برنامه بایدن برای بازبینی گسترده در تحریم‌های آمریکا

شبکه بلومبرگ به نقل از منابع آگاه گزارش داد که جو بایدن قصد دارد در برنامه‌های تحریمی وزارت خزانه داری آمریکا بازبینی گسترده‌ای انجام دهد. ایران در دوران ریاست جمهوری ترامپ به میزان زیادی هدف این تحریم‌ها قرار گرفته است.
به گزارش ایسنا، به نقل از شبکه بلومبرگ، چند منبع آگاه گفته‌اند که تیم امنیت ملی جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا در صدد است یک بازبینی اساسی در پروژه‌های تحریمی وزارت خزانه داری این کشور انجام دهد که شامل ارزیابی برنامه‌های کنونی، پرسنل و بودجه می‌شود.
به گفته این منابع آگاه که خواستند نامشان فاش نشود، ادووال والی آدیمو که از سوی بایدن به عنوان فرد شماره دو وزارت خزانه‌داری آمریکا انتخاب شده است با دیگر نهادهای امنیت ملی این کشور برای بازبینی چگونگی واحد تروریسم و اطلاعات مالی یا همان TFI در پروژه‌های خزانه‌داری هماهنگی‌هایی را انجام خواهد داد.
آدیمو پیشتر در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما به عنوان معاون مشاور امنیت ملی در امور اقتصاد بین‌الملل فعالیت داشته و قرار است تحت ریاست جانت یلن، گزینه بایدن برای وزارت خزانه‌داری آمریکا کار کند.‌ هرچند هر دو نفر می‌بایست ابتدا از سوی مجلس سنا مورد تائید قرار گیرند.


بنابر گزارش بلومبرگ، آمریکا در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ تحریم‌های گسترده ای را علیه شرکت‌ها، افراد و حتی نفتکش‌های مرتبط با ایران، کره شمالی، چین، ونزوئلا و روسیه که اغلب هم یک جانبه بوده اند، وضع کرده است.
همچنین به گفته این منابع آگاه، دولت آینده آمریکا به ریاست جو بایدن معتقد است که این رویکرد ترامپ برای هم متحدان و هم دشمنان گیج کننده است و تحریم‌ها زمانی موثر خواهند بود که به صورت چندجانبه اجرا شوند.
به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ پس از خروج یک جانبه خود برجام، برخلاف تعهداتش ذیل این توافق درحالیکه آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بارها تائید کرده بود که ایران به طور کامل تعهداتش را اجرا می‌کند، تحریم‌های ایران را بازگرداند و تحریم‌های جدیدی را نیز به این فهرست اضافه کرد.
تحلیل مشاور ساندرز از رفتار بایدن
مشاور سیاست خارجی سناتور دموکرات آمریکایی در پیامی توییتری تمایل دولت جو بایدن برای بازگشت به برجام را مورد توجه قرار داد.
«مت داس»  مشاور سیاست خارجی برنی سندرز، سناتور دموکرات آمریکایی درباره اظهارات اخیر جیک سالیوان مشاور امنیت ملی آمریکا در تیم گذار جو بایدن رئیس جمهور منتخب آمریکا مبنی بر تمایل دولت بایدن برای بازگشت به توافق هسته ای در پیامی توییتری نوشت:  یک نشانه بسیار عالی دیگر از تیم بایدن که نشان می‌دهد آن‌ها تمام سر و صداهای ایدئولوگ‌های ضد ایرانی را نادیده رفته و به دنبال دیپلماسی واقعی خواهند بود. 
اظهارات مشاور سندرز در پی این مطرح می‌شود که جیک سالیوان نامزد معرفی شده از سوی جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا برای سمت مشاور امنیت ملی روز دوشنبه در سخنرانی خود در اجلاس شورای مدیریت وال استریت ژورنال ابراز خوش بینی کرد که فرصت بازگشت به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در دولت آینده آمریکا وجود دارد.
در حالی‌که ایران پس از خروج آمریکا از برجام و همچنین عمل نکردن اروپا به تعهدات برجامی‌اش اقدام به کاهش تعهدات برجامی به صورت گام به گام نمود، این مقام آمریکایی اظهار داشت: قصد دولت بایدن این است که ایران را به پایبندی کامل (برجام) بازگرداند، کاری که برنامه هسته‌ای ایران را بار دیگر تحت کنترل قرار می‌دهد. هر زمان که به این هدف دست پیدا کنیم زمینه برای مذاکرات جدید بر سر دیگر مسائل (درباره ایران) فراهم خواهد شد.
واکاوی مصاحبه اخیر بایدن
القدس العربی هم در تحلیلی نوشت که جو بایدن در گفتگو با توماس فریدمان که در نیویورک تایمز منتشر شد، پیام‌های واضحی را در مورد ایران مطرح کرد، اما به مسائل اساسی دیگری نظیر راه حل ایجاد دو دولت در مورد فلسطین و میزان پایبندی آمریکا به دفاع از دموکراسی و حقوق بشر اشاره‌ای نکرد.
به گزارش «انتخاب»، در ادامه این مطلب آمده است: تلاش بایدن آن بود که پیام‌های سیاسی را به داخل آمریکا بفرستد، بویژه خطاب به جمهوری خواهان و طرفداران ان‌ها در ایالت‌های مختلف، به این ترتیب که مساله ایران، ۲۵ درصد از صحبت‌های او را شامل می‌شد و چین ۱۷ درصد، بدین معنا، ایران سوژه اول سیاست خارجی امریکا در دوره بایدن خواهد بود.
بازگشت به توافق هسته‌ای
طی گفتگوی بایدن با فریدمن، رئیس جمهور منتخب آمریکا تاکید کرد که اولویت او بازگشت ایالات متحده به توافق هسته‌ای با ایران است، اما اعتراف کرد که این کار مشکلی است و آمریکا بدون همکاری متحدان خود و دیگر شرکای توافق هسته ای، نمی‌تواند آن را انجام دهد.
بایدن در ضمن صحبتهایش تصریح کرد که ادامه شرایط فعلی باعث افزایش قدرت هسته‌ای ایران می‌شود. علاوه بر اینکه موضوع موشک‌های دقیق ایران نیز یکی از عوامل بر هم خوردن استقرار و ایجاد تنش در منطقه است.
بایدن همچنین پیشنهاد داد که دولت‌های عربی نیز در توافق هسته‌ای حاضر باشند، بویژه امارات و عربستان. وی به این شیوه قصد داشت از میزان مخالفت این دو دولت با بازگشت ایالات متحده به توافق هسته‌ای بکاهد. در ادامه، وزیر خارجه عربستان، فیصل بن فرحان نیز از فکر مشورت بین آمریکا و دولت‌های عربی خلیج فارس در خصوص ایران استقبال کرد و تاکید نمود که گفتگو با دولت‌های عربی خلیج فارس تنها راه امضای یک توافق جدید در رابطه با برنامه‌های هسته‌ای ایران است.
اما وزیر خارجه عربستان به اهمیت مشارکت دولت‌های عربی در توافق هسته‌ای اکتفا نکرد و بدون انکه اسمی از اسرائیل به میان آورد، بر اهمیت حضور «دوستان منطقه ای» نیز تاکید کرد. البته به نظر نمی‌رسد آمریکا بتواند دامنه مذاکرات را بدون موافقت دولت‌های اصلی حاضر در توافق هسته ای، گسترش دهد. احتمالا بایدن برای حل این مشکل، یک کانال گفتگو بین ایالات متحده با اسرائیل و عربستان و امارات، می‌گشاید.
فتح بابی برای مذاکرات جدید
بایدن از فتح بابی برای مذاکرات جدید با ایران در مورد برنامه‌های هسته‌ای اش صحبت می‌کند، اما ایران این مذاکرات را ضروری نمی‌داند، چرا که توافق واضح است و این آمریکا بوده که از آن خارج شده است و باید بدون هیچ شرطی به توافق مذکور بازگردد. علاوه بر اینکه ایران خواستار رفع تمام تحریم‌های ترامپ است. همانطور که محمد جواد ظریف در تاریخ ۱۷ نوامبر اعلام کرد که بازگشت به پایبندی کامل به توافق هسته‌ای، از سوی ایالات متحده و ایران می‌تواند به صورت همزمان باشد و نیاز به هیچ مذاکره‌ای ندارد.
با این حال، انتظار نمی‌رود انجام اقدامات اجرایی برای بازگشت به توافق هسته ای، برای دولت آینده آمریکا آسان باشد، بویژه در صورتی که جمهوری خواهان موفق به سیطره بر مجلس نمایندگان شوند.
جمهوری خواهان تنها به یک کرسی دیگر نیاز دارند تا ادامه فعالیت ماکونیل، رئیس فعلی اکثریت جمهوری خواهان مجلس نمایندگان، تضمین شود و این امر می‌تواند مشکل جدی برای دولت جدید امریکا در طول چهار سال آینده باشد و حتی ممکن است باعث شود جوزف بایدن صاحب تنها نیمی از صلاحیت‌ها بوده و یک رئیس جمهور نصفه باشد!