از ۱۳۸ میلیارد تومان، فقط ۶ میلیون گرفته‌ایم

آرمان ملي- منيره چگيني: شانزدهم آذرماه بود که «آرمان ملي» در گزارشي به درآمدهاي عمومي دولت از محل جريمه‌هاي خودروها و اصناف متخلف در زمان اعمال محدوديت‌هاي دو هفته‌اي در 150 شهر کشور پرداخت که بر اساس آن گزارش که با عنوان «‌جريمه‌هاي کرونايي در کجا هزينه مي‌شود؟» در همين صفحه منتشر گرديد، با جريمه 300 هزار خودرو به‌دليل تردد غيرمجاز در جاده‌ها و هم تردد در ساعات ممنوعه (21 شب تا 4 صبح)، درآمد دولت از اين امر، 150 ميليارد تومان برآورد شد که به خزانه دولت مي‌رود. در گفت‌و‌گو با کارشناسان و رئيس کميسيون بهداشت و درمان مجلس، مشخص نگرديد که اين درآمد عمومي در کدام بخش‌ها هزينه مي‌شود!. حتي حسينعلي شهرياري، رئيس کميسيون بهداشت مجلس نيز از اين امر ابراز بي‌اطلاعي کرد و گفت: «ستاد ملي مقابله با کرونا، يک ستاد فرا قانوني است و درباره تامين هزينه‌ها و درآمدهايش به کسي پاسخگو نيست، حتي مجلس» با اين حال روز گذشته سخنگوي وزارت بهداشت به نوعي به اين گزارش «آرمان ملي» واکنش نشان داد و اعلام کرد:‌ «تا چهارم آذر ماه، 342هزار و 669 جريمه 200 هزار توماني (68 ميليارد و 413 ميليون و 800 هزار تومان، 35848 جريمه 500 هزار توماني (17 ميليارد و 900 ميليون تومان)، 53020 جريمه يک ميليون توماني (53 ميليارد تومان) و 587591 مورد عودت خودرو انجام شده است.» با جمع اين مبالغ فقط دولت در دو هفته اعمال محدوديت(از يک تا 14 آذر) فقط از جريمه 431 هزار و 537 خودرو، درآمد عمومي 138 ميليارد توماني داشته است.
واريز به حساب وزارت بهداشت
در اين بين و در 20 مهر امسال، عليرضا رئيسي، معاون بهداشت وزارت بهداشت گفته بود: «محل پرداخت جريمه‌ها در ستاد ملي کرونا اين طور تصويب شده که فرد بدهکار مي‌شود. شماره حسابي نيز مربوط به وزارت بهداشت است که افراد به اين شماره حساب بدهکار خواهند شد و بايد بدهي خود را پرداخت کنند. اين مبالغ فقط خرج کرونا و حوزه پيشگيري خواهد شد.» حال سوال اينجاست که از اين مبلغ 138 ميليارد تومان چقدر آن به وزارت بهداشت و درمان اختصاص پيدا کرده است. سيما سادات لاري، سخنگوي وزارت بهداشت در اين رابطه گفت: «از اين محل، تاکنون يک‌بار مبلغ 5 ميليون و 600 هزار تومان، يک بار مبلغ 433 هزار تومان، يک بار مبلغ 100 هزار تومان و يک بار مبلغ 200 هزار تومان به حساب وزارت بهداشت واريز شده است.» يعني سرجمع مبلغي حدود شش ميليون و 333 هزار تومان!
عدم تامين اعتبار براي خريد اتوبوس


کشورهاي توسعه يافته جهان که اين روزها با شيوع کرونا دست و پنجه نرم مي‌کنند، درآمد ناشي از جريمه مردم متخلف در زمان اعمال محدوديت‌ها و قرنطينه شهرها را در جهت مبارزه با کرونا هزينه مي‌کنند. تا پيش از شيوع کرونا در کشور و بر اساس ماده 23 قانون نحوه رسيدگي به تخلفات و جرايم رانندگي، 60 درصد از وصولي جرايم رانندگي بايد متناسب با اينکه جريمه در شهرها به وقوع پيوسته يا خارج شهر، به شهرداري‌ها، دهياري‌ها و سازمان راهداري و حمل و نقل جاده‌اي پرداخت شود. اما شهرداري در چند سال گذشته از عدم دريافت کمک‌هاي دولتي ابراز گلايه کرده و در سال‌هاي گذشته دولت از خريد اتوبوس‌ و مترو به بهانه‌هاي مختلف سر باز مي‌زند. وزير بهداشت نيز از اين امر ابراز نگراني کرده و گفته است:‌ «در چند استان بيشتر احساس نگراني مي‌کنم و اولين استان، تهران است. در تهران به وضعيت نارنجي برگشتيم، مترو و بازارهاي سربسته و پاساژها پر از جمعيت شد. آلودگي در مترو و اتوبوس‌هاي درون شهري و پاساژها يکي از نقاط بسيار آسيب پذير و تهديد کننده است.» همزمان سيد محمود ميرلوحي، رئيس کميته اقتصادي شوراي شهر تهران از حناچي درخواست کرد تا پيگيري‌هاي لازم براي مشارکت دولت در تامين خريد پانصد دستگاه اتوبوس و تامين 110 واگن ملي را انجام دهد. در اين بين نيز روز گذشته مناف هاشمي معاون حمل و نقل و ترافيک شهرداري تهران، با عذرخواهي از مردم به دليل کمبود اتوبوس‌ها و مترو، از شهروندان تهراني تقاضا کرد که در صورت ضرورت از مترو و اتوبوس استفاده کنند.» بيان کرد: بعضي از کلانشهر‌هاي دنيا توانستند بيش از سه و نيم ميليارد يورو کمک بگيرند و بعضي ديگر هم بين 1 تا 2 ميليارد دلار از دولت هايشان کمک گرفته اند. اين کمک را هم براي نوسازي ناوگان مترو و اتوبوس خود استفاده کردند. ما هم در بودجه سال آينده ارقامي را آورده ايم، اما اين ميزان پاسخگو نيست. منابع شهرداري تهران هم به اندازه کافي نيست که بتواند اين زيرساخت‌ها و شرايط را فراهم کند.»
323 فوتي جديد کرونا
در اين بين سخنگوي وزارت بهداشت از شناسايي 11023 مورد جديد کوويد-19 در کشور از دوشنبه (17 آذر) تا سه شنبه (18 آذر) خبر داد و گفت: 5780 بيمار نيز در وضعيت شديد اين بيماري در مراکز درماني به سر مي برند. سيماسادات لاري افزود: در اين مدت 11 هزار و 23 بيمار جديد مبتلا به کوويد19 در کشور شناسايي شد که يک هزار و 710 نفر از آنها بستري شدند. در حال حاضر 64 شهرستان در وضعيت قرمز، 278 شهرستان نارنجي و 106 شهرستان در وضعيت زرد قرار دارند.