مسلمانان منطقه هوشیار باشند و ابزار توطئه‌های اختلاف‌افکن قرار نگیرند




گروه سیاسی/ دو روز پس از سخنان حاشیه‌ساز رئیس‌جمهوری ترکیه در رژه روز پنجشنبه باکو، واکنش‌ها به این اظهارنظرها در ایران همچنان ادامه یافت. خواندن شعری تحریک‌آمیز توسط رجب طیب اردوغان در این مراسم از روز پنجشنبه باعث واکنش‌های گسترده در ایران شد. صبح جمعه با موضعگیری وزیر امورخارجه این واکنش‌ها شکل جدی‌تری به خود گرفت. دیروز نیز تعداد زیادی از نمایندگان مجلس و مقامات دولتی در این باره به موضعگیری پرداختند. در این میان اما بیانیه 4 نماینده ولی فقیه در استان‌های شمال غرب کشور بازتاب وسیعی در رسانه‌ها پیدا کرد.


بیانیه نمایندگان ولی فقیه در 4 استان
نمایندگان ولی فقیه در استان‌های آذربایجان شرقی، اردبیل، زنجان و آذربایجان غربی در پاسخ به اظهارات اخیر رئیس‌جمهوری ترکیه در باکو، بیانیه‌ای مشترک صادر کردند. در این بیانیه ضمن تأکید بر وحدت جوامع مسلمان، بر هم خوردن این وحدت «استراتژی ثابت استکبار و صهیونیسم» معرفی شده است. به گزارش ایسنا، نمایندگان ولی فقیه در استان‌های شمال غرب کشور در ادامه ضمن ابراز تأسف از سخنان رئیس جمهوری ترکیه در رژه روز پنجشنبه باکو تأکید کرده‌اند: «دویست سال است که ایرانیان ساکن در ۱۷ ولایت قفقاز که توسط دولت شوروی از وطن مادری، بابا توپراقی و وطن تاریخی جدا شده‌اند اشعار حسرت می‌سرایند و با اشعار حسرت زندگی می‌کنند. چقدر شایسته است محققین تاریخ کشور عزیزمان ایران، اشعار حسرت را جمع‌آوری و برای رئیس‌جمهوری ترکیه ارسال نمایند.» در این بیانیه اشعار حسرت ایرانیان جدا شده از میهن در عهدنامه‌های گلستان و ترکمانچای و اشعار حسرت 25 میلیون علوی آناتولی در فراق شاه اسماعیل ختایی، از جانسوزترین اشعار حسرت در تاریخ معرفی شده‌اند. در پایان این بیانیه آمده است: «همه باید بدانند که حسن همجواری و همکاری با همسایگان و بلکه با تمام ملت‌های مسلمان از اصول خطیرانقلاب اسلامی است و این موضوع همیشه مورد تأکید رهبر معظم انقلاب بوده است. ازاین رو ما از تمام مسلمان‌ها مخصوصاً در ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه می‌خواهیم درشرایط حساس منطقه بسیار هوشیار باشند و ابزار توطئه‌های پیچیده اختلاف‌افکن دشمن قرارنگیرند و آیه کریمه «هموا بما لم ینالوا را محقق سازند.» در همین حال حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمدعلی آل‌هاشم، نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی روز شنبه در یک پیام ویدیویی در همین رابطه خطاب به اردوغان گفت: «نکند رژیم صهیونیستی در پشت پرده بخواهد عادی‌سازی پنهانی داشته باشد؛ شما که خودتان یک زمانی در مورد این رژیم بیان داشتید: «رژیم کودک کش»؛ می‌گویم نکند رژیم صهیونیستی در پشت پرده باشد؟ فلذا یک شعری خطاب به دشمنان صهیونیستی مسلمانان می‌خوانم:ندارد حنای دگر این عناد، شنو از من ای دشمن اتحاد، به‌خون شهیدان قسم مانده است، همه مردم ما بر این اعتقاد، دو گوش خودت را باز کن، چو ایران مباشد، تن من مباد.»
تمامیت ارضی ایران خدشه‌ناپذیر است
همچنین جمال عرف، معاون سیاسی وزیر کشور نیز ضمن «ناصواب» خواندن اظهارات اردوغان و با تأکید بر اینکه تمامیت ارضی و یکپارچگی سرزمینی جمهوری اسلامی ایران تحت هیچ شرایطی خدشه‌پذیر نیست، گفت: اگر انسجام و همبستگی ملی خود را حفظ کنیم، هیچ شیطنتی علیه تمامیت ارضی و یکپارچگی سرزمینی کشور مجال بروز نمی‌یابد. به گزارش ایرنا رئیس کمیسیون اقوام شورای امنیت کشور همچنین  با تأکید بر ضرورت هوشیاری و دقت نظر در خصوص توطئه‌هایی که علیه کشور در زمینه‌ها و حوزه‌های گوناگون در جریان است، اظهار داشت: به نظر می‌رسد جریانی مرموز با نیات پلید و تفرقه‌افکنانه در حزب حاکم ترکیه، به‌دنبال تنش‌زایی و بحران‌آفرینی در روابط دو کشور است. در همین حال استاندار آذربایجان شرقی با محکوم کردن اظهارات مداخله‌جویانه رئیس‌جمهوری ترکیه، گفت: ایران، کشوری با تاریخ پرافتخار و باشکوه است که وحدت و یکپارچگی در میان اقوام آن موج می‌زند. محمدرضا پورمحمدی روز شنبه در گفت‌وگو با ایسنا افزود: ما مسلمان ایرانی آذربایجانی هستیم و از فرهنگ ملی و قومی خود پاسداری و برای رفاه و پیشرفت منطقه خودمان تلاش کرده و اظهارات مداخله‌جویانه رئیس‌جمهوری ترکیه را بشدت محکوم می‌کنیم.
جلسه کمیسیون امنیت ملی برای بررسی سخنان اردوغان
در میان مجلسی‌ها نیز اظهارات اردوغان واکنش‌هایی در پی داشت.  دیروز یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس از جلسه این کمیسیون برای رسیدگی به اظهارات مداخله‌جویانه رئیس‌جمهوری ترکیه درباره ایران خبر داد. فداحسین مالکی در مطلبی در صفحه توئیتر خود نوشت: «اردوغان باید بداند که رؤیای امپراطوری عثمانی او پس از اقدامات داعش و کودتای ۲۰۱۶ در این کشور، از بین رفته است. به جای آنکه برای همسایه مقتدر کدورت ایجاد کنید، در کنار ما برای زمینگیر کردن دشمنان مشترک تلاش کنید. در اولین جلسه کمیسیون امنیت ملی به این موضوع رسیدگی می‌کنیم.»
همچنین مسعود پزشکیان، نماینده تبریز هم در جمع خبرنگاران با انتقاد از صحبت‌های اخیر رجب طیب اردوغان، خاطرنشان کرد: اینکه کسی به گونه‌ای صحبت کند که آذربایجان از ایران جدا شود، یک خیال خام است، طبیعتاً آذربایجان برای ایران است و در خصوص بحث‌هایی که مطرح می‌شود، اگر قرار باشد به مسائل تاریخی برگردیم تمام آذربایجان برای ایران بود، اما ما هیچ گاه چنین ادعایی را مطرح نکرده‌ایم، چراکه این مسائل باعث تفرقه و دشمنی می‌شود و این اختلافات به نفع مسلمانان نیست.
دیروزهمچنین نمایندگان استان های شمال غرب کشور در مجلس در بیانیه ای تأکید کردند: «بکارگیری ادبیات تفرقه آمیز رئیس جمهور ترکیه آقای رجب طیب اردغان که انتظار حسن همجواری و تلاش درجهت وحدت جهان اسلام و ایجاد صلح و ثبات در منطقه از ایشان می رود، بسیارتعجب انگیز و غیرپذیرفتنی است و شدیداً آن را محکوم می کنیم.»
در همین حال شامگاه جمعه نیز خبرگزاری آناتولی از احضار سفیر ایران در ترکیه خبر داد. بر این اساس خبرگزاری آناتولی ترکیه مدعی شده که دلیل این احضار، «اتهامات بی‌پایه» به رئیس جمهوری ترکیه است.
تجمع مقابل کنسولگری ترکیه در تبریز
بعداز ظهر دیروز همچنین جمع کثیری از مردم تبریز در واکنش به شعرخوانی رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، مقابل کنسولگری این کشور در تبریز تجمع کردند. به گزارش ایسنا مردم تبریز در این تجمع شعارهای «غیرتلی_تبریز، غیرتلی_آذربایجان»، «ترک، فارس، آذری؛ امام حسین لشکری»، «آذربایجان جانباز، خامنه‌ای‌ دن آیریلماز» و... را سر داده و بر تمامیت ارضی ایران اسلامی تأکید کردند. در پایان این تجمع، بیانیه‌ای در محکومیت اظهارات اخیر رئیس جمهور ترکیه، قرائت شد.