جایگاه سوم اختراع ایرانی از بین ۸۰۰ اختراع در سوئیس

سرویس جامعه جوان آنلاین: دو پژوهشگر ایرانی با اختراع دستگاه ضدعفونی‌کننده هوش مصنوعی، توانستند علاوه بر کسب مدال برنز در مسابقه بین‌المللی ژنو، با ایده‌های خلاقانه خود گرهی از مشکلات کشور را هم باز کنند. هوش مصنوعی این دستگاه تصمیم‌گیری می‌کند که وسیله مورد نظر را به چه شکلی ضدعفونی کند. این دستگاه اتوماتیک برای تمام اماکن عمومی به خصوص بیمارستان‌ها دارای کاربرد‌های زیادی است. دستگاه ضدعفونی‌کننده هوش مصنوعی، ساخت دو محقق ایرانی در مسابقه بین‌المللی ژنو که اخیراً برگزار شد، توانست از بین ۸۰۰ اختراع از ۴۰ کشوردنیا رتبه سوم را کسب کند. از آنجایی که این دستگاه هیچ مشابهی ندارد، مخترعان در حال اقدام برای دریافت پتنت (ثبت اختراع) اروپا و پتنت امریکا برای آن هستند.
بدون حمایت و با مشورت دیگر محققان
«سید مجتبی قرآنی» و «حسام‌الدین آتشی» مخترعان جوانی هستند که به دلیل دانشجوی رشته پزشکی بودن به صورت مداوم در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی حضور داشتند. وسایلی که در بیمارستان‌ها به صورت عمومی توسط کادر درمان استفاده می‌شود، مانند پرونده بیماران، خودکار و برخی از وسایل پزشکی نقش بسیار مهمی در انتقال آلودگی و گسترش عفونت‌های بیمارستانی دارد.
در دوره کرونا هم انتقال ویروس از همین وسایل موجب فوت کادر درمان شد. به همین دلیل این دو مخترع به فکر ساخت دستگاهی افتادند که بتواند در مدت زمانی کوتاه وسایل مختلف را به صورت کاملاً ایمن و اتوماتیک ضدعفونی کند.


این دو دانشجوی پزشکی دانشگاه آزاد بدون حمایت از دانشگاه خودشان و با کمک گرفتن از متخصصان مهندسی پزشکی و الکترونیک دانشگاه تهران، دستگاهی طراحی کردند که هم عفونت بیمارستانی و هم کرونا را تشخیص دهد.
این اختراع به نحوی طراحی شده که استفاده از آن محدود به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی نشود و در محیط‌های مختلفی مانند اماکن عمومی، مدرسه‌ها، دانشگاه‌ها، پاساژ‌ها و رستوران‌ها نیز قابل استفاده باشد.
کلکسیونی از تأییدیه‌ها
مجتبی قرآنی با بیان اینکه در مسابقه بین‌المللی ژنو توانستیم از بین ۸۰۰ اختراع از بیش از ۴۰ کشور دنیا مدال برنز را کسب کنیم، به فارس گفت: این دستگاه تأییدیه ثبت اختراع ملی مرکز مالکیت معنوی، تأییدیه سازمان پژوهش‌های علمی صنعتی، تأییدیه آزمایشگاه‌های همکار وزارت بهداشت، تأییدیه صحت عملکرد کالیبراسیون توسط شرکت مورد تأیید سازمان استاندارد، تأییدیه CE اروپا از شرکت TUV آلمان، تأییدیه ایزو ۱۳۴۸۵ تجهیزات پزشکی، تأییدیه مصرف‌کننده، تأییدیه مرکز اقتصاد سلامت و تأییدیه مرکز تحقیقاتی ژنتیک را دارد. همچنین توانسته است در مسابقه قضاوت بالینی با محوریت کرونا رتبه اول را کسب کند. این مخترع در خصوص عملکرد این دستگاه هم گفت: فرایند استفاده از این دستگاه بسیار ساده است و نیاز به تخصص یا آموزش خاصی ندارد. این دستگاه کاملاً به صورت اتوماتیک عمل می‌کند. فردی که می‌خواهد از این دستگاه استفاده کند به راحتی وسیله موردنظر خود را داخل دستگاه قرار می‌دهد. پس از فشردن دکمه شروع، دستگاه باتوجه به اطلاعات و هوش مصنوعی که برای آن طراحی شده‌است، فرایند ضدعفونی را در کوتاه‌ترین زمان ممکن انجام می‌دهد. برخی از دستگاه‌های ضدعفونی‌کننده ترکیبات شیمیایی یا اشعه‌های مضر روی وسیله ضدعفونی شده به جا می‌گذارند که ممکن است در کوتاه‌مدت و بلند‌مدت به سلامتی افراد آسیب برساند، اما مزیتی که این دستگاه نسبت به دیگر نمونه‌ها دارد، این است که به صورت هوشمند تازمانی که فرایند ضدعفونی کامل نشود و وسیله برای محیط و افراد ایمن شناسایی نشود، کارش تمام نمی‌شود.
مزیت این اختراع نسبت به تمام رقبا
حسام‌الدین آتشی هم با بیان اینکه ما برای ساخت این دستگاه چند هدف مهم تعیین کرده‌بودیم تا به یک دستگاه برتر برسیم، گفت: مورد اول این بود که مدت ضدعفونی‌کنندگی این دستگاه کوتاه باشد. دوم اینکه کاربرد‌های گسترده‌ای داشته‌باشد و به آزمایشگاه‌ها و بیمارستان محدود نشود و در همه مراکز عمومی و خصوصی کاربرد داشته باشد. از طرف دیگر این دغدغه را داشتیم که ضدعفونی‌کنندگی دستگاه کاملاً مطمئن و ایمن باشد. از همین رو از هوش مصنوعی در این دستگاه استفاده کردیم. از همه مهمتر اینکه برای افراد، محیط‌زیست و وسیله‌ای که داخل آن قرار می‌دهیم، کاملاً ایمن باشد و آسیبی به آن وارد نکند.
وی تصریح کرد: هزینه تولید این دستگاه در مقایسه با نمونه‌های مشابه خارجی بسیار کمتر است و قابلیت این را دارد که در داخل کشور با هزینه تقریبی ۱۰ میلیون تومان تولید شود. با توجه به اینکه این دستگاه نمونه مشابه خارجی ندارد می‌توانیم با صادرات این دستگاه به ارزآوری کشور نیز کمک کنیم.
گفتنی است دستگاه‌های ضدعفونی‌کننده‌ای که اکنون وجود دارد با روش‌های مختلفی مثل استفاده از الکل، لامپ UV و حرارت وسایل را ضدعفونی می‌کنند، اما هر یک از این روش‌ها ایرادات خاص خود را دارد. به طور مثال وسایل کاغذی، پول و گوشی موبایل را نمی‌توان با الکل ضدعفونی کرد یا لامپ UV برای ضدعفونی کردن اشیا به زمان زیادی احتیاج دارد. مزیتی که اختراع جدید نسبت به تمام دستگاه‌ها دارد، این است که به دلیل استفاده از هوش مصنوعی، می‌تواند وسایل مختلف با جنس‌های متفاوت را در کمترین زمان و با مؤثر‌ترین روش ضدعفونی کند.