روزنامه آرمان ملی
1399/09/10
نظامیان در صف ورود به پاستور
آرمان ملي- محمدهادي عليمرداني: نامهاي بسياري به عنوان نامزد احتمالي جريانات گوناگون در انتخابات رياستجمهوري آينده به ميان آمده است. برخي از اين نامها در دورههاي پيشين انتخابات نيز بهعنوان گزينه مطرح شده بودند و بعضي ديگر به گوشها آشنا نيستند. بعضي از نامزدهاي احتمالي اصولگرا و اصلاحطلب و بعضي نظامي هستند. در اين ميان، هنوز ترس از رد صلاحيت، اعتدالگرايان و اصلاحطلبان را نگران حذف از صحنه انتخابات کرده است.نظاميان در صف پاستور
چندي پيش سردار حسين دهقان، مشاور فرمانده کل قوا در صنايع دفاعي در گفتوگويي با اعلام کانديداتوري براي انتخابات رياستجمهوري، مهر تاييدي بر شايعات چند ماه گذشته، مبني بر احتمال حضور يک فرد نظامي به عنوان نامزد انتخابات 1400 زد. اين اعلام حضور با مخالفهاي بسياري از سوي قشر نخبگاني جامعه و برخي سياستمداران همراه شد، با اين حال بهنظر ميآيد که ماجرا به همين نقطه ختم نميشود. اخيرا نام يک نظامي ديگر نيز در ميان نامزدهاي احتمالي انتخابات به گوش ميرسد. سردار سرتيپ دوم سعيد محمد، يکي از چهرههاي نظامي است که نام او از ماهها پيش بهعنوان نامزد احتمالي انتخابات رياستجمهوري به گوش ميرسيد. اين احتمال در روزهاي اخير جديتر نيز شده است. محمد از سال 97 تا کنون فرمانده قرارگاه سازندگي خاتمالانبياء سپاه بوده و تا امروز که در 52 سالگي به سر ميبرد، کتب مختلفي را ترجمه يا تاليف کرده است. يکي از بخشهاي جالب رزومه اين فرد، مديرعاملي شرکت باغ فردوس ايرانيان، سازنده «اطلس مال» است که افتتاح آن حواشي زيادي را به همراه داشت و عدهاي ساخت آن را مصداق سرمايهداري و خلاف تعاليم اسلامي خواندند. محمد دکتراي مهندسي عمران (گرايش راه و ترابري) را از دانشگاه تربيت مدرس تهران دريافت کرده و تحصيل در رشتههاي مهندسي در کنار کمتر شناختهشده بودن، علت تشبيه محمد و احمدينژاد در برخي رسانه شده است. سعيد محمد تاکنون اظهارنظرهاي سياسي چنداني نداشته و طبق برخي شواهد، پس از ورود به سپاه در سال 66 در قرارگاه خاتم مشغول به کار بوده است. روز گذشته (يکشنبه 9 آذر) حميدرضا ترقي، عضو شوراي مرکزي حزب موتلفه اسلامي در گفتوگويي و در پاسخ به اين سوال که «نام آقاي سعيد محمد هم شنيده ميشود، آيا درباره ايشان هم بحثي داشتهايد؟» تصريح کرد: «فکر نميکنم نظر دادن راجع به اشخاص چندان درست باشد. اشخاص فعلا خودشان را در معرض ارزيابي مردم و جريانهاي سياسي قرار ميدهند. نام آقاي سعيد محمد هم در همه محافل مطرح است و خودشان هم پيگيري و مطرح ميکنند.» ترقي همچنين زمان حدودي مشخص شدن نامزدهاي احتمالي را اواخر دي دانست.
رقابت 1400 اصولگرايان با نظاميان؟
اعلام آمادگي قطعي سردار دهقان در کنار حضور احتمالي قاليباف و محمد، فضاي سياسي ايران را متفاوتتر از هميشه کرده است. روز گذشته اکبر ترکان، عضو حزب اعتدال و توسعه در گفتوگويي در اين باره که اصولگرايان جلساتي را به صورت مجازي برگزار ميکنند چرا حزب اعتدال و توسعه برگزار نميکند؟ عنوان کرد: «به اين دليل که مشخص نيست، غيراصولگراها در انتخابات تاييد صلاحيت شوند همانطور که در انتخابات مجلس رخ داد. بنده از اصلاحطلبان شنيدهام که کانديداهاي آنها در هيچ حوزه انتخابيهاي، تاييدصلاحيت نشدند. وقتي اينها تاييدصلاحيت نشوند، طبيعي است که رقابت بين اصولگرا و اصولگراست حال چه فرقي ميکند که کداميک از آن دو برنده شوند. وقتي که رقابتِ صرف بين اصولگرايان باشد و در مقابل از اصلاحطلبان، کانديدايي تاييدصلاحيت نشود اين رقابت، رقابت جامعي نيست.» البته در خلال اين گفتوگو مباحثي درخصوص نامزدي محمدباقر نوبخت، معاون رئيسجمهوري در انتخابات رياستجمهوري عنوان شده بود که تکذيب شد. زمزمه نامزدي محمدباقر نوبخت از انتخابات رياستجمهوري 96تا کنون مطرح بوده است. نوبخت از چهرههاي سياسي ميانهرو است که دبيرکلي حزب اعتدال و توسعه را برعهده دارد و برخي بر اين باور هستند که کانديداي موردحمايت حسن روحاني و جريان اعتدالگر در انتخابات 1400 خواهد بود. او در انتخابات رياستجمهوري سال 1384 نوبخت از چهرههاي سياسي حامي آيتا... هاشمي رفسنجاني بود و مناظره تلويزيوني او به عنوان نماينده هاشمي با محمد خوشچهره که به نمايندگي از احمدينژاد در آن مناظره شرکت کرده بود در روزهاي پاياني تبليغات انتخاباتي خبرساز شد. خرداد امسال برخي از رسانهها، هدف سفرهاي استاني نوبخت را با عينک انتخابات 1400 ديده بودند، با اين حال اين سياستمدار در صفحه توئيتر خود به اين گمانهزنيها پاسخ داد و نوشت: «عدهاي سفرهاي استانيام را مبناي گمانهزني درباره حضورم در انتخابات1400 قرار دادهاند. ضمن رد آن، يادآور ميشوم در 7سال گذشته مستمرا سفر استاني داشتهام پس انگيزه انتخاباتي بياساس است. انس و الفت با مردم که همواره مورد تاکيد امام و رهبري بوده با اين گمانههاي بيمبنا کماثر نميشود.» با تمامي اين احوال دو مساله که بايد به آن اشاره کرد، نگراني برخي جناحها از ردصلاحيت و حضور کمرنگ مردم خواهد بود. انتخابات اسفند 98 که با حضور حداقلي مردم، افرادي را راهي بهارستان کرد، تجربهاي بود که نشان داد، بدون وجود رقابت در انتخابات و در صورت بيتوجهي به اعتمادسازي عمومي، راي مردم پشتوانه نظام نخواهد بود. با اين حال بهنظر ميرسد که عدهاي از کاهش مشارکت مردم صاحب منافعي شدهاند و پيروزي خود را در مشارکت حداقلي ميبينند. بنابراين بعيد نيست که با برگزاري انتخابات ميان اصولگرايان نظاميان، جناح رقيب ديگري در انتخابات حضور نداشته باشد. چندي پيش سيدفاضل موسوي فعال سياسي اصلاحطلب، در همين خصوص گفتوگويي با «آرمان ملي» داشت که ميخوانيد.
نظاميان چند سال است که در بخشهاي مختلف کشور دخيل هستند. ارزيابي شما از اين عملکرد و ميزان موفقيت آن چيست؟
يک نظامي بنا دارد چه کاري براي کشور انجام دهد؟ در حال حاضر در حوزه صنعت، اقتصاد، ساختوساز و مسکن حضور دارند. اگر بنا باشد بتوانند مشکلات را حل کند، چه حوزهاي باقي مانده که بگويند ديگران بلد نيستند و ميتوانند آن را کامل حل کنند؟ اکثر بانکهايي که در دست نظاميان بوده، شاخص منفي دارد. در تمام پروژههايي که حضور داشتهاند، ديگران هم ميتوانستند انجام دهند. ما امکانات را به نظاميان داديم که براي ادامه جنگ از آنها استفاده شود و اين اتفاق نيز رخ داد. اولين راهي که ميان تهران و ساوه ساخته شد به چه معضلي گرفتار شد؟ حداقل 7 سال مشکل داشت تا بالاخره مشکل حل شد.
آيا مردم به يک نظامي براي رياستجمهوري اقبال خواهند داشت؟
امروز نه در ايران و نه در دنيا به يک نظامي اقبال خيلي قوي نشان داده نميشود. اگر اجازه بدهيم مديران ريشهدار اجرايي وارد عرصه مديريت شوند، ببينيد چگونه مشکلات را حل ميکنند. حتي در مورد قاليباف نيز اين را گفتم که مردم زير بار يک ژنرال براي اداره کشور نرفتند. هر شخصي هم که بناي چنين کاري را داشته باشد، خيال جامعي ندارد که مردم از يک فرد نظامي استقبال کنند و کارهاي اجرايي، مسائل کشور و اقتصاد را به او بسپارد.
قشر مذهبي و انقلابي از حضور نظاميان در انتخابات استقبال ميکنند؟
بعيد است علما با فردي نظامي براي کارگزاري کشور موافق باشند، زيرا اين خود يکي از دلايل انقلاب اسلامي بود. يکي از دلايلي که انقلاب شد، اين بود که نظاميان سر کار خودشان باشند و فقط در حوزه نظاميگري فعال کنند.
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
آماده باش برای سيل
اهداف اصولگرايان؛ توافق و گشايش اقتصادی به امضای خودشان
تحريمها لغو نشود از پروتكل الحاقی خارج میشويم
نظامیان در صف ورود به پاستور
قصدی برای کاندیداتوری۱۴۰۰ ندارم
اداره كشور علمی نيست كه به يكديگر كمک نمیكنيم
واریز از صندوق توسعه ملی برای حمایت از بورس
واکسن «شهید فخریزاده» در مرحله آزمایش انسانی
چند نکته شفاف با نمایندگان مجلس
چرا نهادهای مربوطه پاسخگو نیستند؟
لزوم استفاده ایران از قدرت نرم ایجادشده
نمایشگاه مجازی بینالمللی کتاب تهران و عدم استقبال مردم
مراقب بازیگران ضد نظم باشیم