روزنامه ابتکار
1400/12/17
سرنوشت آخرین فیلم داریوش مهرجویی به کجا میانجامد؟ حاشیههای «لامینور» پشت خط اکران
گروه فرهنگ و هنر – بالاخره فهرست فیلمهای اکران نوروزی نهایی شد و با وجود آنکه نام «لامینور» مهرجویی ابتدا در این فهرست بود اما در نهایت کنار گذاشته شد و دلیل هم مشکلات دریافت پروانه نمایش عنوان شد، در حالی که این فیلم پیش از این پروانه نمایش را دریافت کرده بود.داریوش مهرجویی اسم بزرگی در سینمای ایران است، او کسی که بدون شک بخشی از تاریخ سینمای کشور را با ساخت شاهکارهای مهم رقم زده است. با اینکه بارها فیلمهایش با مشکلات مختلفی روبهرو شد اما هرگز فیلمسازی را کنار نگذاشت.
او سال گذشته فیلمی تازه با نام «لامینور» ساخت اما این فیلم از جشنواره فیلم فجر چهلم کنار گذاشته شد. با این حال امید بود که بتوانیم در نوروز «لامینور» را روی پرده نقرهای ببینیم.
فرصت اکران نوروزی برای بسیاری از فیلمسازان اهمیت بسیاری دارد، تا جایی که این زمان را روزهای طلایی اکران میدانند و فیلمسازان تلاش میکنند در رقابت با دیگر فیلمها بتوانند این فرصت را از آن خود کنند. به همین دلیل امسال ۲۱ فیلم برای حضور در اکران بهار ۱۴۰۱ ابراز تمایل کردهاند اما تنها هفت فیلم فرصت نمایش در این مقطع را دارند.
بنابر فهرست اولیه قرار بر آن بود که «لامینور» مهرجویی بتواند میزبان مخاطبان در ایام نوروز در سینماها باشد اما بنابر آخرین اخبار، این فیلم از فهرست اکران نوروزی کنار گذاشته شده است. بنابر گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان سینمایی؛ محمدرضا فرجی گفت: فیلم «لامینور» از نظر سازمان سینمایی مانعی برای دریافت پروانه نمایش ندارد، این فیلم پروانه نمایش خود را دو سال گذشته دریافت کرده و الان اعتبار آن پروانه منقضی شده است.
به گفته مدیرکل دفتر نظارت بر عرضه و نمایش سازمان سینمایی؛ فیلم «لامینور» مشکلی برای صدور پروانه نمایش ندارد؛ فیلم بازبینی شده و جمع بندی آن به زودی صورت میگیرد.
وی در عین حال گفت: این فیلم در اکران نوروزی نیست و بزودی با تعامل تهیه کننده پروانه نمایش فیلم صادر میشود.
در واکنش به این اتفاق رضا درمیشیان، تهیه کننده این فیلم، متنی را منتشر کرد و نوشت: «برخلاف اظهارات نادرست در خصوص عدم درخواست تمدید پروانه نمایش «لامینور»، این درخواست از سه ماه پیش به سازمان سینمایی ارائه شده و هیچ گونه تاخیری صورت نگرفته و باتوجه به سه بار بازبینی مجدد فیلم در یک هفته اخیر و بازبینی فیلم توسط جناب وزیر و ریاست سازمان سینمایی در انتظار تمدید پروانه نمایش هستیم.»
همچنین مهرجویی با انتشار ویدیویی نسبت به بازبینی مجدد فیلم لامینور با وجود داشتن پروانه نمایش، اعتراض کرد. او در این ویدیو بیان کرد: من معترضم. این پروانه نمایش فیلم من است که وزارت ارشاد آن را صادر کرده است. شما به من پروانه نمایش دادید؛ چرا زیر قول خودتان میزنید؟ مردانه رفتار کنید.
کارگردان فیلم سنتوری همچنین اعلام کرد: دیگر نمیتوانم تحمل میکنم؛ من میآیم و به همراه دستیارانم در وزارت ارشاد تحصن میکنم. تا حقم را نگیر ول نمیکنم.
از سوی دیگر هم جعفر گودرزی، رییس انجمن منتقدان و نویسندگان سینمای ایران، در پی حواشی بوجود آمده برای فیلم «لامینور» متنی را منتشر کرد. در این متن آمده است: آن طور که من متوجه شده و در جریان قرار گرفته ام، مشکل فیلم «لامینور» اصلاح و حذف چند پلان و تکخوانی زن فیلم است. اما مساله اساسیتر اینکه فیلم «لامینور» آخرین ساخته استاد داریوش مهرجویی علیرغم داشتن پروانه نمایش باز هم مورد بازبینی برای صدور پروانه نمایش مجدد قرار گرفته و به مشکل جدیدی برخورده که این اتفاق در نوع خودش جالب و نوبر است. متاسفانه مشکل اساسی این است که سینمای ما و خصوصا مسئولانش از گفتوگو و دیالوگ که از ارکان سینماست به شدت دورند و حتی راه و رسم گفتوگو و دیالوگ را هم نمیدانند و برای همین در هر مسالهای سینما را وارد بحران تازهای میکنند و بعد کاسه چه کنم، چه کنم دستشان میگیرند و فقط نظارهگر میشوند. مسئولان سینمایی، اگر فیلم «لامینور» علیرغم داشتن پروانه نمایش، به نظرتان مشکلی دارد چرا در یک جلسه و محفل درست و صمیمانه با فیلمساز و تهیهکنندهاش نخواستید به یک تعامل و راهکار درست برسید!؟ چرا حکم صادر کردن که سادهترین کار است را انتخاب کردید؟ چرا نمیخواهید بپذیرید که سینما محکمه نیست و شما هم قاضی نیستید؟
او افزود: فیلمسازی چون مهرجویی که اعتبار سینمای ماست؛ چه قبولش داشته باشید چه نداشته باشید گوهری برای سینمای ایران است و همین که در این سینما نفس بکشد، نفسهای سینما کمتر به شماره میافتد و از حضور و قطعا سینما از تنفس ایشان جان میگیرد. احترام به شان، جایگاه، حریم، حرمت و منزلت ایشان احترام به ذات سینماست. شما وقتی با مهرجوییها که پشتوانه سینماست نمیدانید (و شاید نمیخواهید) چگونه رفتار کنید وای به حال دیگر اهالی سینما. سینمای ما با در نظر نگرفتن همین پشتوانههاست که هماره درگیر بحرانهای متعدد و گاه لاینحل است. یادتان باشد بحران در هیچ دورهای سینماگران ما نبودهاند، بلکه مسئولان سینما بوده اند چرا که همواره با سینما به عنوان یک فرزند ناخواسته رفتار کردهاند و با این نگاه تلکلیف سینماگران و هنرمندان هم کاملا مشخص است.
گودرزی ادامه داد: بحران مدیریت مساله مهم و حیاتی است که روح و جان و جسم سینمای ما را ذره ذره نابود کرده و میکند. اظهار نظرهای سلیقهای و غیرکارشناسانه و مدیریت نکردن فضا و شرایط توسط مسئولان سینمایی بلای جان سینمای نحیف ما شده است. امروزه سینمای جهان در حال تغییرات اساسی است و هر روز مرزهای نویی را در مینوردد اما مسئولان سینمایی ما هنوز حتی راه و رسم گفتوگو و برخورد با یک فیلمساز پیشکسوت را بلد نیستند چه برسد به نقشه راه برای سینما و برون رفت از بحرانها. دیگر دارد کارد به استخوان هنرمندان میرسد و بیتدبیری مسئولان شده است بلای جان سینمایمان. و باید گفت مسئولان سینمایی تا زمانی که اصول کارشان بر پایه همدلی و برداشتن موانع از جلوی پای سینماگران نباشد هر روز بحران تازهای فراروی سینما و سینماگران قرار میگیرد و اگر مبنا را بر تفرقه و حذف و جرح و تعدیل و عدم گفتوگو و شفافسازی بنا نهاده باشند باید به زودی همهمان در مراسم ختم سینما شرکت کنیم. مسئولان محترم سینمای ایران؛ هنرمندان در بلاتکلیفی و سردرگمی شما در مدیریت سینما دارند دست و پا میزنند و بیپناه ماندهاند. با این نوع مدیریت فضای سینما پر شده از عدم امنیت، بلاتکلیفی، سوتفاهم و زیر سوال بردن یکدیگر. با ایننوع مدیریت، «امید» و امید دادن، یک دروغ بزرگ است که فقط به درد توصیه کردن به دیگران میخورد.
اما پس از همه این ماجراها، حبیب ایل بیگی، معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی، در اظهاراتی گفت: برای اکران نوروزی ۲۱ فیلم متقاضی بودند که از میان آنها باید ۷ فیلم انتخاب میشد، شورای صنفی نمایش و سازمان سینمایی در این انتخابها جوانب مختلفی از جمله حضور در جشنواره فیلم فجر، تنوع ژانر و مخاطب مدنظر قرار میدهند، «لامینور» هم مانند ۱۴ فیلم دیگری که در بسته اکرانی نوروز قرار نگرفته است، امکان اکران در مقاطع زمانی دیگر را دارد.
ایل بیگی افزود: آقای مهرجویی از بزرگان و پیشکسوتان سینماست و برای همه ما قابل احترام است. در خصوص فیلم «لامینور» هم بارها به تهیهکننده فیلم گفتهایم که فیلم مشکلی برای پروانه نمایش ندارد و مسیر اکران آن باز است؛ دلیل این هیاهو و حواشی را نمیفهمیم. فیلم فقط در جدول اکران نوروز نیست.
در همین راستا شورای صنفی نمایش هم بر لزوم صدور پروانه نمایش برای فیلم داریوش مهرجویی تاکید دارد و میگوید که این فیلم میتواند از اکران ویژه عید فطر یا هر زمان دلخواه دیگر صاحب فیلم، برخوردار شود.
اما حالا باید دید دو ماه دیگر که موعد اکران عید فطر فرا میرسد آیا «لامینور» به پرده نقرهای راه مییابد یا باز هم مانعی دیگر برای فیلم مهرجویی تراشیده میشود.
سایر اخبار این روزنامه
سرنوشت آخرین فیلم داریوش مهرجویی به کجا میانجامد؟
حاشیههای «لامینور» پشت خط اکران
جلال خوشچهره
گره در کار توافق وین؟
روز دوازدهم حمله روسیه به اوکراین
احتمال آتشبس کمرنگ شد
علی شمخانی:
چشمانداز توافق در وین همچنان مبهم است
گروسی پس از نشست شورای حکام:
مسائل زیادی در ارتباط با ایران وجود دارد که باید برطرف کنیم
« ابتکار» اثر 8 دستور برای ساماندهی بازار خودرو را بررسی کرد
بازار خودرو در جاده ضد و نقیضهای دستوری
دادستانها جلوی ترک فعلها را بگیرند
کودکیِ گم شده در «زبالهها»
ابراهیم رئیسی:
هرچه زودتر جنگ خاتمه یابد بهنفع ملتهاست
سعید خطیبزاده:
خروج روسیه از برجام گمانهزنی رسانهای است
تضمین خواستن از آمریکا در برجام؛
روسها از چه نگران هستند؟
حسن روحانی:
همه باید با انسجام و وحدت ملی پشت مذاکرهکنندگان باشیم
رایزنی الکاظمی با معاون وزیر خارجه آمریکا در امور ایران و عراق
روسیه:
رهبری اوکراین کاملا کنترل کشور خود را از دست داده است
قالیباف در مراسم تجلیل از خانواده شهدا و ایثارگران قوه مقننه:
عده ای برای پست و مقام حاضرند هویت و شخصیت خود را از بین ببرند