روزنامه ابتکار
1399/08/27
پاسخ سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص توافقنامه جدید آذربایجان و ارمنستان مرزهای جغرافیایی ایران تغییر نکرده است
سعید خطیب زاده در نشست خبری در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به برخی از گمانهزنیها مبنی بر احتمال بازگشت دولت آمریکا به برجام در زمان ریاست جمهوری بایدن پیام هایی بین ایران و طرف های اروپایی و یا آمریکایی در این زمینه رد و بدل شده است و آیا تغییری در برجام صورت خواهد گرفت، گفت: برجام اقدام جامع مشترکی است که بین ایران و گروه ۱+۵ امضا شده است. البته آمریکا به مشارکت خود در این برنامه پایان داده است. مذاکره در مورد این برنامه مشترک چندین سال به طول انجامید و بعد از این مذاکرات جمع بندی شد و برای اجرا مهر و موم شد.به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه ما پیامی از کسی دریافت نکردهایم ادامه داد: برجام باید در چارچوب خود برجام اجرایی شود. طرفهای اروپایی باید به تعهدات خود بازگردند و باید بپذیرند که خسارت عظیمی به ایران از بابت عدم تعهدات آنها وارد شده است و اگر آمریکا نیز میخواهد به این مسیر برگردد باید به اجرای تمام و کمال برجام بدون کم و کاست آن بازگردد و این مسیر اجرای برجام است و برجام چیزی نیست که قابل مذاکره مجدد باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که آمریکا علی رغم وعده هایی که داده بود ارتشهای افغانستان و عراق را تسلیح نکرد. حال اکنون با توجه به لغو تحریم های تسلیحاتی ایران آیا تهران از این آمادگی برخوردار است که اقدام به تسلیح ارتش های افغانستان و عراق کند، گفت: ایران یک دولت مسئول است. به دنبال فروش سلاح نیست بلکه به دنبال همکاری های دفاعی است.
وی با بیان اینکه با توجه به لغو تحریم های تسلیحاتی ایران این حق ایران است که در چارچوب یک دولت مسئول نیازهای مشروع دیگر کشورها را در این زمینه جامه عمل بپوشاند گفت: ما در این زمینه محدودیتی نداریم و از حقی که در این زمینه برخورداریم کوتاه نمی آییم و از آن استفاده می کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با برخی از اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه با توجه به طرح ترکیه و روسیه برای حل بحران قره باغ به نظر میرسد که بر اساس این طرح ایران دیگر مرزی با ارمنستان ندارد، گفت: متاسفانه در هفته گذشته جوسازی رسانهای بیپایهای در این زمینه داشتیم و نقشه های ساختگی در این ارتباط منتشر شد.
وی با بیان اینکه متاسفانه برخی از فضای مجازی برای انتشار بعضی از اخبار نادرست سوءاستفاده میکنند ادامه داد: همانطور که پیش از این گفتهایم ایران از حل و فصل دائمی این بحران استقبال کرده و میکند و طبیعی است که هر کار و هر اقدامی که بتواند به این روند کمک کند مورد استقبال ایران قرار میگیرد.
وی با بیان اینکه مسیر این موضوع و نگاه ایران در این ارتباط شناخته شده و روشن است، گفت: طرحی که ایران برای حل این بحران ارائه کرده بود با طرحی که اکنون در حال اجرا است همپوشانیهایی دارد.
این دیپلمات ارشد کشورمان با تاکید بر اینکه مرزهای جغرافیایی ایران و منطقه هیچ تغییری نکرده و در آینده نیز تغییری در آن رخ نمیدهد گفت: برداشت ما این است که قرار است جاده ترانزیتی ساده ای ایجاد شود که کم و کیف آن و مسائل امنیتی مربوط به آن باید مورد بحث و بررسی قرار بگیرد. نمایندگان ما در پایتختهای کشورهای منطقه هوشیارانه و با دقت موضوع را پیگیری میکنند.
وی با تاکید بر اینکه نه مرزی عوض شده است و نه ایران تغییری را در این مسیر میپذیرد ادامه داد: ما مواضع خود را در ارتباط با این بحران و مسائل مرتبط با آن اعلام کردهایم.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در جریان سفر وزیر امور خارجه کشورمان به پاکستان بین مقامات دو کشور پیامی از سوی عربستان رد وبدل شده است، گفت: ایران مواضع خود را در نوع تعامل با همسایگان و کشورهای همسایه از جمله افغانستان بارها اعلام کرده است. احتیاجی به پیام آوردن و پیام بردن نیست. البته نخست وزیر پاکستان در ابتدا که مسئولیت در این کشور را بر عهده گرفته بود تلاش هایی را در این زمینه انجام داد ولی طبق معمول عربستانیها پاسخ مثبتی ندادند.
وی ادامه داد: در جریان سفر آقای ظریف به پاکستان ایشان با مقامات مختلف این کشور در مورد مسائل مختلف صحبت کردند و به صورت خاص تمرکزی بر موضوع عربستان نبوده است.
سخنگوی وزارت خارجه با اشاره به دیدار ظریف با فرمانده ارتش پاکستان خاطرنشان کرد: در این دیدار در مورد همکاری های دفاعی، نظامی و مرزی دو کشور فنس کشی و همکاری های دو کشور در مبارزه با گروه های تروریستی، مواد مخدر و همچنین موضوع افغانستان بحث و گفتوگو شد.
وی همچنین به دیدار ظریف با وزیر خارجه پاکستان نیز اشاره کرد و گفت: در این دیدار نیز در ارتباط با مسائل منطقه، بینالمللی و دو جانبه از جمله برگزاری کمیسیون مشترک اقتصادی، نهایی کردن موافقتنامه توافق تجاری بین دو کشور و ... بحث و گفتوگو شد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با برخی از اظهار نظرها مبنی بر اینکه ایران باید در موضوع قره باغ فعالانهتر عمل میکرد و به نظر میرسد که منافع ایران در حل این بحران مورد توجه قرار نگرفته است و اینکه اگر ترکیه نیروی حافظ صلح به این منطقه اعزام کند ایران نیز نیرویی اعزام خواهد کرد، گفت: ایران نقشی استراتژیک و راهبردی در تمام معادلات منطقهای داشته و خواهد داشت.
وی ادامه داد: ما فکر میکنیم تنها راه حل دائمی این بحران توجه به اصل انصاف، حق حاکمیت کشورها و رعایت مرزهاست و از هر چیزی که به این مسیر کمک کند استقبال می کنیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که اگر آمریکا به برجام بازگردد این امکان وجود دارد که در امضای سند راهبردی ۲۵ ساله بین ایران و چین تغییر ایجاد شود و یکی از طرفین از امضای این سند صرفهنظر کند، گفت: اساسا این سند راهبردی یک نقشه راهبردی است، نقشهای است که به فردا و امروز ربطی ندارد یک چشمانداز است و با آمدن و رفتن یکی دو نفر در ایران و پکن یا تغییرات در محیط بینالمللی، تغییر در آن ایجاد نمیشود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود با بیان اینکه ما به دوستان خود در زمان سختیها بیشتر اهتمام میگذاریم و آنها را ارج مینهیم، اظهار کرد: ما این دوستان خود را نه تنها فراموش نمیکنیم بلکه تلاش میکنیم روابط خود را بیشتر از قبل گسترش دهیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان با بیان اینکه چین جایگاه ویژهای برای ایران دارد و این گمانه زنیها درست نیست، تصریح کرد: آمریکاییها به صرف اینکه مسیر خود را اصلاح کنند راه زیادی دارند که به عنوان یک عضو مسئول پذیرفته شوند.
خطیبزاده تاکید کرد: دیوار بیاعتمادی بین ایران و آمریکا در این سالها با توجه به اقدامات واشنگتن از جمله خروج از برجام و اعمال تحریمها و سیاست اعمال فشار حداکثری بلندتر شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با بازگشت احتمالی آمریکا به برجام و اینکه اگر آمریکا بخواهد بدون جبران خسارت به برجام برگردد، ایران چه واکنشی نشان میدهد، گفت: الان زود است که در این ارتباط صحبت کنیم، چرا که هنوز هیچ دولت مستقری در آمریکا سر کار نیامده است و ما نیز بر اساس گمانهزنیها نمیتوانیم اظهار نظر کنیم و ما فقط درمورد دولت مستقر اعلام نظر می کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: همه از جمله دولت منتخب آمریکا میداند که سیاست فشار حداکثری و سیاستی که به تعبیر وزیر امور خارجه آمریکا باید مردم ایران را گرسنه نگه داشت که خوشبختانه این موضوع به نتیجه نرسید یک سیاست شکست خورده است و به اهداف خود نرسیده است.
وی ادامه داد: اگر طرف های برجامی ما به ویژه اروپاییها به تعهدات خودشان بازگردند و منافع ما را تامین کنند و آمریکا نیز به مسیر درست برگردد متناسب با این موضع ایران پاسخ خود را خواهد داشت. ما معتقدیم که راه حل مشخص است و آن راه حل اجرای بیکم و کاست برجام است و طرفهای مقابل باید به تعهداتشان عمل کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با اظهارات برخی از مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه در طی دو ماه باقیمانده از دولت ترامپ هر هفته تحریمهایی را علیه ایران وضع میکند و درواقع به قول برخی از تحلیلگران دولت ترامپ استراتژی زمین سوخته را در پیش گرفته تا بازگشت برجام از سوی دولت بایدن را سخت کند و نگاه ایران به این مساله چیست؟ گفت: جواب این سوال در خود این سوال نهفته است. آنها خودشان نیز می دانند که این تحریمها که میگویند هر هفته میخواهند اعلام کنند هیچ اثر عملی ندارد جز فشار بر بازار و ایجاد جو روانی و در این زمینه رسانهها مسئولیت سنگینی بر عهده دارند که اهداف آمریکا از این موضوع را روشن کنند. درواقع اینها هدفشان این است که فضای تحریم را زنده نگه دارند وگرنه چیزی نمانده که آمریکاییها بخواهند انجام دهند. هر چیزی که اعلام میکنند با هدف ایجاد هیجان در بازار است که شاید بتواند از این طریق به برخی از اهداف خود برسند. ما باید ماهیت این تحریم ها را که ایجاد شوک به بازار است و بحث روانی و رسانهای است بشناسیم و برای مردم تبیین کنیم. سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: این تحریم ها غیرقانونی است و باید در اسرع وقت برداشته شود.
وی ادامه داد: اینکه نیت اعمال کنندگان این تحریم ها و کسانی که به دنبال ایران هراسی هستند چه چیزی هست مهم نیست، مهم این است که این سیاستها شکست خورده است و آنها به اهداف خود نمی رسند.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: فکر می کنم که این دو ماه فرصت خوبی است که رئیس جمهور آمریکا دست از این بازی سراسر باخت بردارد و آبرویی را برای خود نگهدارد و مسیر غلطی را که طی کرده اصلاح کند.
سایر اخبار این روزنامه
معاون اول رئیس جمهوری:
دولت مانع فروپاشی ایران شد
علیرضا صدقی
ناکارآمدی نهادهای تصمیمگیر و نفسهای تنگ جامعه
اصولگرایان و اصلاحطلبان با کاهش اقبال اجتماعی روبرو شده اند؟
انقراض ژنتیک و نسل در احزاب سیاسی
چرا تاریخ برگزاری مهمترین حراج آثار هنری کشور هنوز مشخص نیست؟
جدال «حراج تهران» و کرونا
پاسخ سخنگوی وزارت امور خارجه درخصوص توافقنامه جدید آذربایجان و ارمنستان
مرزهای جغرافیایی ایران تغییر نکرده است
«ابتکار» در گفت و گو با کارشناسان چگونگی وضعیت بازارهای داخلی در ماههای آتی را بررسی کرد
دوربرگردان بازارها در نیمه دوم اقتصاد
زیرساختها برای رعایت پروتکلها در وسایل نقلیه عمومی آماده است؟
دشواری های اجرای «سفر بدون تست کرونا ممنوع!»
رئیس قوه قضائیه:
پالسهای غلط به آمریکا، پیام ملت ایران نیست
آزمایش انسانی از هفته آینده آغاز میشود
آخرین اخبار واکسن ایرانی کرونا از زبان وزیر بهداشت
جانشین فرمانده نیروی زمینی ارتش:
نیازمندیهای دفاعی کشور متناسب با تهدیدات ساخته میشود
آزمایش انسانی از هفته آینده آغاز میشود
آخرین اخبار واکسن ایرانی کرونا از زبان وزیر بهداشت