شعرخوانی اردوغان گستاخی یا بی‌سوادی؟!

گروه سیاسی: رجب طیب اردوغان همواره به جاه طلبی و خیال پردازی درباره برقراری مجدد امپراتوری عثمانی معروف است؛ خیالی که بزرگتر از حد و اندازه‌های اوست. این جاه طلبی یکبار در دی ماه ۱۳۹۳ و در آیین تشریفات و پیشواز از محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، باعث شد بسیاری این خیال او را به ریشخند بگیرند. اردوغان در آن زمان  شانزده سرباز را در هیبت و لباس سپاهیان شانزده دولت ترک تاریخ (به تفسیر خود اردوغان) حاضر کرد که بر روی پلکانی ایستاده بودند. این استقبال از محمود عباس این‌گونه تعبیر شد که رجب طیب اردوغان، واقعاً رؤیای احیای امپراتوری عثمانی را جدی گرفته‌است! این موضوع البته درس عبرتی برای اردوغان نشد و همچنان او دوست دارد با رفتارهایش به گونه ای این خیال خود را بازگو کند. شاید به همین علت است که پنج شنبه زمانی که در باکو، در یک مراسم رژه نظامی در باکو در کنار الهام علی‌اف، همتای خود در جمهوری آذربایجان ایستاد ، لحظه ای تصور کرد که در یکی از ایالت‌های امپراتوری اش ایستاده است و شعری خواند تا رعایایش را ترغیب کند که باز هم کشورگشایی کنند و پیش بروند! 
شعری که اردوغان در این مراسم خواند ، شعری است درباره رود ارس؛ رودی که در پی عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای به عنوان مرز میان ایران و روسیه تعیین شد، در حالی که پیش از آن مناطق شمالی این رود هم از آن ایران بود. در این شعر ترکی، مردم خطه آذربایجان ایران خطاب قرار می‌گیرند و این شعر یکی از نمادهای جدایی طلبی پان ترکیست‌ها است که چندان به تاریخ کاری ندارند و ادعاهای بی سرو ته خود را فقط با شعار می‌خواهند گسترش بدهند اما اردوغان به عنوان یک مدعی امپراتوری لااقل باید این قدر اطلاعات داشته باشد که این مناطق جنوبی ارس هستند که از سرزمین مادری شان جدا شده اند و اگر کسی خواهان بازگشت مناطق جدا شده به سرزمین اصلی باشد، این ایرانی‌ها هستند که مناطق شمالی ارس را مطالبه می‌کنند! به این ترتیب معلوم نیست که اردوغان از روی گستاخی این شعر را خوانده یا از روی بی سوادی؟!
این چنین بود که محمد جواد ظریف، در واکنش به شعرخوانی اردوغان در صفحه توییتر خود به زبان فارسی نوشت: «‏به اردوغان نگفته بودند شعری که به غلط در باکو خواند مربوط به جدایی قهری مناطق شمالی ارس از سرزمین مادریشان ایران است! آیا او نفهمید که علیه حاکمیت جمهوری آذربایجان سخن گفته است؟ هیچکس نمی‌تواند در باره آذربایجان عزیز ما صحبت کند.»
البته علاوه بر ظریف، کاربران دیگر ایرانی نیز در دو روز گذشته واکنش‌های تندی علیه اقدام اردوغان در فضای مجازی و بخصوص توئیتر داشتند. آنها خواهان برخورد جدی ایران با این اظهارات  مداخله جویانه رییس جمهور ترکیه شدند و بعد از انتشار توئیت ظریف، خواستند که ظریف،  این توییت را به زبان ترکی نیز منتشر کند.


همچنین سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه از احضار سفیر ترکیه در جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اظهارات مداخله جویانه و غیرقابل قبول رئیس جمهور ترکیه در سفر به باکو خبر داد.
وی روز جمعه خبر داد که  سفیر ترکیه در تهران از سوی دستیار وزیر و مدیرکل اورآسیا به وزارت امور خارجه احضار و ضمن ابلاغ مراتب اعتراض شدید، به سفیر تاکید شد جمهوری اسلامی ایران خواستار توضیح فوری دولت ترکیه در این خصوص است. 
خطیب زاده افزود: در جریان این احضار به سفیر ترکیه ابلاغ شد که دوران ادعاهای ارضی و امپراطوری‌های جنگ افروز و توسعه طلب سال‌هاست که سپری شده است. همچنین به سفیر ترکیه تاکید شد جمهوری اسلامی ایران به هیچ کس اجازه مداخله در مورد تمامیت ارضی خود را نمی‌دهد و همان طور که تاریخ پرافتخارش گواه است، در خصوص امنیت ملی خود حتی ذره‌ای کوتاه نمی‌آید.
در کنار این واکنش‌ها توقع این بود که ائمه جمعه شهرهای مختلف کشور نیز در روز جمعه در این خصوص موضع گیری کنند اما سایت انتخاب با انتشار اهم سخنان امامان جمعه شهرهای تهران، قم و مشهد، خبر داد که علم الهدی، سعیدی و خاتمی ترجیح دادند بار دیگر بر موضوع تکراری «لزوم عدم مذاکره با آمریکا» تاکید کنند و هیچ اشاره ای به گستاخی اردوغان نکردند. 
اگرچه به نظر می‌رسد این اظهارات اردوغان بیش از رفتاری که در استقبال از محمود عباس کرد، باعث ریشخند وی شود و به جای اینکه محبوبیتی برای او به ارمغان آورد، نشان دهد که چقدر از واقعیتها پرت است و نمی‌تواند منطقی فکر کند، اما این دلیل نمی‌شود که صاحبان تریبون از کنار این مساله عبور کنند و بیشتر به فکر مسادلی باشند که در دعواهای داخلی
 تاثیرگذار است.