روزنامه جوان
1401/08/03
اتصال سلامت بیماران و پیچیدن نسخهها به قطع و وصل اینترنت!
وارد مطب میشوید و بعد از انجام ویزیت و معاینه نوبت به نوشتن نسخه میرسد که پزشک با قطعی اینترنت مواجه میشود! از سوی دیگر داروخانه آزمایشگاه فیزیوتراپی و تمامی خدمات کلینیکی و پاراکلینیکی نیازمند نسخه الکترونیک هستند. تا از مطب بیرون میآیی پزشک قول میدهد به محض وصل شدن اینترنت برایتان نسخه بپیچد، اما گاهیوقتها یکی دو روزی طول میکشد تا اینترنت وصل شود؛ یکی دو روزی که ممکن است برای برخی از بیماران حیاتی باشد؛ این تجربهای است که خیلی از ما در مراجعه به پزشک و نسخهپیچی با آن مواجه شدهایم، اما چه کار میتوان کرد سلامت بیماران و پیچیدن نسخهها به قطع و وصل اینترنت متصل نباشد؟ شاید یک راهکار منطقی و در دسترس است که مراکز برای خدمات سلامت و بیمهها در شرایط کنونی نسخههای دستی را هم بپذیرد، این پیشنهاد معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کشور برای رفع مشکل بیماران و پزشکان در زمان قطعی اینترنت است.قطع اینترنت یکی از اصلیترین مشکلاتی بود که از ابتدای اجرای طرح نسخهنویسی الکترونیک باعث ایجاد اختلال در این کار میشد، اتفاقی که حالا کمی جدیتر هم شده و این قطع و وصلها میتواند روند درمان بیماران را هم مختل کند! چراکه گاهی اوقات انجام آزمایش، تهیه دارو خدمات پاراکلینیکی همچون عکس یا ام آر آی حالت ضروری و اورژانسی دارد و از طرف دیگر تمام مراکز موظف هستند فقط با نسخه الکترونیکی بیماران را پذیرش کنند یا دارو در اختیارشان قرار دهند این مسئله در شرایط کنونی که با قطعههای بیشتر اینترنت مواجهیم، میتواند دردسرزا باشد.
اخلال در نسخهنویسی
نسخهنویسی الکترونیک و پرونده الکترونیک سلامت یکی از طرحهای زیرساختی در نظام سلامت است که میتواند از هدررفتن منابع جلوگیری و نظارت و پایش در این حوزه را بسیار سادهتر و ممکنتر کند، همچنان که مصرف و تجویز منطقی دارو و کاهش اشتباهات و غلطهای املایی در نسخ کاغذی در نسخ الکترونیک وجود ندارد، اما انگار این نوع از نسخ هم دردسرهای خودش را دارد. اجرای این طرح نیازمند بسترهایی همچون اینترنت است، اما از همان ابتدا هم نسخهنویسی الکترونیک به دلیل قطع و وصلهای شبکه دچار مشکل میشد و حالا این مسئله جدیتر شدهاست.
خانم حیدری که برای مشکل زانویش به پزشک مراجعه کردهاست، میگوید: «بعد از معاینه و ویزیت وقتی پزشک خواست برایم نسخه بنویسد، متوجه شد اینترنت قطع است و قرار شد بعد از اتصال اینترنت برایم نسخه بپیچد، اما تا شب هم اینترنت وصل نشد و نوشتن نسخه به فردا موکول شد. به گفته این خانم مشکل و بیماری وی حالت اورژانسی نداشت و داروهایی که باید مصرف میکرد با یکی دو روز عقب و جلو شدن بیماریاش را تشدید نمیکرد، اما این مسئله برای کسی که بیماری اش حادتر است و مشکل اورژانسی دارد میتواند چالشبرانگیز باشد.
گزارشاتی از چالشهای نسخهنویسی
علی سالاری، معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه در حال حاضر اشکالاتی در نسخهنویسی الکترونیک در برخی مناطق کشور به دلیل اختلال اینترنت گزارش شده است، میگوید: «نسخه الکترونیک را به دلیل دقت و سرعت آن استفاده میکنیم، اگر قرار باشد نسخه الکترونیک سرعت را کاهش دهد و منجر به سردرگمی بیمار شود، باید راهکاری برای آن اندیشید.» به گفته سالاری در این زمینه گزارشات پراکندهای وجود دارد. البته سازمان نظام پزشکی به صورت مدون و مشخص گزارشی ندارد که بر اساس آن بتوان گفت چند درصد از پزشکان به دلیل اختلالات اینترنت در نسخهنویسی الکترونیک دچار مشکل شدهاند. با این حال گلایههایی در اینباره از گوشه و کنار کشور به گوش میرسد که در برخی موارد اشکالات در نسخهنویسی الکترونیک بیشتر شده و امکان خدمترسانی به صورت نسخه الکترونیک وجود ندارد یا اینکه سرعت کاهش یافتهاست.
اما راهکار چیست و برای اینکه بیماران هم در این مسئله به مشکل برنخورند و بتوانند نسخههایشان را بچینند و همچنین دست پزشکان برای نسخهنویسی بسته نباشد باید چه کار کرد؟
لزوم اعتبار به نسخ کاغذی تا اطلاع ثانوی
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کشور در پاسخ به این سؤال میگوید: «پیشنهاد ما این است که در این مواقع سازمانهای بیمهگر اعلام کنند که درصدی از نسخ پزشکان به صورت دستی پذیرش شوند. اگر به هر علتی اینترنت دچار اختلال میشود، حداقل تمهیداتی در نظر گرفتهشود که در ارائه خدمات سلامت اشکال ایجاد نشود. این مسائل باید پیشبینی شود.» وی با تأکید بر اینکه سالهاست بانکداری الکترونیک را داریم و میتوان از طریق موبایل و دستگاههای الکترونیکی پول منتقل و خدمات دریافت کرد، میافزاید: «با این اوصاف، اما آیا خدمات دستی و مکانیزه متوقف شدهاست؟ پاسخ خیر است.» سالاری تأکید میکند: «در حال حاضر مسئله نسخه الکترونیک مسئله جان و سلامتی است و یک مرحله پایینتر از آن، مسائل مالی است، بنابراین وقتی برای یک مسئله مالی بحث خدمات دستی را متوقف نکردیم، برای یک مسئله جانی که به سلامت مردم ربط دارد و قطعاً درجه اهمیت آن بالاتر است، باید به همین صورت عمل کنیم و تا حدی نسخهنویسی دستی را هم امکانپذیر کنیم.»
معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی کشور با بیان اینکه در حال حاضر میتوان گفت اشکالاتی در نسخهنویسی الکترونیک در برخی مناطق کشور به دلیل اختلال اینترنت وجود دارد، میافزاید: «البته در این زمینه آماری نداریم، این آمار را میتوان از سازمانهای بیمهگر پرسید که معمولاً میتوانند به صورت مقایسهای نسبت به ماههای قبل اعلام کنند که چند درصد از نسخ الکترونیک کمتر شدهاست.»
وی ادامه میدهد: «در عین حال نظام پزشکی گیلان هم تقاضا کرده است با توجه به اختلال در اینترنت و گلایه برخی بیماران، پزشکان بتوانند حداقل ۲۰ درصد از نسخ را به صورت دستی بنویسند، اما هنوز پاسخ مثبتی از سوی دولت و بیمهها در این زمینه ارائه نشدهاست.»
پربازدیدترینهای روزنامه ها
سایر اخبار این روزنامه
سرلشکرباقری به اروپا: با پولهایم زغال بخرید!
خسارت اغتشاشات را برای اینستاگرام و توئیتر فاکتور کنید!
اتصال سلامت بیماران و پیچیدن نسخهها به قطع و وصل اینترنت!
اوکراین! بهخاطر زمستان سرد ما صلح کن
فرار به جلو امانوئل ماکرون
امریکاییها اگر دنبال توافق نیستند چرا پیغام میفرستند؟!
ترمز شوتیها کشیده شود
حرفهای تازه تئاتر مقاومت در حوزه بینالملل
خون شیعه و سنی در مقابل منافقین ایستاد
این سطح نازل کنش سیاسی برازنده دانشگاه نیست
سرم را به دیوار میزنم تا مغزم باز شود و بفهمم!
قمپزهای آقای دوربینی
اسلحه قرضی و سهمیه المپیک!
ثبت فقط ۳ میلیمتر بارش در مهر ماه امسال