وداع با بازیگر متین و آرام سریال‌ها

پرویز پورحسینی بازیگر باسابقه سینما، تئاتر و تلویزیون که از چندی پیش به دنبال ابتلا به کرونا در بیمارستان بستری و تحت مراقبت ویژه قرار داشت، بامداد جمعه هفتم آذر دار فانی را وداع گفت. او 79 ساله بود.
پورنگ پورحسینی فرزند پرویز پورحسینی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر، خبر درگذشت این هنرمند را تأیید کرد.
پرویز پورحسینی در ۲۰ شهریور ۱۳۲۰ در تهران متولد شد. آموزش بازیگری را از سال ۱۳۳۹ در کلاس‌های شبانه اداره هنرهای دراماتیک آغاز کرد و بعدها از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در رشته بازیگری دانش‌آموخته شد.
او در عرصه تئاتر در آثار کارگردان‌های مطرحی همچون پیتر بروک، آربی آوانسیان، حمید سمندریان، بهرام بیضایی و علی رفیعی به ایفای نقش پرداخت. ازجمله نمایش‌های معروف پورحسینی می‌توان به «شیون و استغاثه پای دیوار بزرگ شهر» و «جنایت و مکافات» به کارگردانی علی رفیعی، «لئوکادیا» و «مرغ دریایی» به کارگردانی حمید سمندریان و «کارنامه بندار بیدخش» به کارگردانی بهرام بیضایی اشاره کرد.


او پیش از انقلاب با فیلم سینمایی «چشمه» وارد سینما شد و در دهه 1360 در «کمال‌الملک» مرحوم علی حاتمی، «باشو، غریبه کوچک» بهرام بیضایی و «کشتی آنجلیکا» محمد بزرگ‌نیا و «طلسم» داریوش فرهنگ خوش درخشید.
او برای فیلم‌های «اوینار» و «طلسم» نامزد دریافت سیمرغ بلورین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر برای بهترین بازیگر نقش اول مرد بود و توانست برای فیلم «مریم مقدس» دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول مرد را به دست آورد.
«روز فرشته» بهروز افخمی، «قاتل اهلی» مسعود کیمیایی و «شب حادثه» سیروس الوند از دیگر فیلم‌های اوست.
پورحسینی در حوزه تلویزیون نیز در مجموعه‌های مختلفی ازجمله «امیرکبیر»، «روزی روزگاری»، «مختارنامه»، «بی‌گناهان»، «سرزمین کهن» و «میکائیل» حضور داشت. آخرین تجربه تلویزیونی این بازیگر باسابقه در مجموعه تلویزیونی «بچه مهندس» رقم خورد.
دومین جلد از کتاب «ماندگاران صحنه» تألیف منصور خلج به پرویز پورحسینی اختصاص دارد که شهریور امسال توسط انتشارات نمایش اداره کل هنرهای نمایشی منتشر شد.
انجمن بازیگران سینمای ایران به مناسبت درگذشت هنرمند پیشکسوت پرویز پورحسینی پیام تسلیت صادر کرد.
 شورای مرکزی انجمن بازیگران سینمای ایران با ابراز تاسف از «درگذشت هنرمندی شریف، پیشکسوت و بازیگری توانمند» در پیامی‌نوشت: 
«بازگشت همه به‌سوی اوست 
اتفاقی بسیار تاسف‌انگیز و غمناک یکی از برترین چهره‌های هنر بازیگری معاصر کشورمان را از ما گرفت. پرویز پورحسینی عزیز هنرمند پیشکسوت و تکرار ناشدنی سینما، تئاتر و تلویزیون از میان ما رفت.
 انسانی بسیار بزرگ و شریف که بی‌تردید نامش در تاریخ پر افتخار هنر این مرز و بوم برای همیشه ثبت و ماندگار است.  شورای مرکزی انجمن بازیگران سینمای ایران، درگذشت این شخصیت بی‌بدیل و یار و یاور فعالیت‌های صنفی را به خانواده محترم ایشان، هنرمندان و تمامی‌هموطنان تسلیت عرض می‌نماید.»
بدین ترتیب تصویر پرویز پورحسینی صبح دیروز هفتم آذر ماه برای همیشه در زندگی واقعی محو شد تا کرونا این ویروس شرور و مرگبار، هنرمندی دیگر را از عالم تصویر و علاقمندانش بگیرد.
با این حال پرونده هنری بازیگر متین و آرام سریال‌ها آنقدر پربار است که تا سالهای سال یاد و خاطرش در قاب جادو زنده بماند. این پرونده کاری، امروز با بازی در حدود ۵۰ سریال تلویزیونی برای همیشه بسته شد؛ آثاری که اغلب در تاریخچه تلویزیون از جایگاهی ویژه و قابل قبول هم برخوردارند. 
پورحسینی علاوه بر این ۵۰ سریال که آثار مطرحی چون «امیرکبیر»، «روزی روزگاری»، «مریم مقدس»، «شب دهم»، «مختارنامه» و «روشنتر از خاموشی» در آن جای می‌گیرد، در تله تئاترهای بسیاری هم ایفای نقش کرده است. برنامه‌هایی که تولید و پخش از آن از دهه ۴۰ در تلویزیون ملی آغاز شد و تا اواخر دهه ۷۰ که تلویزیون اهمیت بسیاری به این ساختار تلویزیونی می‌داد، در صداوسیما ادامه داشت.
«همه پسران من» و «خانه‌های اجاره ای» به کارگردانی محمد رحمانیان، تله‌تئاتر «جان گابریل بورکمن» ساخته حسن فتحی در سال ۷۶ و همچنین تله‌تئاترهایی چون «قاضی و رئیس دادگاه خانواده» و «خانه عروسک» از ساخته‌های منیژه محامدی، آخرین نمایش‌های تلویزیونی است که با حضور پرویز پورحسینی در قاب جادو ثبت شد.
با کمرنگ شدن اهمیت ساخت تله تئاتر در تلویزیون، ایفای نقش پورحسینی هم در این ساختار به پایان رسید و البته وجهی دیگر به خود گرفت. او بعد از تله تئاترها، ایفای نقش در چند تله فیلم («یکی از همین روزها»، «در همین نزدیکی»، «نغمهٔ نوروز» و. .. ) را تجربه کرد که تعداد آنها درست به اندازه تعداد انگشتان یک دست است. 
در میان کارگردان‌هایی که برای تلویزیون سریال ساخته اند، بیش از همه همکاری پورحسینی با احمد امینی به ثبت رسیده است. پورحسینی در سریال‌های «تصویر یک رؤیا»، «روز ایپریت»، «باران عشق»، «اولین شب آرامش» و «بی‌گناهان» از این کارگردان به ایفای نقش پرداخت و آخرین سریال پورحسینی با نام «بیگانه ای با من است» هم به کارگردانی احمد امینی به ثبت رسید.
پورحسینی همزمان با آغاز کرونا دیگر جلوی دوربین سریال تلویزیونی نرفت؛ کتاب می‌خواند، فیلم می‌دید و از مادر پیرش نگهداری می‌کرد. ضمن اینکه خودش در آخرین مصاحبه اش با خبرنگار بخش رسانه ایسنا گفته بود که ترجیح می‌دهد در آینده بیشتر در سینما حاضر شود و تئاتر بازی کند و اینکه خیلی دلش برای صحنه نمایش تنگ شده است.
با این حال همان طور که پیشتر هم اشاره شد، بسیاری از ایرانی‌ها پرویز پورحسینی را به واسطه ایفای نقش در سریال‌های تلویزیونی می‌شناسند؛ بازیگری گزیده کار که در عمر ۷۹ ساله اش، نقش‌های ماندگاری هم از خود در مجموعه‌های تلویزیونی به یادگار گذاشت.