روزنامه کيهان
1400/08/27
فتنه آبان 98 چرا پدید آمد؟(نگاه)
1- پس از اعلام سه برابر شدن قیمت بنزین در تاریخ ۲۴ آبان ۱۳۹۸، حمله به پمپ بنزینها- و برخی مراکز مهم اقتصادی و حتی زیرساختی و امنیتی- چنان گسترده، حرفهای و دقیق انجام شد که عملیات شبکهای سازمان یافته و آموزش دیده را قطعیت میبخشد. به عبارت دیگر، درست است که مردم توسط رئیسجمهور و وزارت نفت غافلگیر شدند، اما به نظر میرسد سرویسهای جاسوسی و امنیتی دشمن، مطلع و آماده عملیات بودند.2- درباره بهانه بنزینی آن فتنه، روایت خوشبینانه این است که؛ دولت در سال 94، همزمان با مذاکره و توافق با آمریکا، دنبال «نمایش بهبود شرایط اقتصادی» بود. از جمله اقدامات نمایشی، حذف سهمیهبندی بنزین و ثابت نگه داشتن قیمت به مدت چهار سال بود. این سوء تدبیر چهار ساله، به افزایش مصرف و قاچاق سوخت به میزان 144 هزار میلیارد تومان انجامید. اما چهار سال بعد، افزایش مصرف 20 میلیون لیتری بنزین در روز و ناتوانی در تامین (واردات) آن از یکسو، قاچاق گسترده به موازات پرداخت یارانه بنزینی از سوی دیگر، و مواجهه با کسری بودجه گسترده از طرف سوم، دولت را به صرافتانداخت تا کوتاهی چهار ساله- در افزایش تدریجی و بدون شوک قیمتی- را در یک شب جبران کند!
3- در حالی که ماهها بود مدیران دولتی و نفتی، افزایش قیمت بنزین را تکذیب میکردند، ناگهان در بامداد ۲۴ آبان معلوم شد دولت، قیمت بنزین را از
1000 تومان به 3000 تومان افزایش داده است. حالا فرصت و بهانه مناسبی فراهم آمده بود تا شبکه اجیر شده توسط سیا و موساد و ام آی سیکس، روی جریان شوکزدگی مردم، موجسواری کنند و به امنیت و اقتدار ایران از درون ضربه بزنند. کمتر از دو ماه بعد هم، رژیم آمریکا جرأت پیدا کرد با مشاهده این بههمریختگی مدیریتی، قهرمان ملی و بینالمللی ایران، سردار قاسم سلیمانی را ترور کند. آن روز آمریکا و متحدانش با تمرکز روی برخی سوء مدیریتها و اصرار برخی مدیران بر دو قطبی کردن جامعه، برنامه براندازی و برپایی جنگ داخلی در ایران را به اجرا گذاشته بودند؛ و درست به همین دلیل هم بود که رهبر حکیم انقلاب، با هزینه کردن از آبروی خود، نگذاشتند فاز بعدی و مهم نقشه دشمن برای بازی روی شکاف میان قوا و اختلاف در حاکمیت، پیش برود.
4- با وجود خسارتهای بزرگی که فتنه بنزینی به امنیت و اقتدار ملی زد، افراطیون مدعی اصلاحات از این رویداد تلخ ناراضی نبودند. علی شکوریراد، دبیرکل حزب اتحاد ملت (حزب مشارکت سابق) پس از شوک بنزینی و التهابات ناشی از آن، با وقاحت گفت: «اعتراضات اخیر، موجب ریزش رای اصلاحطلبها نشده، یا اگر شده، خیلی کمتر از میزانی است که از رای اصولگراها ریزش کرده. اعتراضات معمولا در حواشی شهرهای بزرگ و مناطقی که مردم از برخورداری مالی کمتری بهرهمند هستند، اتفاق افتاد. مردم اینجاها همانطور که نماز میخوانند و روزه میگیرند، میآمدند و رای میدادند. اینها الان آسیب دیدهاند. بنابراین برخلاف دورههای قبل که کاهش مشارکت، بیشتر به ضرر اصلاحطلبها بود، این بار کاهش رای، بیشتر در اردوگاه اصولگرایان اتفاق افتاده است»!
5- غیر از روایتهای خوشبینانهای که درباره علت سوء تدبیرهای اینچنینی گفته شد، روایتهای دیگری هم وجود دارد که اتفاقا از سوی برخی حامیان دولت سابق بیان شده است. مدیر کانال آمد نیوز، کسی است توسط ناتوی اطلاعاتی به عنوان رابط رسانه رسانهای ضد انقلاب خارجی و شبکه نفوذی آلوده، در پاریس به خدمت گرفته شده بود و در فتنه دی ماه 96، جزو آتش بیاران اصلی معرکه بود. او سال 97 در گفتوگو با یک شبکه ضد انقلاب، پروژه برآمده از تحلیل کارفرمایان امنیتی خود را این گونه بازگو میکند: «ما در انتخابات 96 تحلیل داشتیم. اینجور نبود که راه بیفتیم و بگوییم اصلاحطلبیم یا عاشق روحانی هستیم. مجموعه ما، تحلیل امنیتی داشت. میخواهم بازش نکنم تا قضایای دیگر اتفاق بیفتد تا بنشینیم و مفصلتر با هم صحبت بکنیم. آیا اگر رئیسی یا قالیباف سر کار بود، این مشکلاتی که در کشور وجود دارد، الان بود؟ این تظاهراتی که ایجاد شد، آیا بود؟ ما بر اساس تحلیل امنیتی... (مجری: میشود این طور تعبیر کرد که شما خواستید روحانی بیاید، تضاد درونی حاکمیت و عدم تدبیر و مدیریت روحانی، سبب این بشود که مردم معترض شوند؟ تدبیر شما این بود؟)...ما به این نتیجه رسیدیم که باید برویم پشت سر فردی مثل روحانی. کشور باید به نقطه جوش میرسید و اگر آدمی مثل رئیسی یا قالیباف سر کار میآمد، کار به نقطه جوش نمیرسید».
6- تحلیل بعدی را از زبان محمدجواد روح، سردبیر نشریه اصلاحطلب نشریه صدا (ارگان حزب اتحاد ملت) بخوانید که ۱۶ آذر ۹۸ درباره دادن شوک بنزینی به مردم، به سایت انصاف نیوز گفت: «چرا روحانی چهار روز قبل از گرانی بنزین آنگونه سخنرانی میکند؟ کدام رئیسجمهور اعلام کرده بود که فلان قدر کسری بودجه داریم؟ آقای روحانی در یزد از کسری بودجه گفت و یکسری حملات هم به رئیسی انجام داد. همین روش را در کرمان به شکلی دیگر ادامه داد. مهمتر از همه اینها اعلام کرد به توافقات پشت پرده هم پایبند است؛ همه اینها، یعنی روحانی میخواهد به هر قیمتی شده، دوباره با آمریکا مذاکره کند. اینجا بود که قمار کرد. وقتی دید چیزی دستش ندارد، بنزین را گران کرد تا جامعه به شرایط اقتصادی واکنش نشان دهد؛ فشار از پایین اتفاق بیفتد تا در بالا چانهزنی کنند که مذاکره انجام شود. میگویند وزیر اطلاعات در جلسه دولت هشدار داده اگر بنزین را گران کنید، جامعه بههم میریزد و روحانی خندیده است. اینکه میگویند گران کردن بنزین تصمیم غیرکارشناسی و اطلاعرسانی آن هم غلط بوده؛ اتفاقاً از نظر روحانی، تصمیم هم کارشناسی بوده و هم نحوه اطلاعرسانی- در واقع اطلاعنرسانی- درست بوده تا جامعه بیشتر عصبانی شود»!
7- به نظر میرسد فتنه ترکیبی سال 98، هنوز رازهای ناگفته بسیاری درباره جفایی که به مردم و نظام و انقلاب شد، در خود نهفته دارد.
محمد ایمانی
سایر اخبار این روزنامه
ملت ایران بالقوه نخبه است/ غفلت از استعدادها نقشه استعمار است
نقش آموزش و پرورش و نخبگان در توسعه (یادداشت روز)
اخبار ویژه
کنترل نظامی مأرب به دست انقلابیون افتاد
ساخت ۷۰۰ هزار مسکن در سراسر کشور آغاز شده است
نیروهای نظامی لهستان به جان پناهجویان افتادند
نامه 253 نماینده مجلس به اژهای برای برخورد با متخلفان کرسنت
آیتالله محسن مجتهد شبستری دعوت حق را لبیک گفت
داروهای بیماران پروانهای رایگان شد
عادیسازی روابط از طریق ورزش ممنوع است
فتنه آبان 98 چرا پدید آمد؟(نگاه)
عوض کردن جای بدهکار و طلبکار در آستانه دور جدید مذاکرات برجامی!
ملت ایران بالقوه نخبه است/ غفلت از استعدادها نقشه استعمار است
ملت ایران بالقوه نخبه است/ غفلت از استعدادها نقشه استعمار است