روزنامه ابتکار
1399/07/13
تحرک انتخاباتی جبهه اصولگرایی برای 1400 مرور شد آمادهباش اصولگرایان برای رقابت داخلی
در روزهایی که بود و نبود اصلاحطلبان در انتخابات ۱۴۰۰ با اماواگرهای زیادی روبهرو است، اصولگرایان با خیالی راحت استارت حضور جدی در انتخابات را زدهاند و بعید به نظر نمیرسد که با چند کاندیدا وارد گود رقابت شوند.نزدیک به هشت ماه تا انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ باقیمانده است و اصولگرایان جدیتر از قبل برای حضور پرقدرت در میدان انتخابات خیز برداشتهاند و برخلاف اصلاحطلبان که هنوز در گیر و دار حضور یا عدم حضور در انتخابات هستند، در تلاش هستند تا از میان لیست بلندبالای کاندیداهای احتمالی با سازوکاری مشخص به یک یا چند کاندیدای مشخص برسند. به نوشته خبرآنلاین، اگر تا چند هفته قبل خبرهای جسته و گریخته از جلسات پشت پرده و غیررسمی اصولگرایان منتشر میشد، طی روزهای اخیر اما تشکلهای مختلف اصولگرا رسما از ورود خود به مباحث انتخاباتی روایت کردهاند، از جبهه پایداری که میگوید جلساتش را کلید زده است تا تشکل زیر نظر محمدرضا باهنر که تاکید می کند حضور جدی در انتخابات خواهد داشت. در این میان نمیتوان از تلاشهای آغاز شده از سوی جامعه روحانیت مبارز نیز عبور کرد.
یک تشکل سیاسی تک رو و لیست بلند کاندیداها
جبهه پایداری آخرین تشکل اصولگراست که تاکنون با تشکیل کمیته انتخابات وارد گود انتخابات شده است. این تشکل سیاسی گرچه برند اصولگرایی دارد اما در روندهای انتخاباتی تابع جریانات اصلی اصولگرا نیست و سعی میکند راه و روش خود را دنبال کند. البته در یکی دو انتخابات اخیر دقیقه نودی خود را در کنار جریان اصولگرا قرار داد اما این همراهی بیشتر از سوی جریان اصولگرا به چشم میخورد تا جبهه پایداری.
ابراهیم رئیسی که کاندیدای جریان اصولگرا در انتخابات ۹۶ بود نامش برای اولین بار از سوی امیرحسین قاضیزاده هاشمی مطرح شد، کسی که حالا نایب رئیس مجلس است و بعید نیست که در انتخابات ۱۴۰۰ به عنوان کاندیدا وارد صحنه شود. علاوه بر قاضیزاده هاشمی، نامهای زیادی به عنوان کاندیدای احتمالی این تشکل سیاسی مطرح شدهاند که میتوان به خود ابراهیم رئیسی، سعید جلیلی، بذرپاش، فتاح و علیرضا زاکانی هم اشاره کرد. با این حال مجید متقیفر سخنگوی جبهه پایداری میگوید جبهه پایداری هنوز به صورت رسمی در رابطه با انتخابات ریاست جمهوری با کسی جلسه برگزار نکرده و صحبتهای مطرح شده درباره نامزدهای مورد حمایت جبهه پایداری صرفاً گمانهزنی بوده و مرجعیتی ندارند. با این حال از سابقه جبهه پایداری در جدا کردن راه خود از دیگر اصولگرایان میتوان پیشبینی کرد در انتخابات آتی که اصلاحطلبان به احتمال قوی شانسی برای پیروزی ندارند، جبهه پایداری از گزینههای خاص خود استفاده میکند.
موتلفه باز هم می خواهد کاندیدای اختصاصی معرفی کند؟
حزب موتلفه اسلامی یکی از باسابقه ترین تشکلهای سیاسی ایران به حساب میآید که تاریخ شکلگیری آن به قبل از انقلاب بازمیگردد. بعد از پیروزی انقلاب تلاش داشت تا با معرفی کاندیدای حزبی وارد گود انتخابات شود اما حبیبالله عسگر اولادی آخرین نامزد این حزب در انتخابات ریاست جمهوری سال ۶۴ بود. بعد از ۳۲ سال اما نام مصطفی میرسلیم به عنوان نامزد حزب در انتخابات سال ۹۶ مطرح شد. البته کاندیداتوری او هم با استقبال همه اعضای موتلفه روبهرو نشد و اکثریت حزب در لحظات آخر از ابراهیم رئیسی نامزد جمنا حمایت کردند. با این حال میرسلیم تا روز آخر انتخابات باقی ماند و بعد از شکست آماده انتخابات مجلس ۹۸ شد. این حزب حالا هم برای انتخابات ۱۴۰۰ فعال شده است و به نظر میرسد دنبال معرفی کاندیدای اختصاصی است اما احتمالات دیگر مثل همراهی با یک نامزد واحد نیز مطرح میشود. اسدالله بادامچیان دبیر کل این حزب در گفتوگویی گفته است: «ما به دنبال استقرار یک دولت حزبی موتلفه اسلامی با نامزد اصلح و ارجح از بین همه نامزد هایی که مطرح میشوند، هستیم». او در پاسخ به این سوال که آیا امکان دارد که بار دیگر مصطفی میرسلیم کاندیدای حزب موتلفه در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ شود، تصریح کرده «باید صبر کنیم و ببینیم که کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ مشخص شوند. از سوی حزب موتلفه اسلامی فارغ از اینکه کاندیدای مورد نظر حزبی و یا غیر حزبی باشد در صورتی که نامزد معرفی شده، برای اداره گام دوم انقلاب مناسب تشخیص داده شود مورد حمایت موتلفه قرار میگیرد».
بادامچیان در اجلاس دبیران استانهای حزب خود نیز با تاکید بر حضور جدی حزب موتلفه گفته بود: «در انتخابات ریاست جمهوری بر اساس سیاستگذاری شورای مرکزی حزب اقدام مستقل و حضور جدی خواهیم داشت؛ اما درمورد این اقدام با همه تشکلها و گروهها تعامل و ارتباط برقرار خواهیم کرد و کوشش میکنیم که با اقدام جمعی و جامع و مورد پذیرش همه نیروهای انقلاب عمل کنیم». حمیدرضا ترقی، عضو شورای مرکزی حزب موتلفه نیز درباره مصداقهای این حزب برای انتخابات ریاست جمهوری گفته: «هنوز وارد بحث مصداق نشدهایم؛ در واقع عمدتا جلساتی پیرامون سیاستهای نحوه ورود به انتخابات ریاستجمهوری و اینکه با چه گفتمانی، ورود پیدا کنیم و ویژگیها و شاخصهای دولت آینده و رئیسجمهوری آینده چه چیزهایی باید باشد، برگزار کردیم».
جامعه روحانیت و جبهه پیروان، میدان را خالی نمی کنند
جامعه روحانیت مبارز و جبهه پیروان امام و رهبری دو تشکل کلیدی اصولگرایان هستند که در بسیاری از دورههای انتخاباتی نقطه ثقل تحرکات انتخاباتی و البته وحدت اصولگرایان بودهاند. با این حال در چند انتخابات اخیر برخی گروهها مایل بودند مستقلانه عمل کنند و این دو تشکل سنتی و تاثیرگذار را کنار بزنند. با این وجود با نزدیک شدن به انتخابات ۱۴۰۰ هم جامعه روحانیت و هم جبهه پیروان عزم خود را جزم کردهاند که در اولین انتخابات قرن آینده در بین اصولگرایان دست بالا داشته باشند. جامعه روحانیت با تغییراتی که در ساختار خود ترتیب داده فعالیت انتخاباتی را کلید زده است؛ تغییراتی انتخاباتی که صرفا یک گمانهزنی نیست بلکه اعضای این تشکل به صراحت میگویند با هدف حضور در انتخابات ۱۴۰۰ صورت گرفته است. با این تغییرات احتمال معرفی یک کاندیدای روحانی از سوی این تشکل در انتخابات سال آینده وجود دارد.
جبهه پیروان خط امام و رهبری نیز قصد دارد حضور جدیتری در انتخابات داشته باشد. کمال سجادی، سخنگوی این تشکل سیاسی به ایلنا گفته «قصد داریم در انتخابات آتی به صورت فعالتری حاضر شویم، معمولا بعد از هر انتخاباتی که انجام میشود، شورای مرکزی و هیئت رئیسه بررسیهایی انجام داده و نقاط ضعف و قوت را شناسایی میکنند و سپس در ادامه تلاشهایی برای برطرف شدن نقاط ضعف در کنار انجام فعالیتهایی برای حفظ و تقویت نقاط قوت صورت میگیرد».
او ادامه داده است: «هم اعضایی که در معرض کاندیداتوری هستند و چهرههای دیگر خارج از حزب، بررسی میشوند. همچنین افرادی که احتمال حضور آنها در انتخابات ریاستجمهوری هم وجود دارد، از روی تحرکات، ملاقاتها و موضعگیریهایی که دارند، به صورت احتمال بررسی میشوند. البته این تنها درون احزاب است و شورای مرکزی جبهه پیروان خط امام و رهبری تاکنون وارد بحث انتخابات ریاستجمهوری به معنای خاص و مشخص نشده است».
در روزهای گذشته نیز خبری مبنی بر حضور سردار حسین دهقان، وزیر سابق دفاع در جلسه جبهه پیروان خط امام و رهبری به دبیرکلی محمدرضا باهنر منتشر شد که احتمال کاندیداتوری این سردار سپاه و گمانهزنی حمایت جبهه پیروان از دهقان را تقویت میکند. او در این جلسه به انتقاد از سیاست خارجی دولتی پرداخته که تا همین سه، چهار سال پیش خود یکی از اعضای کابینهاش بود. برای نمونه گفته: «متاسفانه سیاست خارجیمان هم فقط ۲ نقطه را میبیند؛ آمریکا و سازمان ملل؛ و از سایر دنیا دور است. درحالی که میتوانستیم با دیپلماسی فعال با بسیاری از کشورهای جهان روابط محکمی برقرار کنیم اما از این ظرفیت استفاده نکردیم». از دیگر سخنان دهقان که از آنها برداشت انتخاباتی شده میتوان به انتقادات او به روسای دولتهای پیشین اشاره کرد. البته دهقان در گفتوگو با تسنیم کاندیداتوریاش در انتخابات ۱۴۰۰ را تایید کرده و گفته: «با قدرت خواهم آمد و معتقدم باید مردم را از این وضعیت فعلی نجات داد».
با این وجود بخشی از جبهه پیروان امام و رهبری معتقدند در انتخابات ۱۴۰۰ باید از نامزدی علی لاریجانی حمایت کنند. با این حال آن طور که پیداست علی لاریجانی فعلا قصدی برای کاندیداتوری ندارد، اما اگر لاریجانی وارد انتخابات شود، جبهه پیروان که طیفی نزدیک به تفکر لاریجانی است به سمت رئیس سابق مجلس گرایش پیدا خواهد کرد.
انتخابات بدون محسن رضایی و قالیباف محال است
نمیشود نام انتخابات به میان بیاید و از محسن رضایی و محمدباقر قالیباف گذشت. محسن رضایی در طی سالهای گذشته بیشتر سعی کرده بر روی تحصیلات خود مانور دهد تا سابقه فرماندهی سپاه پاسداران، تا از این طریق بتواند به کرسی ریاست جمهوری برسد، از همین رو پس از انتخابات ۸۸ جبهه ایستادگی را تاسیس کرد. اکنون خبری از فعالیت جبهه ایستادگی برای انتخابات ۱۴۰۰ در دست نیست اما آن طور که پیداست محسن رضایی شاید در این تصور است که با تغییر قرن احتمالا طلسم ناکامیهای او میشکند و دیگر سرنوشت انتخابات ۸۴، ۸۸ و ۹۲ برای او تکرار نمیشود. برخی شبکههای اجتماعی نزدیک به اصولگرایان، مدعی شدهاند که رضایی گفته «اگر به سراغم بیایند و از من دعوت کنند حاضرم در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ورود کنم». گفته میشود که محسن رضایی دنبال این است که اصولگرایان بر روی او اجماع کنند.
هرچند علی شکوهی، مشاور محسن رضایی در انتخابات رباست جمهوری سال ۸۴، دربارهی احتمال نامزد شدن محسن رضایی در سال ۱۴۰۰ گفته: «رضایی به احتمال ۹۰ درصد در انتخابات ۱۴۰۰ کاندیدا نمیشود اما توئیت اخیر محسن رضایی با هشتگهای نسل سوم انقلاب و راهی نو احتمال وقوع آن ۱۰ درصد دیگر را تقویت میکند». او نوشته بود: «تکرار دولتهای گذشته اشتباهی بزرگ و نابخشودنی است نسل سوم انقلاب دولتی نو با راهی نو در اقتصاد در پیش خواهد گرفت».
چهرههای دیگری هم هستند که با وجود آنکه تحت عنوان اصولگرایی شناخته میشوند اما برچسب جریانهای سیاسی را به خود نمیچسبانند. محمدباقر قالیباف از جمله این افراد است که بعد از انتخابات ۹۶ در نامهای به جوانان از ضرورت نواصولگرایی سخن گفت. او پس از آن که خود را نامزد مجلس شورای اسلامی کرد، برای چندمین بار گمانهزنی حضورش در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ را ایجاد کرد. برخی نمایندگان مجلس معتقدند اگر قالیباف برای ریاست جمهوری کاندیدا شود احتمال دارد صندلی ریاست مجلس را هم از دست دهد. اما با تقویت گفتمان ریاست جمهوری یک فرد نظامی، نام محمدباقر قالیباف در کنار محسن رضایی مطرح میشود.
در کنار طیفها و اسامی مطرح شده هستند دیگر اصولگرایانی نیز که برنامه جدی برای انتخابات ۱۴۰۰ دارند، تلاشهایی که در غیاب رقیب همیشگی میتواند حتی زمینهساز رقابت درون جریانی باشد و این احتمال مطرح می شود که شاید اصولگرایان نتوانند با سازوکاری وحدتگرا با یک یا دو کاندیدا وارد میدان رقابت شوند و باز هم صف اصولگرایان در انتخابات ۱۴۰۰ شلوغ باشد.
سایر اخبار این روزنامه
«ابتکار» تاثیر انتشار خبر ابتلای رئیس جمهوری آمریکا به کرونا بر اقتصاد ایران را بررسی کرد
اقتصاد روی نمودار ترامپ
سجاد زند
استاندارد دوگانه در ماجرای قرهباغ
تحرک انتخاباتی جبهه اصولگرایی برای 1400 مرور شد
آمادهباش اصولگرایان برای رقابت داخلی
برخی نمایندگان از ادبیات برخی همکارانشان نسبت به دولتیهای انتقاد کردند
ادب مرد به ز مجلس اوست!
درگیری آذربایجان و ارمنستان بر سر چیست؟
جنگ بی پایان قرهباغ
دلاریها به سرنوشت بورسیها مبتلا میشوند؟
نوسانگیری دولت از بازار دلار و بورس
بلاتکلیفی شبکه نمایش خانگی و داستان نظارت بر آن ادامه دارد
آتشبس یا آتش زیر خاکستر؟
فرمانده عملیات مبارزه با کرونای پایتخت اعلام کرد
تصمیمات قاطع برای تعطیلی یک هفتهای در تهران
رئیسجمهوری از تعیین سازوکار جریمه عدم رعایت پروتکلهای کرونا در تهران خبر داد
راهپیمایی اربعین؛ نه در مرزهای غربی نه به طور نمادین!
سخنگوی وزارت خارجه خبر داد
هشدار تهران نسبت به تعرض طرفین درگیری قرهباغ به خاک ایران
مذاکرات صلح دوحه به منزل مقصود میرسد؟
کرونا بر علیه ما و یا با ما!
چرا آگاهیرسانی به جامعه درباره سرطان کودک مهم است؟