روزنامه مردم سالاری
1399/09/23
برجام نباید بازنگری شود
«سرگئی لاوروف» وزیرامورخارجه روسیه ضمن حمایت از موضع ایران در برجام گفت: «ازمواضع کشورهایی که میخواهند علاوه بر موضوع هسته ای مسائل دیگر را وارد کنند، حمایت نمیکنیم. برجام نباید مورد بازنگری قرار گرفته و در آن مسائل دیگر مطرح شود». وی همچنین آمریکا را مسبب وضعیت فعلی دانست.لاوروف وزیر امور خارجه روسیه روز شنبه در گفت و گوی وبیناری با خبرنگاران ایرنا و صدا و سیما افزود: موضع ایران سنجیده است و از آن حمایت میکنیم. از مواضع کشورهایی که میخواهند علاوه بر مساله هستهای مسائل دیگر را در برجام مطرح کنند حمایت نمیکنیم. برجام نباید مورد بازنگری و تجدید نظر قرار گیرد و در آن مسائل دیگر مطرح شود.
آمریکا مسبب وضعیت فعلی برجام
لاوروف در ادامه گفت: ما اتفاق نظر داریم که وضعیت بوجود آمده در برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام بر اثر خروج آمریکا از این توافق و تحریمهایی است که واشنگتن وضع کرده است.
وزیر خارجه روسیه گفت: آمریکا در واقع ایران را بخاطر اینکه واشنگتن خود از تعهدات سرباز زد مجازات کرده است. ما معتقدیم که موضع آمریکا در برجام غیرسازنده است. منظورم افرادی در دستگاه سیاسی آمریکا است که از نابودی برجام حمایت میکنند و معتقدند که باید از هر گونه توافق با ایران خودداری کرد. در آمریکا نیروهایی وجود دارند که میخواهند برجام نابود شود.
وی ادامه داد: باید از ظرفیتهای برجام استفاده کرد و توازن تعهدات و منافع ایران در این توافق بینالمللی باید رعایت شود. برجام یک دستاورد بزرگ است و حل مسائل مربوط به عدم انتشار سلاح کشتار جمعی کمک کرد.
لاوروف افزود: متهم کردن ایران در برجام به نفع ما نیست.
وی گفت: با علاقه به مصاحبه روز ۱۷ نوامبر(۲۷ آبان) محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران توجه کردم که در آن بطور صریح در مورد دورنمای روابط ایران و آمریکا سخن گفته بود و خاطرنشان کرد که اگر آمریکا به برجام بازگردد و از تحریمهای فراملیتی خود در مورد ایران صرف نظر کند، تهران بطور کامل به اجرای برجام میپردازد.
ایران به تعهدات خود در برجام عمل میکند
لاوروف گفت: به رغم اقدامات تحریک آمیز آمریکا، ایران به تعهدات خود در برجام عمل میکند و پروتکل الحاقی و توافقنامه پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی را اجرا میکند که از سوی جامعه جهانی قابل احترام و تحسین است.
وی افزود: در مورد امکان بازگشت آمریکا به برجام من نمیتوانم تخیل پردازی کنم و واشنگتن باید خود به این سوال پاسخ دهد.
ما با تلاشها برای تحریمهای یکجانبه بویژه تحریمهای فراملیتی و زمانی که آمریکا در ماه می سال ۲۰۱۸ از برجام خارج شد، مقابله کردیم و موضع خود را در این مورد اعلام کردهایم.
وزیرامورخارجه روسیه در ادامه خاطرنشان کرد: ما تحریمهای یکجانبه غرب را نمیپذیریم و با اقدامات مشخص از جمهوری اسلامی ایران حمایت میکنیم. این اقدامات را در اینجا برنمیشمرم زیرا حساس است. ولی در تهران این را میدانند.
ضرورت تشکیل باشگاه کشورهای تحریم شده از سوی آمریکا
لاوروف گفت: ما با دیگر شرکا در گروه بریکس و سازمان همکاری شانگهای گفت و گو میکنیم تا باشگاه کشورهای تحریمی شکل بگیرد و نقش فعال بازی کند.
وی ادامه داد: در اینجا دو مساله وجود دارد اول اینکه تاثیر منفی تحریمهای یکجانبه آمریکا و اتحادیه اروپا و متحدان آنها و مساله دوم قوانین بینالمللی است و غیرقانونی بودن اقدامات آنها باید در سازمان ملل مورد توجه قرار گیرد و برای این منظور تلاش شود.
لاوروف خاطرنشان کرد که اعتماد به کشورهای غربی مجاز نیست و نباید به آنها باور کرد.
توجه به طرح ایران در توافق صلح قره باغ
لاوروف در پاسخ به اینکه چرا ایران در حل مساله قره باغ مورد استقبال قرار نگرفت و همانند روند مذاکرات آستانه از مشارکت آن استفاده نشد، اظهار داشت: ما در گذشته نگفتیم که ایران و روسیه و ترکیه باید همه مسائل منطقه را حل کنند.
وی ادامه داد: زمانی که این سه کشور امکان تاثیرگذاری برای حل مساله ای را داشته باشند همکاری آنها نمونه خوبی برای حل مسائل است. در مساله قره باغ تلاشهای ما برای پایان دادن به جنگ بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان بود.
وی افزود: در توافقنامه ۹ نوامبر صلح قره باغ که به امضای رئیس جمهوری روسیه و جمهوری آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان رسید بخشهایی از طرح ایران مورد توجه قرار گرفت. انتخاب فرمت مذاکرات از سوی ارمنستان و جمهوری آذربایجان انجام گرفت.
وی تصریح کرد : در رابطه با مناقشه قره باغ ما خواستار توقف خونریزی بودیم و طرفهای مناقشه علاقه مند بودند که این کار را با میانجیگری روسیه انجام بدهند. در اینجا هیچ فکر پشت پرده ای وجود ندارد، ضمنا بگویم که طرح ایران در اوج مناقشه قره باغ مطرح شد.
لاوورف اظهار داشت: این بدین معنی نیست که ما منافع ایران را نادیده میگیریم، به نحوی که عادی سازی روابط ارمنستان و جمهوری آذربایجان روی منافع ترانزیت ایران تأثیر میگذارد، بخصوص در شرایطی که آمریکاییها علیه شما تحریم وضع کرده و همچنان به وضع تحریمها ادامه میدهند اجازه نمیدهیم وضعیت منافع ترانزیتی وخیم تر شود.
لاوروف اظهار داشت: «از سوی دیگر نمیشد از این اصل اساسی چشم پوشی کرد که نتیجه نهایی باید عادی سازی روابط باشد. در توافقنامه نهم نوامبر بین روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان، حوزههایی اصلی وجود دارد که در طرح ایران نیز که در اوج مناقشه مطرح شد. الان نباید به این فکر کرد که چه کسی توانست به حل و فصل مناقشه کمک کند و چه کسی نتوانست. انتخاب شکل و شیوه بر عهده جمهوری آذربایجان و ارمنستان بود و هیچ تلاشی برای انجام این کار به هزینه ایران یا ترکیه وجود نداشت. الان مهم است که همه این مواردی که اعلام شده به اجرا گذاشته شوند. اینکه چگونه این منطقه درگیری، به منطقه همزیستی مسالمت آمیز و حسن همجواری تبدیل شود. چند روز پیش وقتی که اردوغان از باکو بازدید کرد ایده ای درباره همکاری بین سه جمهوری قفقاز جنوبی، یعنی جمهوری آذربایجان، گرجستان و ارمنستان با سه کشور همسایه آنها یعنی روسیه، ترکیه و ایران را مطرح کرد. این دیدگاهی است که ما به عنوان کشورهای همسایه، که ناظر عادی سازی روابط بین کشورهای این منطقه هستیم باید به این فرایند کمک کنیم.
وی ادامه داد: ما هم اکنون باید مذاکرات را به پایان برسانیم تا این منطقه از منطقه مناقشه به منطقه همزیستی مسالمت آمیز تبدیل شود و ارمنستان، گرجستان و جمهوری آذربایجان در صلح با یکدیگر زندگی کنند و ایران، روسیه و ترکیه همسایگان این منطقه با کشورهای آن مشارکت کنند.
ترور فخری زاده را دسیسه میدانیم
وزیر خارجه روسیه در ادامه سخنان با بیان اینکه روسیه در مبارزه با تروریسم بینالمللی مشارکت دارد، اظهار داشت: ما از منشور سازمان ملل و قطعنامههای مجمع عمومی و شورای امنیت سازمان ملل در مبارزه با تروریسم بینالمللی پیروی میکنیم.
وی افزود: در این اسناد بر مبارزه بی امان با تروریسم بینالمللی تاکید شده است. متاسفانه شاهد سودجویی از این مساله و استفاده از تروریسم برای اهداف سیاسی در سوریه، افغانستان و برخی کشورهای دیگر هستیم. ما معتقدیم که برای مبارزه واقعی با تروریسم صرف نظر از اینکه چه روابطی بین کشورها بوجود آمده است باید اقدام کرد.
متأسفانه تلاش برای سیاسی کردن و حتی بدتر از آن، استفاده از تروریسم برای دستیابی به اهداف ژئوپلتیک توسط برخی کشورها ادامه دارد و ما امروزه میبینیم که چنین اقداماتی، از جمله در سوریه، افغانستان و مناطق دیگر در جریان است. به همین دلیل ما همچنان مبنا را بر این قرار میدهیم که برای مبارزه واقعی با تروریسم بینالمللی، همه کشورها باید متحد شوند، صرفنظر از اینکه چه نوع روابط سیاسی و دیپلماتیکی بین آنها برقرار است.
لاوروف گفت: در تراژدی ترور محسن فخری زاده، این حادثه تروریستی را محکوم کردیم. این ترور را یک دسیسه میدانیم که برای بی ثبات کردن اوضاع منطقه انجام گرفت که بدون آن هم مسائل زیاد دارد که از سالها پیش بر اثر مداخله جویی برخی کشورها بروز کرده است.
وی تصریح کرد: «در خصوص دانشمند محسن فخری زاده، دیدید که ما با قاطعیت این ترور را در سطوح مختلف، از جمله در بیانیه وزارت امور خارجه محکوم کردیم. ما این ترور را یک تحریک و در راستای بی ثبات کردن منطقه ارزیابی میکنیم، در منطقه ای که همین حالا نیز مملو از مشکلات و تضادهای گوناگون است، منطقه ای که برای سالها در معرض تلاش قدرتهای خارجی برای دخالت در آن بوده است. ما همچنین ارزیابی دقیق و کاملی از ترور فرمانده سپاه قدس سردار سلیمانی در ژانویه امسال ارائه و آن را محکوم کردیم. همانطور که شما هم اشاره کردید آمریکاییها مسئولیت را به عهده گرفتند. من معتقدم که این موضع غیرقابل قبولی برای هر کشوری است. من شنیدم که در ایران اعلام شده است که نتایج تحقیقات درباره ترور آقای فخری زاده بدست آمده است، من فکر میکنم که زمانی که ایران تشخیص بدهد که امکان انتشار نتایج تحقیقات میسر است، این برای همه کشورها مهم خواهد بود که از این نتایج آن مطلع شوند.»
لاوروف خاطرنشان کرد: امیدواریم نتایج تحقیقات در مورد ترور محسن فخری زاده پس از تکمیل منتشر شود.
ایران و روسیه دو بازیگر قدرتمند جهانی
وزیر خارجه روسیه در ادامه تصریح کرد: ایران و روسیه دو بازیگر قدرتمند جهانی هستند و این دو قدرت میتوانند نقش خود را در نظام جهانی ایفا کنند و اصول منشور سازمان ملل که بر تساوی حقوق ملتها و عدالت تاکید دارد میتواند بیش از هم اکنون تحقق بیابد.
لاوروف تصریج کرد: من فکر میکنم بیشتر از اینکه جابجایی قدرت جهان از غرب به شرق باشد، چندقطبی شدن در جهان در حال وقوع است، بعد از ۵۰۰ سال هژمونی و استعمارگری غرب دیگر نمیتواند همه مسائل در حوزه اقتصاد جهان را به تنهایی حل و سیاست جهان را به تنهایی تعیین کند، طی دهههای اخیر سهم اقتصاد کشورهای گروه هفت به مراتب کاهش پیدا کرده است و سهم کشورهای عضو بریکس به میزان قابل ملاحظه ای افزایش یافته است. این اتفاقی نیست که چند سال قبل که گروه ۲۰ ایجاد شد که در ابتدا دو بار در سال و بعدا یک بار در سال تشکیل جلسه داد.
وی افزود: مبنای ایجاد گروه ۲۰، به منزله اذعان گروه هفت به این است که بدون کشورهای در حال توسعه نمیتوان مشکلات اقتصادی جهان را حل کرد. در آنجا نه تنها کشورهای عضو بریکیس، بلکه همفکران آنها نیز وجود دارند. این فرایند جالبی است که تثبیت خواهد شد.
لاوروف گفت: فرایند شکل گیری دنیای چند قطبی برگشت ناپذیر است. اما تلاشها برای متوقف کردن این پروسه را ما مشاهده میکنیم. من فکر میکنم که کشورهای غربی متوجه شده اند که احیاء تمام و کمال دنیای تک قطبی، آنگونه که آمریکاییها و متحدانش میخواهند دیگر امکانپذیر نیست. متأسفانه اروپاییها دائما سیگنالهای بیشتری به ما میدهند که در نظم جدید جهانی نمیتوانند ادعای استقلال داشته باشند. آنها میگویند علاقه مند به همبستگی یوروآتلانتیکی و بازگشت آمریکا به اروپا هستند، اگر اینگونه باشد اروپا یک قطب در نظام چند قطبی روابط بینالمللی نخواهد بود. در این صورت به نفع آمریکا است که نفوذ خود را در اروپا حفظ کند و تلاش کند که تعداد مدعیان قطب بودن در نظم جدید کمتر شود، چین حالا به عنوان دشمن اصلی و تهدید اصلی غرب انتخاب شده است، چراکه چین به سرعت دارد توسعه مییابد. به این دلیل که چین اقتصاد خود را توسعه میدهد، رفاه مردم خود را بالا میبرد و امنیت خود را بهتر تأمین میکند.
وی ادامه داد: چین را تهدیدی برای مجموعه غرب تلقی میکنند. این همان خلق و خویی است که از اعصار گذشته به آنها رسیده است و باید کنار گذاشته شود. ایران و روسیه دو بازیگر بزرگ هستند، همچون سایر بازیگران بزرگ دیگر حتما نقش خود را در نظم جدید ایفا خواهند کرد، نه به این معنی که این نظم جدید باید جایگزین منشور سازمان ملل متحد شود، بلکه عنصر جدید باید این باشد که حقوق برابر، عدم دخالت در امور داخلی کشورها و حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات باید کاملتر از آنچه که تا الان بوده است در عمل محقق شود.
مصاحبه وبیناری وزیر امور خارجه لاوروف با رسانههای ایرانی بعد از چند ماه پیگیری این رسانهها و همچنین با تلاش سفارت جمهوری اسلامی ایران انجام شد.
سایر اخبار این روزنامه
وضعیت ایران و تهران در خسارت زمینلرزهها
تغييرات نابجاي كتابهاي درسي تمامی ندارد؟!
خبر
تکلیف غرامت ایرانیها چه شد؟
رشد اینستاگرام در دوران کرونا
شب یلدا را مجازی برگزار کنیم
دستاندازهای داخلی و خارجی بر سر راه خرید واکسن کرونا
تجمع مردم تبریز در اعتراض به گستاخی اردوغان
روح الله زم اعدام شد
برجام نباید بازنگری شود