شب مرگبار “پابدانا”

مرضیه موسوی- شهروند آنلاین؛ امدادگران کوهبنان به حوادث گاه‌وبیگاهی که در معادن این شهرستان رخ می‌دهد، عادت کرده‌اند؛ حوادثی که اغلب به دلیل فرو ریختن معدن به‌وقوع می‌پیوندد یا انتشار گازهای سمی در فضای بسته معدن که باعث خفگی و گاه مرگ معدنچیان می‌شود. با وجود حضور تیم‌های اچ‌اس‌ای در محوطه معادن، حوادث پای تیم‌های عملیاتی هلال‌احمر و آتش‌نشانی را هم به میدان باز می‌کند و به آنها نقش تیم پشتیبان را می‌دهد.

«رضا فلاح»، مدیرعامل هلال‌احمر استان کرمان می‌گوید: «بخش مهمی از حوادثی که در استان کرمان رخ می‌دهد، مربوط به معادن‌وصنایع است. این مجموعه‌ها به دلیل شرایط ویژه‌ای که دارند باید تیم‌های تخصصی امداد داشته باشند. با این‌حال در برخی از حوادث بسته به نوع‌وابعاد حادثه، از هلال‌احمر هم کمک می‌گیرند.»

آموزش تیم‌های اچ‌اس‌ای یکی از اقداماتی است که هلال‌احمر کرمان در طول سال برعهده دارد؛ آموزش‌هایی که گاه با درخواست مدیران این مجموعه‌ها و گاه با پیشنهاد مدیران هلال‌احمر ارائه می‌شود. فلاح می‌گوید: «امدادرسانی در معادن‌وصنایع، کاری فنی و تخصصی است و برای آن نیاز به تجهیزات و امکانات ویژه داریم. هریک از این معادن بسته به نوع ریسکی که دارند، از تجهیزات مختلفی بهره‌مند هستند. برای همین حوادث معدن یا صنایع به دست تیم‌های امدادی مستقر در این مراکز مدیریت می‌شوند و هلال‌احمر و آتش‌نشانی نقش پشتیبان را برای آنها ایفا می‌کنند.»



 

کوهستان صعب‌العبور کوهبنان

وقتی معدن پابدانا ریزش کرد، پنج معدنچی داخل آن مشغول به کار بودند. دقایقی بعد از اعلام این حادثه، امدادگران خود را به معدن رساندند.

«محمدرضا احمدی»، سرپرست هلال‌احمر شعبه کوهبنان که تا پایان عملیات در محل حادثه بود، می‌گوید: «معدن پابدانا تا شعبه هلال‌احمر که محل استقرار نیروهای شیفت است، 40 کیلومتر فاصله دارد. بنابراین تا زمان رسیدن ما به محل حادثه، نیروهای امداد معدن دست به کار شده بودند تا افراد گرفتار در آوار معدن را نجات دهند. با تلاش نیروهای امدادی در ساعات اولیه موفق به بیرون آوردن سه نفر از کارگران شدند که در ابتدای محل ریزش آوار حضور داشتند، اما بعد از نجات این سه نفر، شرایط برای آواربرداری سخت‌تر شده بود. در نهایت بعد از ساعت‌ها تلاش، ساعت 4 بامداد پیکر دو معدنچی دیگر رهاسازی شد و با آمبولانس به پزشکی قانونی فرستاده شد.»

این اولین باری نیست که امدادگران هلال‌احمر در حوادث معدن حضور پیدا می‌کنند؛ پیش از این هم حوادث مشابهی در این معدن و سایر معادن شهرستان رخ داده بود. ازجمله گازگرفتگی و خفگی در برخی از معادن. یا سقوط به چاه و قنات و همچنین تصادف‌های جاده‌ای و حوادث کوهستان.

احمدی می‌گوید: «بیشترین اقدامات هلال‌احمر در حوادث مربوط به معادن و مراکز صنعتی، مربوط به انجام اقدامات اولیه بعد از نجات می‌شود یا انتقال به مراکز درمانی و …. همچنین در حوادثی مثل سقوط به چاه که داخل شهر اتفاق می‌افتد ما نقش پشتیبان را داریم. حوادثی که هلال‌احمر مستقیم عملیات را برعهده دارد به حوادث کوهستان و جاده مربوط می‌شود. به دلیل کوهستانی و صعب‌العبور بودن منطقه کوهبنان، حادثه گمشدگی در کوه یا سقوط از ارتفاع و … زیاد اتفاق می‌افتد.»

 

حمایت روانی از خانواده حادثه‌دیدگان معدن

‌درست در لحظاتی که مسئول عملیات هلال‌احمر کوهبنان مشغول توضیح درباره حادثه ریزش معدن بود، حادثه ریزش تونل فاضلاب در حوالی این شهرستان اعلام شد و خودش را به محل حادثه رساند تا افراد مانده در زیر آوار را رهاسازی کنند. «احد شعار» کارشناس عملیات هلال احمر کرمان می‌گوید: «شهرستان کوهبنان به دلیل موقعیتی که از نظر جغرافیایی، صنعتی و جاده‌ای در استان کرمان دارد دستخوش حوادث مختلفی است. نمونه‌اش حادثه ریزش تونل که در حین عملیات شرکت آب‌وفاضلاب رخ داده و برای این حادثه از ماشین‌های سنگین برای آواربرداری استفاده می‌کنیم.»

او همچنین به حوادث شایع در این فصل در کوهبنان اشاره می‌کند که علاوه بر ساکنان این منطقه کوهستانی، گردشگران و مسافران کرمان را هم درگیر خود می‌کند: «کوهبنان به دلیل شرایط کوهستانی‌ که دارد شهرستانی با هوای نسبتا سرد در کرمان به‌شمار می‌رود. برای همین گردشگران و کوهنوردان هم در این منطقه زیاد به چشم می‌خورند. حوادث کوهستان از جمله گمشدگی در کوهستان حادثه‌ای شایع در کوهبنان است و گاهی عملیات‌های سخت و نفس‌گیری برای امدادگران رقم می‌زند. امدادگران ما در مرکز آموزش امداد دوره‌های لازم را از سر می‌گذرانند و در زمینه‌های مختلفی متخصص هستند. ازجمله امداد کوهستان و جاده.»

او همچنین درباره حادثه ریزش معدن می‌گوید: «در حادثه ریزش معدن پابدانا، خانواده دو معدنچی که زیر آوار فوت کرده بودند هم در محل حادثه حضور داشتند. تیم‌های هلال‌احمر در حمایت روانی از این خانواده‌های اهل بلوچستان نقش مهمی داشتند.»

// انتهای پیام

15 هزار امدادگر ویژه در اردو