکه اخبار دستگیری شهرداران و اعضای شورای شهر شهر‌های متعدد استان مازندران به اتهام فساد مالی و اخلاقی، نه‌تن‌ها منجر به لکه‌دار شدن وجاهت و اعتبار و اعتماد این ساختار خدمت‌رسانی در اذهان عموم مردم شده‌است، بلکه هزینه‌ای را نیز در حوزه اعتماد عمومی به نظام وارد کرده‌است، گفت: در این مسئله مسئولان استان اعم از استاندار، نمایندگان مجلس و سازمان‌های نظارتی و ... نیز مقصر هستند.»
۱۷ دستگیری در بوشهر
اوایل شهریور ماه بود که دادستان عمومی و انقلاب بوشهر با اشاره به پرونده تخلفات مالی در شهرداری بوشهر، از دستگیری ابوذر دهدار، رئیس شورای اسلامی شهر بوشهر خبر داد.
این در حالی است که مردادماه امسال نیز در تداوم رسیدگی به پرونده سوءاستفاده مالی در شهرداری بوشهر پنج نفر دیگر از کارکنان شهرداری و افراد مرتبط به اتهام اختلاس و ارتشا دستگیر شده‌بودند و پس از تفهیم اتهام و صدور قرار تأمین کیفری برای انجام تحقیقات تکمیلی در اختیار اداره اطلاعات استان قرار گرفتند و پرونده در شعبه هفتم بازپرسی این دادسرا در جریان رسیدگی قرار گرفت. آخرین اخبار حکایت از رسیدن آمار دستگیرشدگان به ۱۷ نفر دارد.   از نصاب افتادن شور‌ای ساری
در جریان دستگیری‌ها در مازندران ابتدا ۱۴ نفر بازداشت شدند، به‌طوری‌که ابتدای شهریورماه حجت‌الاسلام محمدصادق اکبری، رئیس‌کل دادگستری مازندران اظهار داشت: دستگاه قضایی با همراهی و پیگیری اداره کل اطلاعات و دیگر ضابطان، بیش از ۱۰ نفر از مدیران و مسئولان سابق شهرداری و چهار نفر از اعضای شورای شهر ساری را به اتهام اخذ رشوه، اختلاس، تضییع حقوق عمومی و سایر جرائم مالی مرتبط دستگیر کردند.
وی افزود: برخی از این افراد با قرار وثیقه از زندان آزاد شدند و تحقیقات درباره این پرونده ادامه دارد و ممکن است در آینده نزدیک به تعداد دستگیرشدگان اضافه شود.
حجت‌الاسلام اکبری ادامه داد: در سلمانشهر نیز چهار نفر در شهرداری و شورای بخش به اتهام اخذ رشوه و تضییع حقوق عمومی دستگیر شدند و برای آنان قرار‌های قانونی صادره شده‌است.
محمد کریمی، دادستان ساری ۲۴ شهریورماه خبر دستگیری پنجمین عضو شورای شهر ساری درباره جرائم مالی شهرداری را تأیید کرد.
وی با اظهار اینکه پرونده افراد دستگیری شده درباره جرائم صورت گرفته در شورا و شهرداری در دادسرا تشکیل شده‌است، افزود: با دستگیری پنج نفر از ۹ عضو شورا، شورای شهر ساری از نصاب افتاده و نمی‌تواند تشکیل جلسه دهد و تصمیم‌گیری درباره فعالیت این شورا بر عهده قانون است.
۳۰ بازداشتی در آذربایجان غربی
در آذربایجان غربی هم ششم شهریورماه دادستان عمومی و انقلاب مهاباد از دستگیری ۱۶ نفر از کارکنان شورای شهر و شهرداری مهاباد به اتهام فساد مالی خبر داد.
اصلان حیدری در این خصوص اظهار کرد: با دستگیری دو نفر از کارکنان شهرداری و شورای شهر مهاباد تعداد افراد دستگیرشده به ۱۶ نفر رسید.
وی با بیان اینکه قبل از این نیز ۹ نفر از کارکنان شهرداری و پنج نفر از اعضای شورای اسلامی این شهر در همین ارتباط توسط سربازان گمنام امام زمان دستگیرشده بودند، ادامه داد: تحقیقات بیشتر در این زمینه همچنان ادامه دارد و با تکمیل شدن اطلاعات، گزارش و نتیجه نهایی به رسانه‌ها اعلام خواهد شد.
تازه‌ترین دستگیری‌ها در گلستان
در استان گلستان هم هفته گذشته عضو شورای شهر بندرگز از دستگیری شهردار و دو کارمند شهرداری این شهر خبر داد.
عضو شورای شهر بندرگز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: شهردار و دو کارمند شهرداری بندرگز آخر وقت اداری سه‌شنبه (دیروز) دستگیرشده‌اند، اما از جزئیات و دلایل دستگیری به‌طور دقیق اطلاع ندارم.
فاضل جانشاهی با بیان اینکه تا حدودی از روند رسیدگی به پرونده شهردار مطلع بودم، بدون اشاره به جزئیات پرونده گفت: جزئیات و دلایل را نمی‌دانم، اما احتمالاً پیرو همان داستان‌های گذشته است.
صدرای پرحاشیه
چندی پیش دادگستری استان فارس هم نسبت به دستگیری دو نفر از اعضای شورای شهر صدرا اقدام کرده‌بود. حجت‌الاسلام سید کاظم موسوی، رئیس‌کل دادگستری فارس با اشاره به اینکه دادگستری استان فارس همواره مبارزه با فساد را با جدیت و قاطعیت دنبال کرده‌است، گفته بود که این دو عضو فعلی شورای شهر صدرا پیرو گزارشات رسیده و با اتهامات مشخص با دستور قضایی بازداشت شدند.
ساخت و ساز‌های جنجالی در البرز
معاون دادستان عمومی و انقلاب کرج هم روز شنبه ۲۹ شهریور از بازداشت تعدادی از اعضای شورای روستا و کارمندان دهیاری محمودآباد به اتهام دریافت رشوه خبر داد و اظهار کرد: هم اکنون یکی از اعضای شورای روستا و دو نفر از مشاورین املاک در بازداشت بوده و دیگر متهمان تا زمان انجام تحقیقات تکمیلی به قید وثیقه آزاد هستند.
جواد یاوری درباره علت این بازداشت‌ها بیان کرد: اوایل امسال گزارشی در خصوص ساخت‌وساز‌های غیرمجاز در محمودآباد دریافت کردیم که بررسی موضوع در دستور کار دادستانی قرارگرفته و بازدید‌های میدانی از منطقه انجام شد.
معاون دادستان عمومی و انقلاب کرج اضافه کرد: در بافت‌های روستایی قانون نهایتاً ساخت سه‌طبقه را مجاز دانسته است، ولی در محمودآباد به دلیل تخلفات انجام‌شده شاهد احداث بنا‌های ۸ تا ۱۱ طبقه‌ای بودیم. این در حالی‌است که اردیبهشت ماه امسال هم دادستان عمومی و انقلاب کرج از بازداشت مدیر سابق و دو نفر از کارکنان شهرداری کرج خبر داده بود.
از تبریز تا بندر عباس
خردادماه امسال بود که رئیس شورای شهر تبریز و برخی مدیران شهرداری در ادامه بررسی پرونده فساد مالی دوره چهارم شورا و شهرداری تبریز بازداشت شدند. گفتنی است برخی از مدیران میانی شهرداری تبریز شامل چند شهردار منطقه و مدیران میانی شهرداری نیز که در این پرونده نقش دارند، دستگیر شدند.
همچنین مردادماه امسال بود که رئیس کل دادگستری هرمزگان از بازداشت شهردار منطقه یک بندرعباس به اتهام فساد مالی خبر داد. به همراه شهردار بازداشت شده، سه نفر دیگر نیز با عناوین اتهامی مشابه دستگیر شده‌اند.
رئیس کل دادگستری هرمزگان همان زمان خاطرنشان کرد که در خصوص متهمان مذکور قرار تأمین کیفری صادر شده و تحقیقات تکمیلی در این خصوص ادامه دارد که نتایج آن متعاقباً اعلام خواهد شد. گفتنی است بررسی صلاحیت نامزد‌های انتخابات خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری با شورای نگهبان است، اما در حوزه انتخابات شورا‌های شهر و روستا این وظیفه و همچنین نظارت بر روند انتخابات از سوی دو نهاد وزارت کشور و مجلس انجام می‌شود.
در انتخابات شوراها، بخش نظارت از سوی هیئت مرکزی نظارت تعیین‌شده از سوی مجلس و همچنین بخش اجرایی آن از جانب وزارت کشور انجام می‌شود.