۸ آذر با کیف غنی‌شده ایران

ایران اورانیوم غنـــی شده ۶۰ درصدی را از ۲۵ کیلوگرم هم بالاتر برده و حالا برای شروع مذاکرات برای هشتم آذر، یعنی ۲۳ روز دیگر با طرف‌های غربی، روسیه و چین توافق کرده، مذاکراتی که افزایش ظرفیت هسته‌ای ایران را در وضعیتی بالاتر از شروع مذاکرات در سال ۲۹۳۱ قرار می‌دهد. دولت امریکا از یک طرف دندان طمع تیز کرده تا از مذاکره هسته‌ای در وین پلی درست کند برای مذاکره کردن در سایر موضوعات و از طرف دیگر، جمهوریخوان کنگره می‌گویند که حتی در صورت دستیابی احتمالی به توافق، هیچ تضمینی برای پایدار ماندن آن وجود ندارد: «هر توافقی در وین، توافقی مرده است.» اتحادیه اروپا چهار شنبه شب با صدور بیانیه‌ای رسمی اعلام کرد که نشست کمیسیون مشترک برجام ۸ آذر به صورت حضوری در وین از سر گرفته می‌شود و شرکت‌کنندگان قرار است به رایزنی‌ها درباره اجرای کامل و مؤثر این توافق ادامه دهند. در بیانیه اروپایی‌ها آمده که این نشست در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارت‌های امور خارجه ایران و گروه ۱+۴ برگزار خواهد شد. ریاست این نشست برعهده انریکه مورا، معاون سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا خواهد بود. بر اساس بیانیه اتحادیه اروپا شرکت‌کنندگان قرار است به رایزنی‌ها درباره بازگشت محتمل امریکا به برجام و اطمینان از اجرای کامل و مؤثر این توافق ادامه دهند. پیش‌تر علی باقری کنی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران هم در توئیتی نوشته بود: «در تماس تلفنی با آقای انریکه مورا، آغاز مذاکرات با هدف لغو تحریم‌های غیرقانونی و غیرانسانی، در روز ۸ آذرماه در وین مورد موافقت قرار گرفت.» میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در مذاکرات وین هم در توئیتی از توافق صورت گرفته در خصوص برگزاری دور جدید مذاکرات برای از سرگیری اجرای برجام استقبال کرد و گفت که این گفتگو‌ها راه را برای رفع تحریم‌های امریکا باز می‌کند. ۲۱۰ کیلو اورانیوم ۲۰ درصدی
تاکنون شش دور مذاکره در شهر وین میان ایران و سایر طرف‌های برجام برای بازگشت امریکا به برجام انجام شده است و طرف‌ها می‌گویند پیشرفت‌های ملموسی در این مذاکرات حاصل شده، اما اختلافات کماکان باقی است. به گفته مقامات ایرانی و روس، ۹۰ درصد اختلافات حل شده و تنها ۱۰ درصد مسائل البته «کلیدی» باقی مانده که باید بر سر آن‌ها توافق صورت گیرد. ایران اصرار دارد که امریکا باید برای نشان دادن حسن‌نیت، همه تحریم‌ها را لغو کند و متعاقب آن تهران نیز پس از راستی‌آزمایی به تعهداتش در برجام برمی‌گردد، اما امریکایی‌ها مدعی‌اند که بازگشت به برجام، باید همزمان از سوی دو طرف انجام شود. این درحالی است که مقامات واشنگتن بار‌ها اعلام کرده‌اند که در صورت توافق جدید، قرار نیست همه تحریم‌ها لغو شود و ۳۰ درصد تحریم‌ها که ربطی به برنامه هسته‌ای ایران ندارد، کماکان به قوت خود باقی خواهد ماند.
از سرگیری دور جدید مذاکرات هسته‌ای درحالی است که ایران سطح غنی‌سازی خود را افزایش داده و با دست پر پشت میز مذاکره می‌نشیند. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز پنج شنبه اعلام کرد که ذخایر اورانیوم ۲۰ درصد کشور از ۲۱۰ کیلو عبور کرده و تاکنون ۲۵کیلو اورانیوم ۶۰ درصد تولید شده است. کمالوندی در سخنرانی خود در نمایشگاه دستاورد‌های صنعت هسته‌ای ایران خاطرنشان کرد: «پیشرفت‌های صنعت انرژی اتمی ایران در چرخه سوخت هسته‌ای از مرحله اکتشاف، استخراج، تبدیل، غنی‌سازی، تولید سوخت تا مدیریت پسماند و همچنین تسلط بر انواع لیزر و فناوری کوانتوم چشمگیر و معجزه‌وار است. این صنعت بالنده و رو به جلو حرکت می‌کند. ما مدتی محدودیت داشتیم، اما خوشبختانه با قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی دست و بال‌مان باز شد.
طبق قانون از ما ۱۲۰ کیلو ۲۰درصد خواستند، در حالی‌که الان از ۲۱۰ کیلو عبور کرده‌ایم. تاکنون ۲۵ کیلو ۶۰ درصد تولید کرده‌ایم که به استثنای کشور‌های دارای سلاح هسته‌ای هیچ کشوری قادر به تولید آن نیست.» پس از خروج امریکا از برجام، ایران نیز تعهدات خود را در ذیل برجام کاهش داد و علاوه بر از سرگیری غنی‌سازی ۲۰ درصدی، از چند ماه پیش نیز غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم را شروع کرد. تولید اورانیوم ۶۰ درصدی، در تاریخ هسته‌ای ایران بی‌سابقه است. امریکایی‌ها مدعی‌اند توسعه برنامه هسته‌ای ایران برای غرب و متحدانش نگران‌کننده است و این کشور باید چرخه هسته‌ای خود را به عقب برگرداند. اما تهران گفته که هر اندازه که نیاز داشته باشد از ذخایر هسته‌ای خود استفاده خواهد کرد. ساز ناکوک امریکایی‌ها


سخنگوی وزارت خارجه امریکا از بازگشت ایران به میز مذاکرات هسته‌ای استقبال، اما همزمان ارسال پالس‌هایی برای گسترش دامنه مذاکرات را شروع کرد؛ موضوعی که ایران با آن مخالفت کرده است. به گزارش رویترز، ند پرایس پنج شنبه شب در نشست خبری گفت که دولت جو بایدن بازگشت به برجام را نخستین اولویت خود می‌داند، اما قصد دارد از این بازگشت به عنوان سکویی برای مذاکره بر سر سایر موضوعات با ایران استفاده کند. پرایس گفت: «ما همچنان معتقدیم بازگشت دوجانبه به برجام مؤثر‌ترین روشی است که از طریق آن می‌توان برنامه هسته‌ای ایران را مهار کرد. بنابراین، این نخستین گام ما است». وی اضافه کرد: «اگر بتوانیم به این پایبندی دوجانبه دست پیدا کنیم بعداً از برجام به عنوان مبنایی برای نه فقط طولانی‌تر و قوی‌تر کردن توافق، بلکه برای مذاکره بر سر سایر مسائل محل نگرانی که علاوه بر امریکا برای کشور‌های متحد و شریکان‌مان در منطقه هم نگران‌کننده هستند، استفاده خواهیم کرد.» امریکا بار‌ها اعلام کرده که فقط به بازگشت به برجام قناعت نخواهد کرد و از توافق جدید به عنوان پلی برای موضوعات دیگر استفاده خواهد کرد. آن‌ها درصددند برنامه موشکی و رفتار‌های منطقه‌ای ایران را نیز در توافق جدید بگنجانند، اما هیئت ایرانی بار‌ها هشدار داده که مذاکرات تنها بر سر مسئله هسته‌ای خواهد بود و قرار نیست بند‌های جدیدی در آن اضافه شود. فراتر از بحث‌ها درباره گسترش مذاکرات، منتقدان دولت بایدن نیز با صدای بلندتری از اخلال در مذاکرات صحبت می‌کنند.
رهبران حزب جمهوریخواه امریکا روز پنج شنبه گفتند ایران باید هر توافقی با دولت جو بایدن را که از حزب دموکرات است از همان آغاز مرده فرض کند. وبگاه «واشنگتن‌فری‌بیکن» به نقل از رهبران حزب جمهوریخواه در کنگره امریکا نوشته که آن‌ها می‌خواهند این پیام مستقیم را به ایران ارسال کنند که بایدن از هیچ اختیاری برای دادن وعده ابدی رفع تحریم‌ها برخوردار نیست. قانونگذاران امریکایی گفته‌اند: «رفع تحریم‌ها در اختیار کنگره است و جمهوریخواهان تمامی آنچه را در توان دارند، برای حصول اطمینان از بازگشت تحریم‌ها به کار خواهند گرفت.» گروهی از نمایندگان کنگره طرح‌هایی ارائه کرده‌اند که خواستار منوط کردن بازگشت امریکا به برجام به کسب مجوز از کنگره است. چند روز پیش نیز تد کروز، سناتور جمهوریخواه مدعی شده بود: «هر توافقی با ایران به عنوان یک معاهده اگر از سوی سنا تصویب نشود، مطمئناً هر رئیس‌جمهور جمهوریخواه در آینده آن را پاره خواهد کرد». هرچند اکثریت کنگره در اختیار دموکرات‌ها قرار دارد، اما در بین دموکرات‌ها هم برخی مخالف جدی توافق هسته‌ای با ایران هستند که این می‌تواند کار را برای اجرای آن دشوارتر کند. با توجه به خروج امریکا از برجام، هیئت ایرانی دنبال گرفتن تضمین از امریکا است که در آینده چنین سناریویی تکرار نشود، اما مقامات واشنگتن گفته‌اند که نمی‌توانند چنین تضمینی را بدهند و امضای آن‌ها پای توافق تضمین است. درحالی که دولت قبلی امریکا نشان داد که چنین امضا‌هایی نه تنها تضمین نیستند بلکه به راحتی می‌توان چنین توافقاتی را زیر پا گذاشت.
از سوی دیگر، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی هم در گفتگو با شبکه خبری سی. ان. ان گفت: «برای آژانس بین‌المللی انرژی اتمی فعالیت در ایران به صورت چشمگیری دشوار شده است.» همچنین دولت فرانسه هم ادعا کرد که ایران باید بی‌درنگ گفتگو و همکاری با آژانس بین‌المللی هسته‌ای را از سر بگیرد و مسائل حل نشده را پیش ببرد، در غیر این صورت فرانسه و متحدانش در نشست بعدی آژانس علیه ایران اعلام موضع خواهند کرد.