روزنامه جوان
1400/11/05
بیبیسی و اینترنشنال بر سر پول و خبر جعلی رقابت دارند!
«رسانههایی زرد» توصیفی است که روزنامهنگار با سابقه اصلاحطلب درباره بیبیسی فارسی (متعلق به دولت انگلستان) و تلویزیون اینترنشنال (متعلق به سعودی) به کار میبرد. شمسالواعظین گویا قصد کرده که یک تنه مقابل باورهای نادرست اصلاحطلبان بایستد. او در گفتوگوی کلاب هاوسی قبلی خود، علیه اعتقاد اشتباه برخی اصلاحطلبان که سردار قاسم سلیمانی را در برخورد تند دولت سوریه با مخالفان غیرتروریست بشار اسد، مقصر میدانستند، ایستاد و تبیینی قریب به واقع ارائه داد. حالا هم در گفتوگوی کلاب هاوسی چند روز قبل خود، با موضوع بررسی وضعیت روزنامهنگاری سیاسی در ایران، نکات جالب توجهی بیان کرده است که شنیدن آنها از زبان یک روزنامهنگار اصلاحطلب که توقیف چهار روزنامهاش و دادگاهی و زندان بخشی از نتیجه فعالیتهایش در ایران بوده، برای اصلاحطلبان، به ویژه آن طیف از فعالان رسانهای اصلاحطلب که اکنون در بیبیسی و اینترنشنال مشغول هستند، خوشایند نباشد. به همین دلیل هم جلسه کلاب هاوسی مذکور با تنش همراه شد و برخی از روزنامهنگاران و شاگردان سابق شمسالواعظین با حمله به استاد و همکار سابق خود سعی کردند مانع از سخن گفتن او شوند.اولین نکتهای که شمسالواعظین در مورد آن صحبت کرد، منابع مالی یک رسانه بود. او با بسیار مهم دانستن منابع مالی یک رسانه گفت: «رسانههای فارسیزبان قبل از آنکه تابلوی حرفهای بودن را بالا ببرند، باید بگویند که منابع مالی آنها از کجا تأمین میشود... واقعیت آن است که این رسانهها نمیتوانند عنوان حرفهای را یدک بکشند، زیرا آنها هنوز فرق روزنامهنگاری سیاسی و فعال سیاسی را نمیدانند.»
شمسالواعظین در ادامه، تشبیهی جنجالی به کار برد: «پیش از انقلاب، حزب توده مدعی بود روزنامه سیاسی منتشر میکند؛ درحالیکه آن روزنامه تنها تریبون حزب بود. رفتار روزنامههای اصلاحطلب و رسانههای فارسی خارج از کشور تا حد بسیار زیادی شبیه روزنامه حزب توده است. در روزنامهنگاری علمی نمیتوان بین مرجعیت سیاسی و مرجعیت رسانهای همپوشانی ایجاد کرد. روزنامهنگار نماینده یک حزب نیست، بلکه نماینده مردم ایران است و باید اراده ملت را پوشش بدهد».
شمسالواعظین افزود: «این دسته از رسانههایی که نام بردم هیچکدام صفت حرفهای را نباید استفاده کنند. در طی سالهای گذشته نزدیک به ۳۲۰ نفر از روزنامهنگاران ایرانی به خارج رفتهاند و ادعای حرفهای بودن میکنند؛ درحالیکه ما در داخل کشور ۶ هزار روزنامهنگار حرفهای داریم که بهاندازه این افراد ادعا نیز ندارند، اما به مراتب نسبت به این گروه محتوای بهتری تولید میکنند، زیرا در میدان بوده و مسائل داخل را درک میکنند.»
زهرا رهنورد از کسانی بود که پس از اعدام نیما زم، همپای رسانههای ضدانقلاب از او به عنوان یک «روزنامه نگار» دفاع کرد. همان زمان برخی فعالان رسانهای انقلابی اعتراض کردند که «آیا به روزنامهنگارانِ اصلاحطلب برنمیخورد که رهنورد، نیما زم را «روزنامهنگار» مینامد؟ یعنی منظور جنبش! سبز از روزنامهنگاری، ابتذال و خیانتی در قد و قامت زم بود؟» حال شمسالواعظین به این اتفاق پس از گذشت یک سال اعتراض کرده است: «بارها شنیدهام که میگویند روحالله زم روزنامهنگار بود. واقعیت آن است که انجمن بینالمللی روزنامهنگاری از من خواست نظرم را راجع به ایشان بگویم، به آنها گفتم که روحالله زم روزنامهنگار نبوده و در بهترین حالت تنها صاحب یک رسانه بود. چطور میتوان فردی، چون روحالله زم را روزنامهنگار دانست، درحالیکه او در کانال تلگرامیاش ترویج خشونت کرده و آموزش ساخت کوکتل مولوتف میداد! زم فردی آلوده بود که میخواست روزنامهنگاری را نیز آلوده کند.»
سردبیر روزنامه نشاط در بخشی دیگر از سخنان خود به موضوع دو رسانه فارسیزبان در خارج از کشور پرداخته و گفت: «با صراحت باید بگویم که تلویزیون سعودی (اینترنشنال) رسانه نیست، بلکه دستگاهی است که بهصورت جانبدارنه و غیراخلاقی تولید محتوای دروغین میکند. سیما ثابت یکی از مجریان این شبکه حرف در دهان میهمانان خود گذاشته و اگر مطابق میل او عمل نکنند، صدای آنها را قطع میکند. او از کارشناسان خود سوءاستفاده میکند. مجریان این تلویزیون از منابع خبری دقیق استفاده نکرده و اخبار جعلی تولید میکنند. این تلویزیون علاوه بر مجری، مدیرانش نیز مشکل دارند و فاقد اخلاق حرفهای هستند.» شمسالواعظین به روزنامهنگاران هشدار داد که نباید در برابر این بیاخلاقی سکوت کنند!
این روزنامهنگار اصلاحطلب با اشاره به روش تلویزیون سعودی العربیه، در وسوسه کردن کارمندان الجزیره با پول بیشتر، برای آنکه به استخدام العربیه دربیایند، گفت: «تلویزیون اینترنشنال نیز با همین شیوه عمل کرد. این تلویزیون تازه تأسیس با وعده پول کارمندان تلویزیون انگلیس را دزدید تا بتواند وارد محوطه مخاطبان بیبیسی شود. تلویزیون ملکه نیز برای آنکه از رقابت عقب نماند تا توانست شبیه تلویزیون عربستان شد، در حال حاضر دعوا بین بیبیسی و اینترنشنال بر سر پوند و تولید اخبار جعلی و سیاه است.»
جلسه صحبت شمسالواعظین البته آرام نبود و او مورد فحاشی یکی از مدیران تلویزیون سعودی اینترنشنال قرار گرفت و در واکنش گفت که «شما توهم تأثیرگذاری بر مردم را دارید؛ در خیابان و دانشگاه بسیاری از من میپرسند که چرا برخی از شاگردان شما برای دشمن مردم ایران کار میکنند. چرا آنها با نوکران امریکاییها قرارداد بسته و همکاری میکنند.»
او به سخنان قبلی خود در مورد دروغسازی رسانههای خارج از کشور پیرامون حضور ایران در سوریه هم اشاره کرد و ادامه داد: «سال ۸۸ برخی بهدروغ میگفتند که برخی از نیروهای پلیس از حزبالله لبنان به داخل کشور آمده و عربی حرف میزنند، آن ماجرا یک دروغ بزرگ بود. شبیه همین داستان درباره مسئله حضور سپاه در سوریه بازگو شده است.»
شمسالواعظین با تکرار موضع قبلی خود در این زمینه، توضیح داد که سپاه و نیروهای قاسم سلیمانی چه زمانی وارد سوریه شدهاند، گفت: «نیروی قدس زمانی وارد سوریه شد که داعش به محله زینبیه رسیده بود. زمانی که تمام نیروهای جبههالنصره آماده ورود به دمشق و تصرف پایتخت سوریه بودند. اینجاست که آقای سلیمانی همراه با بخشی از نیروهای زمینی و داوطلب تحت عنوان مدافعان حرم وارد دمشق میشوند.» و بعد پیرامون دفاع قاسم سلیمانی از مطالبات بحق مردم سوریه از دولت اسد گفت.
در این زمان او بهشدت از سوی شاگردان و همکاران سابق خود در رسانههای خارج از کشور تحتفشار قرارگرفت، اما باز تکرار کرد که «رسانههای خارج از کشور بهدروغ به تحریف ماجرای حضور سپاه در سوریه پرداختند. همین دست ادعاها شما را بین مردم بیاعتبار کرده است.»
سایر اخبار این روزنامه
رزمایش مرکب دریایی تضمین امنیت و صلح برای هارتلند آبی جهان
بیبیسی و اینترنشنال بر سر پول و خبر جعلی رقابت دارند!
پیچ و خم احداث جاده استاندارد در خوزستان
۸۸ مدیر در مهمترین گمرک و فرودگاه کشور نمکگیر کروز شدند!
عاشقی را به چشم دیدیم
چسبیدههایی که ورزش را رها نمیکنند
رابطه پنهانی با مجریان قانون
مذاکره مستقیم به شرط توافق خوب با تضمین بالا
فرش قرمز اولین دولت اروپایی برای طالبان
نمایشگاه مجازی کتاب بدون بوی کباب!
نمایشگاه مجازی کتاب بدون بوی کباب!
اژهای: نگران مشکلسازی رمز ارزها هستم
رکورددار رشد تورم و نقدینگی منتقد عملکرد دولت جدید شد